Betiltották Szaharov emberi jogi szervezetét

000 9VB3QQ
2021.12.28. 13:34

Történelemhamisításra és a külföldről támogatott civil szervezetek nyilvántartásáról szóló elhíresült 2012-es törvény megsértésére hivatkozva a legfelsőbb bíróság kedden megszüntette a legrégebbi emberi jogi szervezet, a Memorial Társaság működését Oroszországban – írja a Deutsche Welle.

Alekszej Zsafjarov ügyész az eljárásban azzal érvelt, hogy a 2016-ban külföldi ügynöknek nyilvánított Memorial Társaság terrorista államként állítja be a Szovjetuniót, amikor „spekulációknak” enged teret a XX. századi politikai elnyomást célzó kutatásaiban. Az emberi jogi szervezet a sztálini szovjet rezsim több millió áldozatáról gyűjt adatokat, de az ügyészi vádak szerint az általa felsorolt áldozatok között nácik is vannak, akiknek „szovjet” vér tapad a kezéhez.

Az ítélet ellen néhány tucat aktivista tiltakozott a legfelsőbb bíróság épületénél.

A Memorial Társaságot még 1987-ben, a Szovjetunió felbomlása előtt alapították. Elnöke a Nobel-békedíjas disszidens, Andrej Szaharov volt. Jelenlegi vezetője, Jan Raczynski az Interfax hírügynökségnek azt mondta, folytatja a működését mindaddig, amíg az összes fellebbezési lehetőséget ki nem merítették.

A Memorial Társaságból az évtizedek alatt kinőtt egy másik jogi entitás, a Memorial Emberi Jogi Központ, amely a jelenkori, főleg a Vlagyimir Putyin hivatali ideje alatt elkövetett jogsértésekkel foglalkozik. Utóbbit az orosz ügyészség már 2014-ben külföldi ügynökként bélyegezte meg, és be akarja tiltani a törvény alapján. A törvény azt mondja ki, hogy külföldi ügynökként kell regisztrálnia magát minden szervezetnek, amely nem csak belföldi anyagi támogatásban részesül Oroszországban.

(Borítókép: A legfelsőbb bíróság megszüntette a legrégebbi emberi jogi szervezetet, a Memorial Társaság működését 2021. december 28-án Oroszországban. Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP)  • Tippek
  • Lakáshitel