új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A rekordszámú koronavírus-fertőzött és az omikron variáns megjelenése miatt Dániában bezárják a kulturális létesítmények túlnyomó részét és tovább korlátozzák az éjszakai életet - jelentette be a kormányfő pénteken sajtótájékoztatón az MTI szerint.

    Korlátoznunk kell a tevékenységünket, a társadalmi kapcsolatainkat

    - mondta Mette Frederiksen. Közölte, hogy be kell zárni egyebek mellett a színházakat, a mozikat, a koncerttermeket.

    A kormány kérni fogja más intézmények - így a vidámparkok, a kongresszusi termek és a múzeumok bezárását is - tette hozzá.

    A korlátozások vasárnap reggel lépnek érvénybe és egyelőre négy hétig lesznek érvényben.

    Dániában szeptember 10-én oldották fel az összes korlátozást, majd november elején bevezették a védettségi igazolványt, a múlt héten viszont ismét bevezették a korlátozások első sorozatát.

  • A szlovén kormány pénteken elfogadott rendelete értelmében a két adag védőoltást felvettek számára februártól egy évről kilenc hónapra csökken a Covid-igazolvány érvényessége - közölte a szlovén kormányzati kommunikációs hivatal (UKOM). Az emlékeztető, harmadik oltás felvételével a védettségi igazolások határozatlan időre szólnak, írta meg az MTI. 

    A döntés az immunizálással foglalkozó tanácsadói bizottság ajánlásán alapul, és összhangban van az Európai Betegségellenőrzési Központ (ECDC) útmutatásaival, amelyek szerint az emlékeztető oltásokra szükség van a járvány hatékony leküzdése érdekében.

    A határozat csak a 18 éven felüli állampolgárokra vonatkozik.

    Határozatlan időre szól azok védettségi igazolása is, akik felgyógyultak a koronavírus-fertőzésből, és ezt követően kétszer is beolttatták magukat.

    Azoknak, akik felépültek a fertőzésből, illetve felgyógyultak, és csak egy oltással rendelkeznek, Covid-igazolványuk csak 180 napig lesz érvényes.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felvette a veszélyhelyzeti alkalmazásra jóváhagyott koronavírus elleni védőoltások listájára az amerikai Novavax biotechnológiai cég és az Indiai Szérum Intézet (SII) közös vakcináját, amelyet így a kis és közepes jövedelmű országok vakcinával történő ellátására létrehozott Covax program keretében is alkalmazhatnak a jövőben, írta meg az MTI. 

    A CovavaxTN nevű vakcina immár a kilencedik, amelyet az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete veszélyhelyzeti alkalmazásra jóváhagyott.

    A Novavax másik, egyedül kifejlesztett vakcináját, a Nuvaxovidot jelenleg vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A WHO közölte, hogy az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szervének ajánlásai alapján véglegesíti saját értékelését.

    A Novavax-készítmény jóváhagyása jelentősen megnöveli majd a szegény országok védőoltáshoz jutását a Covax program keretében.

    A jóváhagyás célja, hogy növelje a vakcinához történő hozzájutás esélyét mindenekelőtt az alacsony jövedelmű országok számára, amelyek közül negyvenegy még mindig nem volt képes átoltani a lakosság 10 százalékát, 98 ország pedig nem érte el a 40 százalékos átoltottságot

    - olvasható Mariangela Simao, a WHO gyógyszerekhez és egészségügyi termékekhez történő hozzáférésért felelős igazgatóhelyettese pénteken kiadott közleményében.

    A Novavax és az SII közölte, hogy több mint 1,1 milliárd adag védőoltást szállít a Covax részére.

    A Novavax azt is közölte, hogy jelenleg vizsgálja, mennyire véd az oltás az új típusú koronavírus omikron változatával szemben, és szükség esetén megkezdik a módosított vakcina kifejlesztését.

    A marylandi székhelyű cég génsebészeti módszerekkel alakít ki ártalmatlan tüskefehérje másolatokat, amelyeket az immunhatást növelő adalékanyaggal juttatnak be a szervezetbe. A teljes védőoltás kétadagos.

  • A Pfizer közleménye szerint a világjárvány még 2024-ig folytatódhat, írta meg a Guardian.  

    A gyógyszeripari cég most teszteli csökkentett dózisú oltóanyagát két és négy éves kor közötti gyerekek részére, az eddigi vizsgálatok szerint az azonban gyengébb immunválaszt váltott ki, mint azt előzetesen várták. 

    Az adatok jól mutatják az emlékeztető oltás hatékonyságát, és azt, hogy a mi oltóanyagunk teljesít legjobban három oltás esetén

    mondta el Mikael Dolsten, a cég egyik vezető kutatója.   

    A Pfizer a BioNTech-el közösen fejlesztett vakcinájából a következő évben 31 milliárd dolláros bevételre számít.  

  • Olaszországban az északkeleti Veneto tartomány péntek éjféltől szigorítja a járványkorlátozásokat, hétfőtől pedig további régiókban emelik az óvintézkedések fokozatát. Ezek az ünnepek alatt már Olaszország több mint felére érvényesek lehetnek az egészségügyi tárca pénteki rendelkezése szerint.

    Veneto kormányzója, Luca Zaia bejelentette, hogy éjféltől szabadtéren is ismét kötelező lesz a maszk viselése, amelynek használatát az utcákon június elején törölték el. A legfrissebb rendelkezés szerint az utcákon is minden hat évnél idősebbnek  kötelező lesz hordania az orrot és szájat elfedő maszkot, zárt térben eddig is érvényben volt a maszk kötelező viselése. Emellett az egészségügyben, valamint az idősotthonokban dolgozók rendszeres tesztkötelezettségét az eddigi tíz napos határidőről négy napra csökkentették.

    Ezen felül az idősotthonok lakói mostantól nem hagyhatják el az intézményt,

    lakóik, valamint a kórházak és más egészségügyi intézet betegei és lakói alkalmanként kizárólag egy-egy látogatót fogadhatnak.

    Veneto, Liguria, Marche tartomány és Trento megye térsége hétfőtől úgynevezett sárga járványfokozatba lép át, ami újabb szigorításokat jelent. Még idén id esorolják majd a közép-olasz térséget, Laziot is.

    Az utóbbi három nap alatt nyolcezerrel emelkedett az azonosított betegek napi száma. Pénteken 550 ezer adag oltást adtak be, ebből mintegy 480 ezer emlékeztető oltás volt, és több mint 14 ezer, 5 és 11 év közötti gyereket oltottak be. 

    (via MTI)

  • Az újrafertőződés esélye az omikronnál ötszöröse annak, mint amit a delta-variánsnál tapasztaltunk, és arra sincs bizonyíték, hogy enyhébb betegséget okozna, mint a korábbi mutáció, írta meg az Imperial College London tanulmányára hivatkozva a The Guardian.  

    Nem találtunk arra utaló bizonyítékot, hogy – mind a kórházba való beutalás esélyét, mind a tünetek hevenységét tekintve – az omikron kevésbé súlyos lenne, mint a delta-variáns

    − fogalmazott a tanulmány, bár a szerzők azt is megjegyezték, hogy a kórházi beutalásokra vonatkozó adatok még mindig rendkívül korlátozottak.  

  • A szerb egészségügyi minisztérium államtitkára,  Mirsad Derlek szerint januárban jelentősen romlik majd a járványhelyzet, mert eddig mindegyik mutáns sok fertőzöttet hozott, és ez nem lesz másképp a Dél-Afrikában azonosítottal sem.

    A jelenlegi javuló járványhelyzet miatt visszaesett az amúgy sem magas oltakozási hajlandóság a Magyarországgal szomszédos országban, pedig a szakember szerint a neheze még hátravan. 

    Nagyon apellálunk az emberekre, hogy most, az ünnepek előtt oltakozzanak. Tudjuk, hogy jönnek a karácsonyi, újévi ünnepek, és ilyenkor gyülekeznek az emberek, és együtt vannak, együtt töltik az ünnepeket. Nagyon jó lenne legalább az első dózist felvenni, illetve az emlékeztető dózist is, mivel a XXI. században a vírus elleni – hogy ne kapjuk el vagy ne súlyos kórképpel vészeljük át – egyedüli megoldás a vakcina 

    – mondta Gyólay Karolina, a magyarkanizsai Egészségház igazgatója. 

    Szerbiában a koronavírus omikron-variánsát hivatalosan még nem azonosították, ám az egészségügyi minisztérium államtitkára szerin ez bármelyik pillanatban megtörténhet. A szakember úgy véli: aggodalomra ad okot, hogy már a szezonális influenzát is regisztrálták az országban, ráadásul a ünnepek alatt fokozódni fog mindkét kórokozó terjedése.

    (via Pannon RTV)

  • Végleges formában jóváhagyta a lengyel szejm azt a törvénymódosítást, amellyel létrehoznak egy pénzügyi alapot a koronavírus elleni vakcinák, valamint bizonyos más védőoltások esetleges káros mellékhatásainak kárpótlására. Múlt csütörtökön már nagy többséggel elfogadták a jogszabályt, majd pénteken elutasította az ellenzéki többségű szenátus módosító javaslatait is. Az új törvény most az államfő jóváhagyására vár.

    A kárpótlást azok igényelhetik majd, akik a koronavírus ellen tavaly decemberben megkezdett, védőoltások kiváltotta káros mellékhatások következtében, illetve 2023 elejétől bizonyos más védőoltások miatt is legalább kéthetes kórházi kezelésre szorultak vagy szorulnak a jövőben.

    A kárpótlás a rövidebb távú kórházi ápolást igénylő súlyos túlérzékenységi reakció, az úgynevezett anafilaxiás sokk esetén is igényelhető.

    A maximális összeg százezer złoty (7,9 millió forint).

    A pénzt legfeljebb két hónapig tartó, egyszerűsített eljárásban lehet majd igényelni a betegjogi ombudsmannál, aki a szakértőkből álló hattagú tanácsadói testület javaslata alapján fog dönteni.

    A kompenzációs kérvényt kétszáz złotys (15,8 ezer forint) − jogosnak talált igény esetén visszatérítendő − illeték fejében lehet benyújtani. Az egyik, végül elutasított szenátusi módosítás törölte volna ezt az illetéket.

    A befizetett illetékek az alap egyik forrását adják, de hozzájárulnak az alaphoz az állammal a vakcinák szállításáról szerződést kötő gyógyszergyártó, illetve gyógyszerszállító cégek is. Az alaphoz benyújtott kárpótlási igénytől függetlenül a betegek bírósági úton továbbra is kérhetnek jogorvoslatot.

    A koronavírus okozta Covid–19 betegség ellen eddig Lengyelországban beadott védőoltások után mintegy 16 ezer nemkívánatos, többségében enyhe reakciót regisztráltak. A vakcina beadása után 33 személy elhunyt, a lengyel egészségügyi tárca szerint azonban nincs bizonyíték az oltás és a halál közötti közvetlen összefüggésre, így egyetlen, oltás okozta halálesetet sem tartanak számon.

    (via MTI)

  • A Pfizer készen áll vakcinájának továbbfejlesztett változatával, amelyet az omikron-variáns elleni küzdelemhez igazítottak. A cég bejelentése szerint jövő hónapban fogják megkezdeni a kis csoportos klinikai vizsgálatokat, írta meg a The Guardian

  • Németország az emlékeztető oltások felgyorsításától vár eredményes fellépést az omikron-variánssal való harcban, az egészségügyi tárcavezető szerint biztosan lesz ötödik hullám az új mutáns miatt.

    Németországnak felkészülten kell várnia a koronavírus-járvány ötödik hullámát, amelyet az omikron-variáns fog okozni

    – fejtette ki Karl Lauterbach egészségügyi miniszter, aki elmondta, hogy a dél-afrikai mutáns enyhébb megbetegedést okoz, ami miatt két-három hétig alacsonyan marad a halálozások száma, de a fertőzések növekedése (mivel az omikron jobban terjed) semmissé tenné ezt az előnyt.

    (via AFP)

  • Ismét a koronavírus omikron-variánsával fertőzött személyeket azonosítottak Szlovákiában. Ezzel már négy emberről lehet tudni, hogy a dél-afrikai mutánst kapta el. 

    Az újonnan azonosított fertőzött nem rendelkezik oltással, Szlovákiába érkezése előtt pedig több dél-afrikai országot is meglátogatott. Egészségügyi szakemberek azonban  arra figyelmeztetnek, hogy a szomszéd országban jelentősen magasabb lehet az omikronnal fertőzöttek száma, mint az eddigi eredmények mutatják.

    A szlovák miniszterelnök, Eduard Heger december 11-én jelentette be, hogy három, a vírus omikron-variánsával fertőzött személyt azonosítottak az országban. A miniszterelnök tájékoztatása szerint korábban mindhárman megkapták a koronavírus elleni oltást, a betegség lefolyása náluk enyhe. 

    (via Új Szó)

  • A Pfizer és a BioNTech benyújtotta vakcináját teljes körű engedélyeztetésre az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához (FDA) 12 év felettieknek, írta meg a The Washington Post

    Az oltásnak jelenleg 16 éves kor felett van engedélye az országban, az alatt csak vészhelyzeti engedéllyel rendelkezik.

  • Több száz elítélt gyújtogatott tiltakozásképp egy thaiföldi börtönben, mert a hatóságok nem biztosítottak megfelelő ellátást azoknak a társaiknak, akik koronavírusban szenvednek, írta meg a The Guardian.  

    A tartományi igazságügy-minisztere elmondta, hogy azután lett erőszakos a körülbelül négyszáz elítélt, miután az egyik csoport azt kérte, hogy a fertőzötteket szállítsák el az intézményből kezelésre. 

    Miután egy éjszakán keresztül tárgyaltak a rabokkal, tizennégy embert, aki súlyos koronavírus-fertőzéses tüneteket mutatott, elszállítottak.

  • A dél-afrikai egészségügyi miniszter pénteken azt mondta, hogy a vakcinák és a korábbi fertőzések lehetnek a fő okai annak, hogy az omikron-variáns által okozott koronavírus-hullám által okozott megbetegedések enyhébbeknek tűnnek − írta meg a Washington Post

    Úgy gondoljuk, hogy nem szükségképpen csak azért látunk enyhébb eseteket, mert az omikron kevésbé virulens, hanem a magas átoltottság és a vírussal már korábban találkozott emberek természetes immunitása is hozzáadódik a védettséghez, 

    mondta el egy sajtótájékoztatón Joe Phaahla.

  • Izrael 500 ezer adag koronavírus elleni vakcinát ajánlott fel Ukrajnának – adta hírül Izrael ukrajnai nagykövetsége.

    Az Index tájékoztatott róla, hogy a közel-keleti ország nemrégiben egymillió adag AstraZeneca vakcinát ajánlott fel meg nem nevezett afrikai országoknak a COVAX-program keretein belül. Az izraeli külügyminiszter, Yair Lapid elmondta, hogy ezzel a gesztussal is szeretné viszonyát javítani hazája a fekete kontinens országaival.

    Ukrajna is AstraZeneca oltóanyagot kap és szintén a globális COVAX-program keretében. A nagykövetség arról is beszámolt, hogy tíz nap múlva méltatják a két ország diplomáciai együttműködésének 30. évfordulóját és a felajánlás egy gesztus, a közöttük fennálló erős kapcsolatok és a barátság szimbóluma.

    Ukrajna a közelmúltban szerződést kötött a Pfizer-el, melynek keretében új koronavírus elleni gyógyszereket vásárol a cégtől.

    (via KárpátHír)

  • A szlovák köztársasági elnök, Zuzana Caputová államfő arról beszélt, hogy hazájában nagy valószínűséggel kötelezővé kell, hogy tegyék a koronavírus elleni védőoltások beadását. 

    Jelenleg úgy tűnik, hogy újabb és újabb vírusmutációk jelennek meg, a koronavírus pedig verünk marad. A kötelező oltás bevezetéséhez már csatlakozott Magyarország, Lengyelország, Ausztria, és erősen fontolgatja Csehország is

    – mondta az államfő, aki szerint Szlovákia helyzete egyedülálló, mert a lakosság több mint fele ugyanis vagy fél az oltástól, vagy egyenesen elutasítja azt, ezért a kormánynak nagy hangsúlyt kell fektetnie arra az útra is, amely révén bevezetik majd a kötelező oltásokat.

    A köztársasági elnök arról is vélekedett, hogy minél gyorsabban ki kell találni, hogy mely csoportok számára tegyék kötelezővé az oltás felvételét.

    (via Új Szó)

  • Az, hogy valaki betartja-e a koronavírus miatt hozott járványügyi szabályokat, szorosan összefügg az egyén társadalmi környezetével – erre az eredményre jutottak a Bécsi Egyetem Gazdaságszociológiai Intézetének munkatársai egy most megjelent tanulmányban. 

    Távolságtartás PID Christian Fürthner
    Fotó: Christian Fürthner / Bécs Város Külképviseleti Irodája

    Bernhard Kittel, Fabian Kalleitner és David Schiestl, a Bécsi Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy mitől függ az, hogy egy állampolgár milyen mértékben tartja be a járványügyi aláírásokat. A szakértők többek között arra jöttek rá, hogy az emberek akkor hajlamosak megszegni a járványügyi szabályokat, ha közvetlen környezetükben mások is ezt teszik, még akkor is, ha ezzel az egészségüket kockáztatják. 

    A kutatásban összesen 2.030 személy viselkedését analizálták 2020 és 2021 áprilisa között, tehát mielőtt a koronavírus elleni oltás általánosan elérhető lett volna Ausztriában. Ezek alapján megállapították, hogy az egyéni hajlandóság a szabályok betartására mindenekelőtt két tényezőtől függ: egyrészt attól, hogy az egyén maga mennyire ítéli veszélyesnek a helyzetet, másrészt a szociális normáktól, tehát mások ítéletétől és viselkedésétől, illetve a számukra kívánatos viselkedéstől. 

    A felmérés arra világított rá, hogy minél kockázatosabbnak ítél valaki egy helyzetet, annál inkább hajlandó a szabályokat betartani. Azonban nem a saját egészség a legfontosabb. Minél inkább követik mások a járványügyi előírásokat, annál inkább követik ezeket azok is, akik esetleg nem gondolják olyan kockázatosnak az aktuális helyzetet. Emellett a kutatás azt állapította meg, hogy az emberek utánoznak másokat, még akkor is, ha nekik személy szerint nem származik ebből előnyük. Ez fordítva is igaz: minél kevesebben tartják be a közvetlen környezetben a szabályokat, a csoportnyomás miatt annál kevésbé tartja be őket az egyén maga is, még ha a saját egészsége ezt is követelné meg. 

    (via Bécs Város Külképviseleti Irodája)

  • Nicola Sturgeon skót miniszterelnök bejelentette, hogy az omikron-variáns „mostanra már átvette a delta helyét”, és domináns vírustörzzsé vált az országban, és már a fertőzések 51,4 százalékáért felelős, írta meg a Guardian

    Ahogy elmondta, „a cunami, amire egy héttel ezelőtt figyelmeztettem, most megindult”, de felhívta rá az emberek figyelmét, hogy ezt ne tekintsék „sorsszerűnek”, és vannak még olyan intézkedések, amivel le lehet lassítani a járványt. 

    Jelenleg az országban 522 ember van kórházban koronavírussal, és 7 haláleset történt az elmúlt 24 órában.  

  • Ukrajnában elkezdődött a koronavírus elleni védőoltás emlékeztető, harmadik, dózisának beadása, egyelőre csupán 14-en kapták meg az országban - hozta nyilvánosságra pénteken az egészségügyi minisztérium, írta meg az MTI.

    A héten engedélyezte a tárca a harmadik oltás felvételét, ugyanakkor nem mindenkinek, csak azoknak, akik számára ez egészségügyi szempontból fontos, mert immunrendszerük kevésbé képes védekezni a vírussal szemben. Közéjük tartoznak a HIV-fertőzöttek, a daganatos betegek, azok, akik szervátültetésen estek át, valamint az immunhiányos betegségben szenvedők.

    Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy tévéműsorban ismételten kijelentette, hogy a harmadik dózis felvétele a nem kockázati kategóriákba tartozók számára azután válik lehetővé, hogy a lakosság átoltottsága megközelíti a 70 százalékot. Szavai szerint a felnőtt lakosságnak jelenleg a 40 százaléka vette fel az oltás mindkét dózisát az országban.

    Denisz Smihal miniszterelnök közben egy lapinterjúban azt ígérte, hogy többé nem lesz teljes zárlat az országban. Szavai szerint a negyvenszázalékos átoltottságnak köszönhetően ígéretet tehet erre az üzleti szférának. Rámutatott arra, hogy gyakorlatilag nincs korlátozás azokra az intézményekre, amelyek alkalmazottai és ügyfelei teljeskörűen megkapták az oltásokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kötelező maszkviselés a zárt nyilvános helyeken még évekig érvényben maradhat.

  • Pozitív koronavírus-tesztet produkált Charles Leclerc, a Formula 1-ben szereplő Ferrari pilótája – közölte az olasz istálló a Twitteren

    Charles tesztje pozitív lett. Miután visszatért Abu-Dzabiból, a FIA és a csapat által megkövetelt protokolloknak megfelelően ellenőrizték. Jelenleg jól érzi magát, enyhe tünetei vannak

    – olvasható a bejegyzésben. 

  • Romániában a csökkenő trendet jeleznek a napi esetek számai, illetve a halálozási ráta. Az elmúlt 24 órában 743 új fertőzöttet diagnosztizáltak, 44 ezer teszt kiértékelése után. Az előző napon 812 új megbetegedést diagnosztizáltak, csaknem ugyanannyi tesztből. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem elérte az 1,8 milliót, közölte az Agerpres.

    Míg szerdán 84 beteg lelte a halálát a kórban, addig csütörtökön 60 ember életét ragadta el a Covid-19. A koronavírus több mint 58 ezer halálos áldozatot követelt már az országban.

    Kórházban 3 381 covid-pácienst ápolnak, közülük 570 súlyos állapotban lévő beteget intenzív osztályon kell gondozni. Ugyanakkor több mint 1,72 millióan felépültek a fertőzésből.

  • Szlovákiában már törvény is kimondja, hogy az állam vállalja a felelősséget a koronavírus elleni oltások nem várt következményeiért. Eddig mindössze a beoltottak 0,04 százalékánál jelentkeztek súlyos mellékhatások a szomszédos országban, írta a parameter.sk portál. 

    A törvény januárban lép hatályba: mindazok jogosultak lesznek kártérítésre, akik 2020. december 26. után kapták meg az oltást, amikor Szlovákiában megkezdődött a vakcinázás.

    Eddig több mint 2,7 millió embert oltottak be Szlovákiában. A kártérítés mértékét bíróság határozza majd meg. Eddig csaknem tízezer jelentés érkezett , ebből 1269 esetet soroltak a súlyos mellékhatások közé. A legtöbb ilyen panaszt a Pfizer vakcinája után jelezték, ezt a védőoltást vették fel a legtöbben Szlovákiában.

    A súlyos mellékhatások között szerepelt a vérnyomás tartós emelkedése, ájulás, de jelentettek például hirtelen szélütést, szívinfarktust, ízületi gyulladást is. Eddig összesen hét olyan halálesetet regisztráltak, amely összefüggésben áll a védőoltással.

  • Hatalmas lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot csütörtökön Yvette D'Ath queenslandi tagállami egészségügyi miniszter, aki a koronavírus-járványról szóló sajtótájékoztatója közben azt vette észre, hogy egy vadászpók mászik a lábán.

    Az ausztrál politikus éppen ott tartott, hogy a cégeknek milyen előírásokat kell teljesíteniük a pandémia elleni hatékony védekezés érdekében, amikor félbeszakította a mondatot, és kérte a jelenlévőket, hogy távolítsák el az ízeltlábút róla. A szívességet végül John Gerrard queenslandi tiszti főorvos tette meg neki.

    Nem szeretem a vadászpókokat, de most úgy csinálok, mintha most egy sem lenne rajtam. Azért kérem, szóljanak, ha az arcom közelébe ér

    – jegyezte meg a miniszter. Úgy tudni, az ízeltlábút egyszer már lekapcsolták a sajtótájékoztató előtt. Yvette D'Ath az incidensről készített videót azzal osztotta meg, hogy egyetlen pók sem sérült a sajtótájékoztatón.

    Később a miniszter megosztott egy másik videót is, amelyen magát a vadászpókot lehet látni. 

    A vadászpókok a mérsékelt égövi vidékektől a trópusokig szinte mindenhol élnek. Nevüket arról kapták, hogy nem szőnek hálót, hanem futva érik be, és bénítják meg mérgükkel az áldozataikat. Nagyra nőnek, lábuk hossza átlagosan 15 centiméter, a testüké 1,8 centiméter, és bár a harapásuk elég fájdalmas, többnyire nem igényel kórházi kezelést.

  • Szerbiában jelenleg jobb a járványhelyzet, mint egy hónappal ezelőtt volt. Alig haladja meg az ezret a napi új fertőzöttek száma. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez nem sokáig lesz így.

    Az omikron-variánst ugyan még nem mutatták ki a szomszédos országban, de szinte napok vagy órák kérdése, hogy mikor robban be az új mutáns,

    írta a pannonrtv.com.

    Szerbiai szakértők sietve hívták fel a figyelmet arra, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján azok is megbetegedhetnek a vírustól, akik már átestek a fertőzésen. Már folynak az egyeztetések arról, legyen-e negyedik védőoltás, illetve mikor, ugyanis a semlegesítő antitestek hatékonysága egy idő után csökken.

    A hihetetlenül gyorsan terjedő omikron ellen nagyon fontos a szájmaszk viselése, a távolságtartás betartása, s természetesen a vakcinák felvétele. Jelenleg a szerbiai lakosság csaknem hatvan százaléka kapott védőoltást, az optimális a 90 százalék lenne.

  • Visszavonulót fújt a delta-mutáns Oroszországban. Már a 28 ezret sem éri el az új fertőzöttek napi száma, holott ez pár hete még negyvenezer fölött járt. Egyébként október elején volt ilyen alacsony a fertőzöttség szintje legutóbb. Az igazolt esetek száma megközelítette a 10,2 milliót, írta a TASZSZ.

    A koronavírus 1080 beteg ember életét ragadta el az elmúlt 24 órában. Az előző napon 1133 embert fosztott meg életétől a kór. A pandémia bő másfél esztendejében több mint 295 ezer fertőzött lelte halálát a megbetegedésben.

    Csak csütörtökön 37 ezer ember aratott győzelmet a vírus fölött, a járvány kezdete óta 8,9 millió ember mondhatja ezt el magáról – Oroszországban.

  • Még nem robbant be az omikron Szlovákiában, de így is aggasztó a járványhelyzet. A PCR-tesztek több mint 25 százaléka kimutatta a koronavírust az utóbbi 24 órában. Egészen pontosan: a 15 730 mintavételből 4497 lett pozitív. A döntő többség nem vette fel a vakcinát. Az igazolt fertőzöttek száma már meghaladja a 798 ezret.

    A Covid–19-kórral és szövődményeivel 113 beteg képtelen volt megbirkózni csütörtökön. A szomszédos országban a vírus halálos áldozatainak a száma már súrolja a 16 ezret, írta az ujszo.com.

    Kórházban több mint 3 ezer embert kezelnek. Intenzív osztályon 545 Covid-pácienst kell ápolni, közülük 283 fertőzött lélegeztetőgépre szorul.

  • Izrael nem használja ki kellőképpen a gyermekek tömeges beoltásával a koronavírus a korábbiaknál sokkal fertőzőbb, omikron-változatának megfékezésére a külföldiek számára bevezetett határzárral nyert időt – írta a Háárec című izraeli újság honlapja pénteken.

    A lap szerint

    a külföldiek beutazási tilalmával sikerült ugyan lelassítani az omikron tömeges megjelenését Izraelben, de november vége, a gyerekek oltásának kezdete óta az 5 és 11 év közöttieknek csak a tizenkét százalékát oltották be,

    és ezért nem sikerült kellőképpen kihasználni a közösségi immunitás szintjének megemelésére az így nyert időt.

    Az előző, delta-variáns gyors terjedése ellen augusztusban, a felnőttek körében indított harmadik, emlékeztető oltási kampány viszonylag sikeres volt, eddig 4 147 339-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami az ország lakosságának 44,47 százaléka.

    Izraelben eddig több mint száz, omikron-változattal fertőzött vírushordozót regisztráltak, a hetente mintegy 15 százalékkal növekvő számú új fertőzések túlnyomó többségét továbbra is a delta-változat okozza.

    A Háárec úgy véli, hogy

    a közvélemény közömbösen fogadta az új járványhullám veszélyét,

    és a korai lépéseket sokan a hisztérikus viselkedés bizonyítékának tekintették.

    A gyermekek gyors oltásának legfőbb akadálya az oktatási minisztérium ellenállása. A kormánykoalíció több pártjában is „koronavírus-tagadónak” gondolják a jobboldali Új Remény (Tikva Hadasa) párthoz tartozó Jifat Sasa-Biton oktatási minisztert, noha ő beolttatta magát, és ezt tagadja. Mivel a kormány csak egyfős többségre támaszkodik az izraeli parlamentben, a kneszetben (a százhúsz képviselőből 61 támogatja a koalíciót), Naftali Bennett miniszterelnöknek csekély a mozgástere Sasa-Bitonnal szemben.

    Bennett kénytelen elfogadni a koalíciós pártok nézeteit, noha sokak szerint az oktatási minisztérium egyenesen „szabotálja” a gyermekek gyors beoltására tett erőfeszítéseit.

    A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 353 689 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 6542 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 125-en vannak közülük kórházban.

    Csütörtökön mintegy százezer teszttel 838 új vírushordozót azonosítottak. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 0,89 százalékos volt. 79 súlyos beteget ápoltak az izraeli kórházakban, s közülük 42-en szorultak lélegeztetőgép segítségére.

    A súlyos állapotban lévők mintegy 80 százaléka teljes mértékben oltatlan a koronavírus ellen.

    A járvány terjedését jelző R fertőzési együttható jelenleg 1,06, s ez azt jelenti, hogy száz fertőzött 106 embernek adja tovább a vírust. Ez a mutató november 21. óta haladja meg ismét az 1-et, előtte, szeptember eleje óta folyamatosan alatta volt.

    Izraelben tavaly december vége óta 6 438 561 ötévesnél idősebbet – az ország lakosságának 69,24 százalékát – oltották már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8230-an, az utóbbi 7 napban kilencen haltak meg Izraelben – emlékeztet az MTI.

  • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megengedi tagállamainak, hogy használják a Pfizer koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszertablettáját – számolt be az AFP.

    Ugyan az EMA még nem engedélyezte a Pavloxid névre hallgató készítményt, az AFP szerint a járvány újbóli megerősödése miatt vészhelyzetekben már lehet azt használni. A tablettát azoknak a felnőtt betegeknek lehet beadni, akiknél lehetséges a súlyos megbetegedés kockázata, ugyanakkor nincsenek lélegeztetőgépen. 

  • Ukrajnában 8899 új megbetegedést jegyeztek föl az elmúlt 24 órában. A járvány kezdete óta már 3,59 millió esetben igazolták a fertőzés tényét, írta a karpatalja.ma.

    A Covid–19-kór és szövődményei 328 beteg életét követelték csütörtökön. A járvány kezdete óta több mint 92 ezer elhunytat gyászolnak a hozzátartozói. Ugyanakkor 3,3 millióan felépültek a betegségből.

    Kárpátalján egy nap alatt 287 új esetet regisztráltak. A fertőzésben tíz beteg lelte halálát. A magyarok lakta térségben 2222 ember hunyt el a koronavírus miatt, eddig csaknem 85 ezer esetben diagnosztizálták a kórt.

  • A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelentek szerint 105 600 darab Sinopharm-vakcinát adományoz a magyar kormány az Iráni Iszlám Köztársaságnak, azzal a céllal, hogy azt afgán menekülteknek adják. Az Orbán Viktor által jegyzett határozatban a miniszterelnök Kásler Miklós és Szijjártó Péter minisztereket bízta meg a vakcinák átadásának kidolgozásával.