új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szlovákiában január 10-től enyhítenek a járványügyi előírásokon, és megtarthatóak lesznek a kulturális rendezvények, ám létszámkorlát és egyéb feltételek mellett. 

    A Szlovák Kulturális Minisztérium tájékoztatta a lakosságot a döntésről, amit a kormány hozott meg a pénteki online ülésén.

    A miniszterelnökkel és az egészségügyi miniszterrel folytatott hosszú politikai tárgyalások és a szakértőkkel folytatott konzultációk után sikerült előrelépni

    – fogalmazott Natália Milanová kulturális miniszter, aki elmondta, hogy a pontos feltételeket a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendelete fogja meghatározni. 

    A Magyarországgal szomszédos országban a „Nyissuk meg a kultúrát!” kezdeményezés január 4-én látott napvilágot, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a vendéglátóhelyek mintájára a mozikat, színházakat, koncerttermeket is meg lehetne újra nyitni. 

    (via Új Szó)

  • A világon 302 999 389 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 479 388 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban a világon 300 173 145 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 472 263 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 59 388 529. A halálos áldozatok száma 836 603.

    • Indiában 35 226 386 fertőzöttet és 483 178 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 328 252 fertőzöttről és 619 654 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 14 280 816 a fertőzöttek száma, és 150 223-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 10 437 471-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 308 258-ra emelkedett.
    • Franciaországban 11 623 327 fertőzöttet és 126 202 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 9 852 458 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 83 388.
    • Németországban 7 499 776 fertőzöttet és 113 905 halottat tartanak nyilván.
    • Spanyolországban 7 164 906 fertőzöttet és 89 934 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Iránban 6 204 224 a fertőzöttek és 131 821 a halottak száma.
    • Olaszországban 7 083 762 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 138 697.
    • Lengyelországban 4 191 193 fertőzöttet és 99 428 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 877 032 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 103 434 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • A német szövetségi és tartományi vezetők úgy döntöttek pénteki tanácskozásukon, amelyen az omikron koronavírus-variáns terjedésének megfékezése volt a téma, hogy országosan enyhítenek a karanténszabályokon, de a vendéglátóiparban szigorítanak.

    Olaf Scholz kancellár és a 16 tartományi miniszterelnök videokonferencián tartotta a megbeszélést. Megállapodtak abban, hogy akik nemrég kapták meg második vagy harmadik oltásukat, vagy nemrég gyógyultak fel az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségből, azoknak nem kell karanténba vonulniuk, ha vírusfertőzött személlyel kerültek kapcsolatba.

    A karantén ideje csak tíz nap lesz, de hétre rövidülhet, ha közben az illető vírustesztje negatívnak bizonyul. Jelenleg a karantén akár 14 napos is lehet, különböző feltételektől függően.

    A politikusok ezenkívül egyetértettek abban, hogy megszigorítják az éttermek, bárok, vendéglátóhelyek látogatásának feltételeit. A tervek szerint a vendégeknek a vendéglátóhelyekre belépésük előtt teszteltetniük kell magukat. Ez alól felmentés csakis akkor lenne lehetséges, ha a kliens már megkapta a harmadik, az emlékeztető oltást.

    Scholz a tanácskozás után elmondta, hogy az újonnan diagnosztizált fertőzések száma valószínűleg nőni fog az omikron vírusváltozat miatt, sőt, sokáig sok feladatot ad majd a hatóságoknak, éppen ezért nem hozhatják ismét nehéz helyzetbe az egészségügyet. Újfent arra buzdította az embereket, hogy oltassák be magukat, és az emlékeztető oltást is vegyék fel. A kancellár leszögezte: szerinte kevés, hogy 72 százaléknyi a kétszer beoltott lakosok aránya, és 43 százalék alatti a háromszor beoltottaké.

    (MTI)

  • Brit szakértők pénteki állásfoglalása szerint egyelőre nem szükséges a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának alkalmazása, mivel a három vakcinaadagból álló jelenlegi oltási kurzus is sokáig jelentős védelmet nyújt.

    A brit kormány számára oltásügyi ajánlásokat kidolgozó független tanácsadó bizottság (JCVI) péntek este ismertetett tájékoztatója leszögezi, hogy a harmadik, hatáserősítő oltási adag a korábban dominánssá vált delta és az azóta megjelent, gyorsan terjedő omikron vírusvariáns esetében is magas szintű lakossági immunitást biztosít a koronavírus-fertőződésből kialakuló súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedések ellen.

    A JCVI idézte a brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által elvégzett legfrissebb nagyszabású vizsgálatot, amely kimutatta, hogy jóllehet az enyhe tünetekkel járó koronavírus-fertőződés elleni védelem hatékonysága a harmadik adag beadása után három hónappal 30 százalék körüli szintre gyengül, a három vakcinadózis azonban a legveszélyeztetettebb idős korcsoportokat is tartósan 90 százalék körüli hatékonysággal védi a fertőződésből kialakuló Covid-19 betegség súlyos szövődményei ellen.

    Az oltásügyi tanácsadó testület közölte: minden tényezőt megvizsgálva áttekintette, hogy milyen potenciálisan kedvező egészségügyi hatásokkal járna a negyedik oltási dózis alkalmazásának azonnali elkezdése a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokban az omikron okozta fertőzési hullámra adott válaszintézkedésként.

    Az állásfoglalás szerint a bizottság ennek alapján azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy a nagy-britanniai oltási kampányban továbbra is a hatáserősítő, emlékeztető harmadik oltási adagok minél szélesebb körű beadása kapjon elsőbbséget, mindenekelőtt az idősebb korcsoport tagjai és a kockázati csoportokba tartozók számára.

    A JCVI szerint ugyanis a negyedik dózisok – vagyis a második emlékeztető oltási adagok – alkalmazása a 80 éven felüliek és az idősotthonok lakói esetében jelenleg csak korlátozott előnyökkel járna, miközben jelentősen megterhelné a már zajló oltási programot.