Ivó, Milán
EUR 383,15 Ft
USD 365,80 Ft
6 °C
26 °C

Megszületett a 270 milliós ország új fővárosának neve

2022.01.17. 20:33

Eldőlt, mi lesz Indonézia új fővárosának neve, miután Jakartából Borneó szigetére költözik.

Az egyik kormánytisztviselő közölte, hogy Joko Widodo indonéz elnök meghozta a döntést, és az ország fővárosa Nusantara lesz, amely szigetvilágot jelent.

Pénteken kaptam közvetlen megerősítést az elnöktől, és azt mondta, hogy az új főváros neve Nusantara. Ez a név ikonikus, egyszerű, és Indonézia szigetvilágát írja le. Mindannyian egyetértünk vele

– mondta Suharso Monoarfa nemzeti fejlesztési miniszter.

A kormány még 2019 áprilisában jelentette be a főváros áttelepítésének tervét az ország legnépesebb szigetéről, Jáváról, néhány hónappal később pedig azt is közölte, hogy Borneó szigetén, Kelet-Kalimantan tartományban alakítják ki az új fővárost. A költözésre elsősorban azért van szükség, mert Jakarta folyamatosan süllyed, és egy kutatás szerint a 36 százaléka víz alá kerül 2050-re, ráadásul a világ egyik legsűrűbben lakott városa egyre inkább élhetetlenné válik.

A 270 milliós országból viszont Kelet-Kalimantanban "csak" 3,7 millióan élnek, emellett a földrengések szempontjából is biztonságos területen fekszik.

A tervek szerint a kormányzati intézmények 2024-ben költözhetnek át az új fővárosba, amelynek kialakítása nagyjából 32,79 milliárd dollárba kerül, míg a több mint tízmilliós Jakarta továbbra is Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdasági és üzleti központja marad.

(The Straits Times)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek