Szolgálatba állította első saját gyártású hírszerző hajóját Törökország

GettyImages-1364598738
2022.01.14. 20:56

Szolgálatba állította Törökország pénteken Isztambulban az első, nagyrészt saját gyártású hírszerző hajóját, a TCG Ufukot – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a vízi jármű még zord időjárási körülmények között is 45 napig megszakítás nélkül üzemképes marad – írta meg az MTI. 

A hajó csaknem 100 méter hosszú, 14 méter széles, a működtetéséről 110 fős személyzet gondoskodik, a fedélzetén pedig akár 10 tonnás helikopter is képes leszállni.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a szolgálatba állítási ünnepségen tartott beszédében hangsúlyozta: országa azon tíz ország közé tartozik a világon, amely saját erőből képes tervezni, építeni és fenntartani hadihajót.

Törökország nemzeti hadihajóprojektje, a MILGEM keretében korábban négy korvett állt szolgálatba. A következő hajó egy fregatt lesz, az első saját gyártású, amely várhatóan 2023-ban készül el.

(Borítókép:  A TCG Ufuk, a török haditengerészet első saját gyártású hírszerző hajójának üzembe helyezési ünnepsége 2021. január 14-én Isztambulban, Törökországban.  Fotó:  Can Erok / dia images / Getty Images)  • Tippek
  • Biztosítás