új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A vendéglátóhelyeken az állva fogyasztáshoz is szükségessé vált a koronavírus elleni védettségi igazolás Olaszországban, és országosan kötelezővé tették a szabadtéri maszkviselést a római kormány ünnepi járványintézkedéseivel, melyeket csütörtök este jelentettek be, miközben az omikron vírusvariáns aránya megközelítette a harminc százalékot.

    A járványmutatók ugrásszerű emelkedése miatt a Mario Draghi vezette kormány, korábbi bejelentéseinek megfelelően, tovább növelte az óvintézkedések szintjét.

    Az utóbbi egy nap alatt végzett több mint 900 ezer tesztelésen több mint 44 ezer új fertőzöttet azonosítottak, nyolcezerrel többet, mint szerdán, és 168 beteg halt meg az egy nappal korábbi 146-hoz képest. December 14-én a napi esetszám alig haladta meg a húszezret.

    A karácsony előtti kormányülésen hozott döntéseket Roberto Speranza egészségügyi miniszter hozta nyilvánosságra a televíziókban, rádiókban és az interneten élőben közvetített sajtótájékoztatón – írja az MTI.

    • Az egész országban kötelezővé tették az orrot és szájat elfedő maszk viselését szabadtéren is hatéves kortól. Az intézkedés egyelőre január 31-ig érvényes. Zárt térben, például irodákban, üzletekben, mozikban, színházakban, sportlétesítményekben, játéktermekben, valamint a városi és a hosszabb távú tömegközlekedési eszközökön – így a vasúton és a repülőgépeken is – az FFP2 típusú maszkot kell viselni. A mozikban és a stadionokban megtiltották az étel- és italfogyasztást.
    • A vendéglátóhelyekre kizárólag védettségi igazolás birtokában lehet belépni, tehát legalább egy oltással, a betegségből történt felgyógyulás igazolásával vagy ezeket kiváltó negatív teszteredménnyel. Ez azt jelenti, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben a védettségi igazolást nem csak asztalnál történő fogyasztás esetén kell felmutatni, hanem akkor is, amikor valaki a bárpultnál állva fogyaszt el egy csésze kávét vagy cappuccinót, ami az olaszok mindennapos életének szerves részét képezi.
    • A szigorítás értelmében február elsejétől a védettségi igazolás érvényességét a korábbi kilencről hat hónapra csökkentik. Az emlékeztető oltást pedig az utolsó adag vakcinától számított négy hónap múlva kell felvenni az eddigi öt helyett.
    • Külön korlátozások vonatkoznak a közelgő szilveszterre is: január 31-ig tilosnak számítanak a szabadtéri tömörüléssel járó események, ünneplés, koncertek.
    • Január 31-ig bezárják a diszkókat és táncolásra alkalmas más szórakozóhelyeket.

    Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy megerősítik a határellenőrzést is, ami azt jelenti, hogy elsősorban a repülőtereken szigorítják az utasok ellenőrzését. Jelenleg az Olaszországba való belépéshez az Európai Unió tagállamaiból és ezeken kívülről érkezőkre is tesztelési kötelezettség vonatkozik a beoltottak számára is. Speranza kijelentette, hogy a január 10-ig tartó téli szünet végére pontos képet akarnak kapni az oktatási intézmények járványhelyzetéről, és ennek feltérképezésében a védelmi tárca is segítséget nyújt.

    Lombardiában az utóbbi egy nap alatt végzett több mint kétszázezer tesztelésen közel 13 ezer beteget azonosítottak, ami a legmagasabbnak számít a járvány tavaly kezdődött terjedése óta. Az új fertőzöttek negyven százalékánál mutatták ki az omikron vírusvariánst.

    Milánó városa első számú gócpontnak számít, mivel hét nap alatt az esetszám 135 százalékkal emelkedett.

    Az egészségügyi tárca december 6-i közlése szerint az omikron az új betegek kevesebb mint egy százalékánál volt kimutatható. A csütörtöki adatok szerint a vírusvariáns jelenléte elérte a 28,2 százalékot.

  • A Lufthansa német légitársaság mintegy 10 százalékkal csökkenti téli repülési tervét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy

    33 EZER JÁRATOT TÖRÖL AZ OMIKRON-VARIÁNS TEJEDÉSE MIATT. 

    Kapcsolódó

    Tízezrével törli járatait a Lufthansa az omikron-variáns miatt

    A légitársaság a járvány előtti kapacitását amúgy is már 60 százalékra csökkentette.

  • Az orosz vezetés számára kellemetlen témák mellett Putyint a Covid–19 járvány pusztításairól faggatták az orosz elnök éves sajtótájékoztatóján. 

    A lakosság bizalmatlanságából fakadó alacsony átoltottság és az erős egészségügyi korlátozások hiánya súlyos emberáldozatokhoz vezetett. A Roszsztat hivatalos statisztikái szerint kevesebb mint két év alatt több mint 520 000 ember halt meg Covidban.

    De ezek a számok a hivatalos adatokat tükrözik, szakértők szerint a többlethalálozás alapján jóval többen haltak meg. A népesség természetes fogyása 2020-ban elérte a félmillió főt, 2021 első felében pedig már meghaladta az 595 000-et.

    Az orosz vezető azt állította, hogy az ország 146 milliós lakosságának 59,4 százaléka védett, beleértve a teljesen beoltottakat és a betegségből felépülteket is.

    Ez nem elég. Nyájimmunitást kell elérnünk nagyjából 80 százalékos átoltottsággal

    – hangsúlyozta. 

    Putyin reményét fejezte ki, hogy 2022 első negyedévében, de legkésőbb júniusban sikerül elérni ezt a célt.

    Az ország magas halálozási arányával kapcsolatban azt mondta, utasította a hatóságokat, hogy legyenek teljesen „átláthatóak”, hogy „az emberek megértsék, milyen fontos a védőoltás”.

    (euronews)

  • Az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti szerve (FDA) sürgősséggel engedélyezte a Merck gyógyszercég koronavírus elleni tablettáját, a molnupiravirt, amelyet elsősorban „magas kockázatnak kitett” felnőtteknek szánnak. Az FDA előző nap a Pfizer hasonló gyógyszerének használatát engedélyezte.

    Az Egyesült Államokon és Kanadán kívül MSD néven ismert gyógyszergyár tablettáját a tünetek megjelenése utáni öt napon belül lehet szedni, és 30 százalékkal csökkenti a kórházi ápolás szükségességének, illetve a halálozásnak a kockázatát a sérülékeny lakosság, többek között az idősek, az elhízásban vagy szívbetegségekben szenvedők körében.

    A szerdán engedélyezett Pfizer-készítmény, a Paxlovid esetében ez az arány 90 százalék az elsődleges kutatások szerint.

    A Molnupiravirt, amelyet a Merck a Ridgeback Biotherapeutics céggel közösen fejlesztett ki, nyolc adagban kell bevenni öt napon át. A szer a vírus genomjába hatolva mutációkat idéz elő, így korlátozza a vírus szaporodását.

    Közleményében az FDA hangsúlyozta, hogy a két kezelés és a védőoltás egymást kiegészítik, továbbra is a vakcina a fő eszköz a Covid-19-világjárvány elleni harcban.

    A két szerrel kapcsolatos klinikai kísérletek során nem állapítottak meg nagyobb kockázatokat, a Merck készítménye azonban több aggodalmat váltott ki. Az amerikai gyógyszerügynökség csak a 18 év felettiek számára engedélyezte a Merck gyógyszerét, mert befolyással lehet a csontok és a porcok fejlődésére. Nem javasolják várandós nők esetében sem a magzatot érintő esetleges kockázatok miatt, de az orvosok figyelmen kívül hagyhatják ezt az ellenjavallatot, ha a szer előnyei magasabbak a hátrányainál.

    Az Egyesült Államok 3,1 millió kezeléshez elegendő Merck- és 10 millió kezeléshez szükséges Pfizer-tablettát vásárolt.

    (via MTI)

  • Egy román vendégmunkás úgy gondolta, gond nélkül felszállhat a repülőre Londonban, hiszen elvégeztette a szükséges PCR-tesztet, csakhogy az pozitív lett. 

    A Főtér cikke szerint ez nem akadályozta meg a férfit, és majdnem be is jött a terve, ugyanis a repülőjáratra feljutott, annak ellenére hogy a koronavírusteszten piros betűkkel szerepelt, hogy pozitív. Ezután Romániában megpróbálta megúszni az epidemiológiai szűrést, a Suceava megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) munkatársai azonban lekapcsolták.

    A férfi egyébként rendelkezett zöldigazolvánnyal, ennek ellenére lett pozitív a felszállás előtt elvégeztetett teszt. A DSP azonnal karanténba helyezte, és újabb tesztet rendelt el genomszekvenálással. Ezt követően telefonon értesítették harminc utastársát a megfertőződés veszélyéről.

    Azt egyelőre nem tudni, hogy eljárást indítottak-e a férfi ellen, de a kolozsvári lap szerint biztos, hogy lesz következménye az ügynek.

    (via Főtér)

  • Sokkal kisebb eséllyel okoz súlyos megbetegedést a koronavírus omikron-variánsa, mint a korábbi vírusváltozatok – áll a brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat csütörtökön ismertetett eredménybeszámolójában.

    Az UKHSA kimutatása szerint az omikron-vírusvariánssal megfertőződött emberek 31–45 százalékkal kisebb eséllyel jutnak olyan állapotba, hogy szükségessé váljon a kórház sürgősségi osztályának felkeresése, és 50–70 százalékkal kisebb a kockázata omikron-fertőződés esetén az olyan súlyosságú megbetegedés kialakulásának, amely miatt a páciensek ténylegesen kórházi kezelésre szorulnak.

    Jenny Harries, az UKHSA vezérigazgatója csütörtöki nyilatkozatában hangsúlyozta: a vizsgálati eredmény biztató korai jelzés arra, hogy az omikron-vírusváltozattal fertőződötteket kisebb eséllyel fenyegeti a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedés kockázata.

  • További negyvenhat omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjában, így eddig hatvanegy embernél igazolták a koronavírusnak ezt a variánsát.

    Kapcsolódó
  • A világjárványok lehetőségére évek óta figyelmeztető filantróp milliárdos szerint könnyen meglehet, hogy az utóbbi két év smafu volt ahhoz képest, ami most következik a 2019 végén kitört világjárványban. Ő már le is mondta a legtöbb ünnepi programját. 

    Bill Gates szerint baljós jel, hogy az omikron-variáns gyorsabban terjed, mint bármely vírus az emberiség által jegyzett történelemben. Bár az eddigi visszajelzések szerint az omikron kevésbé veszélyes, mint a megbetegedések javáért eddig felelős delta, sokkal fertőzőbb, így az ötödik hullám az eddigiekhez képest magasabbra fog csapni. 

    Mindazonáltal Gates szerint minden rosszban van valami jó: mivel az omikron rendkívül gyorsan terjed, ha elér egy adott országot, és ott domináns variánssá válik, három hónap alatt lefut a járványhullám. 

    Így pedig – véli Gates –

    pont azért lehet vége a pandémiának jövőre, mert az omikron hozza el a nagy finálét. 

  • Újabb járványügyi korlátozásokat vezetnek be Szlovéniában a koronavírus omikron-mutánsa miatt – közölte a ljubljanai kormány csütörtökön.

    Ennek értelmében nyilvános és sporteseményeken védettségi igazolással is legfeljebb 750-en vehetnek részt. Azoknak, akik nincsenek beoltva vagy nem estek át a fertőzésen, 24 óránál nem régebbi negatív antigéngyorsteszttel vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük. Ez a szolgáltatások igénybevételére is vonatkozik.

    Szilveszterkor tilos lesz a szabadtéri gyülekezés. A vendéglátóhelyek nyitvatartását újévre virradóra nem korlátozzák, de a vendégeknek – függetlenül attól, rendelkeznek-e Covid-igazolvánnyal – belépéskor 12 óránál nem régebbi negatív vírustesztet kell felmutatniuk. A rendelet az ünnepi időszakra azt is előírja, hogy a családi összejöveteleken legfeljebb három háztartás tagjai vehetnek részt. Javasolják, hogy előtte valamennyi, hat éven felüli személy tesztelje magát.

    Csütörtökre 1124 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében tíz beteg halt meg. Kórházban 624 beteget ápolnak, közülük 266-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 245 897-en kaptak védőoltást, közülük 1 183 969-en már a második adagot is felvették. Szlovéniában – bár csökken a napi új fertőzöttek száma – a szakértők arra számítanak, hogy az omikron-variáns megjelenése januárban újabb, ötödik hullámot hozhat magával.

    (via MTI)

  • Bulgáriában pénzjutalmat kapnak a nyugdíjasok, ha beoltatják magukat koronavírus ellen a kormány oltásösztönző kampánya keretében – jelentette be csütörtökön Kiril Petkov miniszterelnök.

    Minden nyugdíjas kap 75 leva (13 600 forint) egyszeri jutalmat a következő fél évben, ha beadatja magának az oltás első adagját, de abban az esetben is, ha az elsőt már beadatta eddig, és felveszi a másodikat. Azok is megkapják a jutalmat, akik már háromszor oltatták be magukat.

    Az új kormány egyúttal tájékoztató kampányt indít, hogy meggyőzze az oltásszkeptikusokat, mert a beoltottak aránya Bulgáriában a legalacsonyabb az Európai Unióban – a felnőtt lakosságnak csak 27 százaléka teljesen immunizált –, és mert a bolgár vezetés el akarja kerülni, hogy a koronavírus újabb hulláma sok halálos áldozatot szedjen. Az Európai Unióban egyúttal Bulgáriában a legmagasabb a járvány halálos áldozatainak aránya a lakosságszámhoz képest: 30 359 a hétmillióból.

    A miniszterelnök azt reméli, hogy a kampánynak köszönhetően január végéig sikerül elérni körülbelül 300 ezer nyugdíjas beoltását.

    (via MTI)

  • A koronavírus omikron variánsa lett a domináns Amszterdamban, ez a változat okozza az új esetek 60 százalékát a holland nagyvárosban – írta a helyi sajtó nyomán az MTI.

    A vészhelyzeti felkészüléssel foglalkozó Argos konzorcium, amelynek munkáját az amszterdami egészségügyi szolgálat és az egyetemi orvosi központ segíti, 106 koronavírusos esetet vizsgált meg véletlenszerű mintavétel alapján. Közülük 63 bizonyult az omikron-variáns kiváltotta fertőzésnek. December 12-én egy hasonló mintában az omikront csak az esetek 4 százalékában mutatták ki, amiből szakértők azt a következtetést vonták le, hogy nem egészen tíz nap alatt 55 százalékkal nőtt az e vírusváltozat által okozott fertőzések száma.

    Az omikron gyakoribb Amszterdamban, mint az ország többi részén, ahol a múlt héten a fertőzések 10-15 százalékát okozta. A holland közegészségügyi hivatal előrejelzései szerint az év végére ez lesz a koronavírus domináns törzse.

    A legfrissebb statisztikák szerint a koronavírus-fertőzések száma Hollandiában továbbra is csökken, a múlt héten napi átlagban 13 460 esetet regisztráltak. Az elmúlt 24 órában további 179 beteget vettek fel kórházi kezelésre, jelenleg 2275 embert ápolnak egészségügyi intézményekben.

    (via MTI)

  • A brit kormány folyamatosan figyeli a koronavírus-járvány alakulását, de a héten nem jelent be további korlátozásokat, tudatta Sajid Javid egészségügyi miniszter.

    A politikus kifejtette, hogy a kabinet már megkezdte azoknak az új vizsgálati eredményeknek az elemzését, amelyek arra vallanak, hogy a koronavírus gyorsan terjedő omikron változata számottevően kisebb eséllyel okoz kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedést, mint a korábban dominánssá vált, ám ma már a fertőződések kisebb hányadát okozó delta variáns. Az elmúlt egy napban három ilyen kutatás is ismertté vált.

    Egy dél-afrikai tanulmány megállapításai szerint az omikronnal fertőződött páciensek 70-80 százalékkal kisebb eséllyel kerülnek kórházba, mint azok, akik a delta variánst kapták el.

    Az Imperial College London egyetem klinikai vizsgálata szerint 40 százalékkal kisebb a legalább egy éjszakányi kórházi tartózkodást szükségessé tévő megbetegedés kockázata az omikron esetében, az Edinburghi Egyetem tanulmánya pedig 65 százalékkal kisebb megbetegedési esélyt mutatott ki. 

    (via MTI)

  • Március 1-jéig a lengyel egészségügyi dolgozóknak, gyógyszerészeknek és orvostanhallgatóknak kötelezően fel kell venniük a Covid-19 elleni oltást a csütörtökön közzétett miniszteri rendelettervezet értelmében.

     A rendelet az orvosokon kívül az egészségügyi intézmények minden dolgozójára vonatkozik, valamint a gyógyszertárak alkalmazottjaira és az orvostanhallgatókra is.

     Az egy- vagy kétadagú vakcinával végzett oltásról szóló bizonyítványt márciustól az egészségügyisek közül azoknak a felgyógyultaknak is be kell mutatniuk, akik esetében hat hónapnál régebbi a pozitív vírusteszt.

    A rendeletet azzal indokolták, hogy megelőző intézkedésekre van szükség azoknál a járvány idején stratégiai jelentőségűnek számító szakmai csoportoknál, amelyek tagjai közvetlen kapcsolatba kerülnek a fertőzöttekkel.

    A lengyel kormány törvényhozói központja (RCL) honlapján közzétett tervezet azt követően lép majd hatályba, hogy a jogi közlönyben meghirdették - írja az MTI.  Az intézkedést Adam Niedzielski egészségügyi miniszter december 7-én helyezte kilátásba. Akkor az egészségügyi dolgozókon kívül a rendvédelmi erők tagjait és a tanárokat is említette. Az utóbbi két csoportra vonatkozóan viszont későbbi sajtónyilatkozataiban tudatta: kötelező oltásukról még az illetékes tárcavezetőkkel egyeztet.

    Lengyelországban jelenleg egyeztetés alatt áll a minden munkáltató számára a munkavállalók védettségi igazolását lehetővé tevő, ingyenes tesztelést is tartalmazó törvénytervezet is, erről azonban egyelőre nincs teljes egyetértés a kormánykoalíción belül.

    Az utóbbi hónapban közzétett felmérések szerint a lengyel társadalomban két, nagyjából egyenlő nagyságú csoportot képviselnek a kötelező oltás támogatói és ellenzői. Csütörtökig a mintegy 38 millió lakosú országban csaknem

    20,1 millió ember részesült a teljesnek tekintett (egy- vagy kétdózisú) oltásban,

    a harmadik, emlékeztető adagot több mint 6 millióan vették fel.

    A negyedik járványhullám jelenleg lassul, csütörtöki adatok szerint egy nap alatt 17 156 új fertőzést mutattak ki. E járványhullám alatt a legtöbb halálesetet szerdán jegyezték, kifejezetten a Covid-19 miatt aznap 247-en, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte következtében pedig 528-an hunytak el.

    Niedzielski egy szerdai rádióinterjúban azon véleményének adott hangot, hogy a múlt héten Lengyelországban is felbukkant omikron variáns várható terjedése miatt január végén egy ötödik járványhullám indulhat el.

  • Előzetes letartóztatásba került egy szlovén férfi, aki mások nevében hétszer oltatta be magát két hónap alatt a koronavírus ellen – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) csütörtökön.

    A Magyarországgal szomszédos ország hatóságai felelősségre vonják azt a négy embert is, akik fizettek a férfinak azért, hogy a nevükben vegye fel a vakcinát. Őket azzal vádolják, hogy kihasználták és manipulálták a letartóztatott férfit, akinek szociális problémái voltak, ezért csekély összegért cserében az egészségét is hajlandó volt kockáztatni. 

    A vádlott különböző oltópontokon jelentkezett be oltásra a négy férfi nevében, az ő betegkártyájukat használva. Azt még nem tudni hogyan buktak le a csalók, de 

    a nyolcadik oltás felvételénél már a rendőrség várta férfit.

    Akik a hivatalos állami szervektől vagy közjegyzőtől hamis nyilatkozat alapján jutnak igazoláshoz, három évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak Szlovéniában. A helyi lapok szerint ez nem az első ilyen eset volt az országban. A bevett módszer szerint a hamis védettségit szerzők 150 eurót fizettek annak, aki megtette ezt az ő nevükben, helyettük. Főleg nehéz szociális körülmények között élő embereket, hajléktalanokat, szenvedélybetegeket használtak fel erre a célra. Arra azonban eddig nem volt példa, hogy egyetlen ember több megbízott nevében is felvegye a védőoltásokat. 

    (via MTI)

  • A román belügyminiszter, Lucian Bode csütörtökön már a koronavírus omikron variánsa miatti szigorításokról egyeztetett a megyék prefektusaival. A politikus elmondta, hogy a szakértők egybehangzó véleményére szerint maximum három hét múlva berobban a legújabb, ötödik járványhullám országában. 

    A politikus kifejtette, hogy a járványügyi stáb arról is informálta, hogy ez a negyediknél is súlyosabb lehet. Az Index korábban beszámolt róla, hogy napi szinten dőltek meg a negatív rekordok a Magyarországgal szomszédos országban az alacsony oltakozási arány és a delta variáns agresszív terjedése miatt, a terhelés miatt az egészségügyi rendszer lényegében összeesett.

    Az miniszter elmondta, hogy a jelenlegi ismeretek szerint a Dél-Afrikában azonosított omikron a deltánál is fertőzőbb, így az előző hullámnál is több lehet majd a fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma. A politikus elárulta, hogy most is 100 000 személy van karanténban, de a számuk hamarosan meghaladhatja a 115 000-et is.

    Mindezek után némi bizakodásra is okot adó tényt közölt, mert egy szakértői tanulmány egybehangzóan arra a következtetésre jutott, hogy az omikron variáns valóban sokkal jobban terjed, mint az eddigi delta, viszont enyhébb tüneteket okoz.

    (via Főtér)

  • A kínai szervezők sajnálják, hogy az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) játékosai mégsem lehetnek ott a februári pekingi téli olimpián.

    Huang Csun, a helyi szervezőbizottság járványügyi osztályának igazgató-helyettese úgy fogalmazott, nagyon sajnálják, hogy az NHL-játékosok a koronavírus-járvány miatt nem utazhatnak el az ötkarikás játékokra. Hozzátette, biztos benne, hogy az óvintézkedések hatékonyak lesznek és megvédik majd a résztvevő sportolókat.

    Szilárd meggyőződésünk, hogy a megelőző intézkedések csökkenthetik a fertőzés terjedésének kockázatát, és biztosíthatják a sportolók és más személyek egészségét, miközben garantálják a versenyek megrendezését és a kínai emberek biztonságát is

    – mondta Huang Csun.

    Luc Tardif, az olimpiai hokitornát szervező Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke azt mondta, csalódott, de megérti a döntést, aki szerint megdöbbentő volt látni, hogy a koronavírus-járvány milyen hatással volt az NHL versenynaptárára szinte egyik napról a másikra.

    A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is csalódottságának adott hangot.

    (MTI)

  • 100 milliárd dollárt loptak el bűnözők a koronavírus ellen létrehozott alapból - közölte az amerikai titkosszolgálat. 

    A CNBC emlékeztet: a csalók a "Small Business Administration's Paycheck Protection", az "Economic Injury Disaster Loan" és egy, a munkanélküli segélyek elosztására létrehozott programból lopták el a pénzt. Az amerikai kormány egyébként a járvány kezdete óta mintegy 3,5 billió dollárt költött Covid-segélyekre. 

    A jó hír, hogy eddig több mint 2,3 milliárd dollárnyi összeget már sikerült visszaszerezni és közel 100 gyanúsítottat már letartóztattak, köztük magánszemélyeket is. Egy, a nyomozást felügyelő különleges ügynök azt mondta, hogy 29 éve dolgozik a bűnüldözésben, de ilyen nagykaliberű csalással még nem találkozott. 

  • Szlovákiában egy sajátos szigorítás volt érvényben, amely szerint az állampolgárok este 8 óra után legfeljebb a kutyánknak vagy a macskánknak vásárolhattak eledelt, minden egyéb tilos volt. 

    A Magyarországgal szomszédos ország kormánya enyhítette a járványügyi intézkedéseket, ám nem figyelt oda minden részletre. A boltok nyitvatartási idejét este 8 óráról este 10-re növelte, ám a vásárlási tilalmat elfelejtette eltörölni, illetve csak az üzletközpontban, plázákban lévő boltokban engedélyezte az élelmiszervásárlást este 8 után. Mindezek után erre az anomáliára a sajtó felhívta az ország vezetésének figyelmét, akik sietve ismét módosították a járványügyi szabályozást, így mától este 8 után újra vásárolható tej, kenyér, de még alkohol is.

    (via Új Szó)

  • A világon 277 153 704 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 376 763 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai alapján.

    Egy nappal korábban 276 235 990 fertőzöttet tartottak nyilván – vagyis 24 óra alatt 917 714 megbetegedést regisztráltak –, a halálos áldozatok száma 5 368 843 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

    A hivatalos adatok szerint a koronavírusnak

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 51 545 991. A halálos áldozatok száma 812 069.
    • Indiában 34 758 481 fertőzöttet és 478 325 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 222 928 fertőzöttről és 618 091 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 11 713 654 a fertőzöttek száma, és 148 038-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 10 114 983-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 294 322-re emelkedett.
    • Törökországban 9 230 805 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 80 957.
    • Franciaországban 8 902 466 fertőzöttet és 123 101 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 6 943 750 fertőzöttet és 109 753 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 177 885 a fertőzöttek és 131 211 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 654 095 fertőzöttet és 88 937 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 5 472 469 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 136 077.
    • Lengyelországban 4 000 270 fertőzöttet és 92 829 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 801 079 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 99 856 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
  • Spanyolországban ezentúl kötelező lesz a maszk viselése a szabadban, mivel annyira tartanak a koronavírus omikron-variánsától. Pedro Sánchez miniszterelnök szerdán jelentette be az intézkedést a regionális vezetőkkel tartott videókonferenciát követően.

    Az ország a járvány korábbi szakaszában már bevezette a kötelező kültéri maszkviselést, és sok spanyol továbbra is önkéntesen hordta.

    Sánchez azt mondta, hogy Spanyolország az omikron-variáns terjedése ellen az oltásokkal és az egészségügyi személyzet megerősítésével is küzd.

    Katalóniában még szigorúbb intézkedéseket vezetnek be: a Barcelonát is magában foglaló régió a héten bejelentette a kocsmák, klubok és diszkók bezárását, valamint azt, hogy hajnali 1-től reggel 6-ig kijárási tilalmat rendelnek el, továbbá korlátozzák az éttermek és szabadidős létesítmények látogathatóságát. Az intézkedések pénteken lépnek életbe, és kezdetben 15 napig tartanak.

    Spanyolország már legalább 5 585 054 ember fertőződött meg a koronavírussal. Az új esetek csaknem felét az omikron-variáns okozza, egy nap alatt 49 823 fertőzést regisztráltak.

    A hatóságok adatai szerint a 47 milliós országban eddig 88 887 beteg halt meg.

  • Washingtonban a 12 évnél idősebbektől megkövetelik az éttermekben és más létesítményekben a védettségi igazolvány bemutatását - közölte az amerikai főváros polgármestere, Muriel Bowser a honlapján szerdán.

