Felrobbantottak egy vízi erőművet Norvégiában

2022.01.14. 21:39

Dinamittal felrobbantották a Norvégiai Tomsa folyóra több mint száz évvel ezelőtt épített gátat, hogy felszabadítsák az ott elő halak vándorlási útvonalát – írja a Guardian

Ez egy hatalmas lépés. Rendkívül boldog vagyok, hogy sikerül visszaállítani a folyók egészségét és a halpopulációt

– mondta el Tore Solbakken, a Gudbrandsdal Sportfiskeforenig nevű norvég horgászegyesület tagja, aki öt éve kampányolt a vízi erőmű gátjának megszüntetéséért. 

Szerdán a szakemberek öt mély lyukat fúrtak az építménybe, amelyekbe egyenként 20 kilogramm dinamitot helyeztek. Európában szokatlan, hogy egy gátat robbantással semmisítenek meg, de ebben az esetben ezt a módszert gondolták a legbiztonságosabbnak.   

Ahogy terveztük, a a gát közepe és teteje összetört. Most markológépekkel fogunk dolgozni. Ez egy masszív gát, és a teljes bontás még napokig el fog tartani

– közölte Solbakken.  

Herman Wanningen, a Halvándorlási Világalapítvány (World Fish Migration Foundation) alapítója kifejtette, hogy a folyókon lévő gátak elzárják a halak költözési útvonalait. Számos halfaj – például a tokhal, az atlanti lazac vagy az angolna – több ezer kilométert úszik, hogy szaporodni tudjon. A gátak a folyók természetes folyását is drasztikusan megváltoztatják.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.