új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Fontolgatja” Joe Biden amerikai elnök, hogy feloldja az Egyesült Államokban bevezetett beutazási korlátozást Dél-Afrika és hét másik ország esetében, amit a koronavírus-járvány omikron-variánsának terjedése miatt rendeltek el – számolt be a CNN. 

    A korlátozást Anthony Fauci egészségügyi főtanácsadó és az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ tanácsára rendelték el még novemberben, amely Dél-Afrikát, Botswanát, Zimbabwét, Namíbiát, Lesothót, Szváziföldet, Mozambikot és Malawit érinti.

    Jen Psaki fehér házi sajtótitkár már korábban is arra emlékeztetett, hogy a korlátozások csak ideiglenesek lesznek.

    (via CNN)

  • Az omikron-variáns terjedésével új járványhullámra figyelmeztetett, egyben mindenkit a megerősítő oltások felvételére buzdított Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója – írja a BBC.

    Hans Kluge egy bécsi sajtókonferencián arról beszélt, hogy az omikron-variáns már több európai országban is domináns, köztük az Egyesült Királyságban, Dániában és Portugáliában. A szakember arra figyelmeztetett, hogy az omikron terjedése hamarosan az amúgy is feszített egészségügyi rendszereket egyre nehezebb helyzetbe hozhatja.

    A WHO európai regionális igazgatója a kormányok és a hatóságok felkészültségének szükségességére is felhívta a figyelmet, s kiemelte, hogy Európában az eddigi omikronos esetek túlnyomórészt a 20-as, 30-as éveikben járók körében, valamint a nagyvárosokban fordulnak elő. Állítása szerint a megbetegedések mintegy 89 százalékában eddig megszokott tünetek – köhögés, torokfájás, láz – is jelentkeznek.

    (via BBC)

  • Félévente ajánlott ismételni a koronavírus elleni védőoltást a szervezet immunerejének biztosítása érdekében – közölte Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter az orosz kormány járványellenes koordinációs tanácsának  tanácskozásán. A tárcavezető szerint erre az újrafertőződés kockázata miatt van szükség. Beszámolója szerint Oroszországban eddig a védőoltás egy komponensét csaknem 76 millió, mindkettőt több mint 70 millió, a megerősítő oltást pedig csaknem 10 millió ember kapta meg. Közölte, hogy a kollektív védettség szintje az országban elérte az 58,8 százalékot.

    Vlagyimir Putyin elnök az orosz védelmi tárca kollégiumának kibővített ülésén méltatta, hogy a vakcináció révén sikerült megelőzni a súlyos járványhelyzet kialakulását a fegyveres erőknél. 

    Az orosz operatív törzs adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 25 907-tel 10 267 719-re emelkedett. A napi növekmény 0,25 százalék, a tünetmentesek aránya 7,2 százalék. Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője közölte, hogy Oroszországban az új koronavírus omikron változatát eddig 41 páciensnél mutatták ki. Az első betegeket már elengedték a kórházból.

    Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1027-en vesztették életüket, ezzel a halálos áldozatok száma immár 299 249-re nőtt Oroszországban. A felépültek száma 40 219-cel – ez a legmagasabb napi adat a járvány kezdete óta – 9 055 199-re gyarapodott. Az országban 913 271 aktív esetet tartanak nyilván.

    (via MTI)

  • Magnus Heunicke egészségügyi miniszter bejelentése szerint  Dániában már a legújabb koronavírus-változat, az omikron okozza a legtöbb új fertőzést. Az észak-európai országban kevesebb mint egy hónappal ezelőtt jelent meg az új mutáns, amely eddig nem látott gyorsasággal terjed a világ több térségében.    

    Heunicke a Twitter internetes közösségi oldalon azt írta, hogy az illetékes dán hatóság (SSI) szerint az országban már az omikront diagnosztizálják legtöbbször az újonnan fertőzöttek körében. Az országban jelentősen megnőtt az újonnan fertőzöttek napi száma is.

    Keddi bejelentés szerint 24 óra alatt 13 558 fertőzöttet regisztráltak az 5,8 millió lakosú országban, egy nap alatt ilyen sok még soha nem volt. Közülük 500-an már másodszor kapták el a fertőzést. Az országban az omikron terjedése miatt már korábban fokozták a korlátozásokat, és igyekeztek felgyorsítani az oltási kampányt.   Az új variáns már az Egyesült Államokban is dominánssá vált.

  • New Yorkban azok az állampolgárok, akik év végéig felveszik az emlékeztető oltást 100 dollárt kapnak, jelentette be Bill de Blasio a város polgármestere Twitter oldalán - írja Reuters

    A több mint 10 milliós városban 123 százalékkal nőtt az esetszámok aránya egy hét alatt az előző négy héthez képest. Aggodalomra ad okot, hogy továbbra is magas azoknak a fertőzötteknek a száma, akik oltatlanul kerülnek kórházba.  

    Az amerikai járványügyi központ (CDC) legújabb becslése szerint az elmúlt héten az új koronavírus fertőzések mintegy háromnegyedét az új omikron variáns tette ki. Korábban a WHO is arra figyelmeztetett már, hogy az új mutáns jóval gyorsabban terjed, mint a delta variáns.

  • Egyre jobban terjed a koronavírus-járvány a játékosok körében, ezért az észak-amerikai profi jégkorongligánál (NHL) a játékosok szövetségével karöltve úgy döntöttek, hogy szerdától leállítják a bajnokságot.

    Az utóbbi időben egyre több pozitív koronavírustesztet produkáltak a játékosok, ezért a liga 32 csapatából tíznél már egyébként is leálltak, sőt a létesítményeiket is bezárták.

  • Izraelben meghalt az első olyan ember, aki az omikron-variánssal fertőződött meg. A Guardian tudósítása szerint a hetvenes éveiben járó férfi korábban már kapott két oltást. Az egészségügyi minisztérium keddig bezárólag 170 új omikron-fertőzöttről számolt be, így már összesen 341-re tehető az új variánssal megfertőződtek száma.

    A Haaretz ugyanakkor azt írja, hogy a hatóságok jelenleg 807 olyan esetet vizsgálnak, ahol fennállhat az új variánssal való fertőzés. A kormány ugyanakkor még nem döntött arról, hogy további szigorításokat vezessen be a növekvő esetszámok miatt.

    A friss fertőzések száma ugyanakkor csúcsot dönt, kedd reggelre 1306 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

    A zsidó államban jelenleg 41-en vannak lélegeztetőgépen, és mindössze 48-an vannak, akiknek súlyos az állapotuk.

    A Worldometers adatai alapján Izraelben a járvány kitörése óta eddig 1 357 476 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, meghalt 8232 ember. 

  • Karácsonyig nem lesznek újabb korlátozások az Egyesült Királyságban – jelentette be Boris Johnson miniszterelnök keddi videóüzenetében – írja az Independent. A bejelentés annak tükrében meglepő, hogy több egészségügyi szakértő is arra hívta fel a figyelmet, hogy az omikron-variáns egyre komolyabb terjedését csakis újabb korlátozásokkal lehet megállítani.

    A kabinet mindaddig nem kíván további szigorításokat bevezetni, amíg nem tudnak meg többet a nemrégiben felfedezett új variánsról. Johnson videóüzenetében hangsúlyozta, hogy még nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy újabb szigorító intézkedéseket hozzanak. 

    Közben a Reuters egy brit kutatásra hivatkozva azt írja, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az omikron-variáns kevésbé súlyos betegséglefolyást okoz, mint a delta. Emellett az is kiderült, hogy a Covid-fertőzött férfiaknál egy időre csökken a spermiumszám, így a termékenységükre is negatív hatással van a betegség. A londoni Imperial College kutatói 11 329 megerősített vagy nagy valószínűséggel omikronnal fertőzött ember tüneteit hasonlították össze kétszázezer olyan fertőzött betegségének lefolyásával, aki más vírusvariánstól betegedett meg. 

    A kutatók hétfőn kiadott jelentése alapján úgy tűnik, hogy az omikron nem kevésbé súlyos tüneteket okoz, mint a delta.

  • A koronavírus negyedik hullámában nemcsak  az omikron-variánssal kell megbirkóznia Európának, hanem az egyre több hamis koronavírus-igazolással is. A New York Times arról írt, hogy Franciaországban a minap 180 ezer hamis dokumentumot foglaltak le. Olaszországban, egészen pontosan Palermóban letartóztatták annak az oltásellenes mozgalomnak a vezetőjét, aki ugyancsak hamis dokumentumokkal üzletelt.

    Egyes források szerint száz–négyszáz euróért kínáltak több kórházban hamis igazolást. Óriási közfelháborodást okozott az a videó is, amelyben az egyik nővér úgy tesz, mintha beadná az oltóanyagot a páciensnek.

    Az illegális igazoláskereskedelem felfutása annak fényében nem meglepő, hogy a párizsi kormány nemrég ismét kilátásba helyezte, hogy az éttermek és a bárok látogatását hamarosan ismét oltási igazolásokhoz fogják kötni. A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin nemrég arról számolt be, hogy már négyszáz büntetőügyben kezdeményeztek vizsgálatot hamis dokumentumok terjesztői ellen, köztük sok egészségügyi dolgozóval szemben is.

    Franciaországban nemrég óriási felháborodást váltott ki annak a nőnek az esete, aki hamis oltási igazolás miatt halt meg a fertőzésben. 

    Mint arról korábban az Index is beszámolt, több balkáni országban kriptovalutáért kínálták a hamis oltási igazolást. Romániában pedig egy olyan egészségügyi dolgozó hunyt el novemberben, aki nem is oltatta be magát korábban, bár volt oltási igazolása. 

    Az Euractiv nemrég arról írt, hogy Bulgáriában száz–háromszáz euró között mozog a hamis igazolás ára. Érdekesség, hogy a külföldiek általában drágábban tudnak csak hozzájutni a dokumentumhoz. A bolgár rendőrök ugyanakkor az utóbbi időben már több olyan csoportot is lekapcsoltak, amelyek hamis igazolást kínáltak. Szlovéniában is voltak hasonló rajtaütések, ott két orvost tartóztattak le. 

  • Az Ausztriába utazóknak szigorított határátlépésre kell készülniük.

    Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a december 20-tól hatályos szigorúbb beutazási szabályok értelmében csak azoknak nem kell karanténba vonulniuk, akik rendelkeznek két oltásról szóló igazolással vagy 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással, valamint ezek mellett bemutatják egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt eredményét vagy a harmadik oltás felvételének igazolását.

    Akinek nincs negatív teszteredménye vagy emlékeztető oltása, annak kötelező a regisztráció, egyúttal tíznapos karanténba kell vonulnia. A karantén negatív teszteredmény bemutatásával szűnik meg.

    Az oltással nem rendelkezők számára szintén kötelező a regisztráció, ők tíznapos karanténba kerülnek. A karantént akkor lehet elhagyni, ha legkorábban a beutazást követő ötödik napon újabb negatív PCR-tesztet produkálnak.

    A felnőtt felügyeletében és kíséretében utazó 12 éven aluliakra is ugyanazon karantén- és regisztrációs kötelezettségek érvényesek, mint az őket kísérő nagykorúakra.

    (MTI)

  • Új korlátozásokat akarnak bevezetni Németországban az ünnepi időszakra a koronavírus-járvány miatt. Erről Olaf Scholz kancellárnak a tartományi miniszterelnökökkel tartott keddi találkozója után születhet döntés – szellőztette meg a Deutsche Welle a birtokába került dokumentumok alapján.

    Az elképzelések szerint december 28-tól életbe lépő korlátozások szerint

    • a magánjellegű kül- és beltéri összejöveteleken maximum tíz ember vehet részt akkor is, ha be vannak oltva vagy meggyógyultak, de a 14 év alattiak kivételt jelentenek a szabály alól;
    • az oltatlanokra szigorúbb szabályok vonatkoznak, ők ugyanis maximum két olyan emberrel találkozhatnak, aki másik háztartásban él;
    • a kül- és a beltéri sport- vagy kulturális események helyszínét a férőhelyek maximum harminc vagy ötven százalékáig lehet nézőkkel megtölteni, azoknak a tartományoknak pedig, ahol magas a fertőzöttségi arány, törölniük vagy nézők nélkül kel megtartaniuk őket;  
    • ami a mozikat, az éttermeket és a többi közösségi helyszínt illeti, rájuk továbbra is a 2G-szabályok vonatkoznak, vagyis csak oltottak vagy gyógyultak mehetnek be;
    • a diszkókat és a nightclubokat bezárják;
    • az oltóközpontok azonban végig, karácsonykor és újévkor is nyitva maradnak.

    Karl Lauterbach egészségügyi miniszter hétvégén arról tett bejelentést, hogy nem lesz korlátozás karácsony előtt, de figyelmeztetett, hogy Németországnak a koronavírus-járvány masszív hullámával kell szembenéznie az omikron-variáns miatt.    

    Ezen túl Németországban esett szó már arról is, hogy mindenki számára kötelezővé teszik az oltást, amit a szivárgó hírek szerint Olaf Scholz a maga részéről támogat. A koronavírus-járvány egy hónapja ért csúcsra, november 25-én 76 132-vel rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma a pandémia kezdete óta, és ekkor nőtt százezer fölé a haláleseteké is.

  • Az Egyesült Államok 580 millió dollárnyi segélyt ajánl fel több nemzetközi segélyalapnak az omikron-variáns megfékezése érdekében – írja az Aljazeera. A pénz többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az ENSZ Gyermekvédelmi alapjához kerül – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

    Mindezt azután jelentették be, hogy a múlt héten az új megbetegedések 73 százaléka már az omikron-variánshoz volt köthető.  A több mint háromszázmilliós országban az első halálesetet Texasból jelentették.

    Nemrégiben a WHO arról írt, hogy az omikron gyorsabban terjed, mint a delta-variáns. 

    Thaiföld eközben arról számolt be, hogy ismét bevezeti a karantént a külföldi beutazók előtt. Új-Zéland pedig február végéig elhalasztja az újranyitást.

  • Svédország a növekvő fertőzésszámok miatt újabb szigorításokat fog bevezetni - írja a Guardian. A portál beszámolója szerint a stockholmi kormány arra buzdítja az embereket, hogy ha tudnak, akkor otthonról dolgozzanak, valamint újfent szigorúbb távolságtatasi szabályokat akarnak bevezetni a járvány megfékezése érdekében. Az új szabályok értelmében több szórakozó hely bezár, bizonyos bárok és éttermek szolgáltatásait csak bizonyos korlátozások ellenében lehet majd igénybe venni.

    A svéd kormány a hónap elején ismét kötelezővé tette a maszkhasználatot a tömegközlekedési eszközökön. A skandináv országban a worldometers adatai alapján a járvány kitörése óta eddig  1 263 566-an kapták el a fertőzést, és meghalt 15 206 ember.

  • Be volt oltva koronavírus ellen az a beteg, akinél elsőként azonosították Ukrajnában az omikron-variánst, de már meggyógyult.

    Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese kifejtette, hogy a beteg még tavasszal felvette a védőoltás mindkét adagját, ennek köszönhetően szinte tünetmentesen vészelte át a fertőzést, és PCR-tesztje mostanra már negatív.

    Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a hétvégén hozta nyilvánosságra, hogy azonosították Ukrajnában az első beteget, aki az omikron-variánst kapta el. A beteg előtte az Egyesült Arab Emírségekben járt.

    Az egészségügyi tárca januárban vizsgálja meg a harmadik, emlékeztető oltás felvételének lehetőségét. A minisztérium két hete már engedélyezte, de még nem mindenkinek, csak azoknak, akiknek ez egészségügyi szempontból fontos, mert immunrendszerük kevésbé képes védekezni a vírussal szemben.

    A harmadik oltás felvétele Ukrajnában csak azután válik lehetővé, miután a lakosság átoltottsága megközelíti a 70 százalékot. Eddig a felnőtt lakosság valamivel több mint 46 százaléka vette fel az oltás első adagját, mindkét dózisát pedig több mint 41 százalék.

    Ukrajnában keddre az eddig azonosított fertőzöttek száma 6029-cel 3 616 716-ra, az elhunytaké 346-tal 93 608-ra nőtt, míg az aktív betegek száma 165 703.

    (MTI)

  • Az Európai Unió tagországainak kilenc hónapig, egészen pontosan 270 napig kötelezően el kell fogadniuk az uniós Covid–19-igazolványt – jelentette be az Európai Bizottság. A testület kedd délután kiadott közleménye szerint az egységes elfogadási időszakról azért született döntés, hogy  elősegítsék az utazási szabályokról szóló előírások összehangolását. 

    A folyamatos koordináció elengedhetetlen az egységes piac működéséhez, és egyértelmű helyzetet teremt a szabad mozgáshoz való jogukkal élő uniós polgárok számára.

    – hangsúlyozza a közlemény. Az Európai Unióban eddig összesen 807 millió igazolványt állítottak ki, a dokumentumon pedig feltüntetik azt is, ki hányadik emlékeztető oltásnál tart.  3/3 a a kétadagos vakcinák utáni harmadik oltást, a 2/1 az egyadagosak utáni emlékeztető oltást vagy kétadagos oltóanyag gyógyult személynek beadott első adagját fogja jelölni. 

  • Izraelben ismét meredeken nő a koronavírus-fertőzöttek száma. Hétfőn 1306 embernél diagnosztizálták a koronavírust Izraelben 104 000 teszt  elvégzésével, a megvizsgáltak 1,27 százaléka bizonyult vírushordozónak. Ez az elmúlt hetek legmagasabb számait jelenti.

    Vasárnap két hónap után először találtak több mint 1000 új fertőzöttet. A járvány terjedését jelző R-ráta is meredeken emelkedik, jelenleg 1,28-on áll, ami azt jelenti, hogy száz fertőzött átlagosan 128 embernek adja tovább a vírust. Ez a szám november 21. óta ismét 1 felett állt, miközben előtte, szeptember eleje óta folyamatosan 1 alatt volt.

    Az új fertőzések jelentős emelkedése még nem tükröződik a kórházakban ápolt Covid-betegek számában, amely általában két héttel követi az új vírushordozók számának növekedését. Jelenleg százharminc beteget ápolnak az izraeli kórházakban, s közülük 81-en vannak súlyos állapotban, és 41-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A súlyos állapotban lévők 76 százaléka teljes mértékben oltatlan a koronavírus ellen.

    (via MTI)

  • A szélsőséges román párt, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amely gyakorta hangoztatja járványtagadó és oltásellenes hozzáállását, kedd reggelre a bukaresti parlament elé hirdetett tüntetést, tiltakozásul a kötelező munkahelyi védettségi igazolvány bevezetése ellen.

    A megmozduláson nagyjából 2000-en vettek részt, eleinte békésnek tűnt a rendezvény, ám egy adott pillanatban egy száz fős csoportnak sikerült áttörnie a képviselőház bejáratát őrző csendőrökön, és bejutott a parlament udvarára. Többen a kerítésen is átmásztak, azonban a törvényhozás épületébe már nem jutottak be, a bejáratokat ugyanis a kormányőrség lezárta, és a csendőrség is védvonalat alkotott az udvaron. Az erőszakos tüntetőknek sikerült megakadályoznia több képviselőt abban, hogy bejussanak a munkahelyükre, többeket leköptek, majd lezárták a parlament melletti sugárutat. 

    Szabadságot!, Eljövünk értetek!, Le a gyilkosokkal! 

    – kiabálták a tüntetők.

    (via Főtér)

  • Texasban meghalt egy férfi az omikron-variáns által okozott betegségben. Ő az új mutáns vírus első halálos áldozata az Egyesült Államokban.

    Harris megye egészségügyi hatósága közölte, hogy a férfi az 50-es éveiben járt, alapbetegségben szenvedett és nem volt beoltva a koronavírus ellen.

    Az amerikai hatóságok nemrég jelentették be, hogy az omikron-variáns már dominánssá válhatott az országban

    (via The Independent)

  • Az antitestek mellett egy újfajta, kísérleti molekulát is tesztelnek a koronavírus-fertőzés ellen Dániában.

    Az aptamerek közé tartozó, DNS-en és RNS-en alapuló molekula előnye az lehet, hogy egyszerűbb, olcsóbb előállítani, mint az fehérjékből létrejövő antitesteket. A vizsgálatból kiderült, hogy az antitestekhez hasonlóan ezek is képesek rácsatlakozni a vírus tüskefehérjére és megakadályozni azt, hogy bejussanak az emberi sejtekbe. 

    A delta-variáns ellen a molekulák már bizonyítottak, azt viszont még meg kell vizsgálni, hogy az omikron ellen is képesek-e hatni. Az embereken való alkalmazásuk azonban még messze van, mivel a mesterséges körülményeken kívül egyedül az egereknél vetették be ezeket a molekulákat. 

    (via Reuters)

  • Több hónapig visszaeshet a sperma mozgékonysága és száma a koronavírus-fertőzést követően, de a hímivarsejt egyáltalán nem terjeszti a vírust – állapították meg belga kutatók.

    A tudósok összesen 120, a fertőzésen átesett férfi mintáit vizsgálták meg, akiknek az átlag életkora 35 év volt, és akiket a fertőzés után eltérő időszakokban vizsgáltak meg:

    • 35 embertől a gyógyulás utáni egy hónapon belül vettek mintát. 60 százalékuknál figyelték meg azt, hogy csökkent a sperma mozgékonysága – ami jelentősen befolyásolja a termékenységet –, 37 százalékuknál pedig a spermaszám csökkent.
    • 51 embertől 1 és 2 hónap közt vettek mintát. Közülük 37 százaléknál csökkent a sperma mozgékonysága  és 29 százaléknál csökken a száma.
    • 34 embert pedig már két hónap eltelte után vizsgáltak meg. Itt már csak 28 százaléknál látták a mozgékonyság, és 6 százaléknál a spermaszám csökkenését.

    „A gyermekvállalásra készülő pároknak így figyelembe kell venniük, hogy a sperma minősége koronavírus-fertőzés után gyengébb lehet a szokásosnál. A becslések szerint három hónap lehet az az időszak, mire ez helyreáll” – írták, hozzátéve: ez utóbbi becslést a későbbi kutatásoknak még meg kell erősíteniük, és egyelőre annak az eshetősége is fennáll, hogy néhány páciensnél permanens marad a sperma minőségében látható visszaesése. 

    A kutatók mindemellett azt is közölték, hogy a spermában beálló változások – az eddigi eredmények tükrében – nincsenek összefüggésben a betegség súlyosságával. 

    (via Reuters)

  • Az Egyesült Királyságból érkezett, korai fázisú vizsgálati adatok cáfolják, hogy az omikron-variáns enyhébb megbetegedést okozna a delta-variánsnál.

    Az Imperial College London kutatói 11 329 ember adatait vizsgálták meg, akiket bizonyítottan vagy vélhetően az omikron-variáns fertőzött meg. Az ő adataikat aztán összevetették 200 ezer másik páciens adataival, akik a többi variáns által kapták el a fertőzést.

    Ebből azt a következtetést vonták le, hogy az omikron-variáns esetében sem enyhébb a megbetegedést. Állításuk szerint erre a betegek által jelentett tünetek sem utalnak, és az sem igaz, hogy kevesebb embert kellene közülük kórházban kezelni.

    A kutatók ezen kívül úgy becsülték, hogy az omikron-variánsnál – a delta-variánshoz képest – 5,4-szeres az újbóli megfertőződés veszélye a gyógyulás után is. 

    (via Reuters)

  • Az amerikai elnök azt követően vált kontaktszeméllyé, hogy a stábjának az egyik tagját pozitívra tesztelték hétfőn.

    Úgy tudni, hogy az elnök körülbelül 30 percig ült az Air Force One helikopteren a fertőzött társaságában. Az illető a repülés előtt negatív tesztet produkált. Vasárnap azonban jelentkeztek nála a tünetek, annak ellenére is, hogy már a harmadik oltást is megkapta.

    Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője szerint Bident két alkalommal is tesztelték azóta, hogy kontaktba került a fertőzöttel, és mindkét teszt negatív lett. Szerdán ismét tesztelik majd, karanténba viszont egyelőre nem kell vonulnia, mivel be van oltva. 

    Psaki azt is hozzátette: számítanak arra, hogy – az omikron-variáns megjelenése miatt – azok is gyakran elkaphatják a fertőzést, akik már be vannak oltva. Azt viszont kérdésre sem árulta el, hogy a Fehér Házon és más, azzal szorosan együttműködő kormányszervekben valóban többen is elkapták-e fertőzést, ahogy arról a pletykák szólnak. 

    (via Just The News)

  • Hétfőn ismét tüntettek a szlovák vendéglősök, ezúttal Pozsonyban, ahol azt követeltek, hogy karácsonytól kinyithassanak. A kormánykoalícióból három párt névleges támogatását már sikerült megszerezniük.

    Az Index korábban hírül adta, hogy a vendéglátószektor ultimátumot adott a kormánynak, mert szerintük nem kapnak elég támogatást a pandémia okozta veszteségeikre, emellett pedig arra figyelmeztették az ország vezetését, hogy ha a kéréseik nem teljesülnek, a tiltások ellenére is ki fogják nyitni az üzleteiket. 

    Tegnap tovább fokozódott a vendéglősök ellenállása, és a fővárosban szerveztek tiltakozást, ahol „túlélési feltételeiket” is elmondták. Azt akarják, hogy a gyógyult és oltott vendéglátások kinyithassanak, anyagi támogatást kértek a költségeikhez, illetve adócsökkentést. A vállalkozók azt is bejelentették, hogy ha az állam nem tesz eleget az igényeiknek, akkor a tiltás ellenére is tartanak egy rövid, tiltakozó étteremnyitást.

    (via Paraméter)

  • Egyre több országban csökkentik a koronavírus emlékeztető oltása beadásáig előírt hat hónapos várakozási időszakot az omikron-variáns gyors terjedése és az új fertőzések számának növekedése miatt, írja az MTI.

    Az egyelőre még csak részleges bizonyítékok alapján a szakemberek szerint úgy tűnik, hogy a koronavírus omikron-változata gyorsabban terjed, mint a korábbi, delta-variáns, és nagyobb a valószínűsége, hogy a már beoltott vagy a fertőzésen átesett személyeket is megtámadja.

    A Reutersnek megszólaló egyik tudós szerint azonban az emlékeztető oltás túl korai beadása veszélybe sodorhatja az oltás nyújtotta védelem hosszú távú hatását, mivel a többadagos védőoltások esetén az emberi immunrendszer jobban szokott reagálni, ha elég ideje van az oltások feldolgozására.

    Ugyanakkor jóval több, közel fél tucat laboratóriumi tanulmány azt mutatja, hogy a koronavírus elleni – nagyobbrészt kétadagos – védőoltások nem elégségesek az omikron-variáns által okozott fertőzés megállításához, ezen az emlékeztető oltás segíthet.

    A dél-afrikai és a nagy-britanniai kutatások szerint az új vírusváltozat nagyon gyorsan terjed, és egyes előrejelzések szerint számos országban hamarosan megelőzi a delta-variáns által okozott fertőzések számát. 

    A tudósok egyelőre azt próbálják pontosan megállapítani, hogy mennyire súlyosak az omikron-fertőzések.

    Számos országban – így az Egyesült Államokban is – korábban féléves várakozási időt írtak elő a hatóságok a második védőoltás felvételét követően az emlékeztető oltáshoz. Decemberben azonban Dél-Korea, Nagy-Britannia és Thaiföld is három hónapra csökkentette az előírt várakozási időt. Belgiumban négy hónapra, Franciaországban, Szingapúrban, Tajvanon, Olaszországban és Ausztráliában pedig öt hónapra csökkentették ugyanezt az időszakot. Más országok, többek között az Egyesült Államok, Dél-Afrika és Németország kitartanak az eredeti, féléves előírt várakozási idő mellett.

    Finnország csak a nagyobb kockázatnak kitett idősebb betegek csoportja esetén javasolja a rövidebb, három hónapos várakozást, mivel a finn szakemberek úgy vélik, hogy az emlékeztető oltás korábbi beadása a teljes lakosság esetén nem fogja csökkenteni a kórházba szállítások emelkedő számát. Spanyolországban és Litvániában egyelőre csak a legyengült immunrendszerrel rendelkező betegeknek és az időseknek ajánlják az emlékeztető oltás beadását, míg Indiában még nem döntöttek az emlékeztető oltással kapcsolatos programról.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely korábban arra kérte a gazdagabb országokat, hogy először kezeljék prioritásként a Covid–19-védőoltások küldését a fejlődő országoknak, mostanában már nyitottabb az emlékeztető oltások beadása iránt az emelkedő esetszámok fényében.

  • Néhány héten belül megkezdődhet a Moderna omikron-variáns elleni vakcinájának a kifejlesztése – közölte Stephane Bancel, a cég ügyvezető igazgatója. 

    Elmondta, hogy a cég egyelőre még újabb vizsgálati adatokra várt, mielőtt megkezdenék a fejlesztést. Néhány hónapba beletelhet, mire a vakcinából nagy mennyiséget, százmilliókat tudnak legyártani, de ez most már sokkal gyorsabban fog menni, mint egy évvel ezelőtt – mondta. 

    Bancel kifejtette azt is, hogy első körben egy módosított emlékeztető oltást hoznának létre, amelyhez csak kisebb változtatásokra lenne szükség. Ezt követően a következő év elején már meg is kezdenék a klinikai vizsgálatát egy teljesen újonnan fejlesztett vakcinának is, amely még hatékonyabb lehetne az omikron ellen. 

    (via The Guardian)

  • A kuvaiti kormány hétfőn jelentette be, hogy kötelezővé teszik a harmadik oltás felvételét minden turista számára, aki kilenc hónapnál régebben vette fel az utolsó, koronavírus elleni oltását. 

    Hozzátették: ezenkívül a beutazóknak 10 napig karanténban kell maradniuk, hacsak nem tudnak felmutatni egy negatív tesztet az érkezés utáni 72 órán belül. 

    (via Reuters)

  • Az ausztrál kormánynak nem szabad „erős kézzel” kormányoznia, nem lehet többé járványügyi korlátozásokkal ellehetetleníteni az emberek életét – ezt mondta Scott Morrison miniszterelnök kedden. 

    A kormányfő aközben beszélt erről, hogy az utóbbi 24 órában több mint 4300 új fertőzöttet jelentettek be az országban, amire a járvány kezdete óta nem volt példa. Morrison arra ösztönözte a helyhatóságokat is, hogy vessenek véget „a kötelezettségek kultúrájának” a maszkviselést és a távolságtartást illetően.

