új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Spanyolország januárban 344 ezer adagot vásárol a Pfizer gyógyszergyár koronavírus elleni tablettájából - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.

    A kormányfő a Cadena Ser rádiónak adott interjúban emlékeztetett: a Plaxovid nevű gyógyszer a vizsgálatok szerint 88 százalékkal csökkenti a fertőzötteknél annak esélyét, hogy állapotuk romlása miatt kórházi kezelésre legyen szükségük, írta meg az MTI. 

    Pedro Sánchez beszámolt arról is, hogy az otthon végezhető antigén tesztek kiskereskedelmi árának szabályozására készül a kabinet, hasonlóan ahhoz, ahogy korábban árplafont vezettek be a maszkok és a kézfertőtlenítők esetében is.

    A 20 minutos című lap által közölt európai körkép szerint Spanyolországban átlagosan 5-10 euróért kaphatók a tesztek a patikákban, ám a karácsonyi ünnepek előtt jelentősen megugrott a kereslet, több helyen készlethiány alakult ki.

    A madridi gyógyszerész kamara hívta fel a figyelmet arra, hogy az interneten 20 euróért árulják a teszteket, ami ráadásul illegális, mert forgalmazásuk kizárólag a gyógyszertáraknak engedélyezett.

  • A koronavírus elleni oltás nélkülieket terheli felelősség a többiek életét korlátozó járványintézkedések miatt Mario Draghi miniszterelnök szerint, aki hétfő esti sajtótájékoztatóján az oltás felvételére szólította fel a lakosságot, melynek tíz százalékát még egyszer sem oltották be. 

    Mario Draghi az utóbbi hetekben fokozatosan bevezetett járványintézkedéseket foglalta össze az olasz és külföldi újságírókkal tartott találkozóján, melyet a televíziók egyenesben közvetítettek.

    A miniszterelnök úgy vélte, a jelenlegi „problémák nagy részét” azok okozzák, akik eddig egyetlen oltást sem vettek fel.

    Kevesebb oltatlannal az olaszok szabadabbak lennének

    – jelentette ki Draghi. Elmondta, hogy a 12 év feletti lakosság majdnem kilencven százaléka vett már fel legalább egy adag oltást, több mint 82 százalék van átoltva, és 40 százalék már az emlékeztető oltást is megkapta.

    Kifejtette, hogy az ötven év felettiek esetében azért döntöttek a február elsejétől életbe lépő oltási kötelezettségről, mivel a tudományos adatok szerint az a korosztály van a legnagyobb veszélynek kitéve. „Köszönetet mondok azoknak, akik már átoltatták magukat, és mindenkit oltásra szólítok fel” – mondta Mario Draghi hangsúlyozva, hogy az oltópontok már éjszaka is nyitva tartanak.

    (via MTI)

  • Hargita megyében tíz fertőzöttnél mutatták ki koronavírus omikron variánsát – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője.

    Elmondta, hogy tíz gyanús esetet küldtek kivizsgálásra Bukarestbe és mindnél beigazolódott, hogy az omikron-variáns okozta a fertőzést. Hozzátette: azóta még újabb mintákat küldtek Bukarestbe, azok eredményét még várják.

    Az igazgató tájékoztatása szerint mind a tíz fertőzött megkapta a koronavírus elleni oltást, közülük egyesek már a harmadik dózist is felvették. Hozzátette: mindannyiuk esetében enyhe vagy közepes súlyosságú a betegség lefolyása.

    A megyében az elmúlt 24 órában 30 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, közülük hatan kapták el újra a fertőzést azután, hogy korábban már átestek rajta. Mindeközben 21 személyt gyógyultnak nyilvánítottak. 

    A csíkszeredai, székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi és a maroshévízi kórházban összesen 64 koronavírus-fertőzöttet kezelnek. 480-an otthoni elkülönítésben, 485-en pedig karanténban vannak – közölték a megyei hatóságok. 

    (via maszol.ro)

  • Nemrég Cipruson azonosították a koronavírus delta- és omikron-variációinak közös mutánsát. Egyes tudósok úgy gondolják, hogy a felfedezés nem több laboratóriumi szennyeződésnél. Az esetet nyilvánosságra hozó kutatócsoport vezetője most cáfolta ezt.

    Sokan úgy vélték, hogy az eredmények annak köszönhetők, hogy a laboratóriumban egyes minták szennyezettek voltak. Leondiosz Kosztrikisz ezek után a Bloombergnek eljuttatott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az általa azonosított esetek

    arra mutatnak, hogy az eredeti törzsre helyeződő evolúciós nyomás miatt jöttek létre ezek a mutációk, nem pedig egy egyszeri újrarendeződés eredményei.

    A deltakron gyakrabban fordul elő kórházban ápolt pácienseknél, mint járóbetegeknél, ez pedig kizárja a laboratóriumi szennyezés elméletét, közölte a Ciprusi Egyetem professzora, a Biotechnológiai és Molekuláris Vírustani Laboratórium vezetője.

  • Az omikron-variáns miatt a következő három hónap nagyon nehéz lesz, de már „lehet látni a járvány végét” – mondta David Nabarro, a WHO koronavírusügyi megbízottja. 

    Egy maratont futunk, de egyelőre még nem mondhatjuk azt, hogy a végére értünk. Már a célegyenesben vagyunk, de még nem értünk oda, és lesz még néhány bukkanó, amin túl kell jutni

    – fejtette ki álláspontját. Nabarro szerint az omikron-hullám alatt még újabb korlátozásokra is szükség lehet, emiatt a politikusok most nehéz helyzetben vannak. 

    Hozzátette: az omikron után még további variánsokra kell majd készülni, és valószínűnek tűnik az is, hogy a vírus nem tűnik el majd teljesen. Az általa okozott fertőzések száma a világjárvány vége után is megemelkedhet majd akár 3-4 havonta helyi szinten, erre fel kell készülnie az egészségügynek mindenhol – mondta.

    (via The Guardian)

  • Szingapúrban a hatóságok közölték, hogy 2021-ben a különféle vakcinával beoltottak közül arányaiban hányan haltak meg koronavírusban az oltás után. 

    A legjobban a Moderna teljesített, míg a legrosszabbul a kínai vakcinák, a Sinovac és Sinopharm szerepeltek. A Sinovacnál 100 ezer főre vetítve 11-en, a Sinopharmnál pedig 7,8-an haltak meg tavaly. 

    Ez utóbbinál nem sokkal volt jobb a Pfizer sem, az ezzel beoltottak közt 100 ezer főre vetítve 6,2 halálesetre került sor. A felmérésen toronymagasan a Moderna volt a legjobb, amelynél 100 ezer főre vetítve mindössze 1 halálozásra keürlt sor.

    A hatóságok hangsúlyozták, hogy az adatok egy szűk népességcsoportból származnak (mindössze 247-en haltak meg az oltás után Szingapúrban) és a felmérésben nem vették figyelembe a beoltottak korát, illetve az oltások időzítését sem. 

    (via Bloomberg)

  • Újabb korlátozásokat jelentettek be Svédországban, ennek értelmében az otthoni munkavégzés kötelező lesz minden olyan esetben, ahol ez megoldható.

    Nem kétséges, hogy romlott a helyzet. A fertőzések száma történelmi csúcsponton van Svédorszgában,

    – mondta Magdalena Andersson miniszterelnök egy sajtótájékoztatón.

    Az otthoni munkavégzésre vonatkozó kötelezettség mellett korlátozták azt is, hogy egyes rendezvényeken legfeljebb hány fő vehet részt. Ezen kívül az éttermekben egy asztalhoz legfeljebb nyolc fő ülhet le majd le és este 11 órától kezdve kötelező lesz bezárniuk.

    E korlátozásokat két hét múlva felülvizsgálják, akkor döntenek majd arról, hogy további két hétre meghosszabbítsák ezeket.

    (via The Guardian)

  • Az Ikea közölte, hogy csak a lehető legkisebb összeget fogja táppénzként kifizetni az Egyesült Királyságban azoknak az oltatlan munkavállalóknak, akik koronavírus miatt karanténba kerülnek. 

    Közleményük szerint ezek a munkavállalók mindössze 96,35 fontra lehetnek jogosultak hetente (ennél kevesebbet törvényileg nem adhat a cég). Mindeközben azok, akik az alapimmunizáláshoz szükséges két oltást felvették, a fizetésük száz százalékát megkapják majd – írták. 

    Az Ikeán kívül már más vállalkozások is hoztak ehhez hasonló döntést korábban. Azt a cég is elismerte, hogy megosztó témáról van szó, de a lépéssel igyekeznek alkalmazkodni a változó körülményekhez.

    Egy vállalkozásvezetéssel foglalkozó szakértő, Ben Willmott szerint a lépés arra ösztönözheti a munkavállalókat, hogy felvegyék az oltást, viszont megvannak a veszélyei is. Szerinte akár jogi következményei is lehetnek az eljárásnak (amennyiben a munkavállalók diszkriminációra hivatkozva bírósági útra terelik a dolgot), valamint az is előfordulhat, hogy a dolgozók inkább bemennek dolgozni fertőzötten ahelyett, hogy karanténban maradnának. 

    (via BBC)

  • Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója hétfőn közölte, hogy a terveknek megfelelően márciusban érkezik az új vakcina az omikron-variáns ellen. Állítása szerint a cég már meg is kezdte az oltóanyag gyártását, bár egyelőre még fejlesztési fázisban van a készítmény. 

    Már megkezdtük a gyártását, vállalva az ezzel járó kockázatokat

    – fogalmazott Bourla, miközben hangsúlyozta: a cél az, hogy egy olyan vakcinát hozzanak létre, amely sokkal jobban véd az omikron-variáns ellen, de ezenkívül képes hatni a többi, jelenleg terjedő vírusváltozat ellen is. 

    Abban reménykedünk, hogy sikerül a fertőzések ellen is sokkal jobb védelmet nyújtani, mivel a kórházi kezelések és a súlyos megbetegedés ellen a mostani vakcinák is jó védelmet adnak, ha valaki beadatta a harmadik dózist is 

    ~ fogalmazott Albert Bourla az új oltóanyagról beszélve. 

    (via CNBC)

  • Izraelben a koronavírus megjelenése óta hétfőn rekordszámú, több mint húszezer új fertőzöttet azonosítottak, és jelentősen nőtt a súlyos esetek száma is - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja.

    A vasárnap elvégzett mintegy 160 ezer teszttel 21 514 újabb izraeli bizonyult vírushordozónak, ez az eddigi legmagasabb napi szám, 13,3 százalékra emelkedett a pozitív tesztek aránya, írta meg az MTI. 

    A reprodukciós ráta jelenleg 1,95 az egészségügyi minisztérium honlapja szerint, vagyis jelenleg 100 fertőzött 195 embernek adja át a vírust, ami a korábbiaknál gyorsabban terjedő omikron változat sebes terjedését jelzi.

  • Távoktatással kezdődött a második félév a vajdasági középiskolásoknak hétfőn, miután az illetékesek úgy ítélték meg, a kedvezőtlen járványhelyzetben veszélyes lehetne a jelenléti oktatás – közölte a szerbiai közszolgálati televízió hétfőn.

    Branko Ruzic oktatási miniszter a múlt héten jelentette be, hogy feltehetőleg virtuális oktatással kezdődik meg a 2021/2022-es tanév második féléve, és az illetékes testületek néhány napja meg is hozták az erre vonatkozó döntést, írta meg az MRI. 

    A vajdasági általános iskolások egy hét múlva indulnak újra iskolába, de arról még nincs döntés, hogy milyen módon, míg a Szerbia déli részén iskolába járóknak csak január 24-én kezdődik meg a tanítás. A különböző időpontok oka az, hogy míg Szerbia északi részén főként katolikus, Belgrádban és a fővárostól délre főként szerb ortodox vallású emberek élnek, így az iskolai szünetek is a különböző időpontban lévő vallási ünnepekhez idomulnak.

    via MTI

  • A koronavírus-járvány ötödik hullámának kezdetén, több ezer diák és több száz tanár kimaradásával indult el Horvátországban a második félév az iskolákban – közölte az oktatási minisztérium hétfőn.

    A közlemény szerint összesen 4116 tanuló és 990 iskolai dolgozó koronavírus-tesztje pozitív, ezen felül pedig 1700 diák és 118 tanár van karanténban országszerte. Horvátországban tíz napig tart a karantén. Kontaktszemélyek esetében negatív vírusteszttel hét napra rövidíthető az elkülönítés, ha az illető 120 napon belül átesett a fertőzésen vagy két oltást vett fel. A válságstáb legújabb döntése szerint az előző félévtől eltérően ötödik osztálytól akkor is maszkot kell hordania mindenkinek, ha betartható a kötelező távolság.

    A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 1578 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben negyvenen hunytak el. Kórházban 1893 beteget ápolnak, közülük 244-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 269 098-an kaptak védőoltást, közülük 2 163 972-en már a második adagot is felvették.

    (via MTI)

  • Ferenc pápa hétfőn arra utalt, hogy a koronavírus elleni oltás felvétele erkölcsi kötelesség, és kifogásolta, milyen könnyen utasítják el az emberek alaptalan információkra hivatkozva az egyik leghatékonyabb eszközt, amellyel életeket lehet megmenteni – írta meg az MTI. 

    A katolikus egyházfő – a Vatikánhoz akkreditált nagykövetek előtt elhangzott beszédében – a korábbinál is határozottabb hangon szólította fel az embereket arra, hogy oltassák be magukat.

    A 85 éves pápa járványügyi tanácsadó testülete korábban erkölcsi felelősségnek nevezte az oltakozást. A katolikus egyházfő az oltás felvételét nemrég a szeretet cselekedetének, visszautasítását pedig öngyilkossági kísérletnek nevezte.

    Ferenc pápa hétfőn azt mondta, hogy az emberek kötelesek gondoskodni magukról, ami egyben „azt jelenti, hogy tisztelniük kell a körülöttük élők egészségét”.

    Erkölcsi kötelességünk gondoskodni az egészségünkről

    – tette hozzá.

    Kifogásolta, hogy az embereket egyre gyakrabban tántorítják el ideológiai kérdések és alaptalan információk attól, hogy beoltassák magukat. Megjegyezte: ilyen esetekben a legjobb terápia a valóság.

    A vakcinák nem a gyógyítás mágikus eszközei, mégis – a többi kifejlesztendő kezelés mellett – a legészszerűbb megoldást jelentik a betegség megelőzésére

    – tette hozzá.

  • Egy melbourne-i menyasszony, Maddy Smart mindent megtesz annak érdekében, hogy koronavírusos legyen. A nő azért próbál megbetegedni, hogy a hat hét múlva, februárban esedékes esküvőjén még véletlenül se legyen baj. 

    Zsúfolt szórakozóhelyre ment és férfiakat ölelgetett, valamint másokkal ivott egy pohárból, mert úgy volt vele, most még elkaphatja anélkül, hogy az beleszólna a nagy napjába.

    A nőnek valószínűleg ez volt az utolsó lehetősége elkapni a betegséget, mivel Victoria állam szerdától betiltotta az éjfél utáni táncolást zárt helyeken az omikron gyors terjedése miatt. Az államban nagyon gyorsan nőnek az esetszámok, egy nap alatt 21 százalékkal nőttek, a kórházi ellátásra szorultak pedig 66 főről 818-ra.

    A kommentekben más menyasszonyok is kifejtették a véleményüket Maddy tervéről,  akik teljesen megértik a sorstársukat, mivel több ezer dollárt veszíthet, ha az esküvőt mégsem tudják megtartani – írja a Daily Mail.

  • A növekvő fertőzésszámok miatt több ezer járatott kellett törölni a múlt hétvégén is az Egyesült Államokban – írja a CNN.

    A FlightAware adatai szerint a légitársaságok vasárnap országszerte 1334 járatot töröltek. A Southwest Airlines például 239 járatát mondta le, ez a teljes vasárnapi menetrend hat százalékát teszi ki, ugyanakkor több száz járatkéséssel kellett számolni. 

    A legtöbb légitársaságnak nemcsak a koronavírus-járvánnyal kell szembenéznie, hanem a múlt hét óta tartó súlyos hóviharokkal is, ami országszerte komoly fennakadásokat okozott.

    A repülőtársaságok mellett a hajótársaságok is keményen megsínylik a jelenlegi helyzetet. Pénteken a Royal Caribbean International mondta le négy hajó útját a Covid-járvánnyal kapcsolatos aggályok miatt. 

  • A csökkenő fertőzésszámok miatt Szlovákiában is lazítanak az eddigi szigorításokon – írja az Al Jazeera. Az új intézkedések révén eltörlik az este 8 órától hajnali 5 óráig tartó kijárási korlátozásokat.

    A lépés következtében újra nyitva lehetnek a bárok, éttermek, kocsmák, ugyanakkor a fent említett helyeket csak beoltott személyek látogathatják.

    Szlovákiában a Worldometers adatai alapján a járvány kitörése óta összesen 863 817 ember kapta el a fertőzést, meghalt 16 989 ember. 

  • Azok, akik hamis igazolást szereztek be a koronavírus elleni védőoltás felvételéről, kérhetik a háziorvosuknál a dokumentum törlését, hogy valóban beoltathassák magukat, közölte Marija Karcsevics ukrán egészségügyi miniszterhelyettes.

    A Magyarországgal szomszédos országban amnesztiát kapnak azok, akik hamis Covid-igazolást szereztek be, de erről maguk tájékoztatják a hatóságot. A miniszterhelyettes kifejtette, hogy a hamis dokumentummal rendelkezőknek mindenképpen előbb az orvosukhoz kell fordulniuk, aki ezután bejelentést köteles tenni a rendőrségnél arról, hogy hamis igazolást talált. Majd az illetőnek fel kell fednie a rendőrség előtt, hogy honnan és miként szerezte be a hamis igazolást, ezt követően megkaphatja az oltást, ha az számára egészségügyi szempontból nem ellenjavallott.

    Az egészségügyi tárca által közölt legfrissebb adatok szerint már két régió, az északkeleti Szumi és a dél-ukrajnai Herszon megye került át a járványhelyzet szerinti fokozottabb kockázatot jelző, narancs besorolásba. Előbbiben az új fertőzéses esetek száma, utóbbiban a kórházak egyre erőteljesebb telítődése haladta meg a megengedett szintet. Az ország többi régiója – beleértve a fővárost, Kijevet és Kárpátalját – továbbra is a jelenlegi legenyhébb szigorításokkal járó, sárga besorolásban van.

    Ukrajnában hétfőre az azonosított fertőzöttek száma 1969-cel 3 704 442-re, az elhunytaké 86-tal 97 325-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 1600-zal 92 331-re csökkent. Az elmúlt napon 1064 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

    A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 980 473-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 832 713-an pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 26 686-an kaptak. Vasárnap 20 376 embert oltottak be. 

    (via MTI)

  • Egy ezen a héten publikált új tanulmány szerint a nőknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy a koronavírus elleni védőoltások befolyásolják a menstruációs ciklusukat. A Pfizer- és Moderna-vakcinákkal történő oltás átlagosan 0,71 és 0,91 napos eltérést okozhat a menstruációs ciklusban az első és a második oltásadagnál.

    A Nemzetközi Nőgyógyászati és Szülészeti Szövetség a nyolc napnál rövidebb eltéréseket normálisnak minősíti, azonban további kutatásokra van szükség annak érdekében, hogy  kivizsgálják, okoz-e a vakcina valamilyen változást a menstruációs tünetekben, mint például fájdalom, hangulat és a vérzés intenzitása.

    (via Express.co.uk

  • Az omikron-variáns továbbra is hevesen terjed az egész világon, az adatok szerint azonban jellemzően nem okoz olyan súlyos betegségeket, mint a korábbi törzsek, különösen egy emlékeztető oltás után. A gyakori tünetek a következőek: fáradtság, testi fájdalmak, fejfájás, kaparó torok, orrfolyás. 

    Bár a korábbi variánsok esetében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt mondta, hogy a tünetek a fertőzés utáni két nap és két hét között bármikor kezdődhetnek, az omikron lappangási ideje azonban vélhetően sokkal rövidebb – három és öt nap közötti.

    A tudósok úgy gondolják, hogy az emberek a tünetek megjelenése előtt egy-két nappal, illetve az azt követő két-három napon belül a legfertőzőbbek. Ez megmagyarázhatja, hogy az új variáns miért tudott olyan gyorsan terjedni, ugyanis a fertőzöttek képesek voltak átadni a vírust, mielőtt észrevették volna a betegséget. 

    Az adatok azt mutatják, hogy az emberek nagy része hét nappal a tünetek megjelenése után már nem fertőz, és a legtöbb ember a megfertőződés első 10 napján belül már negatívat tesztel. Azonban továbbra is lehetséges, hogy a vírusfertőzés után hetekig vagy akár hónapokig is pozitív legyen valaki. 

    (via inews.co.uk)

  • Romániában betiltották a textilmaszkokat, és komoly büntetést is kaphat, aki ilyet visel, ám a kormány egyik tagja mégis egy vászon arcfedőben jelent meg egy ünnepségen – tudta meg a Főtér.

    Az Index korábban beszámolt róla, hogy Romániában újabb szigorítások lépnek életbe az omikron-variáns miatt, ezek egyike, hogy már csak az FFP2-es maszkokat lehet használni, és aki megszegi ezt, csaknem kétszázezer forintnak megfelelő bírságot is kaphat.

    Lucian Bode belügyminiszter rendkívüli határozottsággal, szinte fenyegetve jelentette be az új maszkviselési szabályokat, azonban úgy tűnik, ennek nem volt hatása kollégájára, Vasile Dîncu védelmi miniszterre, aki január 8-án Konstancára utazott, hogy részt vegyen egy ünnepségen. A politikus egy patriótamaszkot viselt, ami fekete színű volt, és a román nemzeti színek díszítették, de a szabályoknak nem felelt meg, hiszen textilből készült. Mindez pontosan egy nappal azt követően történt, hogy betiltották a textilmaszkokat.

    Az esettel szembesítették Alexandru Rafila egészségügyi minisztert, aki a kollégájáról készült felvételeket látva

    elismerte, hogy párttársa szabályt szegett.

    A Magyarországgal szomszédos országban nem ez volt az első, hogy egy politikus nem az egészségügyi előírásoknak megfelelően cselekedett, Ludovic Orban volt miniszterelnök, Raluca Turcan munkaügyi miniszter és Klaus Iohannis államfő is lebukott már helytelen maszkviselés miatt.

    (via Főtér)

  • Pozitív koronavírustesztet produkált, ezért nem indul a héten kezdődő sydney-i tenisztornán Nick Kyrgios – adta hírül az MTI. A világranglista 114. helyén álló ausztrál játékos szeptember óta nem lépett pályára tétmérkőzésen.

    A 26 éves sportoló az év eleji, ugyancsak sydney-i ATP-kupán sem szerepelt a hazai csapatban, az ezzel párhuzamosan rendezett melbourne-i tornán pedig asztmája miatt nem vett részt.

  • Nem tervezik bezárni a rekordszámú fertőzött ellenére sem az európai alpesi országokban a síközpontokat.

    Olaszországból, Ausztriából és Szlovéniából sem jelezték, hogy az omikron-variáns bármilyen hatással lenne a sícentrumokra, azaz azok továbbra is zavartalanul nyitva tarthatnak majd

     – olvasható a Pannon RTV oldalán.

    Az elmúlt években a téli sportok fellegvárai zárva voltak, azonban idén minden eddiginél jobban várják a vendégeiket. A döntés hátterét azzal magyarázzák az alpesi országok vezetői, hogy nálunk már a lakosság több mint 50 százaléka beoltott, így biztonságosnak nevezhető a központok működtetése. Ezenfelül nem elhanyagolható tény, hogy a felsorolt országoknak jelentős bevétele származik a téli turizmusból, ami az elmúlt években elmaradt, illetve arra is hivatkoznak, hogy az embereknek is szükségük van a pihenésre, amit felmérésekkel igazolnak. 

    Érdemes tájékozódni, mert mind a három országba különböző feltételekkel lehet beutazni, és különböző feltételekhez kötött a szolgáltatások használata is.  

    (via Pannon RTV)

  • Véget ért a világ leghosszabb járványügyi szünete, csaknem két év után ismét kinyitottak 

    Ugandában a koronavírus-járvány miatt bezárt iskolák, hétfőn mintegy 15 millió diák kezdi újra tanulmányait.

    John Muyingo, Uganda oktatási minisztere elmondta, hogy a tanítás szigorú járványügyi intézkedések mellett indult újra, és ügyeltek arra, hogy a magániskolák ne emeljék áraikat a 2020-as beiratkozási díjhoz képest.

    A világon Ugandában tartottak zárva az iskolák a leghosszabb ideig a pandémia miatt, összesen 83 hétig. Ez alatt az idő alatt több nemzetközi szervezet, egyebek között az ENSZ Gyermekalapján (UNICEF) és a Save the Children (Mentsük meg a gyerekeket!) az iskolák újranyitását szorgalmazta.

    Az afrikai országban a járvány kezdete óta 153 762 fertőzést regisztráltak, és 3339-en haltak meg koronavírusban.

    (MTI)

  • A román egészségügyi miniszter, Alexandru Rafila nem akarja kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást, mert szerinte ez nem megoldás, ám erősen ajánlja azt, mivel a becslések szerint egy-két héten belül a közösségi terjedés szakaszába lép az omikron-variáns – tájékoztat róla a Főtér.

    A politikus szerint a vakcinák felvételének kötelezővé tétele nem a megfelelő módja annak, hogy meggyőzzék az embereket, főleg egy olyan országban, ahol Európában a legalacsonyabb az átoltottság. A miniszter elmondta azt is, hogy ez nem jelenti azt, hogy ne kéne a vakcinát minél több embernek felvennie, hiszen egyre több adat erősíti meg az oltások hatékonyságát.

    Az ország kórházaiban gyakorlatilag egységesen az a helyzet, hogy az intenzív osztályra kerülő, illetve a fertőzés szövődményeiben meghaló fertőzöttek elsöprő többsége – 10-ből 9 – oltatlan 

    – fejtette ki a politikus, aki úgy fogalmazott, hogy erősen ajánlja mindenkinek az oltások felvételét, különösen a kockázati csoportokba tartozók számára – vagyis az idős és krónikus beteg személyeknek.

    A miniszter a következő hetekre olyan tájékoztató kampányt ígért az oltásokról, amik válaszolnak az emberek vakcinákkal kapcsolatos kérdéseire. Emellett arról is beszélt, hogy az omikron terjedésében az országa a második vagy harmadik helyen áll Európában a járvány terjedésének sebességét illetően. Ezenfelül arról is informált a tárcavezető, hogy egy-két héten belül a közösségi terjedés szakaszába lép az omikron-variáns, amely sokkal fertőzőképesebb a korábbi törzseknél.

    (via Főtér)

  • Hétfőtől, a téli szünet végével újraindult a jelenléti oktatás Olaszországban, ezzel egy időben kötelezővé vált az oltottság igazolása a városi tömegközlekedési eszközökön, továbbá előírták a vakcinázást az ötven év felettiek számára, akiket oltás nélkül megbírságolnak.

    Az olasz kormány nem halasztotta el az iskolák újranyitását, ami mintegy nyolcmillió diák visszatérését jelenti az osztálytermekbe. Mario Draghi miniszterelnök nem engedett az iskolaigazgatók és a gyerekorvosok nyomásának, akik a jelenléti oktatás újraindításának országos felfüggesztését kérték az ünnepek alatt ugrásszerűen megnövekedett esetszámok miatt. Campania tartomány önállóan döntött, és január végéig kötelezővé tette a távoktatást – írja az MTI.

    A legfrissebb előírások szerint ha egy diák pozitív tesztet produkál az osztályban, az általános iskola első öt évfolyamában az egész osztályt tesztelik az első és az ötödik nap, a felsőbb tagozatokban az osztálynak FFP2-es maszkot kell viselnie. Két pozitív eredmény esetén az általános iskola alsó tagozatában az egész osztály távoktatásra áll át tíz napig, a felsőbb tagozatokban csak az oltás nélkülieket teszik távoktatásba. Három pozitív esetén – évfolyamtól függetlenül – az egész osztályt távoktatásra állítják át tíz napig.

  • Hetekkel a kínai fővárosában tartandó téli olimpiai megnyitója előtt a vírus az ország északi kikötővárosából, Tiencsinből átterjedt a szárazföldön beljebb található Honan-tartományba.

    Közel 14 millió embert teszteltek le a hatóságok a Pekingtől kb. 130 kilométerre található Tiencsinben, miután két helyiben is megtalálták a koronavírus omikron variánsát – adta hírül a CNN. A gyors karanténintézkedések ellenére sem tudták a vírus terjedését megállítani, így az a Tiencsintől 480 kilométerre elhelyezkedő, Honan tartománybeli Anyang városában is felütötte a fejét.

    A szakemberek megerősítették azt a feltételezést, miszerint az Anyangban megjelent vírus ugyanaz a típus, amit Tiencsinben is megtaláltak. Már az is kiderült, hogy egy hazatérő egyetemista hozta magával az északi kikötővárosból Anyangba. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy van mintegy 100 000 ember, aki Tiencsin és Peking között ingázik. Kérdés, hogy az események ellenére is vállalja-e Kína  az omikronnal súlyosbított téli olimpia megtartását, vagy sem.

  • A 12 évesnél idősebb gyerekek 40 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltást, míg a pedagógusok több mint 70 százaléka felvette már valamelyik vakcinát Romániában, ahol még mindig alacsony a beoltottak aránya – tájékoztat róla a Krónika online. 

    Premierként szeretném bejelenteni, hogy a diákok 40 százaléka be van oltva a 12–15 éves és a 16 évesnél idősebb korosztályban. Fontos jelzés ez a diákok részéről, holott a 12–15 évesek oltása később vált lehetővé

    – mondta a Magyarországgal szomszédos ország oktatási minisztere, Sorin Cimpeanu, aki elmondta, hogy tanügyben az országos átlag csaknem kétszerese az átoltottság, ami a 70 százalékot is meghaladja. 

    A román kormány bejelentése szerint az 5 és 11 éves gyerekek koronavírus elleni oltása a vakcinák megérkezése után, várhatóan január második felében kezdődik. A közel 20 milliós Romániában 7 987 790 személy kapta meg a vakcinát, a teljesen immunizáltak száma 7 880 457, míg 2 133 381-en megkapták a harmadik oltást is.

    (via Krónika online)

  • Vezető kutatók szerint nem létezik a Cipruson felbukkant új Deltacron variáns. Bár az előző hétvégén olyan a hírek érkeztek, hogy az Omicron és a Delta variáns új kombinációja ütötte fel a fejét a földközi tengeri szigeten, egyes tudósok azt állították, hogy ez nem igaz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik munkatársa pedig egyenesen "hamisnak" nevezte a megjelent híreket. 

    A kutatók reakciója azután érkezett, hogy Leondios Kostrikis, a Ciprusi Egyetem biológiai tudományok professzora elmondta, hogy csapata 25 olyan koronavírus-mintát fedezett fel, amelyek látszólag egyesítik a Delta és az Omicron törzseket. "Jelenleg Omicron és Delta együttes fertőzései vannak jelen, és azt gondoljuk, hogy ez a törzs a kettő kombinációja." – mondta a professzor az újságíróknak. Erről részletesen itt írtunk! 

    (via bristolpost.co.uk

  • Egy tanulmány szerint a 2020 márciusa és decembere között született, hat hónaposnál nem idősebb babák alacsonyabb pontszámokat értek el különféle, szociális és motoros teszteken, mint azok, akik a koronavírus-járvány előtt születtek. Ez független attól, hogy az édesanyjuknak volt-e koronavírus-fertőzése vagy sem.

    A JAMA Pediatrics kutatásában 255 csecsemő szociális, kommunikációs, problémamegoldó és motoros képességeit figyelték meg, akik New Yorkban, vagyis a járvány amerikai epicentrumában születtek.

    A kutatást vezető Dani Dumitriu elárulta, hogy még vizsgálják ennek az okát, de az is közrejátszhat benne, hogy a koronavírus-járvány rengeteg nehézséggel jár, legyen szó a munkahely elvesztéséről vagy a lakhatás nehézségeiről, vagy arról, hogy az anyáknak jóval nagyobb stresszt kell kezelniük a pandémia idején, és ez a gyermekük magzati fejlődésére is hatással lehetett.

    (NBC News)

  • Noha a rajongóik előtt igyekeztek titokban tartani, nemrég mégis kiderült, hogy elkapta a koronavírust Hande Ercel és Kerem Bursin, a Szerelem van a levegőben című török televíziós sorozat két szereplője, akik nemcsak a szériában, hanem a való életben is egy párt alkotnak. 

    A páros korábban felvette az oltást, így egyikük állapota sem súlyos.

    (via Blikk Rúzs)