Izraeli hírportálokat tört fel Irán

2022.01.03. 15:42

Izraeli hírportálokat tört fel Irán Kászim Szulejmáni iráni tábornok megölésének második évfordulóján – jelentette a Times of Israel hétfőn. 

A Jerusalem Post és a Maariv című lap internetes oldalait hétfő hajnalban törték fel, és egy fenyegető tartalmú videót helyeztek el rajtuk, amelyen az látható, hogy Iránból rakétatámadást intéznek a Negev-sivatagban, Dimona mellett található izraeli nukleáris létesítmény ellen, és egy rakéta eltalálja a reaktor jellegzetes, félgömb alakú makettjét. A videofelvételen elhelyeztek egy szóbeli fenyegetést is. Angol és héber nyelven azt üzenték:

Ott is közel vagyunk hozzád, ahol nem gondolnád.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy weboldalunkat nyilvánvalóan feltörték, és Izraelt közvetlenül megfenyegették. Dolgozunk a probléma megoldásán – írta a The Jerusalem Post Twitter-fiókján. A honlap mintegy két órával a feltörés után újra elérhető volt – írja az MTI.

Kászim Szulejmáni meggyilkolásának évfordulóján Irán egyhetes akciósorozatot jelentett be, amelynek meg nem nevezett fő eseményét hétfőre hirdették meg. A tábornok Abu Mahdi al-Muhandis iraki hadnaggyal együtt egy, Donald Trump előző amerikai elnök parancsára végrehajtott dróncsapásban vesztette életét Bagdadban. Iráni tisztségviselők többször is megígérték, hogy megbosszulják a halálát.

Iránt és Irán által támogatott hackercsoportokat többször is azzal vádoltak, hogy az elmúlt hónapokban izraeli internetes oldalakat próbáltak feltörni az Irán és Izrael között évek óta szárazföldön, levegőben, tengeren és kibertérben zajló árnyékháború részeként. A kiberhadviselés eddigi leghíresebb csatája 2010-ben történt, amikor a feltételezhetően Izrael és az Egyesült Államok által kifejlesztett Stuxnet vírus megfertőzte Irán nukleáris programját, és sorozatos meghibásodásokat okozott az urándúsítást végző centrifugákban.

Kászim Szulejmáni tábornok az al-Kudsz elit kommandó parancsnoka volt, amely a Forradalmi Gárda külföldi műveletekért felelős alakulata. Különösen jelentős szerepet játszott a Teheránnal szövetséges Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmának megőrzésében. Az Egyesült Államok terrorszervezetnek minősítette.

Iránban Kászim Szulejmánira nemzeti hősként tekintenek, az Egyesült Államok azonban olyan terroristának titulálta, aki az iszlám köztársaság közel-keleti katonai beavatkozását testesítette meg.  • Tippek
  • Árfolyam