új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Angliában tesztelik a középiskolásokat, mielőtt újból elkezdődik az országban a személyes oktatás.

    Az ehhez szükséges teszteket az oktatási minisztérium biztosítja az iskolák számára, és szeretné, ha a diákok hetente kétszer teszteltetnék magukat, emellett kötelező lesz számukra a maszkviselés.

    A távoktatás lehetősége is felvetődött, ám sokan attól tartanak, hogy ez hatással lehet a vizsgákra, valamint az érettségire, amelyet a pandémia miatt 2020-ban és 2021-ben sem tartottak meg.

    (via BBC)

  • Kyrie Irving, a Brooklyn Nets hétszeres All Star-válogatott kosárlabdázója várhatóan szerdán lép pályára először az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) 2021–2022-es idényében.

    Az olimpiai bajnok és NBA-győztes irányító eddig azért nem játszott, mert nem engedte beoltatni magát a koronavírus elleni vakcinával, márpedig a New York-i előírások szerint minden sportolónak, aki közönség előtt szerepel, legalább egy oltással rendelkeznie kell. Mivel ennek ő nem felel meg, a Nets vezetése úgy döntött, hogy kiteszi a liga egyik legjobb játékosát a csapatból, ám a sérülések és a pozitív koronavírustesztek miatt változott a helyzet.

    Kapcsolódó

    A koronavírus miatt térhet vissza az NBA oltásellenes sztárja

    A liga egyik legjobbját még az idény előtt tették ki a csapatból, mert nem kért a vakcinákból.

  • Olaszországban a koronavírus-járvány újabb hulláma után jelenleg mintegy 13 ezer fertőzött egészségügyi dolgozót tartanak nyilván – ismertette hétfőn az olasz orvosi kamara.

    Az olasz egészségügyi ellátórendszerre további terhet ró a személyzethiány: az utóbbi hónapokban ugyanis hozzávetőleg 26 ezer olyan orvos és ápoló távozott, aki nem tett eleget a rá vonatkozó, hatóságilag előírt oltási kötelezettségnek. Ugyanakkor 48 ezer olyan munkavállalót, akit a járvány alatt határozott idejű szerződésekkel foglalkoztattak az állami egészségügyi ellátórendszerben, az idei évben állandósítanak.

    Végre befektetünk a közegészségügybe és mindenekelőtt az emberi erőforrásokba. Az erősebb állami egészségügyi ellátórendszer ugyanis azoktól a munkatársaktól függ, akik nap mint nap ott dolgoznak

    – idézi az MTI Roberto Speranza egészségügyi minisztert.

    Az utóbbi 24 órában 68 052 fertőzöttet azonosítottak. Ezen felül újabb 140 emberéletet követelt a járvány. Vasárnap 61 046 volt a fertőzöttek száma, 133 a halálos áldozatoké. Hétfőn több mint 445 ezer szűrővizsgálatot végeztek el, míg a megelőző nap mintegy 278 ezret.

    Az olasz kórházak intenzív osztályain Covid–19 megbetegedés miatt kezelt páciensek száma az előző naphoz képest 32-vel, 1351-re emelkedett. Összességében pedig hétfőn 12 333 beteget ápoltak kórházakban koronavírus miatt, ami 577-tel több mint ami vasárnap volt. Az ANSA olasz hírügynökség hétfőn arról adott hírt, hogy az egyik pescarai kórház intenzív osztályán három csecsemőt kezelnek.

    Mindhárman egyhónaposnál kisebbek, és mindhármójuknál a koronavírus omikron változatát azonosították.  

    Olaszországban jelenleg 1,12 millió fertőzöttet tartanak nyilván, a gyógyultak száma 5,13 millió. A járvány kitörése óta 137 786-an hunytak el a kórban.

  • A szlovák miniszterelnök, Eduard Heger hétfőn közölte, hogy felfüggesztették a jogállamiságba vetett bizalom helyreállítását célzó csoport munkáját, jelenleg ugyanis az a legfontosabb, hogy az országa megküzdjön a koronavírus-járvánnyal. 

    A kormányfő kifejtette, hogy a munkacsoport által javasolt intézkedések egy része már megvalósult, ilyen például az országos rendőrfőkapitány megválasztásának kérdése.

    A Magyarországgal szomszédos országban számos politikust és rendőri vezetőt perbe fogtak és börtönbe zártak, akik tevékeny részesei voltak az előző kormányzati szervezet bűnözéssel szorosan is együttműködő részének. Ezek után merült fel a társadalmi és politikai igény a jogállamiság visszaállítását és átláthatóságát biztosító csoport felállítására. Tavaly szeptemberben el is kezdték a munkát, és az lett a feladatuk, hogy konkrét változtatási javaslatokat tegyenek a bíróságok, a rendőrség és az ügyészség működésének javítása érdekében.

    A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a jogállamiságba vetett bizalom helyreállításával foglalkozó munkacsoport a második helyen áll a legfontosabb ügyek kormányzati hierarchiájában, közvetlenül a járványkezelés mögött.

    (via Paraméter)

  • A francia parlament megkezdte annak a törvénytervezetnek a vitáját, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakul át. A kormány célja, hogy a gyorsan terjedő omikron-variánssal szemben nyomást gyakoroljon arra a csaknem 5 millió állampolgárra, aki még nem kérte a koronavírus elleni oltást.

    A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) jelenleg vendéglátóhelyeken szórakozóhelyeken, boltokban, közlekedési eszközökön, illetve kórházakban is elfogadják a belépéshez. Január 15-től – a törvénytervezet értelmében – ezekre a helyekre

    • kizárólag az oltás mindhárom adagjával rendelkezők léphetnek be szabadon,
    • az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett,
    • az oltatlanok pedig ezeket a szolgáltatásokat nem vehetik igénybe.  

    A törvény azt is elő fogja írni, hogy február 15-től a második védőoltást követően legkésőbb négy hónappal mindenkinek meg kell kapnia az emlékeztető oltást is, különben az oltási igazolás érvényét veszti. A betegségen történt átesés egyetlen oltási adagnak felel meg az igazolásban. Mindezek mellett a javaslat a védettségi igazolással történő visszaéléseket a korábbiaknál szigorúbban bünteti, akár öt év szabadságvesztés és 75 ezer eurós pénzbírság is kiszabható a csalókra.

    A javaslatot a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés és a Jean-Luc Mélenchon által irányított baloldal nem támogatja, a kormánypárt a jobbközép Köztársaságiak és a szocialisták támogatásával várhatóan elfogadja.

    Kórházban jelenleg 19 ezer fertőzöttet ápolnak, intenzív osztályon 3500-an vannak. Mindkét szám fele annyi, mint az előző járványhullámok tetőzésekor, s a kormány továbbra is abban bízik, hogy a magas átoltottságnak köszönhetően elkerülhető lesz az egészségügyi ellátórendszer lebénulása. Az oltásra jogosultak több mint 91 százaléka már felvette az oltás legalább első adagját, 50 százalékuk már a harmadik adagot is megkapta, a teljes lakosságra vetítve 78 százalékos az átoltottság. 

    (via MTI)

  • Jelentősen emelkedett az egy nap alatt regisztrált koronavírussal fertőzött személyek száma Szerbiában, a legrosszabb helyzet továbbra is a Vajdaságban van.

    A 14 062 elvégzett tesztből 2765 lett pozitív, ez a szám előző nap 1907 volt a Magyarországgal szomszédos országban. Az elmúlt 24 órában elhunyt 27 beteg, ezzel 12 787-re emelkedett a halottak száma, emellett 2142 személyt kezelnek kórházban, akik közül 87-en vannak lélegeztetőgépen. 

    Továbbra is rendkívülinek minősítik a járványhelyzetet Vajdaságban, ahol a legfrissebb adatok szerint 111 új koronavírusos beteget regisztráltak a tartomány területén, a legtöbbet, 41-et, Újvidéken – tudatta a Vajdasági Közegészségügyi Intézet. Az aktív esetek száma több mint 3260. 

    (via Pannon RTV)

  • Juhokat és kecskéket is bevetnek az oltás népszerűsítésére Németországban: 700 állat segítségével egy százméteres fecskendő alakját rajzolták ki egy német legelőn, hogy minél több embert ösztönözzenek a koronavírus elleni védőoltás felvételére.

    Az állatokat hétfőn a Hamburgtól délre fekvő Schneverdingenben terelték össze az akcióhoz. A dpa hírügynökség beszámolója szerint egy juhász több napig gyakorolt az állatokkal, akiket kenyérdarabok segítségével sikerült beállítania a megfelelő alakzatba. Az akció szervezője Hanspeter Etzold elmondta, hogy azokat akarták megszólítani, akik még mindig tartanak az oltástól.

    A juhok olyan aranyos állatok, talán jobban át tudják adni az üzenetet

    – fejtette ki az értelmi szerző.

    A legalább kétszer beoltottak aránya hétfőn 71,2 százalék volt Németországban. Az elmúlt hetekben gyorsan nőtt azok száma, akik az emlékeztető, harmadik oltást is megkapták már: jelenleg a lakosság 38,9 százalékát teszik ki. 

    (via MTI)

  • Szlovákiában kilenc újabb esetben mutatták ki a koronavírus omikron-variánsát, a fertőzöttek közül négy oltott, míg a többi oltatlan. A Magyarországgal szomszédos országban eddig összesen húsz esetben igazolták a variáns jelenlétét.

    A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) és Ján Mikas tiszti főorvos adott hírt róla, hogy az új fertőzöttek közül két személy külföldi utazáskor kapta el a kórokozót, öten már belföldön, más fertőzöttektől, illetve két esetben még nem zárult le az epidemiológiai vizsgálat. A legtöbb fertőzött enyhe tünetekről számolt be, egy esetben egyáltalán nem voltak tünetek. Három oltatlan személy esetében közepesen súlyos volt a betegség lefolyása. 

    Az UVZ úgy véli, hogy jóval több az omikronnal fertőzött az országban, mint eleinte gondolták, erre pedig szerintük az a bizonyíték, hogy a többség már országon belül kapta, kapja el a legújabb variánst.

    (via Új Szó)

  • Romániában az elmúlt hét napban gyorsabban terjedt a koronavírus-járvány, mint bármikor a kór megjelenése óta – derül ki a román stratégiai kommunikációs törzs legfrissebb adataiból.

    A hétfővel záruló hét napban 108 százalékkal több új fertőzést (9745) jegyeztek fel a Magyarországgal szomszédos országban, mint a korábbi hét napban (4682). A járvány terjedése egy héttel ezelőtt fordult át az addigi csökkenő ütemből növekvőbe, és a növekedés mértéke máris megdöntötte a korábbi csúcsot. Az emelkedés korábbi legnagyobb mértékét a járvány negyedik hullámakor, tavaly szeptember 18-án jegyezték, amikor a hétnapi esetszám 91 százalékkal haladta meg a korábbi hét nap esetszámát.

    Hétfőn 1756 új esetet regisztráltak a hatóságok, 88 százalékkal többet, mint az elmúlt két hét napi átlaga. Az ötödik hullám jelei még alig vagy egyáltalán nem láthatók a kórházi és az elhalálozási statisztikákban. A román hatóságok december végén úgy becsülték, hogy már január végére 25 ezerre ugorhat a napi esetszám. 

    (via MTI)

  • Az osztrák egészségügyi előrejelzés szerint az ötödik járványhullámban várhatóan nagyon magas lesz a fertőzöttek és a karanténban lévők száma, ezért a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie az ellátás biztonsága érdekében izolálja ötven dolgozóját.

    Az önkéntesek egyelőre négy hétre költöznek be az erőművek, szemétégetők telephelyére és szigetelik el magukat a külvilágtól. 

    A bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie 2022. január 7-től az erőművei, hulladékégetői telephelyére költözteti és hermetikusan elzárja a külvilágtól azokat az önként jelentkező dolgozóit, akik vállalkoztak erre a feladatra. A cég célja, hogy a várhatóan magas számú fertőzöttel járó ötödik járványhullámban is garantálni tudják az ellátás biztonságát.

    A Wien Energie számára az a legfontosabb, hogy a bécsiek radiátorai mindig melegek legyenek és mindig legyen áram a lakásokban

    – fejtette ki Michael Strebl, a vállalat ügyvezető bizottságának elnöke, aki arról is beszélt, hogy ez a lépés messzemenő ugyan, de elengedhetetlen ahhoz, hogy minden körülmények között garantálni tudják az ellátás biztonságát.

    Az önkéntesek kiválasztása és orvosi felkészítése már el is kezdődött, egyelőre négy hétre költöznek be a Spittelaui, Flötzersteigi és Simmeringer Haide Hulladékégetőbe, illetve a Simmeringi Erőműbe. Itt hálóhelyiségek, konyha, fürdő- és szabadidőszoba, valamint pszichológus is a rendelkezésükre áll majd, hogy könnyebben átvészeljék ezt az időszakot. 

    (via Bécs Város Külképviseleti Irodája)

  • Szigorú járványellenes intézkedések mellett tervezik megtartani a közelgő elnökválasztást Olaszországban. Roberto Fico, a képviselőház elnöke hétfőn tanácskozik szakértőkkel arról, hogyan tudják minimálisra szorítani a koronavírus terjedésének veszélyét a parlamenti plenáris üléseken, amelyeken Sergio Mattarella utódját megválasztják.

    A jelenlegi államfő hétéves mandátuma február elején jár le. A választási szavazásokat a tervek szerint január 24-én és 25-én tartják, de a végleges időpontot Fico jelenti be, várhatóan kedden – írja az MTI.

    A választáson a húsz olasz régióból 1009 képviselőnek kellene részt vennie, ám a közelmúltban nagyjából negyven parlamenti képviselő kapta el a fertőzést, és a szavazás idejére akár száz fölé is emelkedhet a megbetegedett képviselők száma.

    Az államfőt kétharmados többséggel választják, de a harmadik forduló után már egyszerű többség is elég egy jelölt győzelméhez. Bár az olasz alkotmány csak korlátozott jogkörökkel ruházza fel, a kormányalakítás folyamatában az elnök fontos szerepet játszik.

    Sergio Mattarella lehetséges utódjai között emlegetik Mario Draghi jelenlegi kormányfőt, Silvio Berlusconi volt kormányfőt, Pierferdinando Casini volt képviselőházi elnököt, Giuliano Amato egykori kormányfőt és Marta Cartabia igazságügyi minisztert is.

  • Ukrajnában eddig 638 millió hrivnyát (több mint 7,5 milliárd forintot) költöttek el azokra, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltás felvételéért járó ezerhrivnyás (csaknem 12 ezer forintos) jutalmat – közölte Mihajlo Fedorov digitális fejlesztési miniszter.

    A Volodimir Zelenszkij elnök által kezdeményezett program december 19-én indult, amelynek keretében minden ukrán, aki felvette az oltás két dózisát, ezer hrivnyát kap, amelyet kijelölt helyeken – belföldi turizmusra, kulturális eseményekre és sportbérletekre – költhet el.

    A kijevi vezetés így azokat a vállalkozókat is segíti, akiket a leginkább sújtottak a járvány miatt bevezetett korlátozások. Az összeget nem lehet készpénzben kivenni a bankból vagy saját bankkártyára átutalni, csakis a megjelölt célok valamelyikére lehet felhasználni négy hónapon belül.

    Az eddig azonosított fertőzöttek száma 1804-gyel 3 676 342-re, az elhunytaké 114-gyel 96 301-re nőtt hétfőre Ukrajnában, míg az aktív betegek száma 100 316.

    A 42 milliós országban eddig 13 734 741-en kapták meg az oltás mindkét adagját.

    (MTI)

  • Horvátországban és Szlovéniában is nőtt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a múlt héthez képest.

    Szlovéniában hétfő a nyolcadik egymást követő nap, amikor nő a fertőzöttek száma. Hétfőre 1008 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a fertőzés következtében tizenegy beteg halt meg. Kórházban 548 beteget ápolnak, közülük 173-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 250 240-en kaptak védőoltást, közülük 1 190 292-en mindkét adagot felvették.

    Janez Poklukar egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az omikron-variáns terjedése miatt a héten újabb szigorításokról dönthet a kormány.

    A több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 1103 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a múlt heti szám kétszeresét, míg a betegségben 44-en hunytak el. Kórházban 1795 beteget ápolnak, közülük 239-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 259 559-en kaptak védőoltást, közülük 2 142 805-en már a második adagot is.

    Külföldi tanulmányok szerint az omikron által okozott betegség enyhébb lefolyású, mint a korábbi variánsok esetében volt, de Zágráb és Ljubljana is attól tart, hogy az alacsony átoltottság miatt újra nagy nyomás nehezedik majd az egészségügyi ellátórendszerre.

    (MTI)

  • Negligálták a Johnson & Johnson cég egyadagos vakcináját Ausztriában. Az amerikai cég Janssen elnevezésű védőoltását hétfőtől már nem ismerik el teljes értékű vakcinának.

    Csaknem 75 ezer osztrák oltási igazolványa válhatott így érvénytelenné, közölte a Pénzcentrum egy ausztriai sajtóorgánumra hivatkozva. Az érintett osztrákokat korábban levélben értesítették erről.

    A határon sem fogadják el, ha valaki csak egyetlen Janssen oltást kapott. Ez nem csekély számú magyart is érinthet. Egy második oltást is fel kell vennie az utazóknak ahhoz, hogy megerősítsék a védettségüket.

    A bécsi egészségügyi tárca jelezte azt is: ehhez a Pfizer és a Moderna oltóanyagát ajánlják.

  • Lengyelország új korlátozásokat vezethet be, ha a fertőzések száma továbbra is növekvő tendenciát mutat – mondta Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter. Lengyelország a negyedik járványhullámban folyamatosan magas napi esetszámmal küzd.

    Nagyjából húszezer kórházi ágy van elfoglalva. Ha a héten azt látjuk, hogy folytatódik a fertőzöttek számának emelkedő tendenciája, akkor további korlátozó intézkedésekről döntünk. Beszélni fogunk például az iskolák és bevásárlóközpontok bezárásáról is

    – mondta az egészségügyi miniszter. Hozzátette, hogy a döntéseket még ezen a héten bejelenthetik.

    Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Lengyelországban az elmúlt napon 7179 koronavírus-fertőzöttet és tíz halálesetet jelentettek – írja a Guardian.

  • Továbbra is meredeken emelkedik a koronavírussal újonnan fertőzöttek aránya Izraelben az omikron-variáns terjedése miatt, immár szeptember óta nem látott rekordmértékűre hágott – jelentette az MTI.

    Vasárnap 6652 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ötödik, omikron-járványhullámban. Legutóbb a koronavírus-járvány negyedik, delta-hullámában, szeptember 20-án találtak ekkora tömegben új vírushordozót.

    A több mint 136 ezer teszt 4,83 százaléka bizonyult pozitívnak, és a fertőzési együttható már 1,88, vagyis száz ember 188-nak adja át a vírust, s ez rendkívül széles körű terjedésnek számít. Országszerte hosszú sorok kígyóznak a tesztelőállomásoknál, s az egyik helyen Tel-Avivban 24 órás tesztelést indítanak a zsúfoltság enyhítésére.

    A kórházakban ápolt Covid-betegek száma 203-ra emelkedett, közülük 110-en vannak súlyos állapotban, és 35-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére. Vasárnap 19 új súlyos beteget fogadtak a kórházak, ami október óta a legmagasabb szám. A kórházak zsúfoltságát növeli az influenzajárvány szövődményei miatt bekerülők magas száma, és számos esetben egyszerre diagnosztizáltak influenza- és koronavírus-fertőzést.

    Vasárnap 57 piros, vagyis jelentősen fertőzött települést, 53 közepesen fertőzött, vagyis narancssárga helyet, továbbá 75 olyan sárga települést tartottak nyilván, ahol kismértékben volt jelen a koronavírus, és 95-re csökkent a zöld, vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzött falvak és városok száma.

  • Szlovákia még nem győzte le a koronavírust. A tesztek csaknem negyede még mindig pozitív eredményt hozott. Több mint 1300 minta kiértékelése után újabb fertőzötteket kellett regisztrálni vasárnap.

    A Covid–19 és szövődményei 39 beteg életét ragadták el az utóbbi 24 órában, írta az ujszo.com. A járvány kezdete óta csaknem 17 ezer ember lelte halálát a kórban.

    Kórházban csaknem 2300 Covid-pácienst ápolnak. Tegnap 511 ember kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. A beoltottak száma meghaladja a 2,74 milliót.

  • Pozitív tesztet produkált a német labdarúgó-bajnokságban szereplő RB Leipzig két leggólerősebb játékosa, a portugál André Silva és a francia Christopher Nkunku – adta hírül az MTI. 

    A protokoll szerint a szabadságukról visszatért labdarúgókra házi karantén vár. Az idei szezonban Silva nyolc, Nkunku pedig tizenöt alkalommal volt eredményes. 

  • Ukrajnában csaknem 1800 esetet diagnosztizáltak vasárnap. Az igazolt fertőzöttek száma 3,67 millió.

    A Covid–19 és szövődményei 114 beteg életét ragadták el az elmúlt 24 órában. A járvány kezdete óta már 96 301 fertőzött halálát gyászolják hozzátartozóik Ukrajnában. Ugyanakkor 3,47 millióan már felépültek a kórból, írta a karpatalja.ma.

    Kárpátalján 51 új fertőzöttet regisztráltak. A magyarok lakta térségben egy nap alatt 9 ember lelte halálát a betegségben. Vasárnap 188 embert nyilvánítottak gyógyultnak Kárpátalján.

  • Szlovákiában nyitnak az éttermek. Ám nem mindenki élvezheti a szolgáltatásokat, az ínycsiklandozó falatokat, a szomjat oltó finom nedűket. Kizárólag a koronavírus ellen védettséggel bírók, vagyis akik felvették a szükséges vakcinákat, illetve az elmúlt 180 napban átestek a betegségen, közölte az ujszo.com.

    Akik nem felelnek meg ezeknek a kívánalmaknak, nem köthetik el ott a vacsorájukat. Kivételt a beoltatlan, 12 évesnél fiatalabb gyermekek jelentenek. A vakcinát eddig nem igénylő felnőttek viszont rendelhetnek ételt a vendéglőkből.

    Akik betérhetnek az éttermekbe, azoknak ételt és italt csak ülve lehet fogyasztani, így ellenőrizhető a szociális távolság betartása. Egy asztalnál legfeljebb 4 személy tartózkodhat, azokat minimum 2 méterre kell elhelyezni egymástól.

  • Rossz hírrel zárult a 2021-es év Románia és Bulgária állampolgárai számára: az Európai Bizottság egészségügyi jelentése szerint a koronavírus-járvány miatt országaikban lett a legalacsonyabb a várható élettartam az unió területén. 

    Bulgáriában átlagosan 1,4 évvel, Romániában 1,5 évvel rövidült meg az élettartam. 

    A két kelet-európai ország eddig is a lista végén szerepelt, és az utóbbi két évtizedben tapasztalt javuló tendenciát állította meg a kórokozó elterjedése. 

    Az Európai Unióban az északi országokban a legnagyobb a várható élettartam, a mezőnyt azonban pont a nem tagország Norvégia vezeti 83,3 évvel. 

    Bulgáriában ehhez képest 73,6 év életben töltött időre számíthatnak átlagosan, Romániában 74,2-re. 

    Magyarországon valamivel jobb a helyzet, itt 76,02 év a várható élettartam. 

  • Koronavírusos, enyhe tünetei vannak, és otthoni karanténban tartózkodik – közölte állapotáról Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter helyi idő szerint vasárnap este Washingtonban.

    Hozzátette, hogy

    a héten csak virtuálisan tud jelen lenni fontos tanácskozásain és találkozóin,

    de a lehetőségekhez képest teljesíti ezeket.

    Austin legutóbb december 21-én – koronavírusos tüneteinek észlelése előtt több mint egy héttel – találkozott személyesen Joe Biden elnökkel, aznap reggel még negatív eredményű lett egy vírustesztje, közölte, hozzátéve, hogy az újabb, vasárnap elvégzett és pozitív eredményű tesztjéről tájékoztatta beosztottait és az elnököt. Arról is beszámolt, hogy a minisztérium személyzeti alkalmazottai elkezdték a kontaktkutatást vele kapcsolatban.

    A 68 éves Austin közlése szerint megkapta az oltásokat koronavírus ellen, sőt októberben emlékeztető oltást is kapott. Terve szerint öt napig lesz házi karanténban a járványügyi hivatal ajánlása szerint.

    „A vakcinák kötelezőek a haderő tagjai számára. Mindenkit biztatok arra, hogy adassa be magának az emlékeztető oltást is. Ez harckészültségi kérdés” – hangsúlyozta Austin.

    (MTI)

  • Az omikron-variáns sebes terjedése újabb intézkedésekre sarkallja a francia kormányt. Párizs éles határvonalat húz a szükséges vakcinákat felvettek, illetve az oltatlanok között. A karantén ideje az eddigi tíz napról hétre csökken azon teljesen védettek esetében, akiknek pozitív lett a tesztje, tehát ismét megfertőzödtek, most az új változattól. Az oltatlanoknak ugyanakkor fő szabályként tíz napig kell elszigetelni magukat a közösségtől.

    Franciaországban szombaton csaknem 220 ezer új fertőzöttet jelentettek. Így a hatodik olyan állammá vált a világon, ahol az igazolt koronavírus esetek száma meghaladja a tízmilliót, írta a CNN. Kötelezővé válik hétfőtől a maszkviselés hatéves kor fölött a közösségi terekben, például a vasútállomásokon, a repülőtereken, a piacokon, a mozikban, a színházakban is.

    A párizsi törvényhozásban hétfőn tárgyalják azt a törvényjavaslatot, amely január közepétől korlátozná az oltatlanok belépését éttermekbe, bárokba és más nyilvános helyekre is. A tervezet szerint ún. vakcinaokmányt vezetnek be, amely számos helyszínre belépőül szolgálhat.

  • Minden korlátozó intézkedés betartásával és a védőoltások felvételével májusra véget érhet a koronavírus-járvány – mondta Gennagyij Onyiscsenko orosz orvos, epidemiológus.

    Sok idő van májusig. Ha most megtesszük, amit tennünk kell, akkor addigra meg tudjuk állítani a fertőzést

    – mondta a szakember.

    Véleménye szerint ma már nincs ok a pánikra és a munkaszüneti napok bevezetésére, mivel már vannak oltások, és azok felvételére kell fektetni a hangsúlyt – írja a TASZSZ.

  • A világon 290 112 377 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 443 453 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban a világon 289 251 882 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 440 213 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a koronavírus okozta betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 55 114 057. A halálos áldozatok száma 826 060.
    • Indiában 34 889 132 fertőzöttet és 481 770 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 297 427 fertőzöttről és 619 401 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 13 309 651 a fertőzöttek száma, és 149 324-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 10 358 099-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 304 284-re emelkedett.
    • Franciaországban 10 355 341 fertőzöttet és 124 930 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 9 554 771 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 82 635.
    • Németországban 7 208 790 fertőzöttet és 112 161 halottat tartanak nyilván.
    • Spanyolországban 6 294 745 fertőzöttet és 89 405 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Iránban 6 196 913 a fertőzöttek és 131 680 a halottak száma.
    • Olaszországban 6 328 076 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 137 646.
    • Lengyelországban 4 127 428 fertőzöttet és 97 592 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 854 405 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 102 421 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
  • Véget érhet a koronavírus járvány májusban. Ezt prognosztizálja egy orosz szakértő, aki ráadásul a volt tiszti főorvos. Gennady Onishchenko szerint most nincs ok pánikra.  Az epidemiológus úgy véli, hogy a vírus visszavonulásának okai között ugyanúgy szerepel az átoltottság szintjének emelkedése vagy a megelőző intézkedések,írta a TASZSZ. Úgy látja, ha a szükséges intézkedéseket megteszik, akkor először lelassul a vírus terjedése, majd kontroll alá vonható.

