Tizenhat menekült fulladt a tengerbe, egyikük csecsemő volt

2021.12.25. 10:08

Legalább 16 ember meghalt, amikor egy vitorláshajó péntek éjjel 82 menedékkérővel a fedélzetén elsüllyedt Párosz szigete mellett az Égei-tengeren – idézi a Deutsche Welle a görögországi parti őrség bejelentését. A mentőegységek 12 férfi, három nő és egy csecsemő holttesttét emelték ki a hullámsírból.

Az egyelőre nem világos, hogy a vitorlás hajó miért süllyedt el, de egy hét alatt már a harmadik hasonló szerencsétlenség volt Görögországban. Csütörtökön Krétától északnyugatra, Antiküthéra szigete mellett, legalább 11 menedékkérő fulladt vízbe, 90-en azonban el tudtak érni egy zátonyt, miután az őket szállító hajó a vízbe borult. Kedden Folégandrosz szigeténél állt le annak a hajónak a motorja, amelyen 50 menekült, akarta elérni a partokat.  Többen eltűntek, a görög parti őrség által kimentett 12 ember közül mindössze kettőn volt mentőmellény.  

Jannisz Plakiotakisz görög hajózási miniszter az embercsempészeket vádolta meg a menekültek halála miatt. A tárcavezető azt mondta, hogy

az embercsempészek azért felelősek, mert nem érdekli őket az emberi élet, több tucatnyi embert zsúfolnak össze olyan hajókon, amelyek az alapvető biztonsági intézkedéseknek sem felelnek meg.  

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának (UNHCR) az irodája szerint csak 2021-ben több mint 116 ezer menekült  akarta elérni az Európai Unió valamelyik tagországát a Földközi-tengeren át. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport