Életfogytiglani büntetést kértek a maláj utasszállítót lelövő katonákra

GettyImages-452293170
2021.12.22. 14:45

Életfogytiglani börtönbüntetést javasoltak a hollandiai ügyészek a 2014-ben Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító repülőgép megsemmisítésével vádolt négy férfira. A gép lelövésével szakadár kelet-ukrajnai milicistákat vádolnak, akik valamennyien magas rangú, oroszbarát katonatisztek voltak.

A tárgyalás a vádlottak távollétében zajlik, akik mindannyian tagadták felelősséget. Mivel Oroszország is visszautasítja a vádakat, kiadatásuk valószínűtlennek tűnik. Az ügyben végleges ítélet jövő év tavasszal születhet.

Az üggyel kapcsolatos nyomozást koordináló holland hatóságok 2018-ban megállapították, hogy a dél-oroszországi városban állomásozó 53. orosz légvédelmi dandártól származó BUK-rakétával lőtték le Kelet-Ukrajna felett az Amszterdamból a maláj fővárosba, Kuala Lumpurba tartó gépet. A fedélzeten tartózkodó 298 ember – közöttük 196 holland állampolgár – életét vesztette.

A holland ügyészség szerint, a vádlottak – Szergej Dubinszkij, Igor Girkin, Oleg Pulatov orosz, valamint Leonyid Harcsenko ukrán állampolgár   „közvetlenül érintettek az ügyben, kegyetlen módon és szándékosan, mintegy több száz ember életét oltották ki, ezért a lehető legsúlyosabb büntetést kell kapniuk”. Azt is felrótták a vádlottaknak, hogy nem működtek együtt a nyomozati hatóságokkal, álhíreket terjesztettek a gép lelövésével kapcsolatban, továbbá „megvetően viselkedtek” az áldozatok hozzátartozóival.

(via MTI) 

(Borítókép: A lelőtt utasszállító repülőgép roncsai Ukrajnában 2014. július 17-én. Fotó: Pierre Crom / Getty Images)