új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy évvel a koronavírus elleni oltási kampány kezdete után most már Szlovákiában is van arra lehetőség, hogy ki-ki maga válassza meg az oltás napját, pontos időpontját.

    A módosítást a szlovák egészségügyi minisztérium csütörtökön jelentette be a Facebook-oldalán. Korábban az ottani rendszerben csak az olltópontot lehetett megjelölni, ahol az illető fel szeretné venni a vakcinát (és ezt sem mindig tudták teljesíteni). Az oltási időpontot viszont mindig a rendszer adta meg a regisztráció után és ehhez kellett igazodniuk az embereknek.

    Az új módosítást után most már a regisztrálást végző személy választhatja ki az oltás napját, időpontját is. Magyarországon ez már a tavaly év eleje óta így volt. 

    (via bumm.sk)

  • Az olasz kormány azonnali hatállyal kötelezővé tette az új típusú koronavírus elleni védőoltás felvételét minden, 50 év fölötti személynek – derül ki a hivatalosan szerda este közzétett rendeletből, írta meg az MTI. 

    Az érintetteknek június 15-ig kell beadatniuk a vakcinát.

    Európában Olaszországban szedte - az Egyesült Királyság után - a legtöbb halálos áldozatot a koronavírus; több mint 138 ezren haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe.

    Mario Draghi kormánya az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára már korábban kötelezővé tette az oltás felvételét, és korábban a zárlat feloldásakor, tavaly októberben, az olaszok már csak úgy térhettek vissza munkahelyeikre, ha megkapták az oltást, vagy friss negatív teszttel rendelkeznek.

    A szerdai rendelet értelmében az 50 évnél idősebbeknek február 15-től nem lesz elegendő a teszt a jelenléti munkavégzéshez, csak oltással mehetnek majd dolgozni. Egyelőre nem világos, hogy milyen szankciókra kell számítania annak, aki nem tesz eleget az előírásnak. A korábbi szabályok értelmében az oltatlan és teszteletlen munkavállalókat fizetés nélküli szabadságra lehetett küldeni.

    Ezeknek az intézkedéseknek a célja, hogy kórházaink jól tudjanak működni, nyitva maradhassanak az iskolák és folytatódhassanak az üzleti tevékenységek

    – fogalmazott az olasz kormányszóvivő.

    A jobboldali Liga nem ért egyet a szabállyal, amelyet tudományosan megalapozatlannak nevezett, arra hivatkozva, hogy a kórházban lévők döntő többsége jóval 60 év fölötti. Az eredeti előterjesztés értelmében kitiltották volna az oltatlanokat a közhivatalokból, a nem alapvető árucikkeket kínáló üzletekből, bankokból és postahivatalokból, továbbá a fodrászatokból is, de ezt végül úgy módosították, hogy ezeket a szolgáltatásokat negatív teszttel is igénybe lehet venni.

    Európában Ausztria készül a legszélesebb körben elrendelni a kötelező oltást. Ott jövő hónaptól minden, 14 év felettinek kötelező lesz beoltatnia magát. Görögországban a 60 évnél idősebbeknek kell felvenniük a vakcinát január 16-tól.

  • Jövő hétfőn megkezdődik a koronavírus elleni negyedik emlékeztetőoltások beadása Chilében – jelentette be az ország elnöke, Sebastián Pinera csütörtökön. 

    Ezáltal a dél-amerikai ország az elsők közt kezdi meg az újabb koronavírus-vakcina beadását, amelyet elsősorban a gyengébb immunrendszerű emberek vehetnek majd fel. Az újabb vakcina felvételét először Izraelben tették lehetővé.

    Chilében a lakosság több mint 85 százaléka már mindkét koronavírus-oltást megkapta, 57 százaléka pedig már a harmadik oltást is felvette. Ennek köszönhetően az ország Dél-Amerikán belül a járványkezelés mintaállamává vált, arányaiban csak kevesen halnak meg itt a fertőzés miatt. 

    Chile sikere az oltásban világszerte a legjobb országok közé emelt minket a járványkezelésben. Ezzel a negyedik dózissal arra fogunk törekedni, hogy fenntartsuk ezt a vezető szerepet és megvédjük polgárink életét és egészségét

    – mondta az elnök. Negyedik oltásként a Pfizer, Sinovac és az AstraZeneca vakcináit fogják beadni, vagyis azokat, amelyeket eddig is használtak. 

    (via The Guardian)

  • A szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) új karantén-iránymutatást adott ki csütörtökön annak érdekében, hogy az egészségügyi rendszer megbirkózhasson az omikron variáns okozta növekvő koronavírus-fertőzések miatt tapasztalható munkaerőhiánnyal: azoknak a dolgozóknak, akik fertőzöttel érintkeztek, de nincsenek tüneteik, nem kell karanténba vonulniuk – olvasható a NIJZ közleményében.

    A NIJZ mindemellett továbbra is azt javasolja, hogy azokban az intézményekben, amelyekben elegendő egészségügyi személyzet áll rendelkezésre, a kontaktot követően a munkavállaló tíz, illetve hét napig ne vegyen részt a munkában. Ugyanez vonatkozik azokra is, akiknek pozitív lett a vírustesztjük.

    Szerdán Franciaországban hoztak egy ehhez hasonló rendelkezést, ott viszont azt írták elő, hogy még a fertőzött egészségügyi dolgozóknak sem kell karanténba vonulniuk, ha nem megoldható a pótlásuk. 

  • Steven Van Gucht belga virológus arra számít, hogy január közepétől kezdve az országban naponta legkevesebb 30 ezer fertőzést regisztrálhatnak majd, de ez a szám akár a 125 ezret is megközelítheti. 

    A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap beszámolója szerint Van Gucht a koronavírus-járvány visszaszorításáért felelős kormányzati bizottság ülését követően közölte: a tendencia azt mutatja, hogy a fertőzések száma minden korcsoportban növekedik. Az elmúlt napokban nemcsak a fiatalok körében, hanem az idősotthonokban is egyre több a fertőzött. A járványügyi mutatók rendkívüli emelkedéséért a koronavírus omikron változata felelős – mondta.

    Az illetékes belga közegészségügyi intézet csütörtöki jelentésében kiemelte:  a december 30-án feljegyezett 16 031 új esetet követően január 3-án – előzetes adatok szerint   27 199 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, amely a legmagasabb szám Belgiumban a világjárvány kezdete óta.

    Alexander De Croo belga miniszterelnök mindeközben  közölte, hogy az egyre súlyosbodó járványügyi helyzetre tekintettel a belga kormány fenntartja a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket. Ezek között kiemelte a legalább heti négy munkanapon kötelező távmunkára vonatkozó rendkívüli szabályozást. Tilos továbbá minden olyan munkahelyi esemény megtartása, amely fizikai jelenlétet igényel beltéren és kültéren egyaránt – tette hozzá.

    A kormányfő emlékeztetett: a beoltottaknak az emlékeztető, illetve a második adag oltás utáni öt hónapban nem kell karanténba vonulniuk még akkor sem, ha koronavírussal bizonyítottan fertőzött emberekkel érintkeztek. Azt javasolta, hogy ilyen esetben az érintettek legalább tíz napig ne menjenek étterembe vagy kávéházba, dolgozzanak távmunkában, és ne találkozzanak idősekkel.

    (via MTI)

  • A japánban szolgáló amerikai katonáknak megparancsolták, hogy még a bázisaikon kívül is állandóan viseljenek maszkot.

    A döntés azt követően született meg, hogy a napokban Okinawán az egyik amerikai katonai bázisról kiindulva kezdett el terjedni a vírus.  Emiatt Hajasi Josimasza japán külügyminiszter felhívta Antony Blinken amerikai külügyminisztert, és azt kérte, hogy az amerikai katonák maradjanak a bázisokon, illetve hogy tegyenek több óvintézkedést a vírus ellen. 

    Az új előírások szerint nemcsak az Okinawán, hanem a többi amerikai bázison szolgálókat is kötelezik a maszkviselésre. A katonákat és a civileket is számítva a japánban lévő amerikai támaszpontokon több mint 100 ezer ember teljesít szolgálatot. 

    Sajtóértesülések szerint ajapán kormány a közeljövőben újabb korlátozásokat jelenthet be Okinawán azért, hogy felszámolják a járványgócot a szigeten. Szeptember vége óta ezek lehetnek az első korlátozások Japánban, az országban ugyanis a delta-variáns titokzatos eltűnése óta alábbhagyott a járvány.

    Japánban egyelőre még alacsony a fertőzések száma, de szerdán már 2000 fölé emelkedett az esetszám, amire már három hónapja nem volt példa.

    (via The Guardian)

  • Az osztrák hatóságok szerint egy kisebb járványgóc alakult ki Karintiában, az olasz határ közelében lévő Hohenthurm egyik bordélyában, a „Wellcum – Spa for Men” nevű helyen. 

    Az intézménynek már kilenc dolgozóját pozitívra tesztelték, emiatt már a karintiai hatóságok is figyelmeztetést adtak ki. Azt kérték, hogy mindazok, akik december 31-e és január 5-e közt meglátogatták a bordélyt, figyeljék a saját egészségügyi állapotukat és ha fertőzésgyanús tüneteket észlelnek, akkor ezt jelezzék egy megadott hivatalos telefonszámon. 

    Azt feltételezzük, hogy az omikron-variáns állhat a fertőzések hátterében

    – közölte Gerd Kurath tartományi szóvivő. 

    A VICE magazin olasz kiadásának egy korábbi cikke szerint egyébként a bordély az olasz turisták körében is nagy népszerűségnek örvend, így lehet, hogy őket sem ártana értesíteni a fertőzésveszélyről. 

    (via krone.at, VICE)

  • Úgy tűnik, hogy a jóval fertőzőképesebb omikron-variáns kevésbé súlyos betegséget okoz, mint a korábban domináns delta, de ezért még korántsem nevezhetjük enyhének, mondta egy csütörtöki sajtótájékoztatón Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, írta meg a Guardian

    A vezető ismét felhívta a figyelmet arra, hogy világszerte egyenlőbben kellene elosztani a vakcinákat. 

    A jelenlegi adatok alapján azt lehet valószínűsíteni, hogy 109 ország nem fogja elérni a WHO arra vonatkozó célját, hogy júliusra a világ lakosságának hetven százalékát teljesen beoltsák, tette hozzá Gebrejeszusz. A WHO szerint ebben az esetben érhet véget a világjárvány akut szakasza.

  • Szombattól újabb szabályozást vezetnek be Ausztriában a vírus omikron-variánsa által okozott újabb vírushullám miatt, írta meg a Guardian

    A karantén ideje öt napra rövidül, azonban ismét maszkot kell viselni külterületen, ha több ember gyűlik össze, és hat hónapra korlátozzák a védettségi igazolás érvényességét. Korábban azoknak, akik pozitív tesztet produkáltak, két hétre kellett karanténba vonulniuk. 

    Jövő héttől szigorítják az ellenőrzéseket, hogy biztosan csak oltottak vagy a betegségből felgyógyultak léphessenek be a boltokba vagy a kulturális eseményekre. A kormány arra biztatja az embereket, hogy amennyiben lehetséges, dolgozzanak otthonról. 

    Alkalmazkodnunk kell ahhoz a tényhez, hogy a fertőzések száma gyorsan fog növekedni

    – mondta el Karl Nehammer kancellár.  

  • Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy azok az oltatlanok, akik a szabályok ellenére elhagyják otthonukat, le lesznek tartóztatva. Az országban három hónapja nem volt ilyen magas a fertőzöttek száma, írta meg a Reuters

    Az elnök egy televízióinterjúban elmondta, arra kérte a helyi vezetőket, hogy figyeljenek az oltatlanokra, és bizonyosodjanak meg róla, hogy nem hagyják el az otthonukat. 

    Ha valaki elhagyja a házát, és a közösségen belül mászkál, fel lehet tartóztatni. Amennyiben ellenáll, a rendőrség letartóztathatja az ellenszegülőt

    – mondta el Duterte.

    Csütörtökön az országban 17 220 új esetet regisztráltak, ami szeptember óta a legmagasabb szám. 

  • Több mint négyezer gyerek került kórházba szerdán koronavírussal az Egyesült Államokban, írta meg a Washington Post

    Kevesebb mint két héttel ezelőtt, karácsony napján kevesebb mint kétezer gyerek volt kórházban. A kórházban ápolt felnőttek száma is meredeken emelkedik. 

    Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC ) azt tanácsolja, hogy 12 éves kor felett mindenki vegye fel az emlékeztető oltást.

    Most különösen kritikus, hogy megvédjük a gyermekeket és a tinédzsereket a fertőzéstől és a komoly betegségtől

    – mondta el Rochelle Walensky, a CDC igazgatója.

  • Ukrajnában engedélyezték a koronavírus elleni harmadik, emlékeztető oltás felvételét minden 18 évesnél idősebb személy számára – jelentette be csütörtökön Viktor Ljasko egészségügyi miniszter Facebookon.

    A tárcavezető közölte: aláírta a rendeletet, amelynek értelmében minden nagykorú ukrán kaphat emlékeztető oltást, függetlenül attól, hogy korábban milyen gyártmányú vakcinával oltották be. Kiemelte, hogy az emlékeztető dózis növeli a szervezet védekezőképességét a vírussal szemben, és a várakozások szerint jobb védelmet nyújt majd a már Ukrajnában is megjelent omikron-variáns ellen is.

    Szavai szerint a harmadik adagot a másodikat követő hat–kilenc hónap közötti időszakban ajánlott felvenni. A tárca elsősorban Pfizer- vagy Moderna-oltóanyag beadását ajánlja mindenkinek, függetlenül attól, hogy korábban milyen vakcinát kapott. Hozzátette, hogy azok is kaphatnak emlékeztető oltást, akiknek gyenge immunrendszerük miatt kiegészítő oltást kellett felvenniük. Az ő esetükben az utolsó oltástól számított három–hat hónap között van az az időszak, amikor ajánlott a következő adag felvétele.

    (MTI)

  • A skót nemzeti párt egykori képviselője, Margaret Ferrier ártatlannak vallotta magát ma a bíróságon, miután vádat emeltek ellene amiatt, hogy annak tudatában utazott Glasgow-ból Londonba, hogy koronavírusos, ezzel kitéve másokat a fertőzés veszélyének. 

    A vádak szerint a 61 éves nő három nap alatt számos helyi üzletet és más helyszínt is meglátogatott választókerületében és azon kívül, beleértve a Lifestyle Leisure Centre-t, a Vanilla Szalont és a Sweet P Boutique-ot, South Lanarkshire-t, valamint a St Mungo-templomot.

    (via Guardian)

  • Vészhelyzeti engedélyt adott a Merck gyógyszergyár antivirális szerére, a molnupiravirra az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) koronavírus elleni használatra – írja a napidoktor.hu.  

    Noha a gyógyszer mérsékelten hatékony a vírussal szemben, sok kutató mégis arra figyelmeztet, hogy a Merck készítménye így is elősegítheti az új, potenciálisan veszélyesebb variánsok kialakulását, ami ráadásul rákkeltő is lehet, továbbá születési rendellenességeket okozhat.

    A gyógyszer klinikai kutatási eredményei sem biztatóak. Pedig az első részleges eredmények alapján még úgy tűnt, hogy egy ötnapos kúra után nagyjából 50 százalékban előzi meg a koronavírus miatti kórházba kerülés esélyét. Később kiderült, hogy ez a szám mindössze 30 százalék körül mozog. 

  • Romániában egy héten belül megnégyszereződött a koronavírus-fertőzöttek száma, csütörtökön a kormány a járványügyi korlátozások szigorításáról döntött.

    A kabinet január 8-tól kezdődően újabb 30 napra meghosszabbította a tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzetet, ebben ismét kötelezővé tette az egészségügyi védőmaszkok viselését a nyílt és zárt közterületeken. A textilből készült maszkokat már nem fogadják el, kizárólag a sebészeti maszkok vagy az FFP-2-es szűrővel ellátott, orrot és szájat eltakaró, légzésvédő maszkok használatát engedélyezik.

    Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár azzal indokolta a szigorítást, hogy az omikron-variáns terjedése miatt Romániában ugrásszerűen nő, egy héten belül megnégyszereződött, csütörtökön hatezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma. 

    (via MTI)

  • Az Európai Unió mintegy 700 millió adag oltóanyag megosztását ígérte az arra rászoruló országoknak 2022 közepéig, és jó úton halad afelé, hogy teljesítse ezt az ígéretét – jelentette ki csütörtökön Ursula von der Leyen. 

    Az Európai Bizottság elnöke közleményében leszögezte, hogy az EU túlteljesítette az oltóanyagok megosztására vonatkozóan tavaly kitűzött céljait.

    A bizottsági elnök emlékeztetett: az EU korábban azt ígérte, hogy 250 millió adag oltóanyagot oszt meg az alacsony és közepes jövedelmű országokkal 2021 végéig, azonban ennél többet, összesen 380 millió adagot osztott meg.

    Ebből több mint 255 milliót már el is juttattak a fogadó országokba.

  • Már 15 ezer fölött volt szerdán az újonnan azonosított koronavírusos fertőzöttek száma Izraelben – közölte honlapján az izraeli egészségügyi minisztérium csütörtökön. A tesztelési kapacitás túlterheltsége miatt a tárca új szabályozást adott ki, amely szerint a kevésbé veszélyeztetett csoportokat antigéngyorstesztekkel szűrik.

    Több mint 200 ezer, szerdán elvégzett teszttel 16 115 új fertőzöttet azonosítottak. A pozitívnak bizonyultak aránya tovább emelkedett, 7,89 százalékra. Már a második egymás utáni napon született újabb rekord Izraelben az eddigieknél sokkal fertőzőbb omikron-vírusváltozat nyomán a koronavírus-járvány 2020-as megjelenése óta. Az R fertőzési együttható is folyamatosan kúszik felfelé, jelenleg 1,99, vagyis 100 fertőzött 199-nek adja át a vírust, s ez a járvány további viharos terjedését jelzi.

    Az egészségügyiek már csak nehezen tudnak megbirkózni a tesztelések magas számával, ezért a minisztérium új szabályozása csak a veszélyeztetett csoportok tagjainak és a 60 éven felülieknek biztosítja a PCR-tesztet,

    a lakosság más részeiben antigéngyorstesztekkel fogják kiszűrni a vírushordozókat.

    A kórházakban ápolt Covid-betegek száma is tovább emelkedett, 307-re, közülük 134-en vannak súlyos állapotban, és 41-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

    A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 440 771 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 72 034 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8253-an, az utóbbi hét napban heten haltak meg.

    (via MTI)

  • Szlovákia korábbi miniszterelnöke, Robert Fico szilveszterkor még Jordániában tartózkodott, majd szerdán már sajtótájékoztatót tartott Eperjesen. A Magyarországgal szomszédos országban érvényben lévő rendelet szerint mindenkinek, aki nincs beoltva, beleértve, aki átesett a fertőzésen, a Szlovákiába való visszatérésekor karanténba kell vonulnia, ám a politikus ezt nem tette meg. 

    A Smer elnöke gyakran hangoztatja magáról, hogy nincs beoltva, és a kötelező maszkviseléssel is meggyűlt már a baja a szlovák parlamentben, illetve tesztet is hamisított már, melyekről az Index is beszámolt. Legutóbb az egészségügyi minisztert, Vladimír Lengvarskyt bírálta, hogy az Ománban töltötte az ünnepeket, miközben ő maga is a Közel-Keleten tartózkodott. 

    Egy újságíró fel is tette a kérdést Robert Ficónak, hogy miért nem tartotta be az egészségügyi előírásokat, a pártvezető a tőle megszokott módon válaszolt: 

    Tiszteletben tartom a kérdését, de egy picit sajnálom magát. Nevetségesen és szánalmasan néz ki, mint egy liba. Mi itt a külföldi katonai erők részvételének lehetőségeiről, Szlovákia katonai konfliktusokba való lehetséges bevonásairól beszélünk, maga pedig azt kérdezi, hol volt Robert Fico. Mi köze hozzá, hogy hol voltam, és hol nem? Válaszolok magának – én mindig betartom a játékszabályokat. De maga olyan, mint egy liba. Elnézést, nem akarok személyeskedő lenni, de ez nevetséges és szánalmas. 

    A volt miniszterelnök feltehetőleg arra a szabályra gondol, amit a szlovák tiszti főorvos rendelete hozott, amely szerint a karantén alól kivételt képeznek azok, akik diplomata-útlevéllel rendelkeznek, tehát a parlamenti képviselők is, függetlenül attól, hogy milyen célból jártak külföldön. 

    (via Paraméter)

  • A koronavírus omikron-variánsának gyors terjedése miatt határozatlan időre elhalasztották az idei Grammy-díj-átadó gálát. A show-t január 31-én tartották volna meg egy Los Angeles-i arénában, a CBS televízió pedig élőben közvetítette volna.

    A CBS és az amerikai lemezakadémia (National Academy of Recording Arts and Sciences – NARAS) közös közleménye szerint

    a gála megrendezése jelen körülmények között „túl kockázatos lenne”.

    A jelöltek nevét novemberben jelentették be. Jon Batiste amerikai dzsessz-, blues- és rockzenész kapta a legtöbb, 11 jelölést, őt Justin Bieber, Doja Cat és H.E.R követi nyolc-nyolc jelöléssel.

    Az elmúlt évben is elhalasztották a díjátadót a koronavírus-járvány miatt. Akkor január helyett márciusban tartották meg a gálát, amely előre felvett részekből és egy kisebb közönség előtt, a távolságtartási szabályok betartása mellett megrendezett fellépésekből állt.

    A szervezők remélték, hogy ezúttal visszatérhetnek már a gála szokásos formájához egy nagyobb közönség előtt. Az est házigazdája Trevor Noah lett volna.

    A CBS és a NARAS a döntést megelőzően konzultált a helyi hatóságokkal, egészségügyi szakértőkkel és a művészekkel is.

    Zenei közösségünk tagjainak, a közönségnek és a produkciókon fáradhatatlanul dolgozó több száz embernek az egészsége és biztonsága a fő prioritásunk

    – közölték a szervezők. A szórakoztatóipar más eseményeit is törölték vagy elhalasztották, mások mellett a Sundance Filmfesztivált és a Critics Choice Awards gáláját is.

  • A korábbi hullámokhoz képest kevesebb a súlyos megbetegedés és a kórházban kezelt beteg jellemzi az omikron okozta koronavírus-hullámot a Dél-Afrikai Köztársaságban – derül ki a MedicalXpress cikkéből, amely egy, a Journal of the American Medical Association című folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozik.

    A tanulmány a korábbi hullámok mintázatait hasonlította össze a tavalyi év végétől az omikron dominálta hullám adataival. Eszerint az első három hullámban a sürgősségi osztályokon a Covid-pozitív betegek 68-69 százaléka került kórházba, míg ugyanez a szám a negyedik hullámban jóval alacsonyabb, 41,3 százalék. Változás ugyanakkor az is, hogy a kórházba került betegek ezúttal nagyobb arányban voltak fiatalok, 36 év a medián átlagéletkoruk, szemben a harmadik hullámban mért 59 évvel. Lényegesen kevesebb beteg jelentkezett akut légzőszervi betegséggel: 31,6 százalékukra volt ez jellemző, szemben a korábbi 91,2 százalékkal.

    Ugyanakkor a legjelentősebb változás, hogy a harmadik hullámban mért 29,1 százalékhoz képest 2,7 százalékra csökkent az omikron dominálta hullámhoz köthető halálesetek száma Dél-Afrikában.

    A szerzők mindazonáltal hozzátették, hogy további vizsgálatokat igényel annak megállapítása, hogy az omikronhoz köthető kevesebb halálozás elsősorban a vírus gyengülésének, vagy a szerzett, illetve természetes immunitásoknak köszönhető.

    (via MedicalXpress)

  • A keleti Rádzsasztán államban hunyt el a 74 éves omikron fertőzött férfi. Cukorbetegsége mellett más problémákkal is küzdött. Indiában eddig több mint 2600 omikron okozta esetet találtak. Ma egyébként 90 ezer új esetet regisztráltak és ez hatszorosa a múlt héten mért napi új esetszámnak. Az utóbbi 24 órában 325 ember halt meg a koronavírus okozta szövődményekben, de közülük csak egy esetben volt felelős az omikron-variáns.

    Indiában az elmúlt két évben mintegy 35 millió Covid-beteget azonosítottak és összesen 482 ezren hunytak el a vírus szövődményeiben. A mostani fejlemények azt mutatják, hogy az omikron-variáns okozta enyhébb tünetek miatt valószínűleg kevesebben szorulnak majd sürgősségi ellátásra - írja a BBC.

  • Rendezte vitáját a San Diego-i székhelyű Allele Biotechnology and Pharmaceuticals a Pfizer-BioNTech-hel a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséhez használt technológia szabadalmát illetően – derül ki a San Diego-i szövetségi bíróságon kedden este benyújtott bejelentésből, amelyről a Reuters számolt be.

    A cégek által kiadott közös közlemény szerint „kölcsönösen kielégítő módon” rendezték a nézeteltéréseket. Az Allele még 2020-ban perelte be a Pfizer-BioNTech-het azzal, hogy szerintük engedély nélkül használták fel az általuk szabadalmaztatott fluoreszcens fehérjét vakcináik kutatására, fejlesztésére és tesztelésére. Állításuk szerint soha nem keresték meg az Allele-t az mNeonGreen néven ismert fehérje felhasználásának engedélyezésével kapcsolatban, ami – mint érveltek – kulcsfontosságúnak bizonyult a Covid-19 elleni vakcina kifejlesztésében. A Pfizer és a BioNTech tagadott, azzal érvelve, hogy a szabadalom érvénytelen. A bírósági tárgyalás körülbelül egy év múlva kezdődött volna meg az ügyben.

    A Pfizer novemberben arról számolt be, hogy 

    az oltóanyag bevételei 2021-re vonatkozóan elérhetik a 36 milliárd dollárt és további 29 milliárd dollárnyi bevételt prognosztizálnak 2022-re.

    (via Reuters)

  • Romániában, a petei határátkelőnél felállított oltóponton lebukott egy társaság, akik nagyüzemben hamisították az oltási igazolásokat. A társaság tagjait szabadlábra helyezték miután beismerő vallomást tettek – tájékoztat róla a Főtér. 

    Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vizsgálja a csalók ügyét, egyelőre annyit lehet tudni, hogy három az oltóponton asszisztensként dolgozó személy bukott le még tavaly novemberben, akik bizonyíthatóan 3500 személynek állítottak ki hamis oltási igazolást. Ezek után vizsgálati fogságba kerültek, azonban most azért engedték ki őket, mert nagy mértékben együttműködtek a hatóságokkal, ám nem szabadultak teljesen, hiszen 60 napra bűnügyi felügyelet alá helyezték őket. Várhatóan okirat-hamisítás miatt fognak vádat emelni ellenük.

    (via Főtér

  • A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint világon 297 651 728 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban eddig, a halálos áldozatok száma pedig 5 464 859 – adta hírül az MTI. 

    Egy nappal korábban a világon 295 124 311 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 456 620 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 57 702 377. A halálos áldozatok száma 832 118.

    Indiában 35 018 383 fertőzöttet és 482 551 halálos áldozatot jegyeztek fel.

    Brazíliában 22 328 252 fertőzöttről és 619 654 halálos áldozatról tudni.

    Az Egyesült Királyságban 13 918 510 a fertőzöttek száma, és 149 761-en haltak meg a betegségben.

    Oroszországban 10 405 684-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 306 710-re emelkedett.

    Franciaországban 11 027 112 fertőzöttet és 125 797 halálos áldozatot regisztráltak.

    Törökországban 9 720 831 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 83 075.

    Németországban 7 388 045 fertőzöttet és 113 373 halottat tartanak nyilván.

    Spanyolországban 6 922 466 fertőzöttet és 89 837 halálos áldozatot regisztráltak.

    Iránban 6 201 467 a fertőzöttek és 131 778 a halottak száma.

    Olaszországban 6 756 035 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 138 276.

    Lengyelországban 4 162 715 fertőzöttet és 98 666 halálesetet tartanak nyilván.

    Ukrajnában 3 862 959 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 103 014 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

  • Az ausztrál kormány törölte Novak Djokovics vízumát és kitoloncolja a teniszezőt az országból, így a világelső nem vehet részt a 2022-es Australian Openen. 

    A kilencszeres AO-győztes címvédő hatalmas port kavart azzal a bejelentéssel a hét elején, hogy bár nincs beoltva koronavírus ellen, mégis elindul Ausztráliába, ugyanis egyeztetett a szervezőkkel, akik különengedélyt biztosítottak számára. A szigetországba azonban tilos a belépés oltatlanok számára, a helyiek már a tavalyi versenyen is rendkívül szigorú körülményeket teremtettek a beutazóknak.

    Djokovics helyi idő szerint szerda este fél 12-kor landolt a melbourne-i Tullamarine repülőtéren, ahol aztán a határőrök megtagadták tőle a belépést, őrizetbe vették, majd egy különszobába vitték, hogy kihallgassák. Djokovics eddig magánéletének védelmére hivatkozott akkor, amikor arról kérdezték, miért nincs beoltva, az ausztrál hatóságok azonban nem érték be ezzel a magyarázattal.

    A szerb világelső menedzsmentje fellebbezés útján próbálja elkerülni a hazaküldést, a sztár ügyvédjei a melbourne-i Legfelsőbb Bíróságon már be is nyújtották a szükséges papírokat. A teniszezőt a Park Hotelbe szállították, ahol az illegális bevándorlókat szokták fogva tartani. 

    Szerbiában is nemzeti ügyet csinálnak a kérdésből, a miniszterelnök teljes támogatásáról biztosította a Djokovicsot telefonon, míg a teniszező édesapja utcai tüntetéseket fontolgat.

  • A Hogy vagy, Szlovákia? nevű felmérés eredménye szerint a tavalyi év utolsó két hónapjában az emberek 84,4 százaléka tartotta be az óvintézkedéseket. Személyes találkozót vagy látogatást a lockdown miatt a megkérdezettek 42,2 százaléka utasított el egyszer vagy többször – adta hírül az Új Szó. 

    A közvélemény-kutatást december 12. és 16. között végezték, 1000 válaszadó bevonásával. A Magyarországgal szomszédos országban készült felmérés válaszadói közül csaknem mindenki úgy nyilatkozott, hogy a teljes lezárás alatt is közeli kapcsolatban maradt a barátaival és a rokonaival, ráadásul a nyilatkozók egyharmada ilyenkor sosem tett fel maszkot. Egyharmaduk néha, egyharmaduk pedig legtöbbször vagy mindig maszkot viselt, ha a hozzátartozóival találkozott.

    A kutatásból az is kiderült, hogy azoknak a válaszadóknak a 35,6 százaléka, akik állításuk szerint betartják az óvintézkedéseket, soha nem viseltek maszkot, amikor belső térben találkoztak a barátaikkal vagy a rokonaikkal. Azok körében, akik bevallásuk szerint szigorúan betartják az óvintézkedéseket, ez az arány 19,9 százalék volt.

    A felmérés kimutatta, hogy a személyes találkozókat a legnagyobb arányban (61,4 százalék) azok mondták le, akik még nem oltatták be magukat, de terveznek oltakozni. Ezzel szemben azok közül, akik nincsenek beoltva, és nem is szándékoznak beoltatni magukat, 43,6 százaléknyian mindig elmentek az összejövetelekre.

    (via Új Szó)

  • Szerdán Olaszországban kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltást mindenki számára 50 éves kor felett annak érdekében, hogy enyhítsék a nyomást az egészségügyi rendszeren és csökkentsék a betegség miatti halálozások számát. A rendelkezés azonnal hatályba lépett és a tervek szerint június 15-ig tart – írja a Reuters.

    Olaszországban a járvány kezdete óta több mint 138 ezer halottat regisztráltak koronavírus-fertőzéshez köthetően, ez a legmagasabb adat Európában az Egyesült Királyság után. A hírügynökség felidézi, hogy Mario Draghi olasz miniszterelnök kormánya a tanárok és az egészségügyi dolgozók körében már kötelezővé tette az oltást és október óta minden alkalmazott be kell legyen oltva, vagy, negatív tesztet kell felmutatnia a munkahelyükre való belépés előtt. Ennek megtagadása fizetés nélküli szabadságot von maga után, de kirúgást nem. 

    A szerdai rendelet ezt az intézkedést szigorítja mindenkinek 50 éves kor felett oly módon, hogy eltörli a teszteléssel történő igazolás lehetőségét. A rendeletet egy két és fél órás kabinetülést követően fogadták el, és súrlódásokat is kiváltott Mario Draghi többpárti kormánykoalícióján belül.

    A mai intézkedések célja, hogy kórházaink továbbra is jól működjenek, ugyanakkor nyitva tarthassuk az iskolákat és az üzleti tevékenységeket

     – érvelt Mario Draghi az ülésen szóvivője szerint.

    A Matteo Salvini-féle Liga miniszterei elhatárolódtak a döntéstől, szerintük ez megalapozatlan, mivel a koronavírus miatt kórházba kerültek többsége jóval 60 év feletti.

    (via Reuters)

  • Jó reggelt kívánunk! Ez itt az Index hírösszefoglalója, ahol folyamatosan nyomon követhetik a koronavírus-járvány legfontosabb híreit. Tartsanak velünk!