Putyin bombázókat küldött Beloruszba

GettyImages-586111856
2021.12.18. 16:35

Oroszország nagy hatótávolságú, atomfegyver hordozására is alkalmas stratégiai Tu–22M3 bombázókat küldött Beloruszba, hogy csatlakozzanak az ország nyugati határai mentén a légtér járőreihez – közölte szombaton a belorusz védelmi minisztérium.

A belorusz hadsereg közölte, hogy mindkét ország Szu–30SM vadászgépei is részt vettek a járőrözésben – írja a Reuters.

Belorusz nyugaton és északnyugaton az Európai Unió tagállamaival, Lengyelországgal és Litvániával határos. Az ország kapcsolatai az Európai Unióval feszültek a nyugati határ mentén kialakult menekültválság miatt.

Ez már a harmadik orosz-fehérorosz közös légtér-járőr művelet volt az elmúlt egy hónapban. Egyes ukrán vezetők attól tartanak, hogy Oroszország a szövetségese, Belorusz területét használja majd fel Ukrajna megtámadásához.

Mint ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka belorusz elnököt, hogy a menekültválság megszervezésével torolja meg a nyugati szankciókat, amelyeket a 2020. augusztusi elnökválasztást követő tiltakozások eltiprása miatt hoztak. Lukasenka ezt tagadja. A vádak szerint Belorusz segített közel-keleti, nagyrészt iraki állampolgároknak  eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán.

Aljakszandr Lukasenka azonban teljesen másképp látja a helyzetet, szerinte az Európai Unióban működő maffiaszervezetek intézik a menekültek szállítását. 

Repülővel szállítják ide őket, majd viszik a határra, ahol az övéik – lengyelek, németek, ukránok – veszik át őket. És mindezt pénzért

− mondta korábban Aljakszandr Lukasenka, aki szerint a Lengyelországban elfogott embercsempészek között nem voltak beloruszok, csak két orosz állampolgár. Az embereket a határon átdobó csempészek szerinte németek, és mindenekelőtt lengyelek, ukránok és litvánok.

(Borítókép: Tu–22M3 bombázók 2016. augusztus 5-én. Fotó: Marina LystsevaTASS / Getty Images)