Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Berlusconi indul az elnökválasztáson

GettyImages-1235668481
2022.01.15. 07:55

Támogatásukról biztosították az olasz jobbközép pártok pénteken a köztársasági elnöki tisztségre pályázó Silvio Berlusconi volt miniszterelnököt. A Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni irányította Olasz Testvérek (FdI) párt közösen kiadott közleményében széles körű parlamenti támogatásáról biztosította a Hajrá, Olaszország! (FI) 85 éves alapítóját és vezetőjét. Egyben felkérték Berlusconit, nyilvánosan is jelentse be, hogy indulni kíván az elnökválasztáson.

A szövetség vezetői megállapodtak abban, hogy Silvio Berlusconi a megfelelő személy e magas hivatal betöltésére ezekben a nehéz időkben

– hangsúlyozták a politikai vezetők a Berlusconi római villájában tartott megbeszélés után.

A baloldali Demokrata Párt (PD), amely kategorikusan elzárkózott Silvio Berlusconi támogatásától, csalódottságát és aggodalmát fejezte ki a döntés miatt.

Köztársasági elnöknek bármely, ötvenedik életévét betöltött, büntetlen előéletű olasz állampolgár jelölhető. Az olasz köztársaság elnökét a parlament választja meg több fordulóban. A január 24-én kezdődő parlamenti szavazás első három fordulójában a teljes parlament, valamint a tartományok küldöttei kétharmados támogatására van szükség.

Több mint ezren döntenek az elnök személyéről, de a koronavírus-járvány miatt sokan hiányozhatnak. A voksolás negyedik fordulójától elegendő az egyszerű többség.

Egyelőre a két fő politikai blokk egyike sem rendelkezik elegendő támogatással ahhoz, hogy sikerre vigye jelöltje megválasztását. Egyébként a PD mellett az Öt Csillag Mozgalom (M5S) sem támogatja Silvio Berlusconit.

A baloldali pártok a jelenlegi kormányfő, Mario Draghi köztársasági elnökké választását támogatják – számol be az MTI.

(Borítókép: A Forza Italia elnöke, Silvio Berlusconi a sajtóval beszélget, miután leadta voksát a 2021. október 3-i milánói, olaszországi polgármester-választáson. Fotó: Piero Cruciatti / Anadolu / Getty Images)  • Vennék
  • Hírek