Tíz gyermek életét követelte a pakisztáni hófúvás

GettyImages-1237623767
2022.01.09. 18:58

Több mint húszan, köztük tíz gyermek meghalt a pakisztáni hófúvásban – jelentette a BBC. Két család tagjai lelték halálukat a természeti csapásban. Voltak, akik megfagytak.

Több mint egyméternyi hó borítja egy népszerű pakisztáni üdülőváros, Murree felé vezető hegyi utakat. A hó másfél nap alatt zúdult a környékre. Mintegy ezer jármű használhatatlanná vált, szemtanúk szerint a hóvihar fákat is kicsavart, amelyek elzártak több közlekedési lehetőséget.

Egy turista szerint semmilyen figyelmeztetést, vészjelzést nem kaptak sem a hírekben, az időjárás-előrejelzésben, sem a kormánytól, hogy milyen időjárásra kell számítaniuk.

Az adott tartományi kormány most nyomozást indított, hogy kiderüljön, ki felelős azért, hogy semmilyen figyelmeztetést nem adtak ki a hószakadás jeleiről előzetesen.

Mint megírtuk, a hóvihar mintegy 120 centiméternyi hóval borította be a térséget. Murree városa, amely a fővárostól, Iszlámábádtól mintegy 50 kilométerre északkeletre található, télen nagyon népszerű. A héten eltérő intenzitással, de szinte állandóan havazott, azonban az elmúlt másfél napban katasztrofálisra fordult az időjárás, és rövid idő alatt 120 centiméternyi hó esett.

Ennek ellenére nagyon sokan vágtak neki a téli üdülőhelyre vezető utaknak, állítólag mintegy 100 ezer autó tartott oda. A hegyi településre viszont csak egy nagyon szűk úton lehet feljutni, illetve onnan kijutni. Az Al Jazeera hírügynökség helyszíni tudósítója szerint egyértelműen rendszerhiba történt, hiszen

akkora embertömeg akart feljutni Murree-ba, hogy az a hóviharral együtt borítékolta a katasztrófát.

(Borítókép: Mentőakció Pakisztánban 2022. január 9-én. Fotó: Muhammad Reza / Anadolu Agency / Getty Images)