    Nem térünk vissza a lezárásokhoz. Előremegyünk azért, hogy tudatosan, felelősségteljesen együtt éljünk ezzel a vírussal

    – szögezte le. 

    (via Reuters)

  • A görög kormány – egy átfogó járványügyi intézkedéssorozat részeként – várhatóan kiterjedt tesztakcióba kezd majd a karácsonyi ünnepek és újév alkalmából. 

    Sajtóértesülések szerint az új lépéseket kedden jelenthetik be. A rendelkezéseknek az is része lehet, hogy a beltéri helyekre való belépéshez kötelezővé teszik a gyorstesztelést, még azoknak is, akik be vannak oltva. Mindezt életbe léptetnék az összes, újévhez kapcsolódó rendezvénynél is.

    Thanosz Plevrisz egészségügyi miniszter hétfőn egy televíziós csatornának nyilatkozva leszögezte: a karácsonyt és az újévet is korlátozások nélkül szeretnék megünnepelni, komolyabb lezárásokat egyelőre nem terveznek.

    Hozzátette: az intézkedések közt az is felmerült, hogy valamikor akár a teljes lakosságot is letesztelhetnék azért, hogy átfogó képet kapjanak járványügyi szempontból az egész országról, az oltottakról és az oltatlanokról egyaránt.

    (via Ekathimerini)

  • Új-Zéland másfél hónappal elhalasztotta kedden a koronavírus-járvány miatt lezárt határainak újranyitását, mert fenyegetőnek érzi az omikron-vírusvariáns gyors globális terjedését, írja az MTI a Reuters jelentése nyomán.

    Az ország novemberben úgy tervezte, az Ausztráliából hazatelepülő állampolgárok január 16-tól térhettek volna vissza a szigetre, ám most kitolták a dátumot február végére. Azok, akik nem Ausztráliából, hanem más országból érkeztek volna, eredetileg február 13-tól léphettek volna be Új-Zélandra, az új szabályok értelmében nekik március végéig várniuk kell. 

    A hazaindulás előtt mindenkinek vírustesztet kell végeztetnie magán, de az új szabályok szerint 48 órán belül a 72 helyett.

    A változás miatt az Air New Zealand légitársaság 120 járatát törölte. A külföldi turisták áprilistól léphettek volna be ismét Új-Zélandra a korábbi tervek szerint, arról egyelőre nincs szó, hogy ezen változtatott volna a kormány.

    A szigetország szigorú korlátozásokat vezetett be határain a világjárvány kezdetén: kitiltotta területéről a turistákat, és arra kötelezte a hazatérő új-zélandiakat, hogy töltsenek két hetet katonai karanténszállón. Előfordult, hogy a hotelben elfogytak a helyek, ezért a külföldről hazatérni szándékozó állampolgároknak hónapokat kellett várniuk, hogy ezt megtehessék.

    A világjárvány első másfél évében a határzárat létfontosságúnak tartották a fertőzések megelőzése szempontjából. Azonban augusztusban így is berobbant a járvány, ennek következtében Új-Zéland októberben felülvizsgálta a vírus teljes kiirtását célzó stratégiáját. Emellett az átoltottsági arány is növekszik, így a határzár egyre nehezebben igazolhatóvá vált.

    A kormány mostani tervei alapján február végétől az Új-Zélandra hazatérőknek már nem kell karanténba vonulniuk, ha teljesen be vannak oltva, viszont tíz napot kell karanténban tölteniük azoknak, akik nincsenek.

  • Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője azt javasolta az embereknek, hogy inkább mondják le a karácsonyi ünnepet, ha ezzel megelőzhetnek egy tragédiát.

    Gebrejeszusz úgy fogalmazott: érthető, ha mindenkinek elege van a világjárványból, de ahhoz, hogy visszatérjünk a normális élethez, nehéz döntéseket kell hozni.  Sok esetben ez azt is jelenti, hogy le kell mondani vagy el kell halasztani bizonyos eseményeket – mondta.

    De inkább ezeket töröljék, mint hogy valakinek az élete érjen véget. Jobb most kihagyni ezeket, és később ünnepelni, mint most ünnepelni és később gyászolni 

    – mondta a WHO vezetője, hozzátéve: azt szeretné, ha egy év múlva már nem itt tartanánk, de ehhez most áldozatokat kell hozni. 

    (via Euronews)