Botond, Mózes
EUR 386,96 Ft
USD 371,72 Ft
14 °C
29 °C

Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea

2022.01.17. 09:57
Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre – közölte hétfőn a szomszédos Dél-Korea hadserege.

A tájékoztatás szerint két rakétát bocsátottak fel a Japán-tenger irányába az észak-koreai főváros, Phenjan egyik repülőteréről hétfőn. A dél-koreai fegyveres erők vezérkara úgy vélekedett, hogy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákról van szó. Azt nem lehetett tudni, hogy milyen messzire repültek.

Az ENSZ határozatai ugyan megtiltják Észak-Koreának, hogy olyan ballisztikus rakétákat teszteljen, amelyek egyes típusai nukleáris robbanófej hordozására is alkalmasak, a mostani észak-koreai rakétakísérlet azonban már a negyedik az év eleje óta. Dél-koreai szakértők szerint Phenjan feltehetően katonai erőt akart demonstrálni, és azt bizonyítani, hogy képes rakétákat indítani különböző helyekről és platformokról.

A totalitárius állam azt állítja, hogy pénteken két rakétát bocsátott fel egy vonatra szerelt ballisztikus rakétarendszerről. A rakétaindítás azt követően történt, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma újabb szankciókat vezetett be a phenjani rezsim, konkrétan öt észak-koreai személy ellen, akiket azzal vádolnak, hogy tömegpusztító fegyverekhez és országuk rakétaprogramjához szükséges árukat szereztek be.

Észak-Koreát azért sújtották nemzetközi szankciókkal, mert évek óta folytatja a rakéták fejlesztését, elsősorban a nukleáris robbanófejjel felszerelhetőkét. Az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti tárgyalásokban nem történt előrelépés azóta, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump korábbi amerikai elnök 2019 februárjában Vietnámban csúcstalálkozót tartott.

(via MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla