Fülöp, Evelin
EUR 393,44 Ft
USD 368,31 Ft
13 °C
27 °C

Kiderült, ki lakik a Hold sötét oldalán álló kunyhóban

2022.01.08. 12:22 Módosítva: 2022.01.08. 12:22

Tavaly év végén szenzációs képet közölt a kínai űrkutatási hivatal a Hold sötét oldalán guruló, Jáde Nyúl–2 nevű holdjáró kamerájából: egy titokzatos, kocka alakú objektum látszódott a távolból, méretét a párizsi Diadalívére saccolták, és felmerült annak a lehetősége, hogy akár egy idegen civilizáció építménye, az Űrodüsszeiában látott obeliszk álldogál magányosan az égitest eddig felfedezetlen részén.

A válaszra azonban, hogy mi rejlik a „holdi kunyhóban”, ez idáig kellett várni, mert a holdjárónak ennyi időbe tellett megtenni a rögös utat. 

A megoldás a talányra még a tudóstársadalmat is meglepte, és némileg csalódtak is. A kunyhó ugyanis se nem kocka alakú, se nem Diadalív méretű, és már nem is annyira titokzatos. 

Ugyanis egy nagyobb kődarab. 

image
Fotó: CNSA

Annyi előny azonban származott a holdjáró útjából, hogy az irányítók új technikákat fedeztek fel arra vonatkozóan, miként lehet gyorsabban, de ugyanúgy biztonságosan kormányozni az űreszközt. Eredetileg két hónap alatt tervezte megtenni azt a 60 métert, amivel elég közel lehetett jutni az űrkunyhóhoz, de végül valamivel több mint 30 nap alatt teljesítette a távot.

(Vice)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás