Magyarországon is lehetett érzékelni a tongai tengerrengést

2022-01-16T021427Z 497335756 RC2KZR9FSMJW RTRMADP 3 TONGA-VOLCAN
2022.01.16. 13:32

Teljesen összeomlott az internet- és telefonszolgáltatás Tongán, miután a Csendes-óceán mélyén kitört egy vulkán. A Reuters szerint egyelőre nem találtak megfelelő megoldást a kommunikáció helyreállítására.

A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) vasárnap lefújta a Tonga közelében lévő, tenger alatti vulkán kitörése nyomán elrendelt szökőárriadót. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök közölte, hogy bár a kitörés jelentős anyagi károkat okozott az ország északi partvidékén, nem történt személyi sérülés. Amint a repülési viszonyok lehetővé teszik, Új-Zéland katonai repülőgépet küld a térségbe – tette hozzá az új-zélandi kormányfő, hozzátéve, hogy „kisebb tengermozgások” még várhatók.

A tongai média hamuesőről, elárasztott ingatlanokról, áramkimaradásokról és megszakadt telekommunikációs összeköttetésekről számolt be. A cunami hatásait egyebek között Peruban is észlelték, ahol a parti őrség 23 embert mentett ki a part menti vizekből.

A CNN jelentése szerint Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök vasárnap közölte a sajtóval, Új-Zéland egyelőre nem kapott jelentést arról, hogy Tonga szigetén halálos áldozatokat, illetve sérülteket követelt volna a szombati szökőár. Hozzáfűzte: amíg nem stabilizálódik a tenger működése azon a területen, ahol megtörtént a kitörés, nem zárható ki újabb vulkáni tevékenység. Az aucklandi kormány 340 ezer dollár támogatást nyújt a károsultaknak, illetve a helyreállítási munkálatokra.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken a közösségi oldalán közölte, készek megadni a szükséges segítséget a Tongai Királyságnak, hogy helyrehozzák a cunami okozta károkat.

Mélyen aggódom Tonga lakossága miatt. Az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani a csendes-óceáni szomszédainak

– írta Twitter-oldalán Antony Blinken.

Eközben a japán meteorológiai szolgálat által korábban kiadott szökőárriadót visszavonták. A meteorológusok azonban felhívták a figyelmet, hogy Japán partjai mentén továbbra is fennáll a lehetőség az enyhe vízállásváltozásra.

A nyugati Tokusima és Kócsi prefektúrák kikötőiben tartózkodó hajók közül legalább húsz megsérült. A hajókat a hatalmas hullámok felborították. A cunamiveszély miatt korábban a hatóságok elrendelték a Csendes-óceán partvidékén élő mintegy 230 ezer japán lakos evakuálását. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés – jelentette a TASZSZ.

Kitört a vulkán a tenger mélyén

A Csendes-óceán déli térségében szombaton rendeltek el szökőárriadót, mert egy tenger alatti vulkán kitört Tonga közelében. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkán tevékenysége cunamihoz vezetett a mintegy százezer lelket számláló szigeten. A tűzhányó robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett. A tongai média hamuesőről, elárasztott ingatlanokról és áramkimaradásokról is beszámolt.

Közösségi oldalakon nyilvánosságra hozott felvételek alapján az árhullámok elöntötték a part menti területeket. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában. A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől.

Szamoán, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon is szökőárriadót rendeltek el. A helyieket figyelmeztették, hogy maradjanak távol a part menti területektől. Cunamiriadót adott ki az Egyesült Államok Hawaiin, valamint Peru is.

Magyarországon is érzékelték

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán jelentette, hogy a Magyarországon lévő mérőállomások is regisztrálták a hirtelen bekövetkező nyomásváltozást.

A nyomási zavar egyébként az összes állomáson átment, jellemzően 0,5–1,0 hektopascalos változásokat okozva, egy-két helyen azonban több mint 1 hektopascalos változást produkált – olvasható a bejegyzésben. Hozzátették:

mivel a lökéshullám két irányból érte el hazánkat, így kétszer figyelhető meg a mérésekben a zörej.

A bejegyzésben arról is írnak, hogy a vulkán hamufelhője 20 kilométeres magasságba tört, a hatalmas robaját pedig több mint ezer kilométeres távolságban is hallották. A hirtelen kialakuló légköri nyomáshullám körbeérte a Földet, így azt a bolygó minden egyes pontján érzékelték.

(Borítókép: Planet Labs Pbc / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport