A gyermekmunka veszélyére hívta fel a figyelmet Ferenc pápa

2022.01.13. 06:02

Ferenc pápa elsősorban a munkaerőpiacot terhelő problémákra hívta fel a figyelmet szokásos szerdai vatikáni meghallgatásán, külön felemelve szavát a gyermekmunka ellen. A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy a munkanélküliség, valamint a fekete- és a gyermekmunka olyan bajok, amelyek ellen folyamatosan küzdeni kell.

Elmondta, hogy gondolatait „a világ dolgozói felé fordítja, különösen azokra, akik bányákban és gyárakban nehéz fizikai munkát végeznek, valamint azokra, akiket feketemunkásként kizsákmányolnak, a gyerekekre, akiket munkára kényszerítenek, illetve a szegényekre, akik hulladékok között kutatnak valami hasznosítható után”.

Borzasztó, hogy még játszókorban lévő gyerekeket arra kényszerítenek, hogy felnőttként dolgozzanak

 – húzta alá Ferenc pápa. Kifejtette viszont, hogy a munka jelentős részét képezi az ember életének. Mint fogalmazott: „A munkára nemcsak a megélhetés szempontjából van szükség, ugyanakkor sajnálatos módon gyakran társadalmi egyenlőtlenségek áldozatává is válik. A hatalmon lévőknek ezért meg kell adniuk a lehetőséget mindenkinek, hogy megkereshesse a kenyerét, mert ez adja az ember méltóságát” – mondta a pápa, emlékeztetve arra, hogy a járvány miatt is sokan elvesztették munkahelyüket.

Manapság fel kell tennünk a kérdést, hogy mit tehetünk azért, és az egyház milyen szerepet játszhat abban, hogy a munka visszaszerezhesse értékét, hogy megszabadulhasson a puszta haszonszerzés logikájától, és az emberek alapjogként, egyben pedig kötelességként élhessék meg

 – emelte ki a katolikus egyházfő.

(via MTI)  • Tippek
  • Bankszámla