Újabb omikron tünetekre figyelmeztetnek az orvosok

Koronavírus a világban – az Index hétvégi hírösszefoglalója

Vége
GettyImages-1300565995

A legfontosabbak

Kiss Dániel
Kurkó Gyula
Vöő György
2022.01.15. 18:36
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szerbiában szombattól regisztrálhatnak a fiatalok a százeurós állami támogatásra – írta a PannonRTV. A belgrádi parlament kedden fogadta el a törvényt, amely alapján a 16 és 29 év közötti állampolgároknak támogatás jár a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére.

    Január végéig igényelhető a pénzsegély: a százeurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án töltötték be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én lettek 30 évesek. A száz euró igénylésének feltétele minden egyes fiatal számára a személyi igazolvány megléte.

    Amennyiben valakinek nincs bankszámlája, akkor csak ki kell választania a kívánt pénzintézetet a felsorolt lehetőségek közül, ott automatikusan nyílik majd egy folyószámla, s az összeget az állam dinárban oda utalja, mondta Siniša Mali. A szerb pénzügyminiszter hozzáfűzte: a fiatalok a csaknem 12 ezer dináros állami támogatásra január 30-ig jelentkezhetnek, a pénz pedig február elején érkezik meg.

    Szerbia összesen több mint 8 milliárd dinár folyósít a polgároknak a járványhelyzet okozta gondok enyhítésére. A szerbiai nyugdíjasok 110 eurót és 20 ezer dinár támogatást kapnak.

  • Bécsben több ezeren vonultak az utcára azért, hogy tiltakozzanak a kormány azon tervezet ellen, ami alapján kötelezővé tennék mindenki számára az oltást – írja a Guardian. A tiltakozók közül a legtöbben azt skandálták, hogy a kormány távozzon. A parlament várhatóan a jövő héten fog szavazni az érintett kérdésről.

    Ausztria novemberben jelentette be, hogy első uniós országként kötelezővé fogják tenni mindenki számára oltást. A társadalmi elutasítottság mértékét jól jelzi egy a minap nyilvánosságra került felmérés, a Profil magazin közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 51 százaléka ellenzi, hogy februártól kötelező legyen az oltás, közülük 34 százalék csak általánosságban ellenezte. 

    A közvélemény-kutatás szerint Karl Nehammer kancellár konzervatívjai és az ellenzéki szociáldemokraták támogatottsága 25 százalékos, míg az ellenzéki jobboldali Szabadságpárt 20 százalékon áll.

    A közel kilenc milliós országban a járvány kezdete óta eddig 1,4 millió ember fertőződött meg, és meghalt 14 ezer ember.

    (via Guardian)

  • Első ízben regisztráltak a koronavírus omikron-variánsával történt helyi fertőzést a kínai fővárosban – jelentette szombaton a kínai állami televízió, alig néhány héttel a pekingi téli olimpia kezdete előtt.

    A hatóságok lezárták a fertőzött személy lakóépületét és munkahelyét, és 2430 koronavírustesztet végeztek a két helyszínnel kapcsolatban álló embereken.

    A február 4-én kezdődő téli olimpia előtt a kínai városokban nagy figyelmet fordítanak a koronavírus-fertőzésekre. A hatóságok különösen óvnak a SARS-CoV-2 vírus terjedésének megnövekedett veszélyétől a január végén kezdődő holdújév idején, amikor sokan utaznak az országon belül, és látogatnak haza külföldről. Sok önkormányzat azt tanácsolja a lakosoknak, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges, ne hagyják el városukat az ünnepek idején, és számos nemzetközi és helyi légi járatot felfüggesztettek – írja az MTI.

    Pekingen kívül omikron-vírusvariánssal történt helyi fertőzést észleltek az északi Tiencsin városában, valamint a közép-kínai Honan, a déli Kuangtung és az északkeleti Liaoning tartományokban. A fertőzöttek száma nem ismeretes. Ezenkívül tizennégy tartományban mutatták ki az omikront külföldről érkezett emberek szervezetében.

  • Az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja (CDC) állásfoglalást adott ki a különböző maszkok hatékonyságáról. Ebben elismerte, hogy a sokak által viselt textilmaszkok a többi típushoz, például a sebészi maszkokhoz képest jóval kisebb védelmet nyújtanak – írta meg a New York Times.

    Számos szakértő már korábban elmondta, hogy a textilmaszkok nem nyújtanak elegendő védelmet az omikron-variánssal szemben, és arra kérte a CDC-t, hogy írja elő a szűrővel ellátott maszkok használatát.

  • A vakcinák egyenlőtlen elosztása után az országok a koronavírus elleni gyógyszerekért is „vadnyugati” harcot fognak vívni – írja a Washington Post

    Az újonnan fejlesztett antivirális covid-gyógyszerek a gyártói azt ígérik, hogy készítményeik véget vethetnek a világjárványnak. Azonban amint egyes országuk megkezdték ezeket használni, mások máris aggodalmukat fejezték ki, hogy a szűkös gyártókapacitások akadályozni fogják a globális ellátást.

    Úgy hallottuk, hogy nincs elegendő készleten ezekből a szerekből ahhoz, hogy világszerte megoldják a hozzájuk való hozzáférést

    – mondta el Fernando Ruiz, kolumbiai egészségügyi miniszter. Azt is hozzátette, hogy attól tart, hogy globálisan a gyógyszerekhez való hozzáférés hasonlóan egyenlőtlen lesz, mint a vakcinákhoz.  

    Ezek az aggodalmak könnyedén beigazolódhatnak. A gazdagabb országok már mostanra lekötötték azokat a készleteket, amelyek előreláthatóan elérhetőek lesznek 2022 első felében. A gyógyszerekhez, mint a Pfizer Paxlovidjához vagy a Merck által az Emory Egyetemmel közösen kifejlesztett molnupiravirhoz tesztekre is szükség van, amelyek számos helyen még mindig nehezen elérhetők. 

  • A Reuters értesülése szerint Törökországban a beoltott embereknek nem kell felmutatni ezentúl PCR-tesztet, ha repülőn, buszon vagy más közlekedési eszközön szeretnének utazni – írja a Guardian. Ugyanez érvényes lesz a színházi eseményekre, valamint a koncertekre is. 

    Az Anadolu Hírügynökség beszámolója szerint azokra az oltatlan személyekre is kiterjesztik ezt, akik a közhivatalokban, a magánszektorban vagy iskolákban dolgoznak.

    A Turkish Airlines vezérigazgatója, Bilal Eksi Twitteren arról számolt be, hogy a légitársaság ezentúl nem kér már PCR-teszteket a belföldi járatokon.

    (via Guardian)

  • Romániában több mint tízezer fertőzöttet diagnosztizáltak 24 óra alatt. Legutóbb tavaly november 3-án regisztráltak ennél magasabb napi friss betegszámot. A pandémia kezdete óta 1,89 millió igazolt fertőzöttet jelentettek be a hatóságok a szomszédos országban.

    A Covid–19 kórban és szövődményeiben 29 beteg lelte halálát pénteken. A járvány kezdete óta csaknem 59 ezren haltak bele a fertőzésbe – közölte a Maszol.ro portál.

    Kórházban jelenleg 3418 Covid-beteget ápolnak. Közülük 455 fertőzöttet intenzív osztályon kell kezelni. Az egészségügyi intézményekben gondozottak között 229 gyermek van, kilenc állapota súlyos.

  • Ukrajnában több mint tízezer koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel az elmúlt 24 órában. A Covid–19 és szövődményei 127 beteg életét ragadták el pénteken, írta a Kárpátalja.ma. Több mint 98 ezer embert gyászolnak hozzátartozói a járvány kezdete óta.

    Már 3,74 millióan fertőződtek meg a szomszédos országban. A kórból mintegy 3,55 millióan felépültek.

    Kárpátalján 215 új esetet regisztráltak egy nap alatt. A magyarok lakta térségben tíz beteg vesztette életét, ugyanakkor 199 embert gyógyultnak nyilvánítottak.

  • Oroszországban csaknem 27 ezer friss fertőzöttet regisztráltak pénteken, így az igazolt megbetegedések száma már meghaladja a 10,77 milliót – közölte a TASZSZ.

    Az aktív betegek száma, akik kezelés alatt állnak, súrolja a 618 ezret. Több mint 26 ezren viszont felépültek a kórból egyetlen nap leforgása alatt. A járvány kezdete óta már 9,83 millióan gyógyultak meg a fertőzésből.

    A Covid–19 és szövődményei 723 embert fosztottak meg az életétől az utóbbi 24 órában. Előző nap 739 fertőzött esett áldozatul a kórnak. Az elmúlt csaknem két évben több mint 320 ezren voltak képtelenek megbirkózni a koronavírussal Oroszországban.

  • Akár nyolc órán keresztül védhet a koronavírus ellen egy kísérleti fázisban lévő orrspray. A finn Helsinki Egyetem kutatói szerint az egereken végzett laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy képes blokkolni a vírus okozta fertőzést.

    Kalle Saksela virológus, a kutatás vezetője elmondta, hogy a készítmény a mára kihalt SARS-vírus ellen is működik, így az esetleges új koronavírusok ellen is hatásos lehet.

    Az immunhiányos és más magas kockázatú emberek számára kifejlesztett spray egy antitestszerű szintetikus fehérjéből áll, amely felismeri a koronavírus tüskefehérjéit, és megköti őket – írja a Gizmodo.

  • Új koronavírus elleni oltóanyagot fejlesztettek ki texasi tudósok egy több évtizedes hagyományos módszerrel, amely elmondásuk szerint olcsóbb és elérhetőbb lesz az alacsony jövedelmű országok számára, ahol az alacsony oltási arány miatt valószínűleg új vírusváltozatok jöhetnek létre.

    Peter Hotez és Maria Bottazzi, a Baylor College of Medicine Texasi Gyermekkórház Vakcinafejlesztési Központjának munkatársa által vezetett csapat 2011 óta fejleszti a SARS- és MERS-vakcina prototípusait, amelyet felhasználtak az új oltóanyag létrehozásában.

    Bár több mint hatvan másik vakcina van fejlesztés alatt ugyanazzal a technológiával. Bottazzi szerint az ő oltóanyaguk egyedülálló, mert nem szándékoznak szabadalmaztatni, így bárki képes reprodukálni – írja a Guardian.

  • Ismét változtattak a bukaresti hatóságok az oktatási intézmények nyitvatartási feltételein. Mostantól nem az oktatási intézmények átoltottsága, hanem a kórházakban fellelhető férőhelyek száma lesz a mérvadó az oktatási forma meghatározásakor – írja a Krónika.

    Váratlan és az eddigitől eltérő tényezőktől teszik függővé Romániában, hogy egy oktatási intézményben jelenléti vagy online módon tartsák meg a tanórákat. Az új szabályozásról január 13-án este határozott az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU), amely felhatalmazta az oktatási, valamint az egészségügyi minisztériumot egy közös rendelet kibocsátására. Ebben pedig az szerepel, hogy az oktatási intézményekben akkor lehet jelenléti oktatást tartani, ha az adott megyében működő, Covid-fertőzött pácienseket ellátó kórházakban elfogadható a telítettség mértéke.

    A CNSU korábban azt határozta meg, hogy azokban az óvodákban és iskolákban tartható jelenléti oktatás, ahol az alkalmazottak legalább hatvan százaléka be van oltva. Az új szabályozás szerint online oktatásra térnek át a tanintézetek azokban a megyékben, amelyekben a koronavírusos betegek kezelésére szánt kórházi ágyak több mint 75 százaléka foglalt. Az iskolák és az óvodák akkor térhetnek vissza a digitális tanrendről a jelenléti oktatáshoz, ha a megyében a koronavírusos betegek kezelésére szánt kórházi ágyak kihasználtsága hetven százalék alá csökken.

  • A köhögés még egy méternél is messzebbre képes juttatni a koronavírus sejtjeit egy amerikai kutatás szerint. Floridai tudósok azt vizsgálták, hogy milyen különbséggel szórja szét a Covid–19 részecskéit az ember, ha valaki maszk nélkül, vászonmaszkban vagy orvosi maszkban beszélget. Az eredmény döbbenetes – olvasható a Daily Mail oldalán.

    A szakemberek vizsgálatai megállapították, hogy ha valaki maszk nélkül beszél, az akár 124 centiméterre is képes eljuttatni a vírussejteket, azonban ezt is túlszárnyalja, ha az illető köhög, ilyenkor akár 134 centiméter is lehet a távolság. Az is kiderül a kutatásból, hogy ha textilmaszkot használunk, akkor beszéd közben nagyjából 61, míg köhögés közben 67 centiméter távolságba szórhatjuk szét a vírust. A vizsgálat is megerősítette, hogy az orvosi maszkok a leghatékonyabbak, hiszen ha ilyet viselünk, illetve ebben beszélgetünk vagy köhögünk, legfeljebb 15 centiméteres távolságba juttathatjuk el a kórokozókat.

  • Hamarosan olyan terjedési szakaszba érhet a koronavírus mellett az influenza, hogy az idősebb korosztályt is veszélyeztetheti Branislav Tiodorović szerb epidemiológus szerint – olvasható a Pannon RTV oldalán.

    A jövő hét vége felé már nemcsak a fiatalokról, a középkorúakról és a gyerekekről derül ki, hogy elkapták a koronavírust, hanem az idősebb, krónikus betegekről is

    – mondta a járványügyi szakember, aki szerint a mostani járványhullámnak két fázisa van. Jelenleg az elsőben van hazája, de két-három hét múlva, a második fázisban már arra lehet majd számítani, hogy a fiatalabbak átadják a koronavírust az idősebbeknek, és újra megtelnek a szerbiai kórházak. Az epidemiológus arról is beszélt, hogy január végén, február elején lesz a legsúlyosabb a koronavírus-járványhelyzet.

    Ráadásul az influenzajárvány is a nyakunkon van. Már van igazolt influenzás beteg, a fertőzés pedig legjobban az iskoláskorú gyerekek között terjed, akik hazaviszik a vírust, és megfertőzik az egész családot

    – magyarázta a doktor, aki szerint az influenza legjobban január végén, február elején fog terjedni, ezért az iskoláknak két-három hétre át kellene állniuk az online oktatásra.

  • A nem fertőzött, karanténba kényszerülő, de nem oltott munkatársak táppénzét csökkenti a brit IKEA.

    A cég magyarországi leányvállalata az üggyel összefüggésben közölte: nem gyűjtenek információkat arról, hogy a cégnél dolgozók éltek-e az oltás lehetőségével. Nem különböztetik meg az oltott és az oltatlan munkavállalókat – tették hozzá.

    Magyarországon a társadalombiztosítási szabályok alapján járunk el minden esetben. Ha valaki bármilyen ok miatt keresőképtelen állományba kerül, a jogszabályban meghatározottak szerint kap ellátást

    – tájékoztatta a magyarországi vállalat a Pénzcentrumot.

  • Az anyaga nem megy tönkre és a szűrőképessége nem vész el hosszabb idő alatt sem, így akár negyven óráig is lehet használni az FFP2-es maszkokat, illetve jelentősen nagyobb védelmet kínál, mint a textilmaszk – fejtette ki Linsey Marr építő- és környezetmérnök a CNN-nek.

    A szakértő elmondta: az omikron megjelenése miatt az FFP2 vagy más sztenderdek szerint N95, KN95 típusú maszkot érdemes viselni, annak ellenére hogy ezek a maszkok nem moshatók és drágábbak is a textilnél, ám jóval hatékonyabbak. Linsey Marr elmondta, hogy ezeknek a maszkoknak az anyaga nem megy tönkre, és a szűrőképességük sem vész el hosszabb idő alatt sem, legfeljebb akkor, ha nagyon súlyos szennyezett levegő vesz minket körül, vagy magunk tesszük tönkre az anyagot, esetleg a maszk nedves, vizes lesz. Saját bevallás szerint ő maga egy hétig visel egy ilyen maszkot.

    A maszkok orvosi eszköznek számítanak, ezért szerepel rajtuk az egyszer használatos kitétel. Ilyen környezetben a keresztfertőzés kialakulása miatt szükséges a gyakori maszkcsere, azonban Erin Bromage biológus professzor szerint a mindennapi életben ettől nem kell tartani.

  • Sok más ország után az ukrán egészségügyi minisztérium is engedélyt adott a különféle típusú Covid-vakcinák keverésére az első, a második és az emlékeztető oltáskor.

    A Magyarországgal szomszédos országban a következő vakcinakombinációkat ajánlják az oltások mellett döntőknek:

    • inaktivált CoronaVac–Sinovac-vakcina első adagjai után a vektoralapú AstraZeneca- vagy mRNS-vakcinát (Pfizer, Moderna);
    • vektoralapú AstraZeneca első adagjai után mRNS-vakcinát (Pfizer, Moderna);
    • mRNS-vakcina (Pfizer, Moderna) után vektoralapú AstraZeneca-oltást.

    A minisztérium arról is informálta az állampolgárokat, hogy a felsorolt vakcinakeverések az Immunprofilaktikai Országos Szakértői Csoport ajánlásain alapulnak, amelyeket nemzetközi, Kanadában, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Dániában, Svédországban, Finnországban és Chilében végrehajtott tanulmányok elemzése alapján dolgoztak ki – írja a Kárpáti Igaz Szó.

  • A világon 323 298 783 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 529 119 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai alapján – számolt be az MTI. Egy nappal korábban a világon 319 994 792 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 520 468 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 64 917 692. A halálos áldozatok száma 849 238.
    • Indiában 36 582 129 fertőzöttet és 485 350 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 933 289 fertőzöttről és 621 063 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 15 165 209 a fertőzöttek száma, és 152 107-en haltak meg a betegségben.
    • Franciaországban 13 680 775 fertőzöttet és 127 711 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 10 565 484-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 313 458-ra emelkedett.
    • Törökországban 10 273 170 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 84 278.
    • Olaszországban 8 356 514 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 140 548.
    • Spanyolországban 8 093 036 fertőzöttet és 90 759 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 7 943 959 fertőzöttet és 115 576 elhunytat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 217 320 a fertőzöttek és 132 026 az áldozatok száma.
    • Lengyelországban 4 281 482 fertőzöttet és 101 841 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 919 151 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 104 521 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Lebukott egy ontariói kórházban kezelt koronavírus-fertőzött beteg, mert az elhíresült parazitaellenes gyógyszert, az Ivermektint csempészte be magának. A fertőzött személy azt remélte a „csodaszertől”, hogy nagyban segíthet az állapotán – adta hírül a CBC.

    Az ontariói kórház személyzetének belső feljegyzéseiből – amelyet David Musyj, a kórház vezérigazgatója írt – az derül ki, hogy a beteg egy plüssállat hasába rejtette a gyógyszert. Azonban az egészségügyi intézmény egyik dolgozója a fertőzött személyes tárgyainak összeszedésekor meglátta, hogy a plüssállat hasán rés van.

    Az Index korábban már beszámolt az Ivermektin gyógyszerről és arról, hogy milyen tévhitek keringenek erről a készítményről, amit eredetileg igás állatok féreghajtásához fejlesztettek ki.

  • Szlovákiában 2020 márciusában hirdették ki, így több mint 650 napja tart a rendkívüli helyzet, amelyet a Covid–19 betegség miatt kellett életbe léptetni. Ebben a jogi környezetben akár elrendelhető többek között egyes személyek evakuálása is.

    2021-ben összesen 171 napig tartott a veszélyhelyzet, ami csaknem fél évnek felel meg. A 2020 márciusában kihirdetett rendkívüli helyzetet a mai napig nem vonták vissza. 2021 végéig 649 nap telt el így

    – emelte ki Matej Škultéty, a Ruzicka and Partners ügyvédi iroda munkatársa. A rendkívüli helyzet kihirdetésének feltételeit a lakosság polgári védelméről szóló törvény szabályozza.

    A szakember tudatta, hogy rendkívüli helyzetben konkrét megelőző intézkedések léptethetők életbe az élet, az egészség vagy a vagyon megóvása érdekében. Ilyen például egy terület kiürítése, időben korlátozott munkálatok elvégzése, szükségszállás és eszközök biztosítása a rendkívüli események által sújtott, illetve a mentési munkálatokban részt vevő személyek számára.

    Sípos Ádám ügyvéd már arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakosság polgári védelméről szóló törvényben rögzített kötelezettségek és korlátozások be nem tartása szabálysértésnek számít, amelyért rendkívüli helyzet és veszélyhelyzet idején 1659 euróig (hatszázezer forint) terjedő pénzbírság szabható ki – írja az Új Szó.

  • A brit egészségügyi minisztérium péntek este ismertetett friss adatsora szerint az előző 24 órában 99 652, az utóbbi egy hétben 889 279 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív országszerte.

    A heti szám több mint 370 ezerrel, 29,5 százalékkal alacsonyabb a múlt pénteken zárult egy hétben kiszűrt új fertőződésekénél. Az egy nap alatt azonosított koronavírus-fertőződések száma december 21. óta most először nem érte el a százezret.

    A naponta kiszűrt új esetek a múlt héten még rekordot döntöttek. Az eddigi legmagasabb adatot a január 4-én zárult 24 órában mérték, amikor 218 724 ember szűrési leletében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, vagyis pénteken ennek már jóval kevesebb mint a fele volt az egy nap alatt újonnan azonosított fertőződések száma.

    A pénteken zárult egy hét alatt 10,6 millióan vetették alá magukat koronavírus-szűrésnek Nagy-Britanniában. A brit koronavírus-járvány kezdete óta eddig több mint 15 millió fertőződést azonosítottak tesztekkel. A korábbi változatoknál sokkal gyorsabban terjedő omikron-vírusvariáns novemberi megjelenése utáni hetekben meredek emelkedésnek indult az újonnan kiszűrt esetek száma, de a legutóbbi héten szinte ugyanilyen ütemű csökkenés kezdődött.

    Csökkenésnek indult a koronavírus-fertőződésből eredő, kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma is, és szakértők szerint ennek két fő oka, hogy most már egyértelműen megállapítható módon az omikron-vírusvariáns a korábbi változatoknál enyhébb tüneteket okoz, másrészt rendkívül gyorsan halad a brit oltási kampány, főleg a harmadik, emlékeztető vakcinaadagok beadása.

    A brit egészségügyi minisztérium beszámolója szerint a péntek estig országszerte beadott első, második és harmadik oltási adagok együttes száma meghaladta a 136 milliót, és a teljes felnőtt népesség csaknem 63 százaléka, több mint 36 millió ember mindhárom dózist megkapta.

    A brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által, hatszázezer páciens bevonásával elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat eredményei szerint a harmadik oltási dózis az omikron-variáns okozta fertőződés esetén is csaknem kilencvenszázalékos védelmet nyújt a kórházi kezelést igénylő megbetegedések ellen – számolt be az MTI.

  • Indul az Index hétvégi hírösszefoglalója, amelyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.