Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Az oroszok az atomháború előtti helyzethez hasonlítják az ukrán válságot

2021.12.28. 10:04

Január 10-én tárgyalnak egymással amerikai és orosz tisztségviselők az Ukrajna körül kialakult feszültségről – közölte egy washingtoni kormányszóvivő. A NATO és Oroszország valószínűleg január 12-én egyeztet majd, egy szélesebb regionális találkozóra pedig január 13-án kerül sor. Ezen Washingtonon és Moszkván kívül több európai ország képviselője is részt vesz – tette hozzá a szóvivő. Oroszország 2021 májusa óta hozzávetőlegesen százezer katonát vezényelt az ukrán határ közelébe, a nyugati országok pedig attól tartanak, hogy támadásra készül a szomszédja ellen a Krím félsziget 2014-es annektálása nyomán – számolt be az MTI.

A névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő megjegyezte, hogy a találkozókon Oroszország és a Nyugat is jelezheti a másik tevékenységére vonatkozó aggodalmait. Egyúttal aláhúzta, az Ukrajnára vonatkozó döntésekből nem fogják kihagyni a kijevi vezetést.

Az időpontokat az orosz külügyminisztérium is megerősítette kedden. A RIA Novosztyi hírügynökség Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettest idézte, aki szerint az Egyesült Államok egyelőre nem adott konkrét választ a Moszkva által felvetett problémákra, ezért elengedhetetlen, hogy a NATO-val is tárgyaljanak a kérdésekről.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn aláírt egy nagyobb költségvetési csomagot, amely egyebek között 300 millió dollárt irányoz elő egy, az ukrán fegyveres erők támogatását célzó projektre, és több milliárdot az európai védelmi kapacitások növelésére. A 300 millió dollár önmagában nem nagy összeg, az Ukrajnának nyújtott amerikai hadi támogatás összege mostanában évi négyszázmillió dollár körül mozog.

A Fehér Ház korábban jelezte: aggódik amiatt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök esetleg Ukrajna lerohanására készül. Egy ilyen akciót gyors és könyörtelen szankciók követnének. Oroszország cáfolta, hogy invázióra készülne Ukrajna ellen. Álláspontja szerint Ukrajna és a NATO egyre szorosabb együttműködése élezte ki a feszültséget. A Kreml

a jelenlegi helyzetet az 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonlította, amikor a világ az atomháború szélére sodródott.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta: Oroszország el akarja kerülni a konfliktust, de azonnali választ vár az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől a biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseire.  • Vennék
  • Hírek