    Apad a friss fertőzöttek száma Oroszországban, vasárnap 18

    233 megbetegedést diagnosztizáltak. Ez a legalacsonyabb ráta szeptember közepe óta.

    Moszkvában a minap jelentették be, tavasszal forgalomba hozzák a Szputnyik koronavírus elleni, orrspray-formátumú hatóanyagát.

  • Az omikron–variánstól várják a nyájimmunitást Izraelben, mindeközben pedig már a negyedik oltásról beszélnek. Az elmúlt néhány napban ugyanis megnégyszereződött az új esetek száma az országban. 

    A legújabb előrejelzések szerint január végére Izrael akár a 4 millió fertőzöttig is eljuthat. Ezt azonban, legalábbis egyelőre, nem követi a halálozások hasonló mértékű növekedése.

    Mindez az omikronnal kapcsolatos kezdeti optimizmust támasztja alá, miszerint  az eredetinél fertőzőképesebb ugyan, de nem okoz súlyosabb betegséget. 

    A szakértők számára ez nem feltétlenül váratlan fejlemény, hiszen leegyszerűsítve: egy vírusnak sem evolúciós érdeke, hogy elpusztítson minket.

    Így lényegében várható volt, hogy a variáns olyan irányba fog mutálódni, amely tovább növeli a fertőzőképességet, ám a betegség súlyosságát  és így az elhalálozások számát – csökkenteni fogja. Izrael szakértői az omikron-variánstól várják nyájimmunitás elérkezését is.  Olvassa el az erről szóló cikkünket! 

  • 2022-ben már több mint négyezer járatot töröltek  világszerte a kedvezőtlen időjárás és a koronavírus omikron-variánsa miatt megugró megbetegedések száma miatt.

    A legtöbb járattörléssel rendelkező légitársaság a SkyWest és a SouthWest volt, 510, illetve 419 járattörléssel.

    A karácsonyi és újévi ünnepek jellemzően a légi közlekedés csúcsidőszaka, de a nagymértékben fertőző omicron-variáns gyors terjedése a Covid-fertőzöttek meredek növekedéséhez vezetett, ami miatt a légitársaságok törölték a járataikat.

    Az időjárási körülmények miatt világszerte több mint 11 200 járat késett – írja a Guardian.

  • Vannak olyan tünetek, amelyek alapján egyaránt gondolhatjuk azt, hogy influenzával küzd a szervezetünk, ezzel párhuzamosan pedig ugyanezek a tünetek megjelenhetnek abban az esetben is, ha elkaptuk a koronavírust. Ezek közé a tünetek közé sorolható a torokfájás, az orrfolyás és az izomfájdalom is.

    Abdul El-Sayed epidemiológus szerint vannak olyan jelek, amelyek segítenek abban, hogy eldöntsük, melyik betegségről van szó. A szakember szerint a koronavírus és az influenza is gyakran okoz lázat, fáradtságot, testi fájdalmat, torokfájást, légszomjat, hányást vagy hasmenést.

    A két betegség között a legnagyobb különbségként a koronavírussal járó fejfájást és száraz köhögést említette.

    Hozzátette, hogy még mindig gyakori tünet a szaglás és az ízlelés elveszítése, azonban az omikron-variánsnál ez már nem dominál, sokaknál nem is jelentkezik.

    Az epidemológus kiemelte, hogy a legbiztosabb az, ha elvégzünk egy koronavírus-tesztet, és ha betegek vagyunk, azonnal forduljunk orvoshoz – írja a CNN.

  • Jó reggelt!

    Indul az Index mai hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.