új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az előző héten negyedével nőtt az aktív koronavírus-fertőzöttek száma világszerte – írta kimutatásában a United Press International (UPI) nemzetközi hírügynökség. 

    Közlésük szerint az elmúlt héten összesen 19 957 485 új fertőzöttet regisztráltak világszerte, amivel a hatóságok már 327 millió 600 ezer esetről számoltak be a járvány kezdete óta.

    A UPI szerint Indiában és Brazíliában nőtt meg nagyon a fertőzöttek száma: Indiában 150 százalékos, míg Brazíliában 129 százalékos a növekedés az előző héthez képest (az utóbbi hetekben ezekben az országokban egyébként viszonylag alacsony volt az esetszám).

    A Johns Hopkins Egyetem a fenti, heti húszmilliós adattal egybehangzóan vasárnap reggel közölte, hogy az elmúlt egy nap majdnem hárommillióan kapták el a vírust.

    (via UPI)

  • Mintegy harminc ember – köztük egy 102 éves férfi – kapta meg a koronavírus elleni oltóanyag negyedik adagját szombaton a pécsi klinikai központ oltópontjain azok után, hogy előző nap a kormány döntött az újabb emlékeztető dózisok felvételéről – tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának (PTE KK) elnöke vasárnap az MTI-t.

    Sebestyén Andor közlése szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) kérte az oltási programban részt vevő fekvőbeteg-ellátó intézményeket, hogy január 15-től biztosítsák a kórházi oltóhelyeken a negyedik oltás felvételének lehetőségét, amennyiben a harmadik oltástól számítva legalább négy hónap eltelt, és a páciens háziorvosa vagy az oltóorvos azt indokoltnak tartja.

    Az elnök szólt arról, hogy a negyedik oltás lehetőségéről már a bejelentést megelőzően is komoly – telefonos, e-mailes – érdeklődés indult meg náluk a baranyai páciensek részéről. Már az első nap, az egyébként oltási akciónapnak számító szombaton is mintegy harminc ember, köztük egy 102 éves férfi vette az emlékeztető oltást.

  • Az európai országok közül elsőként Magyarországon teszteli Izrael azt a koronavírus elleni vakcinát, amely olyan génmódosított vírust tartalmaz, ami a felszínén tüskefehérjéket növeszt. A készítők arra számítanak, hogy a BriLife névű izraeli oltóanyag a Pfizer vagy a Moderna vakcinájánál is jobb lesz – írta meg az Egészségkalauz.

    A portál arról ír, hogy az ezzel oltott személyek izomba szúrt injekció formájában kapják meg a koronavírus tüskefehérjés ruhájába öltözött vezikuláris stomatitis vírust. Ezután a koronavírus-tüskefehérjék serkentik tovább az immunrendszert, ezek váltják ki az immunválaszt is.

  • Denisz Logunov, az orosz Gamaleja Kutatóközpont igazgatóhelyettese azt mondta: fontolgatják, hogy kifejlesztenek egy olyan változatot a Szputnyik V-ből, amelyik kifejezetten az omikron-variáns ellen hatna.

    Fontolgatjuk, átbeszéljük annak lehetőségét, hogy kifejlesztenénk egy olyan vakcinát, ami a delta-, az omikron- és a [z eredeti] vuhani variánst is tartalmazza

    – fogalmazott a Rosszija–1 tévécsatornának nyilatkozva.

    Hozzátette: a vakcinát ezáltal lényegében úgy állítanák össze, hogy egyrészt kifejezetten az omikron ellen védjen, másrészt pedig az újabb, jövőben megjelenő variánsok ellen is nagyobb védelmet nyújthasson (ezért lennének felelősek a vuhani és a delta-variánsból származó részek). 

    Logunov emellett arról is beszélt, hogy az omikron-variáns miatt már most látszik az esetszám növekedése Oroszországban. „Túl korai lenne enyhíteni a korlátozásokon addig, amíg az omikron-hulllám el nem ül” – tette hozzá.

    (via TASZSZ)

  • Ha nem sikerül megfékezni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változatának terjedését, akkor nagyon nehéz hetek előtt áll Németország – mondta a szövetségi egészségügyi miniszter egy vasárnapi interjúban.

    Karl Lauterbach a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban kiemelte: mindent meg kell tenni azért, hogy Franciaországgal vagy az Egyesült Királysággal ellentétben Németországban ne emelkedjen 2000-re vagy még annál is magasabbra az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az egy hét alatt regisztrált SARS-CoV-2-fertőződések százezer lakosra vetített száma.

    Ha nem fékezik meg kellőképpen a minden eddiginél fertőzőképesebb omikron-változat terjedését, a járványgörbe nem is hullám, hanem függőlegesen emelkedő vonal, egy fal lesz, amelyet azonban lehet „kisebb fallá vagy dombbá szelídíteni”, megelőzve az egészségügyi rendszer túlterhelését – mondta a szociáldemokrata politikus (SPD), hozzátéve, hogy az eddig bevezetett szigorításokkal, korlátozásokkal egy ideig valószínűleg sikerül elkerülni a járványgörbe függőleges emelkedését.

    A kölni egyetem egészség-gazdaságtani és epidemiológiai intézetének (IGKE) igazgatója hangsúlyozta, hogy Németország „nagyon nehéz hetek előtt áll”, mert „viszonylag idős népességünk van, sok krónikus beteggel: tüdőbetegségben, cukorbetegségben, vesebetegségben, rákban és kezdődő demenciában szenvedőkkel”.

    Amint arról lapunk korábban beszámolt, Németországban sosem látott arányban, 73 százalékban omikron-dominánsak az új fertőzöttek. 

    (via MTI)

  • A koronavírus-járvány kezdete óta vasárnap először jelentették észak-koreai tehervonat érkezését egy kínai városba a két ország határánál, helyszíni beszámolók szerint nemsokára újraindul a két ország közt a pandémia miatt megszakadt kereskedelmi forgalom. Az északkelet-kínai Tadong határvárosban több kereskedő a sajtónak azt mondta, tudomásuk szerint hétfőn hivatalosan is megnyitják a két ország közötti szárazföldi határt a teherforgalom előtt.

    Helyszíni beszámolók szerint a kínai oldalon egyre többen gyülekeznek árukkal megrakodva, a sajtónak nyilatkozók azonban nevük elhallgatását kérték. Peking egyelőre hivatalosan nem tájékoztatott a határ újranyitásának várható időpontjáról, a kínai külügyminisztérium pedig nem válaszolt az ezt firtató kérdésekre. Japán és dél-koreai hírügynökségek szintén azt közölték, hogy a két ország vélhetően újraindítja a kereskedelmi forgalmat.

    Jóllehet Phenjan hivatalosan továbbra sem jelentett egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem, és kitart amellett, hogy az országban nincs járvány, az észak-koreai vezetés szigorú járványügyi korlátozásokat vezetett be, teljesen lezárta az országhatárokat is. A határzárnak nagyon kedvezőtlen hatása volt az ország első számú gazdasági és diplomáciai partnerével, Kínával folytatott kereskedelemre. Kínai adatok szerint a két ország kereskedelme mintegy 80 százalékkal zsugorodott az intézkedés nyomán. Észak-Korea a külkereskedelmének körülbelül kilencven százalékát Kínával bonyolítja le.

    (via MTI)

  • Arra kéri az Amnesty International az olasz kormányt, hogy módosítson a koronavírus elleni szigorú korlátozásokon.

    Mario Draghi kormányfő nemrég Európában is példátlanul szigorú intézkedéseket vezetett be. Az 50 év felettiek számára kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást, de még a a tömegközlekedésre sem lehet felszállni oltatlanul. A hatóságok azt remélik, hogy így tudják majd csökkenteni az egészségügy terhelését és a halottak számát.

    Az Amnesty International emberi jogi szervezet közleményében ugyanakkor azt kérte, hogy inkább a maszkokat és a tesztelést tegyék széleskörűen elérhetővé, hogy azok is dolgozhassanak és utazhassanak, akik nincsenek beoltva, hogy ne legyenek „megkülönböztetésnek kitéve” – írja a Reuters.

    Az érvényben lévő szabályozás szerint a tömegközlekedésen az oltatlanok akkor sem utazhatnak, ha maszkot hordanak, és van negatív tesztjük, az 50 év felettiekre pedig még a munkahelyükön is érvényesek ezek az előírások.

    A kormánynak továbbra is biztosítania kell, hogy az egész lakosság élhessen alapvető jogaival, mint például az oktatáshoz, a munkához és az orvosi kezeléshez való hozzáférés, különös tekintettel a nem Covid-betegekre, akiknek sürgős műtétre van szükségük

    – nyilatkozta a szervezet.

  • Megfertőződött koronavírussal Jepifanyij metropolita, az ukrán ortodox egyház vezetője. Ezt az egyház sajtószolgálata közölte. Jepifanyij tavaly felvette a védőoltás mindkét dózisát.

    Szombaton derült ki, hogy pozitív lett a koronavírustesztje. A metropolita az elkövetkező két hétben házi karanténban lesz, járóbeteg-ellátást kap. Így nem vezethet egyházi szertartásokat, és nem fogadhat látogatókat sem, írta a távirati iroda.

    Ukrajnában több mint 14 millióan vettek föl két dózist a védőoltásból eddig. A mintegy 42 millió lelket számláló országban 725 ezren csupán egy adagot kaptak a vakcinából.

  • Februártól koronavírus elleni oltási kötelezettséget vezetnek be Ausztriában a 18 éven felettiek számára, az erről szóló, kidolgozott törvénytervezetet vasárnap mutatta be az osztrák kormány.

    A kormányzati elképzeléseket Karl Nehammer kancellár, Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter és Wolfgang Mückstein egészségügyi tárcavezető ismertette az osztrák kancellári hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

    Az előterjesztés értelmében március közepéig – a kezdeti, úgynevezett alkalmazkodási fázisban – még nem büntetik az oltást fel nem vett személyeket. A tervezett büntetési keret egyébként 600-tól 3600 euróig (186 ezer forinttól 1,1 millió forintig) terjed. A szabályozás ugyanakkor kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást.

    A szabályozás február elején lép életbe annak ellenére, hogy az országos oltási jegyzékben a kivételek rögzítéséhez szükséges technikai megoldások legkorábban csak áprilisban lesznek elérhetőek. A Kronen Zeitung szerint mindemellett a rendőrök már márciustól kezdve szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogják, hogy beadatták-e a kötelező oltást a felnőttek.

    (via MTI, krone.at)

  • A koronavírus elleni harcban stratégiai fordulatra készül Spanyolország. Tavalyelőtt tavasszal még azon országok közé tartozott a kontinensen, ahol az egyik legtöbb halálos áldozatot követelte a fertőzés.

    Madrid ekkor bevezette Európa egyik legszigorúbb karanténját. Kijárási korlátozásokról döntött, bezárta az üzleteket és az iskolákat, s ez használt.

    Eddig Spanyolországban mintegy 90 ezren lelték halálukat a fertőzésben, írta a privatbankar.hu. A halálozási ráta kisebb az uniós átlagnál.

    Spanyolország mostantól influenzaként kezelné a Covid–19-kórt. A magas átoltottsági szint mellett mindebben az is szerepet játszik, hogy a lezárások, a karanténok hátráltatják a munkavégzést.

  • Orvosok szerint a tűzzel játszik, aki szándékosan el akarja kapni a koronavírus omikron-variánsát, hogy védetté váljon. A CNN cikke szerint nem kevés ilyen ember akad az Egyesült Államokban.

    Szakértők és orvosok felhívják a figyelmet, hogy az omikron több egy makacs megfázásnál, a betegek lázról, testfájdalmakról, duzzadt nyirokcsomókról is beszámolnak. Hangsúlyozzák: ez egy életveszélyes fertőzés.

    Megjegyzik azt is, hogy poszt-Covid-trauma is kialakulhat a pácienseknél, elveszíthetik a szaglás- és ízérzékelésüket, alvászavarok is jelentkezhetnek. Az adatok szerint az omikron súlyos fertőzőképessége miatt rekordszámban kerültek kórházba 18 év alatti gyermekek az Egyesült Államokban.

  • Szlovákiában több mint háromezer friss fertőzöttet diagnosztizáltak szombaton. Az igazolt fertőzöttek száma már súrolja a 880 ezret.

    A Covid–19 és szövődményei 48 beteg életét ragadták el az elmúlt 24 órában – írja az Új Szó. A járvány kezdete óta mintegy 17 300 beteg volt képtelen megbirkózni a fertőzéssel a szomszédos országban.

    Kórházban jelenleg csaknem 1800 Covid-pácienst ápolnak. Közülük 381 fertőzöttet intenzív osztályon kell kezelni, 191 beteg lélegeztetőgépre szorul. A kórházban kezelt betegek csaknem 80 százaléka egyáltalán nem kapott védőoltást, vagy csupán egyetlen dózist.

    Szlovákiában egy nap leforgása alatt mintegy 15 ezren vették fel a vakcinát, a túlnyomó többség a harmadik adagot.

  • Romániában 7595 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. Ezt mintegy 38 ezer minta kiértékelése után közölték. Az igazolt megbetegedések száma meghaladta az 1,9 milliót a szomszédos országban.

    A Covid–19 és szövődményei miatt 28 beteg halt meg szombaton – jelentette az Agerpres. A járvány kezdete óta 59 240 fertőzött temetéséről kellett gondoskodniuk a hozzátartozóknak. Eddig 1,77 millió embert nyilvánítottak gyógyultnak Romániában.

    Kórházban jelenleg csaknem 3400 Covid-beteget ápolnak. Közülük majdnem félezer fertőzöttet intenzív osztályon kell kezelni.

  • A címvédő és világelső szerb Novak Djokovics az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

    A másfél hete tartó procedúra lezárásaként James Allsop elöljáró bíró helyi idő szerint vasárnap késő délután jelentette be: a bevándorlási hatóságnál, majd a bíróság előtt történt meghallgatás nyomán elutasították a 34 éves teniszező fellebbezését, melyet a sportoló a vízuma bevonása ellen nyújtott be.

    Ez vélhetően azzal jár, hogy   Djokovics , aki nem rendelkezik koronavírus elleni oltással, három évig nem léphet be az országba. Az ítélet ellen további fellebbezésnek nincs helye.

    Az Index erről szóló bővebb cikke ide kattintva olvasható el.

  • Ukrajnában 6379 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. Ehhez több mint húszezer tesztet kellett kiértékelni. A szomszédos országban az igazolt esetek száma már meghaladja a 3,74 milliót.

    A Covid–19 és szövődményei 88 beteg halálát követelték szombaton – írja az Ukrajinszka Pravda. A járvány kezdete óta már több mint 98 ezer hozzátartozó elvesztését gyászolják az ukrajnai családok.

    Az aktív betegek száma csaknem négyezerrel nőtt egy nap leforgása alatt, és meghaladja a 102 ezret.

    Több mint kétezren viszont felépültek a kórból. Az utóbbi csaknem két esztendő alatt már 3,55 millió esetben győzték le az emberek a koronavírust Ukrajnában.

  • Oroszországban több mint 29 ezer új fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában. Az igazolt esetek száma meghaladja a 10,8 milliót.

    A Covid–19 és szövődményei 686 beteg életét ragadták el szombaton – jelentette a TASZSZ. Több mint hat hónapja fordult elő, hogy a járvány halálos áldozatainak a száma napi szinten kevesebb hétszáznál. A pandémia kezdete óta már több mint 321 ezren lelték halálukat a fertőzésben.

    Jelenleg csaknem 623 ezer Covid-páciens áll kezelés alatt. Csupán egy nap leforgása alatt 22 ezren gyógyultak fel. Az utóbbi mintegy két évben 9,8 millióan épültek fel a kórból Oroszországban.

  • A koronavírus velünk marad, nem tűnik el. Ezt az a szakértő mondta, aki Oroszországot képviseli az Egészségügyi Világszervezetben. Melita Vujnovic hangsúlyozta: a Covid–19 népbetegséggé alakul át idővel, így cirkulál majd – jelentette a TASZSZ.

    Hozzáfűzte: már megtanultuk, hogyan kezeljük s miként védjük meg magunkat a fertőzéstől. Ám szerinte még nincs itt az ideje a pihenésnek. A szakértő úgy véli: a legfontosabb kordában tartani a vírus kitöréseit, és leszorítani az új esetek számát, máskülönben bármikor felbukkanhatnak új variánsok.

    Természetesen a védekezés meghatározó bástyája a védőoltás. Emellett azonban nem szabad elfelejtkezni a maszkviselés előnyeiről, és érdemes tartózkodni olyan összejövetelek megszervezésétől, ahol sok ember találkozhatna.

  • Mintegy 270 kutató, orvos, ápoló fejezte ki nemtetszését amiatt, hogy Joe Rogan színész, podcaster Robert Malone-nal készített interjút, aki korábban a vakcinákról és a koronavírusról is álhíreket terjesztett, melyeket korábban többször megcáfoltak – számolt be a Forbes.

    Malone-t oltásszkeptikus körökben az mRNS-vakcinák feltalálójaként emlegetik, aki annak ellenére fogalmaz meg vitatható megállapításokat a vakcinákkal kapcsolatban, hogy korábban ő maga is felvette az oltást.

    A Twitter ráadásul nem sokkal azelőtt függesztette fel véglegesen Robert Malone fiókját, hogy megjelent volna Joe Rogan podcastjában a vele készült beszélgetés, mivel a techóriás szerint a tudós megsértette a felhasználási alapelveket álhírek terjesztésével, illetve a félretájékoztatással.

  • Szombaton elérte az egymilliárdot az alacsony és közepes jövedelmű országok koronavírus elleni védőoltáshoz hozzájutását segítő Covax program által leszállított adagok száma – adta hírül az MTI a GAVI Vakcinaszövetség alapján.

    A mérföldkőnek számító adag szombaton érkezett meg Ruandába. A Covax eddig 144 országban szállított védőoltásokat, és több mint 10 milliárd dollár adományt kapott.

    A GAVI elnöke, Seth Berkley rámutatott, hogy az oltások elosztása továbbra is egyenlőtlen, és a világ népességének 49 százaléka még egyetlen védőoltást sem kapott.

  • A világon 326 151 693 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 535 426 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján – számolt be az MTI. Egy nappal korábban a világon 323 298 783 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 529 119 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 65 444 262, a halálos áldozatok száma 850 060.
    • Indiában 37 122 164 fertőzöttet és 486 066 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 981 851 fertőzöttről és 621 233 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 15 246 179 a fertőzöttek száma, és 152 395-en haltak meg a betegségben.
    • Franciaországban 14 005 385 fertőzöttet és 127 859 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 10 592 433 -re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 314 166-ra emelkedett.
    • Törökországban 10 404 994 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 84 622.
    • Olaszországban 8 549 450 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 140 856.
    • Spanyolországban 8 093 036 fertőzöttet és 90 759 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 7 988 210 fertőzöttet és 115 627 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 218 741 a fertőzöttek és 132 044 a halottak száma.
    • Lengyelországban 4 298 375 fertőzöttet és 102 270 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 929 950 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 104 663 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
    • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.
  • Jó reggelt!

    Folytatódik az Index hírösszefoglalója. Ma is beszámolunk a koronavírus-járvány történéseiről és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.

    Kísérjenek minket figyelemmel, vigyázzanak magukra!

  • Péntek este több embert letartóztattak New Yorkban, miután nem voltak hajlandók elhagyni a Times Square-en található Olive Garden éttermet – írja a FOX News. 

    A közösségi médiában keringő videókon az látható, ahogy az egyik férfit éppen akkor kapcsolják le, amikor elkezdik énekelni a tüntetők az amerikai himnuszt.

    Azt egyelőre nem tudni, hogy hány embert tartóztattak le, a rendőrség csak annyit közölt, hogy nem történt rongálás.

    A több mint tízmilliós metropoliszban az éttermeket csak oltási igazolással lehet látogatni. A tiltakozók a fent említett étteremben több mint két óráig voltak ott, míg meg nem érkezett a rendőrség.

    (via FOX News)

  • Az omikron számos amerikai kórházat hozott rendkívül nehéz helyzetbe, New York államban viszont már valamelyest javult a fertőzöttségi ráta. Január elején még 23 százalék volt a pozitivitási ráta, most 16 százalék, a kórházba kerülő fertőzöttek száma csökken – írta a CNN.

    New York kormányzója, Kathy Hochul szerint ez még mindig nagyon magas arány, de valójában egy új trend nyitóeleme. Most 49 ezer új napi koronavírusos esetet regisztráltak, egy héttel ezelőtt még több mint 90 ezret.

    Az új év első napjaiban, amikor az ünnepek után visszatértek munkahelyükre a New York-i emberek, a kormányzónak még arra kellett figyelmeztetnie, hogy az omikron-variáns hihetetlenül gyorsan terjed.

    Amíg New York – úgy tűnik – már fellégezhet, addig szó sincs erről a szövetségi államok zömében. Újabb negatív rekordot kellett feljegyezni: pénteken több mint 157 ezer friss megbetegedést diagnosztizáltak az USA-ban.

  • Európa több városában tüntettek szombaton a kormányok járványügyi intézkedései ellen. 

    Az osztrák fővárosban ezrek vonultak az utcára a koronavírus elleni kötelező védőoltás bevezetésének terve ellen.

    A kormány mondjon le

    – skandálta a tömeg a bécsi óvárosban tartott, szokásosnak nevezhető szombat esti demonstráción. Az osztrák kormány novemberben jelentette be a negyedik országos karantént, és közölte, hogy – elsőként az Európai Unióban – kötelezővé kívánja tenni a védőoltást mindenki számára. A parlament várhatóan a jövő héten szavaz az indítványról.

    Az észak-németországi Hamburgban több mint ezren vettek részt a vírustagadók és összeesküvés-elméleteket vallók elleni megmozduláson Összeesküvés-elméletek helyett szolidaritást és felvilágosodást transzparenssel. A megmozdulást eredetileg az oltásellenesek tüntetése ellen szervezték, amelyre legalább 15 ezer résztvevőt vártak. A tüntetést azonban a rendőrség csütörtökön az omikron-variáns jelentette fertőzésveszély miatt betiltotta.

    Több tüntetést szerveztek szombaton Hamburgban, egyebek mellett a kormány Covid–19-világjárvánnyal kapcsolatos egészségügyi politikája elleni tiltakozásul.

    Rómában is ezrek tüntettek a kormány járványügyi politikája ellen. A Lateráni Szent János téren sajtójelentések szerint mintegy ötezer összegyűlt tüntető előtt az egyik felszólaló hangsúlyozta:

    Dühösek az emberek.

    Mario Draghi kormánya nemrégiben szigorított a karanténszabályokon, és egyebek mellett bevezette az ötven év felettiek számára kötelező védőoltást.

    Franciaország több városában is tiltakoztak szombaton az új oltási igazolás ellen. Több nagygyűlést tartottak Párizsban, az egyiket az Eiffel-toronnyal szemben. Lyonban, Nantes-ban, Bordeaux-ban és Marseille-ben is utcára vonultak az intézkedés ellenzői – számolt be az MTI.

  • A kancellári hivatal szombati jelentése szerint negatív koronavírustesztet produkált Karl Nehammer, így véget ért az osztrák kancellár házi karanténja – adta hírül az MTI.

    A konzervatív politikus tesztje még január 7-én lett pozitív, és bár azóta sem mutatott tüneteket, hivatali feladatait mégis otthonról végezte.

    A sajtóközlemény szerint a negatív teszteredmény alapján megállapítható, hogy a kancellárnál már nem mutatható ki a fertőzés, így a továbbiakban személyesen folytathatja hivatali ügyeinek intézését. 

    Örülök, és megkönnyebbültem, hogy a fertőzés esetemben tünetek vagy korlátozások nélkül zajlott le. Az emlékeztető oltás volt a pajzsom a betegség súlyos lefolyása ellen. Kérek mindenkit, vegye igénybe az emlékeztető oltást

    – fogalmazott közleményében Karl Nehammer.

  • Szlovákiában 2049 új megbetegedést diagnosztizáltak PCR-tesztek révén az utóbbi 24 órában; a friss fertőzöttek csaknem hatvan százaléka nem kapott védőoltást, írta a parameter.sk.

    A Covid–19 és szövődményei 64 beteg életét követelték pénteken.

    Kórházban jelenleg 1804 beteget ápolnak. Közülük 382 fertőzöttet intenzív osztályon kell kezelni, 191 páciens pedig mesterséges lélegeztetésre szorul. A kórházban lévők több mint 80 százaléka nincs beoltva, vagy csak az első adagot vette föl.

    Tegnap 22 788 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcina harmadik adagját, összesen már 1,21 millióan. A második dózist 2,61, az elsőt pedig 2,77 millióan vették fel a csaknem 5,4 millió lelket számláló Szlovákiában.

     

  • Szerbiában több mint 12 500 friss fertőzöttet diagnosztizáltak pénteken. A Covid–19 és szövődményei 19 beteg életét követelték az elmúlt 24 órában. Kórházban 2391 fertőzöttet kell kezelni, lélegeztetőgépre 88 Covid-páciens szorul – írta a PannonRTV.

    Romlik a járványhelyzet az észak-bácskai körzetben, ahol jelenleg több mint 1300 aktív koronavírusos beteget tartanak nyilván. Szabadkán most 1157 aktív fertőzött van, január elsején kevesebb mint 200 beteg volt.

    Bohucki Nebojsa szabadkai szakorvos azt mondta a portálnak: az omikron nagyon gyorsan terjed, a lappangási idő nagyon rövid, három-négy nap, ezért is nagyon nehéz kikerülni a fertőzést. Szerinte immunológiai szempontból jó, ha Európa lakosságának 50 százaléka megfertőződik a feltételezések szerint enyhébb omikron-variánssal, mert akkor magasabb fokú immunitás alakulhat ki. Az omikron inkább úgy viselkedik, mint egy felső légúti megbetegedés, enyhébb tünetekkel jelentkezik, ami azért jó, mert sokkal alacsonyabb a kórházba kerülés kockázata.

  • Romániában az egészségügyi miniszter már nem látja sürgősnek a munkahelyi zöldigazolvány bevezetését. Alexandru Rafila hozzáfűzte: most az ötödik járványhullám kellős közepén jár az ország. Mire használhatnák az igazolványt, az esetszámok már újra csökkennek.

    Szerinte a politikusok nem álltak ki egy emberként az igazolvány mellett – írta a Transindex.ro. A tárcavezető utalt arra, hogy az igazolvány bevezetésével oltásra ösztönözték volna az oltatlanokat. Így közegészségügyi cél is megvalósulhatott volna, a fertőzés terjedésének mérséklése.

    Rafila megjegyezte: mára megváltozott a helyzet, látható ugyanis, hogy a védőoltás a jelenleg terjedő variáns ellen kisebb védelmet nyújt. Jelezte: a vakcina hatékonysága már a delta-variáns megjelenésekor is csökkent, az omikron esetében pedig még inkább mérséklődött.

  • Az orvosok újabb tünetekre figyelmeztetnek, amelyeket az omikron-variánssal megfertőződött személyeknél dokumentáltak. A doktorok szerint a fertőzést könnyen összekeverhetjük egy mindennapos gyomorrontással – adta hírül az Új Szó.

    A koronavírussal fertőzött emberek mostanában egyre gyakrabban számolnak be gyomor-bélrendszeri problémákról

    – számolt be az amerikai Nemzeti Orvosi Könyvtár (National Library of Medicine, National Institutes of Health), amely kifejti, hogy a Covid–19-betegek húsz százalékánál röviddel az omikronnal való megfertőződés után hasmenés jelentkezik. Az omikronnal fertőzött, gyenge immunrendszerű betegeknél tünetként gyakran megjelenik a hányás és a hányinger. Mindezek mellett általános tünetként említik a köhögést, gyengeséget, fáradtságot, illetve az ízületi fájdalmat vagy az orrfolyást.

    A koronavírus omikron-változatáról már köztudott, hogy a beoltott embereket is nagyobb mértékben képes megfertőzni, mint a korábbi változatok, azonban a védőoltás az afrikai variáns ellen is nagy fokú védelmet nyújt a súlyos betegség és a kórházi kezelés ellen, közölte az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség.

    (via Új Szó)

  • Az omikron-variáns miatt a kórházban ápolt gyermekek száma minden eddiginél magasabb az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Az orvosok szerint ezért valószínűleg a vírustörzs magas fertőzőképessége, nem pedig a fertőzések súlyossága felelős – írja a Wall Street Journal.  

    A világjárvány alatt a gyermekek kevesebb esetben betegedtek meg súlyosan, és az orvosok szerint ez az omikronra is igaz. Azonban a toronymagas esetszámok miatt több gyerek kerül kórházba, és mivel többen fertőződnek meg, egy enyhébb variáns is nagyobb károkat tud okozni.