Leállították a Russia Today német nyelvű adását

2021.12.22. 20:06

Leállították szerdán az Russia Today orosz állami televízió német nyelvű adását (RT Deutsch), miután az illetékes német hatóság megállapította, hogy a csatorna nem rendelkezik műsorszolgáltatási engedéllyel.

Az RT német nyelvű online hírportálján továbbra is elérhető csatornát az indulása után mindössze hét nappal távolította el németországi kínálatából a televízió- és rádiócsatornák sugárzásával és egyéb műholdas távközlési szolgáltatásokkal foglalkozó, franciaországi központú Eutelsat. Az orosz állami televízió a német hírportálján közölt állásfoglalásában úgy vélte, hogy a sugárzás beszüntetése a berlin-brandenburgi regionális média- és hírközlési hatóság (Medienanstalt Berlin-Brandenburg - MABB) „törvénytelen nyomásgyakorlása” révén történt.

Kifejtették: a MABB a „hatáskörén túlterjeszkedve” gondoskodott arról, hogy műholdon ne legyen elérhető az RT Deutsch, és megsértette a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezményt, amelyet az Európa Tanács tagállamai – köztük Oroszország és Németország –fogadtak el. Egyben közölték, hogy minden jogi lehetőséget megragadnak azért, hogy továbbra is minél több platformon eljuttathassák a német adást a nézőkhöz.

A MABB már a napokban jelezte, hogy nem tartja jogszerűnek az RT berlini és moszkvai szerkesztőségében készített adás elindítását. Eva Flecken, a hatóság igazgatója a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak hétfőn adott nyilatkozatában kifejtette: a műsor tartalmával kapcsolatos problémák mellett van még egy gond, mégpedig az, hogy német médiahatósági engedély nélkül sugározzák.

Az RT Deutsch német nyelvű, a német piacot célozza meg, de „nem kértek és nem is adtak ki rá műsorszórási engedélyt” – fejtette ki a MABB vezetője, ismertetve, hogy már pénteken megindították a Németország területére szórt műholdas adás leállíttatását célzó hivatalos eljárást. A Deutschlandfunk összeállítása szerint az RT azzal indokolja, hogy jogosan sugározza német adását, hogy engedélyt kapott a kábeles és műholdas sugározásra a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezmény egy harmadik tagjától, Szerbiától.

Moszkva válaszolni fog 

A német kormány az orosz állami RT DE német nyelven sugárzó televízió leállításával folytatja az információs térben a tisztogatás gyakorlatát, amellyel tudatosan vezeti rá Oroszországot a szükséges válaszintézkedések meghozatalára – ezt írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán közzétett kommentárjában.

Ily módon minden okunk megvan rá, hogy a hivatalos Berlin tevékenységét cáfolhatatlan bizonyítéknak tekintsük arra, hogy eredendően meghatározó szerepet játszott az orosz tömegtájékoztatási eszközökre változatos módszerekkel történő többéves nyomásgyakorlás és az alkalmazottjaik zaklatásának megszervezésében

– mondta Zaharova. 

A szóvivő azzal vádolta meg Berlint, hogy a demokratikus társadalom alapelveit „durván semmibe véve és a nemzetközi jogból eredő kötelezettségeit megsértve” akadályozza a polgárokat az alternatív információforráshoz történő hozzáférésben. Elfogadhatatlannak nevezte azt a gyakorlatot, hogy egy műhold-üzemeltetővel szemben kényszert alkalmazzanak, megkerülve a vonatkozó egyezményben rögzített vitarendezési eljárásokat.

A történteket Zaharova „célirányos, politikai indíttatású médiaszegregációnak” és „nyilvánvaló cenzúrának” minősítette. Kifogásolta azt is, hogy az olyan jogvédő intézmények, mint az ENSZ, az Európa Tanács és az EBESZ szakosított szervei, szemet hunytak a történtek felett.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az NTV orosz csatornának nyilatkozva „új cowboyvalóságnak” nevezte, hogy az illetékes német médiafelügyelet elrendelte RT DE európai sugárzásának lekapcsolását.  Peszkov szerint Moszkvának reagálnia kell az ilyen lépésekre, mert, mint mondta, egy egész európai tömegtájékoztatási eszköz blokkolása ellentétes magával az európai szellemiséggel, az EBESZ összes normájával és elvével, és mindennel, amivel csak lehet.

A németek és az oroszok közt ezen kívül amiatt is feszültség van, hogy a németek egy csecsen férfi Berlinben történt meggyilkolása miatt orosz diplomatákat utasítottak ki, mivel szerintük az orosz titkosszolgálat szervezte meg az akciót. Arra a lépésre az oroszok már válaszoltak

(via MTI)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM