új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) azt kéri a hatóságoktól, hogy szüntessék meg a Covid-igazolvány felmutatásának kötelezettségét a közintézményeknél, hogy az adóikat befizetni érkező polgároknak ne kelljen hosszú sorokat állniuk a polgármesteri hivataloknál – íja az Erdély.ma hírportál.

    Az AUR szerdai közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy országszerte hosszú sorok kígyóznak a polgármesteri hivatalok előtt, mivel az emberek be akarják fizetni az adóikat, sok esetben azonban abban az „abszurd és megalázó helyzetben" találják magukat, hogy nem engedik be őket a közintézménybe eleget tenni törvényi kötelezettségüknek.

    Sok településen visszafordítják az embereket, ha nem tudják felmutatni a bejáratnál kért Covid-igazolványt. Elküldik őket tesztelni. Sokuk számára az a 60-70 lej, amennyibe egy gyorsteszt kerül, jelentős összeg, amelyet inkább élelemre költenének, nem a kormányzati politikai klientúra által árusított tesztekre

    – írta közleményében az alakulat.

  • A növekvő koronavírus-fertőzések ellenére sem vezetnek be online oktatást Szlovéniában mindenki számára – jelentette ki Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter csütörtökön.

    Ha újabb lezárások lesznek az országban, az iskolák az utolsók, amelyek bezárnak

    – szögezte le a tárcavezető.

    Az oktatási minisztérium legfrissebb adatai szerint az új típusú koronavírus omikron-variánsának gyors terjedése miatt 19 651 ezer általános- és 12 808 középiskolás diák van karanténban, vagyis háromszor több, mint az ünnepek előtt, az első félév végén. Összesen 370 iskola volt kénytelen átállni távoktatásra az országban.

    Poklukar bejelentette, hogy hamarosan új protokollt vezetnek be az iskolákban. Meghatározzák, kik jelentenek kivételt a kötelező elkülönítés alól, amelyet ismét rövidítenek, várhatóan hét napról öt napra és megváltoztatják a tesztelési szabályokat is.  Jelenleg a gyerekeknek az iskolákban – tanári felügyelet mellett – hetente háromszor kell tesztelniük magukat.

    (via MTI)

  • Egymilliárd darab otthon is felhasználható, az új típusú koronavírus kimutatására alkalmas gyorstesztet és a fertőzés ellen leginkább védelmet nyújtó N95-ös típusú maszkokat oszt szét ingyenesen a kormány az amerikaiak között – jelentette be Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban.

    Biden kifejezte szándékát, hogy „megtöbbszörözik” a vírus elleni védekezésre szánt erőforrásokat és így próbálják meg visszaszorítani az utóbbi időszakban rekordszámú fertőzést. Az elnök szerint mindenki „frusztrált az új évben” a fertőzések számának emelkedése miatt. A kialakult helyzetet „az oltatlanok világjárványának” nevezte és ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi szakemberek adatai szerint az oltással rendelkezők sokkal kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba, vagy halnak meg a koronavírus következtében – írja az MTI.

    Az amerikai elnök azt is elmondta: arra utasította a kormány szakembereit, hogy az eredeti megrendelésben szereplő 500 millió darab Covid-19 gyorsteszt beszerzését duplázzák meg és egy hamarosan megjelenő szövetségi weboldalon keresztül ingyenesen juttassák el az amerikaiakhoz.

    Az elnök bejelentette, hogy most először ingyenesen elérhetővé teszik az N95-ös maszkokat az amerikaiak számára. Biden emlékeztetett rá, hogy a járványügyi szakemberek szerint ezek a leghatékonyabbak a vírus terjedésének megakadályozásában. A maszkok szétosztásának részleteit jövő héten jelenti be a kormány – tette hozzá Biden.

    Tudom, hogy egyes amerikaiak számára a maszk nem megfizethető vagy nem könnyű beszerezni. A jövő héten bejelentjük, hogyan tesszük ingyenesen elérhetővé a kiváló minőségű maszkokat

    – fogalmazott.

    Szerdán új rekordot döntött a koronavírus-fertőzés miatt kórházba szállított betegek száma az Egyesült Államokban. A koronavírus omikron változatának rendkívül gyors terjedése miatt jelenleg 145 982 beteget ápolnak kórházban. A közszolgálati rádió (NPR) tudósítása szerint a koronavírusos betegek jelenleg a kórházak intenzív osztályos ágyainak mintegy 30 százalékát foglalják el, és a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött, kórházba szállított gyermekek száma is most a legmagasabb a világjárvány kitörése óta.

  • A spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön engedélyezte, hogy a más betegségük miatt súlyos fertőzés kockázatának kitett páciensek megkaphassák a koronavírus elleni védőoltás negyedik adagját – írja az MTI. 

    A szaktárca közleménye szerint a kijelölt csoportba tartoznak például a transzplantáltak, a dialízis vagy kemoterápiás kezelés alatt álló betegek. A második ismétlő oltásra öt hónappal az előző dózis beadása után kerülhet sor.

    Carolina Darias egészségügyi miniszter a nap folyamán jelentette be azt is, hogy kiterjesztik a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető dózisának korhatárát, így már minden 18 év feletti jogosult lesz rá. Ez mostanáig a 40 év felettiek számára volt elérhető, akiknek a 61 százaléka már élt a harmadik oltás lehetőségével.

    Az oltási rendben további változást jelent, hogy a harmadik oltást a második után öt hónappal lehet kérni, az eddigi fél év helyett. Friss fertőzés után pedig legalább négy hetet kell várni, mielőtt valaki oltást kaphat.

  • Öt napra rövidül az eddigi egy hétről a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező karantén időtartama Angliában – jelentette be csütörtökön Sajid Javid brit egészségügyi miniszter.

    Az intézkedés hétfőn lép érvénybe. Az ötödik és hatodik napon a karanténba kerülők elvégeztethetnek egy tesztet, és ha mindkét szűrés eredménye negatív, akkor a karantén a hatodik nap kezdetén véget érhet.  Ha a gyorstesztek közül az egyik vagy mindkettő továbbra is pozitív, a tesztelést addig kell ismételgetni, amíg mindkét teszt negatív eredményt mutat, és ebben az esetben a két negatív tesztig továbbra is karanténban kell maradni.

    Sajid Javid úgy fogalmazott: a lépés célja a maximális gazdasági aktivitás biztosítása az elkülönítés befejezésével járó kockázatok minimalizálása mellett. Hozzátette: az Egyesült Királyság „a legszabadabb ország” Európában a koronavírus-járvány elleni korlátozások szempontjából.

    Korábban az amerikaiak is rövidítették a karanténidőszakot az omikron-variáns terjedésére reagálva. 

    (via MTI)

  • Lengyelországban azonosították a Covid–19 súlyos lefolyásáért felelős, a helyi lakosságnál viszonylag gyakori génmutációt, s a felfedezés alapján a kórházakban alkalmazandó szűrőtesztet állítanak elő – közölte csütörtöki sajtóértekezletén Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

    A kelet-lengyelországi Bialystok városban működő orvostudományi egyetem kutatói a másfél éve elindított projekt eredményeként kimutatták a 3. kromoszómán található bizonyos génmutáció, valamint a Covid–19 súlyos jellege közötti összefüggést – hangzott el a sajtókonferencián.

    Az említett genetikai változás a negyedik legfontosabb a Covid–19 kockázati tényezői közül, a magasabb életkor, az elhízottság, és a hímneműség után. A tudósok szerint a génmutáció jelenléte nagyobb kockázatot jelent, mint a krónikus társbetegségek megléte.

    A felfedezés alapján géntesztet állítanak majd elő, amelynek segítségével azonosítani lehet a súlyos lefolyású, intenzív terápiát igénylő, vagy akár a halálos kimenetelű Covid–19 megbetegedés kockázatának kitett pácienseket 

    – jelentette be Niedzielski.

    A konferencián szintén felszólaló Radoslaw Sierpinski, a lengyel állami orvostudományi ügynökség elnöke közlése szerint a géntesztek akár néhány hónapon belül a lengyelországi kórházak rendelkezésére állhatnak.

    Marcin Moniuszko professzor, a tudományos projekt vezetője kifejtette: hasonló kutatásokat más országokban is végeznek, a Lengyelországban azonosított génmutáció a lengyel lakosság szempontjából jelentős, mert jellemző lehet a lengyel populáció 14 százalékára, míg Európa más országaiban a lakosság 8-9 százalékánál van jelen.

  • A németországi Állandó Oltási Bizottsága (STIKO) azt javasolja, hogy a 12 és 17 év közötti korosztály is vegye fel az emlékeztető oltást, mindezt annak ellenére, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem adott zöld utat – írja a Reuters.

    Ezzel a lépéssel a több mint nyolcvanmilliós ország is csatlakozna azokhoz az országokhoz, akik már ezt megtették, így Magyarország, Izrael és az Egyesült Államok. Az egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach üdvözölte a STIKO lépését.

    A bizottság azt javasolja, hogy a harmadik oltásnak a BioNTech/Pfizer vakcinájának kell lennie, és legkorábban három hónappal a második oltása után lehet csak beadni.

    Annak ellenére, hogy még kevés információ van a harmadik dózis hatékonyságáról, annyi biztos, hogy rendkívül alacsony a lehetséges mellékhatások aránya. 
    Németországban az omikron-variáns egy héttel ezelőtt a koronavírus-fertőzések 44 százalékát tette ki, csütörtökön viszont már 81 417 napi megbetegedést regisztráltak, így a hétnapos arány már  427,7-re nőtt 100 000 lakosra vetítve.

     (via Reuters)

  • Jean Castex francia miniszterelnök és Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter ma találkozik a sztrájkoló tanárok képviselőivel. Olivier Veran egészségügyi miniszter, aki csütörtökön bejelentette, hogy koronavírusos, csak videokonferencián csatlakozik majd a beszélgetéshez.

    A francia tanárok a mai nap sztrájkba kezdtek a koronavírus iskolai tesztelési protokolljának módosítása miatt. Az egész ország területén, a tanárok 31 százaléka sztrájkolt ma. 

     (via CNN)

  • Romániában január 26-án kezdik meg az 5 és 12 év közötti gyermekek koronavírus elleni oltását, hétfőtől pedig hatról négy hónapra csökkentik azt az időtartamot, amely után igényelhető a vakcina harmadik, emlékeztető adagja.

    Ezt Valeriu Gheorghiță katonaorvos, az oltási kampány koordinátora jelentette be csütörtöki sajtóértekezletén – írja az MTI.

    A romániai oltási előjegyzési portálon csütörtöktől kezdődően saját belépőjüket használva foglalhatnak időpontot a szülők gyermekeik oltására azon 219 oltópont valamelyikénél, amelyet kijelöltek a 12 év alattiak immunizálására.

    A 19 milliós Romániában eddig a beoltható – 12 év feletti – lakosság 47,3 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltás legalább egy adagját, a harmadikat pedig a 12,9 százaléka.

  • Egy amerikai férfi azt állítja, hogy a koronavírus által okozott érsérülések miatt pénisze négy centiméterrel megrövidült – írja a Daily Mail

    A férfi júliusban betegedett meg súlyosan, majd miután elbocsátották a kórházból, merevedési zavarokat tapasztalt. A kezelések hatására a probléma megszűnt, azonban a beteg azt tapasztalta, hogy pénisze rövidebb lett. Az orvosok szerint ez a szövetekben lévő erek sérülése miatt van, és nem visszafordítható. 

    A University College London egyik tanulmánya szerint ez a tünet ritkán, de előfordulhat a hosszú Covid következményeként. 

  • Előzetes eredmények szerint a harmadik oltás esetén az AstraZeneca vakcinája is növeli a szervezetben lévő antitestek számát az omikronnal szemben.

    A Vaxzevria névre hallgató vakcina esetében ez abban az esetben is megfigyelhető, ha két ugyanolyan vakcinát vagy két mRNS-alapú vakcinát követően adják be emlékeztető oltásként

    – adta hírül a Reuters.

    Tavaly decemberben már lefolytattak egy hasonló vizsgálatot az AstraZeneca vakcinájának hatására vonatkozóan, az azonban még az omikron-variáns megjelenése előtt történt. 

  • Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke további ötszázmillió koronavírustesztet tervez rendelni az első ötszázmillió rendelésen felül. Az újabb igénylés akkor történik meg, amikor az ország megkapja az első félmilliárdot, amely még mindig nem érkezett meg. 

    Az Amerikai Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztérium adatai szerint szerdán országszerte több mint 151 000 amerikai volt kórházban koronavírus-fertőzés miatt. Az országban az elmúlt héten átlagosan több mint 747 260 új esetet regisztráltak naponta.

    (via CNN

  • Fehér házi források szerint Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelenti, hogy kiegészítő orvoscsoportokat fog kirendelni hat államba (New Yorkba, New Jerseybe, Ohióba, Rhode Islandre, Michiganbe és Új Mexikóba), hogy segítséget nyújtanak a koronavírus omikron-variánsa miatt okozott megnövekedett esetszámok miatt – írja  a Washington Post.  

    A Biden-adminisztráció ezer, a hadsereg kötelékébe tartozó egészségügyi dolgozót fog kirendelni a kórházakba jövő héten, hogy „fokozza a vészhelyzeti készültséget”.

    Hálaadás (november utolsó csütörtöke) óta több mint 800 katonai és szövetségi sürgősségi szakember, köztük 350 katonaorvos és katonai ápoló dolgozik 24 államban és szövetségi területen. 

  • Franciaország feloldotta a koronavírus-járvány miatti korlátozások egy részét az Egyesült Királyságból érkezőkkel szemben. Jean-Baptiste Lemoyne, a turizmusért felelős kormánytag jelentette be, hogy péntektől a beoltottak ismét szabadon beutazhatnak.

    Az Egyesült Királyságból érkező beoltott személyeknek nem kell többé halaszthatatlan indokot igazolniuk

    – mondta a politikus csütörtökön a TV5 Monde televíziónak adott interjúban.

    A beoltottak számára a 48 órás karantén is megszűnik. Ismét lehet szabadidős tevékenység céljából beutazni az Egyesült Királyságból, síelni jönni

    – tette hozzá. A korlátozás megmarad az oltatlanok számára, akik továbbra is csak halaszthatatlan indokkal utazhatnak be Franciaországba az Egyesült Királyság területéről.

    A miniszterelnöki hivatal közleményéből az is kiderül, hogy az Egyesült Királyságból érkező „minden beutazónak, függetlenül attól, hogy be van-e oltva, be kell mutatnia egy 24 óránál nem régebbi negatív (PCR- vagy antigén-) tesztet”.

    A kormány december közepén az omikron-variáns terjedése miatt tiltotta meg a szabad belépést az Egyesült Királyságból, ahonnan csak halaszthatatlan indokkal lehetett az elmúlt pár hétben beutazni Franciaországba.

    A kormánytag emlékeztet arra, hogy a francia sítelepek közönségének 15 százaléka brit állampolgár. A járvány előtt kilencvenmillió külföldi turista érkezett évente Franciaországba, az idén ennek a felére számít a kormány.

    Hozzátette: az idei téli szezon jól indult a síterepeken, a járványt megelőző 2019-es évhez képest nyolcszázalékos visszaesés várható, de egyes helyeken, például az elsősorban a hazai közönség által látogatott Pireneusokban tíz-harminc százalékos javulásra lehet számítani 2019-cel összehasonlítva – írja az MTI.

    Lemoyne elmondta azt is, hogy bonyolultabb a helyzet néhány nagy síterepen az Alpokban, amelyeket elsősorban külföldiek látogatnak, leginkább britek.

    A mai döntéssel, remélem, behozzuk a lemaradást. Január első hetében öt százalékkal többen érkeztek, mint 2019-ben, a belgáknak és a hollandoknak köszönhetően

    – tette hozzá.

  • Mintegy százmillió vakcinát kénytelenek elutasítani a világ legszegényebb országai, legfőképp kapacitáshiányra, valamint a vakcinák lejáró szavatossági idejére hivatkozva. Nagyon sok ország késleltetni kényszerül a szállítmányokat, mivel nem tudták volna azokat biztonságban elhelyezni – írja a Guardian.

    Ezt Etleva Kadilli, az UNICEF ellátási részlegének igazgatója jelentette be az Európai Parlament képviselőinek.

    A CARE jótékonysági szervezet adatai eközben azt mutatják, hogy jelenleg 681 millió oltóanyagot nem tudnak felhasználni a világ kilencven alacsonyabb jövedelmű országában.

    (via Guardian)

  • Több ezren tiltakoztak csütörtökön Franciaországban az oktatást érintő áldatlan állapotok ellen – írja a Politico. A tanárok által szervezett felvonuláson a kormány eddigi járványkezelési gyakorlata ellen emeltek szót, mondván, hogy az eddig bevezetett intézkedések nem nyújtanak megfelelő védelmet a tanárok számára.

    Az egyik szakszervezet beszámolója szerint az általános és középiskolás dolgozók 62 százaléka sztrájkolt. A Le Monde által közölt adatok viszont egészen más képet mutattak. Az oktatási minisztérium becslése szerint az alkalmazottaknak mindössze 32 százaléka sztrájkolt.

    Jól mutatja a francia egészségügyi rendszer leterheltségét, hogy a kórházi ágyak gyakorlatilag megteltek, ráadásul csütörtökön 360 ezer új esetet regisztráltak. Az új megbetegedések száma a teljes lakossághoz viszonyítva a legmagasabbak között van Európában.

    Az eddig hozott intézkedések elleni felhangok leginkább arról a tőről fakadtak, hogy azoknak a gyermekeknek, akik koronavírus-fertőzöttel érintkeztek, három kötelező negatív teszttel kell igazolniuk, hogy mehetnek iskolába. Ez a lépés azonban óriási sorban állásokat eredményezett, ami tovább erősítette a vírus nyomán bevezetett szigorításokkal szembeni egyébként is nagy társadalmi elégedetlenséget. 

    A helyzet kezelése érdekében a kormány szabad utat ad a szülőknek, hogy saját maguk végezhessenek gyorstesztet, anélkül hogy gyógyszertárba vagy laborba kellene menniük.

    (via Politico)

  • Hongkong vasárnaptól egy hónapra kitiltja a tranzitutasokat a legtöbb országból. Azok az utasok, akik az elmúlt 21 napban magas kockázatú országban jártak, nem használhatják a hongkongi repülőteret tranzitpontként. 

    Hongkong egyébként Kínán vagy Tajvanon kívül minden olyan országot magas kockázatú országnak minősített, ahol megjelent már az omikron-variáns – így a legtöbb utast érinteni fogják az új intézkedések.

    (via CNN

  • Hétfőn hét napról öt napra csökkentik a koronavírussal megfertőzött emberek minimális önizolációs időszakát Angliában. Ezt azzal magyarázták, hogy a pozitív esetek körülbelül kétharmada már nem fertőző az ötödik nap végére. 

    Az angolok hétfőtől – amennyiben fel tudnak mutatni két negatív gyorstesztet – elhagyhatják az elszigeteltséget a megfertőződés hatodik napjának reggelén. 

    Egyébként már csaknem 17 000 koronavírusos beteg van kórházban Angliában, és a megemelkedett fertőzések miatt az angol egészségügy jelentős nyomás alatt marad a következő hetekben. 

    (via CNN

  • Ukrajnában a kormányzat bérkiegészítést adna az alapellátást nyújtó orvosoknak a koronavírus elleni védőoltásban részesített ellátottak után – mondta el Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter csütörtökön az RBK-Ukrajina hírportálnak.

    A tárcavezető kifejtette, március 1-jétől értékelni fogják, hogy az oltási ütemtervnek megfelelően hányan vették fel a védőoltás mindkét adagját, és az elért eredmény alapján az orvosok negyedévente egy alkalommal bérkiegészítést kapnak.

    Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett arra, hogy január 1-jétől megemelték az orvosok havi fizetését. Az új rendelkezés szerint az év elejétől az orvosok bére 20 ezer hrivnyánál, mintegy 225 ezer forintnál nem lehet kevesebb.

    Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kormány e heti ülésén meggyőződését fejezte ki, hogy az idén véget ér a koronavírus-világjárvány, legalábbis – megfogalmazása szerint – abban a formában, amelyben az előző két évben volt.

    A kormányfő szavai szerint a felnőtt ukrán lakosságnak már csaknem a fele felvette a védőoltást. Az UNIAN ugyanakkor megjegyezte: az ukrán tudományos akadémia legfrissebb beszámolója szerint megemelkedett a pozitív PCR-tesztek aránya, ami arra utal, hogy Ukrajnában ismét fellángolóban van a járvány.

  • Romániában 9785 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában.

    A Covid–19 és szövődményei 36 beteg életét ragadták el szerdán. A halálos áldozatok több mint 90 százaléka egyetlenegy adag védőoltást sem vett föl, írta az Agerpres hírügynökség. A járvány kezdete óta már 59 150 fertőzött temetését kellett megszervezniük a hozzátartozóknak.

    Kórházban 3272 Covid-beteget kezelnek. Jelenleg 441 pácienst intenzív osztályon kell ápolni. Egészségügyi intézményekben 203 kiskorút gondoznak. Közülük kilenc állapota annyira súlyos, hogy az intenzív osztályon küzdenek az életükért.

  • Milyen változást hoz az életünkbe az ötödik hullám? Elbírja-e az alapellátás az extrém módon megnövekedett betegforgalmat? Elérhetjük-e még valaha a nyájimmunitást, és bejött-e a jóslat, hogy idén minden eddiginél intenzívebb lesz az influenzajárvány? – Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvossal. Az Index interjúja.

  • Negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki kaphat. Az erről szóló rendelet a héten megjelenik – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón.

  • Oroszországban 21 100 friss koronavírusos esetet jegyeztek föl az elmúlt 24 órában. Az igazolt fertőzöttek száma meghaladja a 10,7 milliót, írta a TASZSZ. A kezelésre szoruló, aktív betegek száma súrolja a 620 ezret.

    A Covid–19 és szövődményei 740 beteg életét követelték szerdán. A megelőző napon 745 páciens adta fel a harcot a vírussal szemben. A járvány kezdete óta már több mint 319 ezer ember lelte halálát a fertőzésben.

    Csupán egyetlenegy nap leforgása alatt csaknem 26 ezren győzték le a koronavírust. A pandémia kezdete óta már 9,78 millióan épültek fel a kórból Oroszországban.

  • Sztrájkba kezdtek a francia tanárok csütörtökön, mert szerintük a kormány oktatásban alkalmazott járványstratégiája nem következetes, és nem védi kellően a diákokat és a pedagógusokat a fertőzések ellen.

    Jelezték: a tanárok, a szülők és az iskolák vezetése nem tudja követni a gyors változtatásokat, a karácsonyi szünet vége előtt bejelentett új tesztelési követelményeket például azóta már kétszer is megváltoztatták.

    „Az elkeseredettség, a fáradtság és a düh olyan szintjére jutottunk, hogy nem volt más választásunk, mint sztrájkot szervezni, és erőteljes üzenetet küldeni a kormánynak” – mondta Elisabeth Allain-Moreno, az egyik pedagógus-szakszervezet főtitkára.

    A szakszervezetek jelezték: valószínűleg sok iskola zárva marad csütörtökön, mert rengeteg tanár csatlakozik az egynapos felhíváshoz, köztük az általános iskolákban dolgozó pedagógusok körülbelül 75 százaléka is. Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint az iskolák nagyjából fele bezárhat.

    Az igazgatókat, iskolafelügyelőket és más alkalmazottakat képviselő szakszervezetek is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

    A kormány ezzel szemben sikerként értékeli, hogy a nehézségek ellenére Franciaország azon országok közé tartozik, ahol a legritkább esetekben válaszoltak iskolabezárásokkal a járvány kihívásaira.

    A párizsi kormány korábbi politikájának értelmében azonnali karantén várt azokra az osztályokra, ahol fertőzést jelentettek. Az új járványstratégia ezzel szemben az, hogy amíg lehet, folytatni kell a tantermi oktatást. A kabinet rámutatott: ennek a tapasztalt bonyodalom az ára.

    Franciaországban a karácsonyi szünet vége óta új járványügyi protokoll van érvényben az iskolákban, erőteljesen megnövekedett tesztelési kötelezettséggel. A diákoknak négy napon belül három tesztet kell elvégezniük, ha fertőzött van az osztályban: egy PCR- vagy antigéntesztet az eset bejelentésének napján, amiről igazolást kell küldeni az iskolának, majd a második és a negyedik napon egy-egy otthoni gyorstesztet.

    (MTI)

  • Több mint negyedmillió aktív koronavírus-hordozót tartanak nyilván Izraelben, és közel ötvenezer új fertőzöttet találtak szerdán az ötödik, különösen gyorsan terjedő omikron-variáns okozta járványhullámban – jelentette az izraeli egészségügyi minisztérium honlapja csütörtökön.

    A mintegy 9,4 milliós népességű Izraelben már jelentősen érezhető a kiürült utakon és közösségi tereken, hogy tömegek vannak karanténban. Jelenleg 258 664 aktív koronavírusos és 165 550, fertőzöttel érintkezett ember tartózkodik házi karanténban.

    Az izraeli parlamentben, a kneszetben is erősen jelen van a járvány ötödik hulláma. Tizennégy törvényhozó tartózkodik karanténban a százhúszból, hatan a koalíció, nyolcan pedig az ellenzék padsoraiból.

    Csütörtökön már sorozatban negyedik napja ismét rekordszámú, csaknem ötvenezer, 48 095 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a szerdán elvégzett több mint 400 ezer teszttel. A pozitív tesztek aránya 11,97 százalék volt.

    Bizakodásra ad okot, hogy tovább csökkent a még mindig rendkívül magas fertőzési ráta, amely jelenleg 1,91, noha négy napja, a csúcson még 2,12 volt. Ez azt jelenti, hogy 100 fertőzött 191 embernek adja át a vírust, ami az omikron-vírusváltozat további gyors terjedését jelzi.

    A kórházi ellátást igénylő 879 ember közül 283-an vannak súlyos állapotban, és 65-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A kilenc legsúlyosabb, műtüdőre, ECMO-készülékre kapcsolt beteg mindegyike oltatlan.

    (MTI)

  • Szlovákiában a tesztek csaknem negyede lett pozitív. Összesen 2848 esetben mutatták ki a mintákból szerdán a koronavírust a szomszédos országban, írta az ujszo.com.

    A Covid–19-kórral és szövődményeivel 47 beteg képtelen volt megbirkózni az utóbbi 24 órában. A járvány kezdete óta már 17 128 hozzátartozó halálát gyászolják Szlovákiában.

    Szerencsére jó hír is akad: kétezer alá csökkent a kórházban ápoltak száma, egészen pontosan 1915 Covid-páciensről van szó. Ez 15 fővel kevesebb, mint az előző napon.

    Több mint háromezren kapták meg a koronavírus elleni vakcinát egy nap alatt. Így a beoltottak száma már átlépte a 2,76 milliót.

  • Ukrajnában 10 046 új fertőzöttet diagnosztizáltak szerdán. Az igazolt fertőzöttek száma már meghaladja a 3,72 milliót a szomszédos országban.

    A Covid–19 és szövődményei 191 beteg életét ragadták el az elmúlt 24 órában. A járvány kezdete óta már csaknem 98 ezren hunytak el a kórban, írta a karpatalja.ma.

    A pandémia megjelenése óta 3,53 millióan felépültek a fertőzésből.

    Kárpátalján egy nap leforgása alatt 413 friss koronavírusos megbetegedést regisztráltak. A magyarok lakta térségben öten veszítették életüket a koronavírus miatt. Ugyanakkor 227 embert gyógyultnak nyilvánítottak.

  • A koronavírus omikron-variánsa válhat dominánssá az amerikai kontinensen az elkövetkező hetekben – közölte szerdán a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO).

    Jóllehet a delta még mindig okoz fertőzéseket a kontinensen, a jelenlegi trendek alapján úgy tűnik, az omikron válik a térség meghatározó variánsává

    – jelentette ki virtuális sajtótájékoztatóján Carissa Etienne, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) amerikai szervezetének igazgatója.

    A PAHO adatai szerint a kontinensen január 8-án csaknem megduplázódtak a regisztrált koronavírus-fertőzések: míg január 1-jén 3,4 millió esetet regisztráltak, egy héttel később ez a szám már 6,1 millióra nőtt.

    Az esetszámok a vizsgált időszakban 250 százalékkal magasabbak, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában, amikor 2,4 millió fertőzést jelentettek. Az év első hetében a vírus okozta halálozások száma 31 százalékkal nőtt az előző héthez képest.

    Kiemelték ugyanakkor, hogy bár a növekvő esetszámok miatt az egészségügyi ellátórendszerekre is nagyobb nyomás nehezedik, az oltásnak köszönhetően a Covid–19-cel összefüggő halálozások száma nem nőtt a fertőzések ütemében.

    A variánst eddig a régió 56 országa és területe közül 42-ben mutatták ki.

    A legtöbb fertőzést az Egyesült Államokból jelentették, és Kanadában is nőttek az esetszámok. A karibi térségen belül Puerto Ricóban és a Dominikai Köztársaságban a legsúlyosabb a helyzet, Dél-Amerikában pedig Bolíviában, Ecuadorban, Peruban és Brazíliában is megugrott a regisztrált fertőzöttek száma.

    Kutatások szerint az omikron az oltottakat is megfertőzheti, valamint azok is elkaphatják, akik egyszer már átestek a betegségen. Több tanulmányban viszont leszögezik, hogy a variáns a delta-mutációnál vélhetően kevésbé súlyos tüneteket okoz, és a vakcina, illetve az emlékeztető oltás továbbra is erős védelmet nyújt.

    Mindazonáltal a PAHO arra figyelmeztetett, hogy az oltatlanokra és a gyenge immunrendszerűekre az omikron még mindig veszélyes lehet, és az oltási kampányok folytatását sürgette.

    Bár Dél-Amerikában és a karibi térségben a lakosság csaknem 60 százaléka teljesen oltott, körülbelül 10 országban ez az arány még mindig nem érte el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2021 végére kitűzött 40 százalékos célt.

    (MTI)

  • Vang kisasszonynak mintegy 10 randit szervezett le anyukája. Az ötödik férjjelölt áthívta magához vacsorázni, hogy bizonyítsa, jól tud főzni. A hölgy át is utazott Csengcsoúba Kantonból.

    Az nem derült ki, hogy milyen volt a főztje a férfinak, de az igen, hogy

    a környék vacsora közben karantén alá került, megtiltották a lakások elhagyását, így Vang kisasszony itt rekedt a vakrandinál.

    Nem tudni, hogy még ott tartózkodik-e, de az világos, hogy vasárnap már négy napja vendégeskedett a saját leírása szerint nem túl beszédes, de legalább mindennap főző férfinál. 

    Csengcsou azonban teljes lezárás alatt van, miközben megkezdték a 12,6 millió lakos tesztelését. 

    (BBC)

  • A szakemberhiány váratlan és hihetetlen egészségügyi ajánlásokat hozott az országban. Már az is elképzelhető, hogy fertőzött emberek felvegyék a munkát. Óriási a felháborodás.

    Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány – és különösen annak omikron-variánshoz köthető legutóbbi fellángolása – szinte soha nem látott szakemberhiányhoz vezetett az egészségügyben. Természetesen nem csupán ott, de

    JELEN PILLANATBAN TALÁN A BETEGELLÁTÁSBAN TAPASZTALHATÓK A LEGNAGYOBB FENNAKADÁSOK.