Bernát, Felícia
EUR 384,47 Ft
USD 364,05 Ft
8 °C
30 °C

Államtitkokat adhatott ki másoknak Dánia volt védelmi minisztere

2022.01.14. 19:56

Államtitok továbbadásával, illetve közzétételével gyanúsítják Claus Hjort Frederiksen volt dán védelmi minisztert.

Ezt a liberális Venstre párt politikusa saját maga jelentette be pénteken. Közleményében arról számolt be, hogy a dán büntetőtörvénykönyv alapján megsértette a véleménynyilvánítás korlátait.

A volt miniszter ugyanakkor nem tett említést arról, hogy pontosan milyen jellegű információk továbbadásával gyanúsítják. Leszögezte: képviselőként nyilatkozott egy politikai kérdésben, és ehhez nincs mit hozzáfűznie. 

Több dán sajtóorgánum egybehangzóan arról cikkezett, hogy Frederiksen Dánia és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) együttműködése miatt kerülhetett bajba. A két fél együttműködését a politikus – aki 2016 és 2019 között vezette a védelmi minisztériumot – több alkalommal is megerősítette.

A dán büntetőtörvénykönyv 109. cikkelye államtitok továbbadásáról, illetve nyilvánosságra hozataláról rendelkezik. Az említett paragrafust eddig csak ritkán alkalmazták, nemrég azonban Lars Findsen, a dán külföldi hírszerzés hivatalából felfüggesztett főigazgatója esetében is felmerült már, hogy alkalmazhatják. Findsen már vizsgálati őrizetben van bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásának gyanújával.

(via MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek