Antiszemitizmus miatt bezártak egy mecsetet Franciaországban

2022.01.12. 17:04

A francia kormány szerdán bejelentette, hogy sértő, antiszemita hangvételű beszéd miatt bezárt egy mecsetet az ország déli részén fekvő Cannes-ban – írja az MTI. 

Ez már a harmadik mecset, amelyet néhány hónapon belül bezártak Franciaországban, ahol a 2015-ös merényletek óta a hatóságok figyelemmel kísérik az iszlamista retorikát.

A több mint 2500 muszlim imahely közül hetven radikalizálódott – jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter a CNews televíziós csatornának adott interjúban.

A politikus tárcája december végén jelezte, hogy az említett imahelyek közül 21 jelenleg zárva van. Ennek oka közigazgatási előírásokkal, bírósági döntéssel, bérbeadással, munkálatokkal vagy közigazgatási zár alá vétellel magyarázhatók.

Öt imahelynél vizsgálták a bezárás lehetőségét, ezek között volt a Cannes-ban lévő is. Darmanin azt mondta:

Bezárjuk, mert antiszemita megjegyzésekkel, illetve több iszlamista tevékenységgel gyanúsított egyesület, a CCIF és a BarakaCity támogatásával vádolhatók.

A CCIF magát franciaországi iszlamofóbia elleni muzulmán szervezetnek nevezi, a másik szervezet, a BarakaCity pedig radikális iszlám tanokat hirdető csoport.

A miniszter az iszlamizmus népszerűsítésével vádolta a CCIF-et és a BarakaCityt 2020 őszén, amikor Samuel Paty történelem–földrajz tanár lefejezését követően feloszlatták őket. Egy fiatal iszlamista két éve ölte meg a pedagógust Párizs közelében, azt hozva fel tette indoklásaként, hogy Paty az órán Mohamed prófétáról készült karikatúrákról beszélt a diákjainak.

Cannes közel fekszik Nizzához, amely 2016-ban az utóbbi évek egyik legvéresebb dzsihadista támadásának színhelye volt az országban; 86 ember halt meg a terrormerényletben.

Korábban Beauvais-ban zártak be egy mecsetet, ahol az imám többek között a fegyveres dzsihádról szónokolt. A belügyminiszter szerint a mecset, amely mintegy négyszáz hívőnek adott otthont, a francia köztársasági modellt és Franciaországot támadta.  • Tippek
  • Hírek