    A dokumentum szerint a koronavírus terjedésének megállítása érdekében hozott szabályokat

    a kávézókban, éjszakai klubokban, bowlingpályákon, edzőtermekben és különböző beltéri társadalmi eseményeken kell alkalmazni.

     Január 15-től minden 12 év feletti látogatónak igazolnia kell, hogy legalább egy védőoltást kapott, február 15-től pedig a vakcinák további adagjainak igazolását követelik meg.

    Hétfőn a washingtoni hatóságok a koronavírus terjedése miatt újra bevezették a védőmaszk kötelező viselését beltéren. A szabály, amely a többi között az üzletekre, az edzőtermekre, a templomokra és más nyilvános helyekre vonatkozik, legalább január 31-ig érvényben marad. November végén Bowser még úgy döntött, hogy eltörli a rendeletet Washingtonban.

    A város polgármestere azt is hangsúlyozta, hogy

    az amerikai fővárosban minden helyi tisztviselőnek be kell oltatnia magát a koronavírus ellen. Ez magában foglalja a vakcina emlékeztető (harmadik) adagjának felvételét is.

    Korábban ezeknek az alkalmazottaknak lehetőségük volt arra, hogy a védőoltás helyett rendszeresen teszteltessék magukat. Ilyen lehetőség már nem szerepel a tervekben.

     A hét elején az amerikai szövetségi járványügyi és megelőzési központok arról számoltak be, hogy a koronavírus-fertőzés új eseteinek többsége az omikron variánshoz köthető.

    A világjárvány kezdete óta több mint 51,3 millió koronavírusos megbetegedést mutattak ki az Egyesült Államokban, és több mint 810 ezer haláleset történt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, amely a szövetségi és helyi hatóságok alapján végzi a számításokat. Az ország mindkét mutatóban az első helyen áll a világon.

  • Az északnyugat-kínai Hszianban mintegy 13 millió embert helyeznek vesztegzár alá egy még tisztázatlan eredetű újabb koronavírusjárvány-góc felbukkanását követően.

    A szerda éjféltől életbe lépő intézkedés az első, teljes várost érintő vesztegzár Kínában azóta, hogy tavaly lezárták a pandémia első helyszínét, a 11 millió embernek otthont adó közép-kínai Vuhant.

    A helyi hatóságok felfüggesztették a városba irányuló, valamint onnan induló közlekedést, Hsziant csak külön engedéllyel lehet elhagyni. A Global Times című kínai lap arról számolt be,

    a Hszianban élők pánikszerűen rohanták meg a boltokat az elmúlt napokban, hogy elegendő készletet halmozzanak fel,

    miután a vesztegzár értelmében háztartásonként egy ember kétnaponta mehet majd csak el bevásárolni. A városban működő 3574 tanintézmény bezárta kapuit, az órákat az interneten tartják meg.

    A helyi hatóságok szerda esti közlése szerint a Hszianban végzett, teljes lakosságot érintő koronavírus-szűrés során 127 fertőzöttet azonosítottak. Hszian a fővárosa Senhszi tartománynak, amely főként az első kínai császár sírhelyét őrző agyaghadsereg helyszíneként ismert.

    Kínában az általános járványt 2020 tavaszára megfékezték, ám az ország különböző részein azóta is több alkalommal bukkantak fel újabb járványgócok, amelyeket a kínai egészségügyi hatóságok minden esetben igyekeznek a lehető leghamarabb elfojtani.

    A jövő február 4-én kezdődő pekingi téli olimpiai játékokhoz közeledve a kínai járványügyi intézkedések az utóbbi időben ismét szigorúbbakká váltak. A pekingi olimpiai szervezőbizottság csütörtöki sajtótájékoztatóján a grémium alelnöke azt mondta: nagy a valószínűsége, hogy a játékokra jelentős számban érkező külföldi résztvevők beutazása koronavírus-fertőzésekkel jár majd együtt. A téli olimpiai és paralimpiai játékokat szigorú, zárt rendszerben szervezik, az eseményre külföldi nézőket nem engednek be az országba.