16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Biden odacsap, ha Moszkva megtámadja Kijevet

GettyImages-1237439051
2022.01.03. 06:54
Az Amerikai Egyesült Államok „határozott választ ad”, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. Ezt az amerikai elnök mondta az ukrán államfőnek. Joe Biden és Volodimir Zelenszkij telefonbeszélgetésekor egyetértett abban, hogy diplomáciai erőfeszítéseket kell tenni, és tárgyalni kell Moszkvával a feszültség enyhítéséért.

A tervek szerint január 10-én kezdődnek a tárgyalások Washington és Oroszország között. Moszkva és a NATO képviselői várhatóan január 12-én találkoznak, Oroszország pedig január 13-án egyeztet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel, írta az MTI.

Biden megerősítette: Ukrajna NATO-csatlakozásáról csakis a szervezet tagállamai és Kijev dönthet.

Hozzáfűzte: Washington támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, illetve a Donyec-medencei fegyveres konfliktus rendezését az érvényben lévő megállapodások alapján.

Zelenszkij úgy fogalmazott: az amerikai elnökkel megvitatták azokat a közös intézkedéseket, amelyeket az európai béke megőrzése és a további eszkaláció elkerülése érdekében tesznek. Eszmét cseréltek az ukrajnai reformokról, beleértve Kijevnek az oligarchák befolyásának visszaszorítására tett lépéseit is.

Néhány napja, december 30-án Biden az orosz elnökkel folytatott megbeszélést telefonon.

Az amerikai elnök figyelmeztette Vlagyimir Putyint, hogy Washington újabb büntetőintézkedésekkel sújthatja Oroszországot, ha Moszkva további katonai lépéseket tesz Ukrajnával szemben.

Putyin szerint viszont egy ilyen amerikai intézkedés nyomán teljesen megszakadhatnak a kapcsolatok a két ország között.

(Borítókép: Joe Biden 2021. december 27-én. Fotó: Kent Nishimura / Los Angeles Times / Getty Images)  • Tippek
  • Hírek