Hetvenötezer üzenettel kergette a halálba a pasiját

GettyImages-1183920838
2021.12.28. 20:04

Inyoung You bűnösnek vallotta magát gondatlanságból elkövetett emberölésben. Egyetemi barátja végzett önmagával, miután több tízezer zaklató, megalázó és sértő szöveges üzenetet kapott Youtól.

A Boston College egykori hallgatója szinte megszállottan bombázta őrült üzeneteivel fiúját. Olyat is írt, hogy „menjen, és ölje meg magát”. Alexander Urtula végül a halálba ugrott. A hosszú ideig elhúzódó tárgyaláson a lány bűnösnek vallotta magát gondatlanságból elkövetett emberölésben – tudósított a New York Times.

A bostoni meghallgatáson Robert Ullmann, a Suffolk megyei felsőbíróság bírája azt tanácsolta a 23 éves Inyoung Younak: úgy élje le az életét, hogy mindvégig tisztelegjen barátja, Alexander Urtula emléke előtt – számolt be a Boston Globe.

A bíró kijelentette: reméli, You kisasszony tettei

a közösségi média közvetítésével felhívják a tizenévesek és fiatal felnőttek figyelmét arra, hogy az ilyen típusú becsmérlő, lealacsonyító és öngyilkosságba hajszoló üzenetek végzetes következményekkel járhatnak.

Yout két és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, tíz év próbaidőre.

A felfüggesztett büntetés azt jelenti, hogy You nem kerül a rácsok mögé, ha betartja a próbaidő feltételeit, köztük a 300 óra közmunkát, tovább folytatja mentális egészségügyi kezelését, és tartózkodik attól, hogy hasznot hajtson a történtekből – közölte ügyvédje.

Egy órával a diplomavizsgája előtt végzett magával

Steven Kim, You ügyvédje hozzátette, hogy a vádlott lemondott a folyamatban lévő fellebbezés folytatásáról, és elfogadta „az Urtula tragikus halálában játszott önkéntelen szerepét”.

A Boston College hallgatója 2019-ben a Roxburyben lévő Renaissance parkolóházból vetette magát a mélybe – körülbelül egy órával diplomavizsgája előtt. Alexander Urtula akkor mindössze 22 éves volt.

A pár másfél éves kapcsolata alatt You kisasszony „mélységesen zaklató, időnként könyörtelen verbális, fizikai és pszichológiai bántalmazásnak tette ki Urtulát” – tudatta közleményében Suffolk megye államügyésze. A bántalmazás gyakorisága és súlyossága a férfi halálát megelőző napokban fokozódott – tette hozzá Rachael Rollins.

A pár csupán a fiú halálát megelőző két hónapban 75 ezer üzenetet váltott – idézte az ügyészségi nyomozás adatait a BBC.

Az utolsó üzenetekben You azt rótta fel a fiújának, hogy telefonján kikapcsolta a helymeghatározást, amit a lány állhatatosan nyomon követett, majd bocsánatot kért, és felszólította Urtulát, hogy hagyjon fel az öngyilkossági kísérlettel.

„Alexander is ezt akarta volna”

A vádalkut végül az Urtula családjával való konzultációt követően kötötték meg – mondta az ügyész, aki szerint a család úgy nyilatkozott: „úgy vélik, hogy Alexander is ezt akarta volna”.

Nem érzünk haragot vagy a megtorlás szándékát. Hisszük, hogy az idő átsegít a gyász nehéz pillanatain

– idézték a tudósítók az Urtula család nyilatkozatát, amit a bírósági tárgyaláson olvastak fel.

A vádlott védője szerint az egyezség „véget vet egy kétéves pokoli időszaknak, amely fenekestől felforgatta You kisasszony életét”. Ügyfele reméli, hogy minden fél „kilábal a tragédiából, és hogy megvan a lehetősége egy békés és fényes jövőnek”.

You közvetlen céljai közé tartozik tanulmányainak befejezése, majd az elhelyezkedés. Az ügyvéd szerint védence otthagyta a Boston College-ot, és az eltelt két évet az „önmaga által elrendelt házi őrizetben” töltötte.

You esete hasonlít Michelle Carteréra, akit 2017-ben Massachusettsben gondatlanságból elkövetett emberölésért ítéltek el, miután 2014-ben arra késztette barátját, Conrad Roy III-t, hogy öngyilkos legyen.

Carter asszony két és fél éves büntetéséből 15 hónapot ült le, és most próbaidőn van.

Az öngyilkosságra való kényszerítést bűncselekményként meghatározó, akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtandó törvényjavaslat elfogadása – amit Conrad-törvénynek neveztek el – több mint két évvel ezelőtt elakadt, amikor azt benyújtották Massachusetts állam törvényhozásában.

(Borítókép: Inyoung You, a bostoni Suffolk megyei felsőbíróság előtt 2019. november 22-én. Fotó: Nic Antaya for The Boston Globe / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport