új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A nagylaki határátkelőn vasárnap reggel 8 és délután 2 között átkelő 1500 román vendégmunkás közül mindössze ketten voltak beoltva – közölte az Arad megyei tisztiorvosi szolgálat vezetője.

    Azt hiszem ez mindent elmond rólunk. Nagyon elkeserítőek ezek az adatok

    – mondta Horea Timis, a tisztiorvosi szolgálat vezetője. Hozzátette: az oltatlanok többségét karanténba kellett helyezni, mert a védettségi igazolvány mellett még csak PCR-teszttel sem rendelkeztek.

    A határon dolgozó román tisztviselők egyébként már korábban is arra panaszkodtak, hogy az oltatlanok folyamatosan gyalázkodtak, leköpték őket. Hétfőre már valamelyest csökkent a forgalom a határ mentén, viszont a hatóságok úgy kalkulálnak, hogy a szenteste előtti 1-2 napban megint érkezhet egy nagyobb hullám a vendégmunkásokból. 

    (via foter.roadevarul.ro)

  • A saját támogatói fütyülték ki Donald Trumpot, amikor a Fox News-on egy interjúban bejelentette, hogy megkapta a harmadik oltást. Az elnök erre reagálva azt kérte, hogy hagyják abba a fütyülést, utána pedig azt mondta, hogy csak egy nagyon kis csoport volt az, aki nemtetszését nyilvánította ki.

    Trump az interjúban megismételte azt a korábban tett kijelentését is, hogy a kormányának az érdeme a vakcina kifejlesztése, és ezáltal a járvány megállítása is.

    Másképpen ugyanaz lett volna, mint ami a spanyolnátha miatt volt 1917-ben. Sokkal nagyobb pusztítást végzett volna az országban, mint amit eddig láthattunk

    – mondta. 

    A volt elnököt idén augusztusban egy kampányrendezvényen is kifütyülték, amikor azt kérte az emberektől, hogy adassák be maguknak az oltást. Akkor egyébként még azt mondta, hogy nem adatja be magának a harmadik oltást, mert jó erőben érzi magát. 

  • Az Epicenter nevű svéd cég bemutatott egy olyan mikrocsipet, amely – az emberek bőré alá beültetve – képes tárolni a személy védettségi igazolványának adatait.

    A csip körülbelül akkor méretű, mint egy rizsszem és  – amint az a videón is látszik – egy okostelefon segítségével pillanatok alatt képes megmutatni az illető védettségi adatait. 

    A beolvasáshoz az NFC (Near Field Communication) nevű kommunikációs technológiára is szükség van, ez azonban a legtöbb okostelefonba be van építve.

    Az implantátumok olyan rugalmas technológiát képviselnek, amit sok mindenre lehet használni. A mostani helyzetben kézenfekvő lehet például, ha a védettségi igazolványt azonnal elérhetővé teszik

    – írta közleményében Hannes Sjöblad, az Epicenter forgalmazási igazgatója. 

    A csipet közvetlenéül a bőr alá juttatják be egy injekcióval, a karba vagy a hüvelykujj és a mutatóujj közé. Hannes Sjöblad szerint a procedúra egyébként „teljes mértékig visszafordítható ”, vagyis később meg lehet szabadulni a csiptől, ha nem lesz rá szükség

    A cég egyébként a saját alkalmazottaiba már 2015 óta ültet be ehhez hasonló mikrocsipeket. Segítségükkel a dolgozók a cég különféle eszközeit tudják használatba venni, ajtókat tudnak kinyitni, sőt, még vásárolni is tudnak velük.

    (via Daily Mail)

  • A brit kormány nem döntött újabb korlátozások bevezetéséről, de „óráról órára” figyeli a koronavírus-járvány alakulását, és nyitva tartja a további járványellenes intézkedések lehetőségét – mondta hétfő este Boris Johnson miniszterelnök.

    A kormányfő a miniszterelnök különleges tanácsadó testületének (COBRA) ülése után nyilatkozott. Az ülésen az omikron koronavírus-változat terjedését, és ennek lehetséges következményeit tekintették át.

    Nem hivatalos értesülések szerint a kormány tudományos tanácsadó testületei három forgatókönyvet terjesztettek az ülés résztvevői elé: az egyik a jelenlegi korlátozások fenntartását, a másik az emberek közötti távolságtartás előírásainak szigorítását, a harmadik az újabb teljes zárlat elrendelését modellezte.  

    Az értekezlet utáni nyilatkozatában Boris Johnson egyenes utalást tett arra, hogy a kormány a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket tartja helyénvalónak, de nyomatékosan utalt arra, hogy a járványhelyzet folyamatos felülvizsgálat alatt áll, a rendelkezések igen rövid határidővel is változhatnak, és a kormány szükség esetén „habozás nélkül” lépne.

    A kormányzó brit Konzervatív Párton belül azonban minden további szigorítás gondolata rendkívüli ellenállásba ütközik, és az elmúlt napokban érvénybe lépett, az omikron-variáns terjedésének akadályozását célzó szabályozásokat is a tory frakció évek óta nem tapasztalt méretű lázadása közepette, ellenzéki voksokkal sikerült csak elfogadtatni a londoni alsóházban. Az intézkedések elleni tiltakozásként a hétvégén lemondott David Frost, a miniszterelnöki hivatal Brexit-ügyekért felelős államtitkára.  

    A múlt hét közepe óta  a korábbi 50 ezer körüli napi átlag helyett – 80-90 ezer között mozog az Egyesült Királyság egészében naponta újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések száma. Ugyanakkor a kórházi kezelést igénylő megbetegedéseké ettől messze elmaradó ütemben, jóval laposabb görbét követve emelkedik, a betegség okozta halálozásoké pedig továbbra is folyamatosan csökken.

    (via MTI)

  • Elegendő tudományos bizonyíték áll rendelkezésre annak bizonyítására, hogy az omikron-variáns jelentősen gyorsabban terjed a delta-variánsnál – közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hétfőn Genfben. 

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője azt is elmondta: az adatok azt is bizonyítják, hogy a variáns nagy valószínűséggel tudja megfertőzni azokat is, akik oltottak vagy már korábban átestek a betegségen. 

    Gebrejeszusz nyilatkozatához fontos hozzátenni azt is, hogy az oltás mindemellett továbbra is védelmet biztosít a fertőzés súlyos szövődményei ellen az omikron-variáns esetében is. 

    (via The Guardian)

  • A Premier League klubjai megállapodtak, hogy az ünnepi időszakban sem lesz megállás, vagyis az eredeti terveknek megfelelően megrendezik a bajnoki mérkőzéseket Angliában, és nemcsak az első, hanem a másodosztályban is.

    Az élvonalban szereplő húsz klub hétfőn ült össze, miután a hétvégén tíz találkozóból hatot is el kellett halasztani a koronavírus-járvány miatt. Ezért is vetődött fel, hogy egy vagy több fordulót is elhalasztanak – a december 28-án kezdődő 20. fordulót szerették volna elsősorban, hogy enyhítsék a csapatokra nehezedő nyomást –, végül ezt az ötletet lesöpörték az asztalról, így december 26-tól két fordulót is megrendeznek öt nap alatt.

    Kapcsolódó

    Elszabadult a koronavírus Angliában, mégsem marad el a Boxing Day

    A járvány kezdete óta nem volt ilyen rossz a helyzet, tízből hat bajnokit kellett elhalasztani.

  • Már tizenöt omikronos esetet azonosítottak Magyarországon – közölték hétfő délután a kormányzati tájékoztató oldalon

    Mint arról az Index beszámolt, december 18-án még csak három omikronos esetről lehetett tudni Magyarországon. A két nappal ezelőtti adatokat a Neumann magánlabor közölte, ahol a két első esetet, majd a további gyanús eseteket vizsgálták. 

    Kapcsolódó
  • Hétfőn 91 743 új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Királyságban. A pandémia kezdete óta ez a második legmagasabb szám 24 óra alatt. A legtöbb esetet (93 045-öt) múlt hét pénteken regisztrálták.

    Vasárnap 82 ezer új fertőzöttet jelentettek be a britek, ami annak fényében számított soknak, hogy a hétvégi esetszám rendszerint valamivel alacsonyabb szokott lenni a hétköznapiaknál.

    Mindeközben hétfőn 44 halálesetet jelentettek be a hatóságok a fertőzéssel összefüggésben. Vasárnap majdnem ugyanennyi, 45 halálozásról számoltak be. 

    (via The Guardian)

  • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta a Novavax oltóanyagát, a Nuvaxovidot, amely az ötödik koronavírus elleni vakcina lehet, amelyet elfogadnak az Európai Unióban a 18 éven felüliek számára.

    Az EMA gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága alapos értékelést követően közölte az adatait, amely szerint az oltóanyag megbízható, egyúttal megfelel az EU hatékonysági, biztonsági és minőségi kritériumainak, így a feltételes forgalomba hozatali engedély kiadását javasolta hétfőn az EU-ban.

    Kapcsolódó

    Újabb oltóanyagot hagytak jóvá az Európai Unióban

    Azt még vizsgálják, mennyire hatásos az omikron-variánssal szemben.

  • A Moderna hétfőn – előzetes vizsgálati adatok alapján – közölte, hogy a harmadik oltás után jó védelmet ad a vakcinájuk az omikron-variáns ellen is.

    A cég kétféle tesztet végzett: az egyiknél csak fél dózist adtak be a harmadik oltásnál, míg a másiknál a teljes dózist. A Moderna szerint az első esetben  37-szeresre, az utóbbi esetben pedig 83-szorosra nőtt a neutralizáló antitestek száma (az utóbbi esetben viszont erősebb mellékhatásokat is figyeltek meg a beoltottaknál). 

    A legtöbb esetben egyébként a Modernával történő harmadik oltásnál csak fél dózist adtak be, a cég viszont most a vizsgálati eredmények fényében

    azt javasolta, hogy a legyengült immunrendszerű pácienseknek a teljes dózist adják be harmadik oltásként.

    A Moderna eredménye egyelőre nem esett át tudományos lektoráláson, viszont a múlt héten az amerikai hatóságok is egy ehhez hasonló vizsgálati eredményről számoltak be. 

    (via AP)

  • Elmarad a január 17-21. között tervezett davosi Világgazdasági Fórum a koronavírus új változata, az omikron gyors terjedése miatt – jelentették be hétfőn a szervezők. A tanácskozást „valamikor a nyár elején” tervezik megtartani.

    A Világgazdasági Fórum éves találkozóit januárban Davosban szokták megtartani, ez alól csak a 2002-ben New Yorkban megrendezett tanácskozás volt kivétel. A szervezők akkor a találkozó helyszínének megváltoztatásával fejezték ki az amerikai város iránti szolidaritásukat a 2001. szeptember 11-i terrortámadás miatt.

    A koronavírus-járvány első hulláma miatt a tavalyi, sorrendben 51. tanácskozást online tartották meg januárban. Akkor még arról volt szó, hogy májusban Szingapúrban már személyes csúcstalálkozó lehet, de ezt később lefújták a járvány miatt.

    A davosi tanácskozáson, amelyet egy azonos nevű svájci nonprofit alapítvány, a Világgazdasági Fórum (WEF) szervez, a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetőbb globális kérdéseket szokták megvitatni, meghatározva a legfontosabb feladatokat.

    (via MTI)

  • Az ukrán egészségügyi miniszter, Viktor Ljasko tart tőle, hogy Ukrajnában is széleskörűen elterjed a koronavírus legújabb variánsa, az omikron, amit szerinte az oltakozás felpörgetésével lehetne megakadályozni. 

    A politikus arról beszélt, hogy ha minél többen mihamarabb beoltatják magukat, továbbá betartják az ajánlott óvintézkedéseket, a kötelező maszkviselést és a távolságtartást, akkor elkerülhető egy súlyos járványhullám. A miniszter kiemelte, hogy a védőoltás felvétele a legfontosabb, mert megóv a súlyos szövődmények kialakulásától és a betegség halálos kimenetelétől. Különösen fontosnak nevezte a kockázati csoportokba tartozók, köztük a hatvanévesnél idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők számára az oltás felvételét.

    Epifanyij metropolita, az egyesült, új ukrán ortodox egyház vezetője szintén oltakozásra buzdította az ukránokat.

    Az ukrán (ortodox) egyház egyértelműen kijelentette, hogy nem vagyunk a koronavírus elleni védőoltás felvétele ellen, hiszen a járvány előtt is voltak más betegségek, ezek ellen is léteztek védőoltások. Ezért egyértelmű álláspontot fogalmaztunk meg: ha ezek (az oltóanyagok) olyan gyógykészítmények, amelyeket az emberi egészség megőrzésére terveztek, akkor miért ne használjuk őket, miért ne higgyünk keringő mítoszokban

    – mondta az egyházi vezető.

    Ukrajnában hétfőre az eddig azonosított fertőzöttek száma 2536-tal 3 610 687-re, az elhunytaké 157-tel 93 262-re emelkedett. Az aktív betegek száma eközben több mint 4300-zal 178 870-re csökkent. Az elmúlt napon 1241 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

    A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 12 986 872-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 399 515-en pedig még csak az első adagot vették fel. A harmadik, ismétlő oltást eddig 92-en kapták meg. Vasárnap 36 027 embert oltottak be. 

    (via MTI)

  • A korábbi szlovák miniszterelnök, Igor Matovic tett utalásokat arra, hogy az omikron variáns miatt elképzelhető, hogy korlátozni kell majd a veszélyeztetett korosztály, azaz a 60 év felettiek mozgását – írja a parameter.sk. 

    A pénzügyminiszter vélhetően nem számolt azzal, hogy országában 60 év a nyugdíjkorhatár, ám a többség még ilyenkor nem vonul vissza és legalább 3-4 évig dolgozik még. Több szakmai szervezet is jelezte, hogy ha érvénybe lépne korlátozás az problémát okozna jó néhány szolgáltatásban, például az egészségügyben. 

    Számos orvos, de más egészségügyi dolgozó kora meghaladja a 60-at, és nehezen elképzelhető, hogy abbahagyják a munkát

    – mondta Peter Visolajsky, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség elnöke. Fennakadások lennének a mentőszolgálatnál is, vélekedett Viliam Dobiás mentőtiszt, aki szerint az egészségügyi személyzet harmada nem menne dolgozni, és a mentők harmada sem tudna elindulni. 

    A törvényhozásban is anomáliák lennének, hiszen a 150 fős parlamentből 33 képviselő hiányozna. Hasonló fennakadásokat okozna az intézkedés az oktatásban és a hivataloknál is.

    (via Paraméter)

  • A koronavírus-világjárvány robbanásszerű németországi erősödéséhez vezet a kórokozó omikron nevű változata a német szövetségi kormány mellett működő szakértői tanácsadó testület szerint.

    A december elején hivatalba lépett kormány által felállított testület friss állásfoglalásában kiemelte, hogy minden modell azt mutatja, hogy az emlékeztető oltások beadásának felgyorsítása önmagában nem elég a közelgő hullám feltartóztatásához, ezért korlátozni kell az emberek fertőzésveszéllyel járó egymás közti kapcsolatait, érintkezéseit. Mindenekelőtt el kell kerülni a nagyobb összejöveteleket, és meg kell követelni az FFP2-es minősítésű orvosi maszk viselését, különösen zárt térben. 

    Karl Lauterbach egészségügyi miniszter is hasonlóan látja a helyzetet, vasárnap arról beszélt, hogy biztos, hogy lesz ötödik hullám Németországban, mert átlépte a kritikus szintet az omikronnal fertőzöttek száma.

    A védekezés központi eleme továbbra is az emlékeztető oltások beadása, mert az biztosít erős védelmet az új variáns ellen. Főleg a fokozottan veszélyeztetettek beoltására kell törekedni. Ezenfelül tájékoztatni kell az embereket arról, hogy mi lehetséges az ünnepek alatt, és mi nem

    – fejtette ki a politikus.

    A szövetségi kormány adatai szerint vasárnapig a német lakosság 70,3 százaléka, 58,4 millió ember kapta meg a teljes oltást a Covid–19 ellen. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 31,5 százaléka, 26,2 millió ember vette fel.

    Az oltatlanok 22,2 millióan vannak, a lakosság 26,7 százalékát teszik ki. Közülük azonban 4 millióan – a lakosság 4,8 százaléka – ötévesnél kisebb gyerek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag. 

    (MTI)

  • Kanadai szakemberek szerint a textilmaszkok védenek legkevésbé a koronavírus omikron-variánsa ellen, így arra kérik a helyi lakosságot, ha tehetik, az N95 (vagyis FFP2-es) védelmet használják.

    A probléma a textilből készült maszkokkal az, hogy egy rétegből állnak, amivel minimálisan szűrnek, így nem nyújtanak elegendő védelmet a fertőzések ellen, magyarázta az Ontariói Tudományos Tanácsadó Testület vezetője, Peter Jun. A szakember szerint a textilmaszkok helyett érdemes a többrétegű, FFP2-es típusú arctakarókat használni, ezért a kanadai maszkolási irányelvek felülvizsgálatát is kéri a közegészségügyi szakemberektől is.

    Kanadában az omikron-vírustörzs megjelenése hónapok óta nem látott, rekordmagasságú esetszámokat eredményezett, aminek következtében a tartományoknak meg kell újítaniuk a közegészségügyi intézkedéseket, és korlátozásokat kell bevezetniük. A szakember szerint enyhíthető lenne a variáns által okozott kár már azzal is, ha kötelezővé tennék az FFP2-es maszkok viselését a belterekben.

  • Ősszel számos negatív rekordot produkált a Magyarországgal szomszédos ország, a napi halálozásban és a fertőzöttek számában is többször a csúcson voltak. Most az is kiderült, hogy az alacsony átoltottság mellett ebben az országban csaltak a legtöbben a vakcinákkal, az úgynevezett lefolyóba oltakozás módszerét használva – írja a foter.ro.

    Lucian Bode belügyminiszter beszélt arról, hogy járványidőben sem hagyott alább a bűnözés, és a lefolyóba oltakozás terén hazája túlszárnyalja az összes európai országot. A politikus elárulta, hogy jelenleg több mint 500 bűnvádi eljárás van folyamatban országszerte csak ebben a kategóriában, ezek keretében több mint 1300 ember ellen nyomoznak. 

    Ennek a módszernek a lényege, hogy azok, akik az igazolást szeretnék, ám az oltóanyagot nem akarják megkapni, megfelelő összeget fizetnek az orvosnak, aki kitölti a papírokat, a vakcinát pedig kiönti. Ez a személy hivatalosan oltottnak számít, és nemcsak magára, de a társadalom többi tagjára is veszélyt jelent. Az első ilyen ügyet még szeptember elején fedezték fel, de meggyőző bizonyítékok vannak arra nézve, hogy az új népszokás már a nyáron elkezdett hódítani. A tárcavezető kiemelte a petei határátkelő oltópontjának nagy port kavart esetét: csak itt mintegy 3500 hamis oltásigazolást állítottak ki egyenként 250–300 euró fejében.

    (via Főtér)

  • Míg a korai teszteken biztató eredményt produkált a molnupiravir koronavírus elleni gyógyszer, ám a részletesebb klinikai kutatásoknál csupán 30 százalékos volt a szer hatékonysága. 

    Az Index korábban beszámolt róla, hogy a Merck gyógyszergyár arra kérte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Felügyeletet, hogy adják meg a vészhelyzeti engedélyt a koronavírus elleni gyógyszerének. Akkor a molnupiravir a korai tesztek szerint mintegy felére csökkentette a kórházi kezelés szükségességének és a halálozás arányát. 

    A legfrissebb eredmények szerint ha a szert infúzióban adják, 85 százalékos a hatékonysága, ám ez a változat jóval költségesebb, mint a pirula, amelyről bebizonyosodott, hogy kevésbé veszi fel a harcot a kórokozóval szemben. A 762 emberen végzett teszt után a szakemberek elárulták, hogy nem tudják, hogy mi okozza a tabletta és az infúzióban adagolt gyógyszer közötti jelentős különbséget. 

    Korábban nagy reményeket fűztek a tablettához, hiszen olcsóbb a vakcináknál, és akár megoldást is jelenthetett volna az alacsony átoltottságú szegény országokban.  

    (via Nature)

  • Számos embernek nehezíti meg az életét Szlovákiában, hogy néhány hete már csak a drágább PCR-tesztet fogadják el a fertőzés mentességének igazolására, ezzel a jóval olcsóbb antigéntesztek lényegében értelmüket vesztették.

    Azok kerültek a legnehezebb helyzetbe, akik az szeretnék igazolni, hogy átestek már a betegségen. Az egyik szlovák kereskedelmi csatorna bemutatta egy nő kálváriáját, amelybe az új szabályozás miatt került. 

    Egy nő szeptemberben kapta el a koronavírus-fertőzést, amelyet antigénteszt mutatott ki. Ezt követően bejelentették PCR-tesztre, kapott is időpontot, ám a területileg illetékes közegészségügyi hivatal munkatársa felhívta, hogy nincs szüksége a PCR-tesztre, és megszüntette az időpontját.

    Miután átesett a fertőzésen, és felgyógyult, orvosi papírral igazolta mindezt, de ez már nem elég, mindenhol PCR-tesztet kérnek. Kiderült, hogy sokan jártak így, és egyelőre sehogy sem találnak megoldást a problémájukra.

    (via Paraméter)

  • A világon 274 708 408 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 354 554 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 274 213 886 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 349 699 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a koronavírusnak

    • továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 50 846 823. A halálos áldozatok száma 806 438.
    • Indiában 34 746 838 fertőzöttet és 477 554 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 213 762 fertőzöttről és 617 803 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 11 425 666 a fertőzöttek száma, és 147 679-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 10 037 546-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 291 336-ra emelkedett.
    • Törökországban 9 173 089 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 80 415.
    • Franciaországban 8 730 140 fertőzöttet és 122 478 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 6 813 287 fertőzöttet és 108 356 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 170 979 a fertőzöttek és 131 083 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 455 527 fertőzöttet és 88 708 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 5 389 155 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 135 641.
    • Lengyelországban 3 958 840 fertőzöttet és 91 485 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 785 395 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 98 972 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • A koronavírus-járvány miatt szerdától az izraeliek újabb tíz országba, köztük Magyarországra nem utazhatnak az izraeli egészségügyi minisztérium honlapja szerint. 

    A minisztérium javaslata alapján a magas fertőzöttségi ráta okán december 22-től felkerül az izraeliek utazási tiltólistájára az Egyesült Államok, Olaszország, Németország, Belgium, Magyarország, Kanada, Marokkó, Portugália, Svájc és Törökország is. Az elmúlt napokban már felvettek a „piros” listára kilenc újabb országot, az Egyesült Királyságot, Dániát, Franciaországot, Spanyolországot, az Egyesült Arab Emírségeket, Írországot, Norvégiát, Finnországot és Svédországot, ahová már vasárnap éjféltől tilos volt elutazni.

    A Dél-afrikai Köztársaságba és az afrikai államok túlnyomó többségébe már december elején megtiltották a látogatást az izraelieknek. A „piros” országokat csak kivételes kormánybizottsági engedéllyel lehet felkeresni. A tiltólistán szereplő államokból hazaérkező izraelieket a repülőtérről kijelölt szállodába viszik, ott kell kötelező karanténban tartózkodniuk az első, még a repülőtéren elvégzett teszteredményük megérkezéséig.

    Ha ez a teszt negatív, akkor visszamehetnek az otthonukba, ahol hét napig házi karanténban kell maradniuk még akkor is, ha a védőoltás három adagjával vannak beoltva, és csak az egy hét elteltével elvégzett negatív teszt után léphetnek ki az utcára. A máshonnan érkező izraeliekre háromnapos otthoni karantén vár, amely akkor ér véget, ha az ekkor elvégzett második tesztjük is negatív. Ezeket a korlátozásokat legalább december 29-ig fenntartják.

    Új helyzettel állunk szemben. Az omikron-fertőzések nagy része külföldről érkezik, ezért korlátoznunk kell a vírus Izraelbe jutását, hogy időt nyerjünk, és minél több embert beolthassunk, mielőtt Izraelben is elterjedne ez a vírusváltozat

    – mondta Nicán Horovic egészségügyi miniszter vasárnap a katonai rádióban.

    A döntés hátterében olyan, Naftali Bennett miniszterelnök által látott adatok állnak, amelyek a járvány jelentős kitörését valószínűsítik Izraelben három héten belül. A hullám csúcspontja az információk alapján meghaladja majd a júniusban elkezdődött, delta-variáns okozta negyedik hullámét.

    Naftali Bennett a tévékben is közvetített vasárnap esti sajtótájékoztatóján bejelentette: az utazási korlátozások újabb kiterjesztésével késleltetni próbálják az ötödik fertőzési hullámot annak érdekében, hogy még előtte be lehessen oltani a gyerekeket. „Minden várakozással töltött óra pazarlás. Az első oltás után négy-öt hétig tart a gyermekek védettségének elérése” – hangsúlyozta Bennett.

    A kormányfő azt javasolta a munkáltatóknak, hogy ahol csak lehet, azonnal kezdjék meg a dolgozók távmunkában való foglalkoztatását. Az egészségügyi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy további 40 embernél azonosították a koronavírus omikron-változatát, ezzel 175-re nőtt az omikron-fertőzöttek száma.

    Az esetek túlnyomó többségében, 113-an külföldről hazatérők érintettek, 31-en külföldön megfertőződöttekkel érintkeztek, 17 új vírushordozó pedig már a helyi közösségben kapta el valakitől a betegséget. A fennmaradó 14 eset eredetét még vizsgálják. Eddig csak egy súlyos állapotú, kórházi kezelést igénylő omikron-fertőzött volt Izraelben, aki nem volt beoltva.

    Az egészségügyi minisztérium a szokásosnál csekélyebb számú tesztelésen alapuló adatai szerint szombaton 372 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Izraelben. Vasárnap 131 beteget ápoltak kórházban, közülük 81 ember volt súlyos állapotban, 41 lélegeztetőgépen. A súlyos állapotú páciensek túlnyomó többsége 60 év feletti, és oltatlan. A koronavírus okozta betegségben tavaly február óta 8232-en, az utóbbi 7 napban 8-an haltak meg Izraelben.

    (via MTI)

  • A koronavírus elleni kötelező oltás és a járványvédelmi intézkedések miatt több ezren tüntettek vasárnap a belga fővárosban, Brüsszelben – írja az MTI. A megmozdulás erőszakba torkollt a tudósítás szerint, a tüntetők egy kisebb csoportja kereste a balhét a rendőrökkel.

    Mintegy 3500 tiltakozó vonult az utcára, 55 embert őrizetbe vettek – közölte Ilse Van de Keere, a helyi rendőrség szóvivője. A szervezők 50 ezerre becsülték a résztvevők számát a tüntetésen.

    A menet végig nyugodtan haladt, de egy kisebb csoport szándékosan kereste az összetűzést a rendőrökkel, tárgyakat dobált a levegőbe – mondta Ilse Van de Keere. A rendőrség vízágyúval és könnygázzal válaszolt, feloszlatva a tüntetést az uniós intézmények közelében található Parc Cinquantenaire-nél, Brüsszel egyik legnagyobb szabadidős területén. Egy demonstrálót kórházba szállítottak, az őrizetbe vettek közül hét embert letartóztattak.

    Brüsszelben már harmadik hete tiltakoznak felvonulásokon. Az előző megmozdulásokon is előfordultak összecsapások, és többtucatnyi ember került őrizetbe. A szervező, a Belgium Együtt a Szabadságért nevű csoport a hét elején elhatárolódott az erőszakos cselekményektől, és felszólította a résztvevőket, hogy maradjanak békések.

    A tiltakozás a kötelező védőoltás ellen irányul, amelyet hamarosan bevezetnek az egészségügyi személyzetnek, de a lakosság számára nem tervezik.

    Az ellen is tüntetnek sokan, hogy csak a védettséget (oltást, közelmúltbeli gyógyulást vagy negatív Covid-teszt meglétét) igazoló dokumentumok felmutatásával lehet bejutni éttermekbe, bárokba és kulturális intézményekbe.

  • Németországban több gyermeket véletlenül korosztálya számára még nem engedélyezett koronavírus elleni vakcinával oltottak be vasárnap – írja az MTI helyi illetékesek tájékoztatására hivatkozva.

    Az észak-rajna–vesztfáliai Olpe körzet egyik oltóközpontjában több kiskorút a Moderna vakcinájával immunizáltak; a gyermekek számára eddig csak a Pfizer és a BioNTech közös oltóanyagát hagyták jóvá.

    Az érintett kiskorúak szüleit azonnal értesítették az esetről – közölte a körzet. Az oltóközpont orvosigazgatójával folytatott beszélgetésen a szülőket arról tájékoztatták, hogy a Moderna vakcinájának gyermekek számára történő engedélyeztetése még folyamatban van az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA).

    Az oltóközpontból való távozáskor a gyermekeknél nem észleltek rendellenességet.

    A szülők kérésére az esetet jelentették a rendőrségnek. Az érintett gyermekek számát nem közölték. Okulva hibájából, az oltóközpont felülvizsgálja az összes oltási eljárást. Ha további eseteket tapasztalnak, a szülőket tájékoztatni fogják – közölték.

    Az EMA novemberben engedélyezte a Pfizer és a BioNTech közös vakcinájának beadását 5 éves kortól. Ez volt az első védőoltás, amelyet 12 év alatti gyermekek számára elérhetővé tettek az Európai Unióban. A gyermekek a felnőttek adagjának csak egyharmadát kapják.