új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kedden ismertetett legfrissebb adatok szerint jelentős ütemben csökken a naponta azonosított új koronavírus-fertőződések száma az Egyesült Királyságban. Londoni elemzői számítások szerint most már biztosra vehető, hogy az ország túljutott az omikron-vírusvariáns okozta fertőzési hullám tetőzésén.

    A brit egészségügyi minisztérium kedd este közzétett új adatsora szerint az elmúlt 24 órában 120 821, az utóbbi egy hétben 1 103 660 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív országszerte. A heti szám 166 218-cal, 13,1 százalékkal alacsonyabb a múlt kedden zárult egy hétben kiszűrt új fertőződésekénél.

    A pozitív szűrési leletek heti száma azzal együtt is csökkent, hogy ugyanebben az egyheti időszakban 1,85 millióval, 18,1 százalékkal több koronavírus-szűrést végeztek, mint a megelőző héten. A kedden zárult egy hétben 12,1 millióan vetették alá magukat koronavírus-szűrésnek Nagy-Britanniában.

    A naponta kiszűrt új fertőződések száma egy hete döntött rekordot: a január 4-én zárult 24 órában 218 724 ember szűrési leletében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, vagyis kedden csaknem 98 ezerrel kevesebb fertőződést azonosítottak egy nap alatt, mint egy héttel korábban.

    (via MTI)

  • Milánóban újra megnyitották a vásártéren felállított, koronavírusos betegeket fogadó Covid-19-kórházat, a szicíliai Palermóban tábori kórházakkal igyekeznek enyhíteni az olasz egészségügy telítettségét az omikron variáns terjedése miatt, amely a járvány minden korábbi hullámához képest több megbetegedéshez vezetett kedden.

    A kedd esti adatok szerint a napi esetszám 1,3 millió teszteléssel túllépte a 220 ezret, és 294 beteg halt meg. Az egészségügyi minisztérium szakértőinek közlése szerint az omikron variáns terjedése még nem érte el a tetőzést, melyet a következő hetekben várnak. Egy hónappal ezelőtt a napi esetszám valamivel több mint 21 ezer volt.

    A szakértők bejelentették, azt javasolták a kormánynak, hogy ne hozzák nyilvánosságra naponta az adatokat, csak hetente egyszer, a lakosság körében észlelhető aggodalmak csökkentésére. A járványadatokat 2020 február óta napi rendszerességgel nyilvánosságra hozzák.

    A legtöbb új beteget továbbra is a gócpontként ismert, tízmilliós Lombardiában szűrik ki, kedden 45 ezer volt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, miközben az ötmilliós Szicíliában 13 ezer. A szintén ötmilliós, északkeleti Venetóban az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt több mint tizenötezerrel emelkedett, és túllépte a kétszázezret.

    Országosan több mint 17 ezer Covid-19-beteg van kórházban, több mint ezerhatszázat kezelnek intenzív osztályon. Liguriában, Piemontban és Calabriában a Covid-19-osztályok telítettsége túllépte a harmincszázalékos küszöböt, az intenzíveké a húszszázalékost, ami miatt a három tartomány hétfőtől úgynevezett narancssárga járványövezetbe léphet át. Utóbbi a régión belüli közlekedés korlátozását jelenti az önkormányzatok közötti mozgás megtiltásával.

    (via MTI)

  • Úgy tűnik, Nagy-Britannia fellélegezhet. Jelentős ütemben csökken ugyanis a diagnosztizált új omikron fertőződések napi száma. Londoni szakértők egyenesen úgy fogalmaztak: túljutottak a nehezén.

    Nagy-Britanniában még mindig csaknem 120 ezer volt a regisztrált koronavírusos megbetegedések száma az utóbbi 24 órában, írta az MTI. 

    A Covid-19 és szövődményei már több mint 150 ezer brit életét ragadták el. Csak szombaton 313 fertőzött lelte halálát a kórban.

    Egyébként pár napja lazított London. A külföldről Angliába utazóknak vasárnaptól nem kell PCR-tesztet elvégeztetniük érkezésük után, elégséges a pár perc alatt eredményt mutató gyorsteszt is.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koronavírus-vakcinák összetételével foglalkozó tanácsadói csoportjának keddi közleménye szerint olyan oltóanyagokra van szükség, amelyek a fertőzés megelőzése mellett a súlyos megbetegedésektől is megvédenek.

    A WHO által létrehozott munkacsoport tanulmánya szerint a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák nem jelentenek „életképes és fenntartható” megoldást az újabb variánsok ellen, így új oltóanyagokra van szükség.

    A WHO 2021 szeptemberében létrehozott munkacsoportja – amelynek 18 szakember a tagja – azt vizsgálta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák hogyan teljesítenek az újonnan megjelenő vírusvariánsok ellen – egy, két, vagy akár három dózis felvételével. 

    ARRA JUTOTTAK, HOGY AZ ÚJ VARIÁNSOKKAL SZEMBEN MÉG AZ EMLÉKEZTETŐ (HARMADIK) OLTÁS SEM MEGFELELŐ MEGOLDÁS.

    Indoklásuk szerint viszont amíg új vakcinák nem állnak rendelkezésre, szükséges lehet a jelenlegiek frissítésére annak érdekében, hogy az oltóanyagok továbbra is a WHO által javasolt legmagasabb szintű védelmet tudják nyújtani a vírus, és annak különböző variánsai, köztük az omikron ellen.

    A MUNKACSOPORT ÁLTAL KÖZZÉTETT TANULMÁNY SZERINT A JELENLEG HASZNÁLT VAKCINÁK KEVÉSBÉ HATÉKONYAK A COVID-19 ÁLTAL OKOZOTT TÜNETEK MEGELŐZÉSÉRE, KÜLÖNÖSEN AZOKNÁL, AKIK AZ OMIKRON-VARIÁNSSAL FERTŐZŐDTEK MEG – AMELY EGYÉBKÉNT FUTÓTŰZKÉNT TERJED A VILÁGBAN. UGYANAKKOR A BETEGSÉG SÚLYOS LEFOLYÁSA ELLEN TOVÁBBRA IS MEGFELELŐ VÉDELMET NYÚJTANAK AZ OLTÁSOK. 

    A tanácsadói csoport emellett arra kéri a vakcinagyártókat, hogy hozzanak létre adatbázist a omikron-specifikus vakcinák teljesítményéről, az adatokat pedig osszák meg velük, illetve a WHO többi szakértőjével.

  • Negatív rekord az Amerikai Egyesült Államokban. Soha ennyi fertőzöttet nem kellett kórházba szállítani egyetlen hét alatt, mint most: csaknem 146 ezret, írta az MTI. A koronavírusos betegek foglalják el az amerikai kórházak intenzív osztályain található ágyak csaknem harmadát. Szomorú tény, hogy a kórházba vitt amerikai gyermekek száma jelenleg a legmagasabb a világjárvány kitörése óta.

    Az omikron variáns átírta a napi fertőzöttségi statisztikákat is; a járvány csaknem két éve alatt eddig nem jegyeztek fel napi 700 ezer friss fertőzöttet a tengerentúl. Kutatók és az egészségügyi dolgozók is arra figyelmeztetnek, hogy a túlzsúfolt kórházakban elkerülhetetlenül emelkedni fog a halálesetek száma.

    Maryland kormányzója, Larry Hogan veszélyhelyzetet hirdetett ki az államban. Az arizonai egészségügyi dolgozók pedig azt jelezték: az állami egészségügyi rendszer az „összeomlás szélére” került. Több államban, így Ohioban is, mozgósították a Nemzeti Gárda tagjait, hogy megerősítsék a túlterhelt kórházakat.

  • Ezt a szlovén egészségügyi miniszter közölte, megjegyezve, hogy mindemellett nem szerencsés előrejelzésekbe bocsátkozni, mert az omikron-variáns nap mint nap új meglepetést okoz. Az új vírustörzs terjedése miatt a kormány azt javasolja a munkáltatóknak, hogy ahol csak lehet, tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

    A tárcavezető szerint kisebb csoportokat kell létrehozni, hogy az alkalmazottak ne keveredjenek, és így minél kevesebben essenek ki a munkából. A szlovén kormány attól tart, hogy a járvány robbanásszerű terjedése miatt nagyon sokan kerülnek karanténba, ez pedig megbéníthatja az ország gazdasági életét. Emiatt hétfőtől tízről hét napra rövidítették a kötelező hatósági elkülönítés időtartamát is.

    A miniszter továbbá felkérte az állampolgárokat, hogy használják ki a január 13–15. közötti oltási akciónapokat, amikor az egész ország területén reggeltől estig előjegyzés nélkül vehetik fel valamelyik vakcina egyik adagját.

    Keddre rekordszámú, 5164 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és három beteg halt meg. Kórházban 553 beteget ápolnak, közülük 160-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 254 067-en kaptak védőoltást, közülük 1 195 655-en mindkét adagot felvették.

    (via MTI)

  • Szerbiában soha ennyi koronavírus-fertőzöttet nem regisztráltak még egy nap alatt: 13 693 új megbetegedést jegyeztek fel, ez több mint négyezerrel felülmúlja az eddigi legmagasabb számot. Szakértők szerint ez már egyértelműen az omikron-variáns hatása, az új változat ugyanis sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbiak, írta a PannonRTV. Ráadásul az elvégzett tesztek több mint harmada pozitív lett.

    A Covid–19-fertőzésbe és szövődményeibe 22 beteg halt bele 24 órán belül. Kórházban 86 páciens szorul lélegeztetőgépre.

    Újvidéken is berobbant az omikron-variáns. Az egy nap alatt elvégzett 469 tesztből háromszáz mutatta ki a kórt. Az új hullám miatt jelentősen megnőtt az oltásra jelentkezők száma.

  • Franciaországban az elmúlt egy nap alatt 350 ezer új koronavírus fertőzöttet regisztráltak, jelentette be az egészségügyi miniszter – írja a Guardian.

    Az eddigi rekord idén január 5-én volt, akkor 332 252 új megbetegedést regisztráltak. Aggodalomra ad okot az omikron-variáns rohamos terjedése is.  A járvány megfékezése miatt a párizsi kormány azt tervezi, hogy január közepétől az éttermek, bárok, múzeumok látogatását kötelező oltáshoz köti. Eddig elegendő volt a negatív teszt felmutatása az érintett helyek látogatásához – jegyzi meg a portál.

    A Worldometers adatai alapján a járvány kitörése óta Franciaországban eddig 12 205 114 ember kapta el a fertőzést, és 125 718 ember halt meg. 

  • Pozitívan értékelték az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértői oroszországi látogatásuk során a koronavírus elleni Szputnyik V-vakcina klinikai tesztelésének eljárását – közölte Gyenisz Logunov, a Gamaleja Központ helyettes vezetője kedden a Szolovjov Live YouTube-csatornán.

    Ami a gyártási szabványok elismerését illeti, az még folyamatban van, mert harmonizálni kell az európai, kínai és oroszországi termelési szabványokat. (…) Ami a klinikai vizsgálatok elvégzésének elismerését illeti, az EMA már meglátogatott bennünket, és nincsenek kritikus megjegyzései, a klinikai vizsgálatok elvégzése szempontjából pozitív értékelést kaptunk

    – mondta. Gyenyisz Logunov reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező hónapokban megoldódik az oltóanyag-előállítási szabványok harmonizációjának kérdése az ügynökséggel. A Gamaleja Központ helyettes vezetője december közepén azt mondta, hogy az EMA szakértői a közeljövőben Oroszországba érkeznek, hogy ellenőrizzék a Szputnyik V-vakcinát gyártó üzemeket.

    Korábban egy, a konzultációk menetére rálátással rendelkező forrás arról tájékoztatta az Interfax orosz hírügynökséget, hogy a Szputnyik V regisztrációjával kapcsolatos problémák oka a klinikai vizsgálatok és a késztermékek ellenőrzésének orosz és európai módszerei közötti különbség. Ugyanakkor az Interfax egyik orosz kormányzati forrása politikai indíttatásúnak minősítette az EMA álláspontját.

    Oroszország 2021. január 29-én kérelmezte az EMA-tól a Szputnyik V európai uniós törzskönyvezését. Az oltóanyag folyamatos felülvizsgálata (rolling review), amelynek keretében az ügynökség megállapítja, hogy a vakcina megfelel-e a hatékonyságra, biztonságra és minőségre vonatkozó uniós előírásoknak, március 4-én kezdődött meg. Gyenisz Logunov az interjúban azt is kifejtette, hogy a koronavírus omikron-változata negyed- vagy tizenheted annyira halálos, mint a többi mutáns, de mivel nagyon gyorsan terjed, nem nevezhető könnyűnek. Azt mondta, hogy a Szputnyik V az omikron ellen is hatásos. Vlagyimir Guscsin, a Gamaleja Központnak a patogén mikroorganizmusok populációváltozási mechanizmusait vizsgáló laboratóriumának vezetője ugyancsak a Szolovjov Live YouTube-csatornán azt mondta, hogy az omikron Oroszországban is kiszorítja a delta-változatot.

    Az orosz operatív törzs kedden közölt adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 17 525-tel 10 684 204-re emelkedett. A napi növekmény 0,16 százalék, a tünetmentesek aránya 13 százalék. Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 783-an vesztették életüket, ezzel a halálos áldozatok száma immár 317 687-re nőtt Oroszországban. A felépültek száma 25 216-tal 9 732 018-ra gyarapodott. Az országban 634 499 aktív esetet tartanak nyilván.

    (via MTI)

  • Romániában 8861 koronavírus-fertőzést regisztráltak az utóbbi 24 órában. Ez több mint a duplája az előző napinak. Ehhez hasonló magas fertőzésszám több mint két hónapja volt legutóbb, írta a Maszol.ro portál.

    A járvány kezdete óta 1,85 millióan betegedtek meg igazoltan a fertőzés miatt, de 1,76 millió embert már gyógyultnak nyilvánítottak.

    A Covid–19 és szövődményei 43 ember életét követelték hétfőn; már meghaladja az 59 ezret a kór halálos áldozatainak száma Romániában.

    Kórházban jelenleg 3023 Covid-pácienst ápolnak, közülük 415 beteget intenzív osztályon kell kezelni. Az egészségügyi intézményekben gondozottak között 173 kiskorú van, közülük nyolc állapota annyira súlyos, hogy intenzív osztályon küzdenek az életéért az orvosok.

  • Oroszországban 17 525 friss fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. Az igazolt fertőzöttek száma meghaladja a 10,68 milliót. Csaknem 635 ezer ember áll kezelés alatt a kór miatt, írta a TASZSZ.

    Csupán hétfőn 783 beteg volt képtelen megbirkózni a vírus szövődményeivel. A megelőző napon 741 embert fosztott meg az életétől a Covid–19. Oroszországban az utóbbi csaknem két esztendőben mintegy 318 ezer ember halálát okozta a koronavírus.

    Ugyanakkor egyetlen nap leforgása alatt 25 ezren gyógyultak meg. A járvány kezdete óta már 9,73 millióan épültek fel a fertőzésből.

  • Ukrajnában 5 429 új fertőzöttet jegyeztek fel hétfőn. A járvány kezdete óta 3,7 millióan betegedtek meg a kórban a szomszédos országban.

    A Covid–19 és szövődményei 219 fertőzött életét követelték az utóbbi 24 órában, írta a Kárpátalja.ma. Az elmúlt csaknem két évben több mint 97 ezer ember lelte halálát a megbetegedésben. Ugyanakkor 3,52 millióan felépültek a fertőzésből.

    Kárpátalján 157 új esetet azonosítottak. A fertőzésben nyolc beteg vesztette életét a magyarok lakta térségben egy nap leforgása alatt. A pandémia megjelenése óta már 2446 temetkezést voltak kénytelenek megszervezni a hozzátartozók.

  • Szlovákiában 2595 új megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. A friss fertőzöttek csaknem 61 százaléka nincs beoltva. A Covid–19 és szövődményei ötven beteg életét ragadták el hétfőn, írta az Újszó.com. Múlt pénteken azt jelezték a szlovák hatóságok, hogy 37 ember hunyt el a kórban egy nap leforgása alatt.

    Kórházban 2053 Covid-páciens kezelnek. Több mint 82 százalékuk nincs beoltva, vagy csak az első adag oltást kapta meg. Az egészségügyi intézményekben ápolt fertőzöttek közül 416 beteget intenzív osztályon kell gondozni, 202 beteg mesterséges lélegeztetésre szorul.

    A védőoltás első adagját 2141, a második dózist 4873, a harmadikat pedig 25 298 állampolgár vette fel.

  • Hat halottja és 33 sebesültje van egy Manila térségében lévő túlzsúfolt börtönben kitört tömegverekedésnek, tudatták a Fülöp-szigeteki hatóságok. Az állandó rendbontások hátterében a járvány okozta látogatási tilalmat vélik a szakértők.

    Xavier Solda, a börtönhatóság egyik tagja azt mondta, az intézményben a koronavírus-járvány kezdete óta, azaz két éve látogatási tilalom van érvényben, amelyet a feszültség egyik lehetséges okának nevezett. Emellett a biztonsági szakértő kiemelte, hogy az eredetileg kevesebb mint kétszáz rab elhelyezésére tervezett Caloocan börtönében jelenleg mintegy 1900 elítéltet tartanak fogva, azaz csaknem tízszeres a túlterheltség.

    A Fülöp-szigeteken gyakoriak az ehhez hasonló börtönverekedések, számos büntetés-végrehajtási intézményben ugyanis olykor ötször annyi ember tölti büntetését, mint amennyi befogadására tervezték. Idén is volt már ilyen incidens, amikor január 2-án a világ egyik legnagyobb börtönének számító manilai New Bilibid intézményében kitört verekedésnek három halálos áldozata és 14 sebesültje volt. 

    (via MTI)

  • A textilmaszk alatt egy orvosit viselt, legalább is ezt állítja Vasile Dîncu, a román védelmi miniszter azután, hogy egy rendezvényen lebukott, amikor a hatályban lévő rendelet ellenére az országában betiltott vászon arcfedőben jelent meg – tájékoztat róla a Főtér. 

    271696434 344168000855625 265099374513907630 n
    Fotó: Vasile Dîncu / Facebook

    Az Index korábban beszámolt róla, hogy Romániában újabb szigorítások lépnek életbe az omikron-variáns miatt, ezek egyike, hogy már csak az FFP2-es maszkokat lehet használni, és aki megszegi ezt, csaknem kétszázezer forintnak megfelelő bírságot is kaphat.

    Ennek ellenére Vasile Dîncu védelmi miniszter január 8-án Konstancára utazott, hogy részt vegyen egy ünnepségen. A politikus egy patriótamaszkot viselt, ami fekete színű volt, és a román nemzeti színek díszítették, de a szabályoknak nem felelt meg, hiszen textilből készült. 

    A politikus most azzal állt elő, hogy ő nem szegett szabályt, és a Facebook-oldalán oldalán azt írja, hogy valójában orvosi maszkot viselt, amelyre rádolgozták a textilmaszkot. 

    Vasile Dîncu kiemeli, hogy két maszkot az asszisztensei varrták össze, saját hatáskörben, és az ötlet is tőlük származott. A tárcavezető sajnálatát is kifejezte, hogy akkor nem mutatta meg a dupla maszkot az újságíróknak, emellett ígéretet tett arra, hogy többé nem viseli a hírhedtté vált arcfedőjét.

    (via Főtér)

  • Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója kihangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyerekek az iskolában maradhassanak a Covid–19-világjárvány további hullámaiban. 

    Bár a vezető szerint a fertőzöttek száma sok országban olyan magas lehet, hogy az iskolák nem tudnak majd nyitva tartani, fontos, hogy a gyerekek addig is részt vegyenek a tanításban. 

    Szerinte az iskolák nyitvatartása fontos előnyökkel jár a gyermekek mentális, szociális és oktatási jóléte szempontjából. Az iskolák legyenek az utolsók, amelyek bezárnak, és legyenek az elsők, amelyek újra kinyitnak. 

    (via CNN

  • A jelenlegi adatok alapján kijelenthető, hogy az európai lakosság több mint fele várhatóan megfertőződik a koronavírus omikron-variánsával a következő hat-nyolc hétben – idézi Hans Klugét, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetőjét az MTI.

    Európában több mint hétmillió új fertőzöttet regisztráltak 2022 első hetében, ami azt jelenti, hogy két hét alatt megduplázódott az esetszám 

    – mondta keddi sajtótájékoztatóján Kluge. Hozzátette: az omikron olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek „lehetővé teszik, hogy könnyebben megtapadjon az emberi sejteken”. Emiatt a gyógyultak és az oltottak is megfertőződhetnek.

  • Ausztriában a kormány szigorítani fogja az ellenőrzéseket az egyes létesítményekben, a rendőröknek egy útmutató szerint kell eljárniuk – közölte Gerhard Karner belügyminiszter. 

    Az osztrák rendőrség az eddigieknél jóval keményebben ellenőrzi majd a járványügyi intézkedések betartását a bevásárlóközpontokban – olvasható az Új Szó oldalán.

    Szigorúan lépnek fel mindenki ellen, aki nem tartja be a szükséges intézkedéseket 

    – mondta a belügyi tárca vezetője, aki elmondta, hogy a Covid-igazolványokat az üzletekben a belépéskor vagy legkésőbb a pénztárnál ellenőrzik. Gerhard Karner arról is informált, hogy a rendőrség december 20. óta összesen 1,3 millió ellenőrzést hajtott végre az osztrák határátkelőhelyeken, ahol 5100 személy belépését tagadták meg. 

    Manuel Scherscher, a bűnügyi rendőrség igazgatóhelyettese kifejtette, hogy Ausztriában mintegy 81 000 létesítmény kap majd videós oktatóanyagot, amely útmutatóként szolgál az ellenőrzésekhez.

    (via Új Szó)

  • Karantén megsértéséért csaknem 34 600 közigazgatási jegyzőkönyvet állítottak ki 84 millió hrivnya (924 000 000 forint) összegben Ukrajnában azóta, hogy a hatóságok elkezdték ellenőrizni az egészségügyi szabályok betartását – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó a Goloskarpat információi alapján.

    A járvány megjelenése és a fertőzés lassítását, illetve megelőzését célzó rendelkezések bevezetése óta a rendőrség feladata, hogy ezek betartását felügyelje. Az egyenruhások szúrópróbaszerűen ellenőrzik a vállalkozásokat, bevásárlóközpontokat, éttermeket és kávézókat, egyéb vendéglátóhelyeket. Ukrajnában a hírek szerint legalább 1 millió embernek van hamis védettségi igazolványa és a karantén szabályok betartásában sem járnak élen, ami az adatokból is látszik. Az elmúlt évben a rendőrség munkatársai több mint 34 600 közigazgatási jegyzőkönyvet és határozatot készítettek a szigorított karantén korlátozásainak megsértéséről, ezen felül 2400 eljárást indítottak a járványügyi szabályok megsértéséért, 32 ezer végzést a maszkrendszer be nem tartása miatt adtak ki.

    A vállalkozásokat a karantén-előírások megszegése miatt 17 ezertől (187 ezer forint) 34 ezer (374 ezer forint) hrivnyáig terjedő pénzbüntetéssel, azon polgárokat pedig, akik elmulasztották a védőmaszk használatát, 170-től 255 hrivnyáig terjedő bírsággal sújtották. 

    (via Kárpáti igaz Szó)

  • Izraelben tombol a koronavírus-járvány, az omikron-variáns gyorsan terjed, vasárnap például 21 514 új megbetegedést regisztráltak, ami új rekordnak számít.

    A 9,3 milliós országban több mint 6,6 millióan kaptak már legalább egy oltást, és valamivel kevesebb mint 6 millióan már a második adagot is, míg a harmadik adag vakcinát 4,3 millióan kapták meg, és eddig 8269-en haltak meg koronavírusban.

    A járvány gyors terjedése miatt az egészségügyi minisztérium frissítette az antigéntesztek használatára vonatkozó irányelveit, amiket három nappal a megerősített fertőzöttel való találkozás után kell elvégezni, hogy még inkább kizárják a téves negatív eredményeket.

    A mintavételi pálcát először a garatban, majd az orrban is használni kell, így ugyanis pontosabb eredményt lehet kapni.

    Ha az otthoni teszt pozitív, el kell menni egy antigénteszt-állomásra. Ha ott is pozitív eredmény születik, PCR-tesztre is szükség lesz, valamint karanténba kell vonulni – amelynek az időtartamát tízről hét napra csökkentenék.

    Nachman Ás, az egészségügyi minisztérium főigazgatója jelezte, hogy aki kicsit is rosszul érzi magát, maradjon inkább otthon, valamint elismerte, hogy antigéntesztekből hiány van a gyógyszertárakban.

    A kormány nem minden döntése lesz helyes a Covid–19-cel szemben. Nem lesz zéró hiba. Ilyen nincs. Sem Izraelben, sem máshol. A kérdés az, hogy dühösek akarunk-e lenni, vagy együtt kezeljük

    – közölte a külügyminisztérium, hozzátéve, hogy járvány folyamatosan változik, amire úgy tudnak reagálni, hogy gyakran módosítják az utasításokat.

    (via ujkelet.live)

  • Porfirije pátriárka koronavírustesztje pozitív lett, amit a Szerb Pravoszláv Egyház sajtószolgálata közölt – tájékoztat róla a Pannon RTV.

    Az egyház a közleményben hangsúlyozza, hogy a tavaly február óta érvényben lévő vezető tünetei enyhék, ezért otthon lábadozik, és az orvosai által előírt terápiát követi. 

    Arról is informálnak, hogy Porfirije pátriárka telefonon keresztül kapcsolatban van a munkatársaival, és az adminisztratív feladatokat minden fennakadás nélkül el tudja végezni. Emellett kiemelik, hogy az egyházfő továbbra is imádkozik az orvosokért és az egészségügyi dolgozókért, valamint a fertőzöttek gyógyulásáért.

    (via Pannon RTV)

  • Az IKEA szerint bár az oltatlanok és a táppénz kérdése érzékeny téma, azonban a változó körülmények miatt nekik is más politikát kell folytatniuk.

    Nagy-Britanniában nemcsak az IKEA döntött így, hanem a legnagyobb dél-nyugat angliai vízszolgáltató társaságnál és számos amerikai óriásvállalatnál vezettek be pénzügyi szigorításokat a beteget jelentő vagy önkéntes karantént választó oltatlan alkalmazottakkal szemben. Ennek egyik legfőbb oka a növekvő költségek, valamint az, hogy egész 2021-ben komoly munkaerőgondokkal küzdöttek a járvány visszatérő hullámai alatt. Ezt megelégelve döntöttek a keményebb lépésekről.

    Mostantól azokat, akik indokolt egészségügyi okok nélkül nem vették fel az oltást, és pozitív tesztet produkálnak, táppénzre küldik. Azok az oltatlan alkalmazottak, akiknek kontaktkutatás nyomán kell önkéntes karanténba vonulniuk, csak a minimumtáppénzt kapják mostantól.

    A Nagy-Britanniában mintegy tízezer embert foglalkoztató IKEA közleményéből kiderül, hogy a két oltást kapott alkalmazottak, illetve azok, akik indokolt egészségügyi okok miatt nem kaptak oltást – például terhesség vagy egyéb olyan betegség esetében, amikor ellenjavallt –, teljes fizetést kapnak, ha mégis valami miatt nem tudják felvenni a munkát. A briteknél azoknak, akik megkapták mindkét oltást, és fertőzöttel kerültek kapcsolatba, már nem kell kötelező önkéntes karanténba vonulniuk.

    A gyakorlat már tavaly elindult, mert a Morrison's áruházláncnál már csökkentették a táppénz összegét. A Citigroup óriásbanknál pedig áttértek a „ha nincs oltás, nincs munka” megközelítésre, hogy ösztönözzék az oltás felvételét a dolgozók között.

    (via BBC)

  • Tüntetők tízezrei vonultak az utcákra Németország több városában hétfőn, hogy tiltakozzanak a járványügyi korlátozások ellen. A legtöbb tüntető békésen demonstrált, de a mozgalom radikális része egyre nagyobb teret hódít, és egyre erőszakosabb – írja a euronews

    Ezalól a Drezda melletti Bautzen sem képez kivételt, az erőszak hívei ahhoz képest, hogy a járványügyi korlátozások és intézkedések ellen tüntettek, éltek a védőmaszk adta lehetőséggel, és kihasználták, hogy nem látszik benne az arcuk. 

    A békés megmozdulásokba a helyi hatóságok szerint jobboldali radikálisok – mintegy 100-150 fő – szivárogtak be, akik kapva kaptak a randalírozás lehetőségén. 

    Szakértők szerint megfigyelhető, hogy az erőszakra pályázó megmozdulások egyre szervezettebbé válnak. 

    Erről tanúskodik az alábbi felvétel is, melyen emberi faltörő kos töri át a rendőrfalat. 

    A hétfői megmozdulások időpontja szimbolikus Németországban. A rendszerváltás idején, 1989-ben a keletnémet kommunista rezsim elleni tüntetések is hétfőnként zajlottak.

  • Egy éven belül másodjára is elkapta a koronavírust Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök, aki hétfőn jelentette be, hogy ismét pozitív lett a tesztje.

    A 68 éves elnök először 2021 januárjában fertőződött meg. Ezúttal enyhe tünetei vannak, és karanténból folytatja munkáját. Az elnök más feladatait átmenetileg Adán Augusto López belügyminiszter látja el.

    López Obrador december 7-én kapta meg az AstraZeneca emlékeztető oltását.

    Mexikóvárosban szinte a teljes felnőtt lakosság felvette a vakcina legalább két adagját. Az országban 30 671 regisztrált fertőzöttet jelentettek szombaton.

    (via MTI)

  • Önkéntes karanténba vonul Kiril Petkov bolgár miniszterelnök, miután kapcsolatba került a parlament elnökével, akinek pozitív lett a koronavírustesztje – jelentette be kedd reggel a szófiai kormány.

    A miniszterelnök a szabályoknak megfelelően elkülöníti magát

    – mondta a kabinet egyik sajtósa. Arról egyelőre nincs döntés, hogy Petkov távollétében a kormány melyik tagja látja el feladatait – írja az MTI.

    Hétfőn a miniszterelnök mellett több kormánytag, vezető politikus és Rumen Radev államfő is részt vett a bolgár nemzetbiztonsági tanács többórás ülésén, amelyen a parlament elnöke is jelen volt.

  • Január 21. és 25. között érkezik meg az első szállítmány a Pfizer–BioNTech gyerekeknek gyártott oltásából Romániába, ami 114 ezer adag oltást jelent, mellyel az 5–11 éveseket fogják oltani – olvasható a Főtér oldalán.

    Arról nincs információ, hogy mikor kezdik meg a gyermekek oltását, de valószínűleg január végén, esetleg február elején. Az oltásokat a Pfizer-oltóanyagot használó oltópontok és a háziorvosok között osztják szét, a két dózis között pedig 21 napnak kell eltelnie.

    A Magyarországgal szomszédos országban a járványügyi szakértők emellett azon tanakodnak, hogy a harmadik dózist a másodiktól számított eddigi 6 hónap helyett hamarabb is kérni lehessen, ahogy ez például Szlovákiában is van. 

    (via Főtér)

  • A Pfizernél dolgoznak egy olyan új, hibrid vakcinán, amely tartalmazza a vuhani variáns elleni kifejlesztett eredeti oltást és véd az omikron-variáns ellen is. Közben egy friss tanulmány arról számol be, hogy azoknál, akiknél a hagyományos influenza ellen kialakult erős immunválasz figyelhető meg, azoknál kevésbé valószínű, hogy megfertőzi őket a Covid–19 – írja a Bloomberg.

  • Kínában a koronavírus újbóli terjedése miatt már három városban rendeltek el keddre lezárást, amivel 20 millióra emelkedett azok száma, akik zárlat alatt élnek az országban – írja az MTI a kínai állami médiára hivatkozva.

    Anjangban 5,5 millió embert érint a kényszerintézkedés, amelyet tömeges tesztelésre hivatkozva rendeltek el a hatóságok, de az értesítés arról nem szólt, hogy a tesztelés után a zárlat véget ér. Hszianban 13 millió, a Henanban található Jücsouban pedig 1,1 millió ember él lezárás alatt.

    Anjangban azután rendeltek el korlátozásokat, hogy hétfőn beigazolódott, ketten elkapták az eredetileg a közép-kínai Vuhanból indult koronavírus omikron-változatát. A két eset a közlés szerint feltehetően kapcsolatban áll azzal a másik kettővel, amelyet a múlt héten azonosítottak a Pekingtől nem messze lévő Tiencsinben. Ezek az első olyan esetek, amelyeknél az omikron-variáns nem külföldről érkezett az országba, hanem helybeli fertőződés történt.

    A lezárt területeken a város lakói nem hagyhatják el otthonaikat, a nem alapvető árucikkeket árusító üzletek bezártak, és korlátozták a közlekedést is.

    Hszianban és Jücsouban a delta-variánst próbálják megfékezni; onnan omikronos esetet még nem jelentettek. Hszianban mintegy 2000 fertőzöttet találtak, és ez a város a legnagyobb járványgóc jelenleg Kínában.

  • A legnevesebb szerb epidemiológus, Predrag Kon szerint nem lett volna szabad tömegrendezvényeket tartani hazájában, mert ez a járvány újabb berobbanásához fog vezetni. 

    Az Index beszámolt róla, hogy a szilveszteri rendezvények, összejövetelek miatt ugrásszerű emelkedés várható a járványügyi adatokban, azaz a sokszorosára fog emelkedni a fertőzöttek száma, ami akár az egészségügyi rendszert is padlóra küldheti majd a Magyarországgal szomszédos balkáni országban.

    Hamarosan akár több tízezer új koronavírus-fertőzöttet is jegyezhetünk naponta Szerbiában

    – fogalmazott Predrag Kon járványügyi szakember, aki rendkívül borúlátó. Az újévvárásokhoz kapcsolódó tömegrendezvények az új fertőzöttek számának a hirtelen növekedését eredményezik majd az epidemiológus szerint, az orvos úgy véli, hogy nem lett volna szabad nagyszabású rendezvényeket tartani.

    A doktor arról is beszélt, hogy szerencsére csökkent a kórházban kezeltek száma, de hozzátette, hogy az elkövetkezendő két hétben biztosan növekszik a fertőzöttek száma, és a beoltottak között is lesznek olyanok, akik megbetegszenek az új vírustörzs miatt. 

    (via Pannon RTV)

  • Az Európai Unió közvetítésével a koronavírus ellen beszerzett vakcinák alig több mint felét tudta csak felhasználni Románia. A Magyarországgal szomszédos ország a rendelkezésére álló oltóanyag jelentős részét értékesítette, illetve adományként adta tovább, csaknem egymillió dózisnak pedig lejárt a szavatossága – tájékoztat róla az Új Szó.

    Az oltási kampány első évében 28 millió 650 ezer adag vakcina érkezett Romániába, ebből 16 milliót adtak be, 4 millió 700 ezer van még készleten. A legtöbb (12 millió 150 ezer) a Pfizer oltóanyagából fogyott, a Moderna vakcinájából 960 ezer, az AstraZenecáéból 852 ezer, a Johnson&Johnsonéból pedig – amely egydózisú – 1 millió 950 ezer.

    A raktárakban felhalmozott vakcinafeleslegből Bukarestnek 3,5 millió adag Pfizert és Modernát sikerült eladnia Dániának, Dél-Koreának és Németországnak; 2,2 millió adag vakcinát pedig humanitárius segélyként adott tovább Moldovának, Szerbiának, Tunéziának, Egyiptomnak, Vietnámnak, Argentínának és Dél-Koreának.

    A szavatosság lejárása miatt használhatatlanná vált 912 ezer adag oltás, illetve az adományként tovább adott vakcinák több mint kétharmada AstraZeneca volt. Romániának lakosságarányosan 56 millió adag vakcina járt 2021-ben az Európai Bizottság által leszerződött oltóanyagból, ez a duplája annak a mennyiségnek, amit meg is vásárolt. 

    (via Új Szó)