új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Franciaországban a koronavírus elleni védettségi igazolás (oltási igazolás vagy 24 óránál nem régebbi negatív teszt) fél évvel ezelőtti bevezetésének köszönhetően négyezer halálesetet sikerült elkerülni – derült ki egy, a kormányhoz közeli elemzőcsoport kedden közzétett számításából.

    A gazdasági elemző tanácsnak (CAE) a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és a Bruegel Intézet közreműködésével készült tanulmánya azt is kimutatta, hogy 2021 második felében a GDP 6 milliárd euróval nőtt az intézkedésnek köszönhetően. A védettségi igazolás nélkül a heti gazdasági össztermelés 0,6 százalékkal lett volna kevesebb a ténylegesen megtermeltnél – állítják francia közgazdászok és járványügyi szakértők.

    A védettségi igazolás használatának közvetlen hatása volt a gazdasági termelésre, miután a beoltottak számára lehetővé tette, hogy kisebb kockázattal vegyenek részt a társadalmi és gazdasági kapcsolatokban, közvetett hatásként pedig csökkentette más szigorítások szükségességét – olvasható a tanulmányban.

    A CAE szerint a koronavírussal fertőzöttek száma 30 százalékkal több lett volna a kórházakban, és 45 százalékkal több lett volna az intenzív osztályokon 2021 végén a védettségi igazolás nélkül. A szerzők azt is állítják, hogy az oltakozási hajlandóságot is növelte a dokumentum bevezetése, 2021 végén a teljes lakosság 78,2 százaléka kapta meg az oltást, míg a dokumentum nélkül csak 65,2 százalék lett volna az arány.

    (via MTI)

  • Három különböző vizsgálat szerint is hatásos lehet az omikron-variáns ellen a Pfizer új koronavírus elleni tablettája – írja a The Wall Street Journal.

    A Paxlovid előnye a többi gyógyszerrel szemben az lehet, hogy a mutációk ellen is hatásos. Az amerikai gyógyszerfelügyelet a múlt hónapban engedélyezte a készítményt. A tabletta értékes kiegészítője a kezeléseknek, mivel a többi rendelkezésre álló terápiával szemben nincs szükség hozzá kórházi jelenlétre. 

    Az omikron-variáns megjelenése miatt bizonytalan volt, hogy hatásos marad-e a tabletta, mivel az új variáns sokkal több mutációt hordoz, különösen a tüskefehérjében, ami a sejtek megfertőződésében játszik fontos szerepet. A kutatók azonban ezzel is számoltak, így a tabletta a vírus szaporodási képességét célozza a tüskefehérje helyett.

    Az egyetlen gond a Paxloviddal, hogy még nincs belőle elég, ezért a cég jelenleg a gyártásikapacitás növelésén dolgozik.

  • Több mint tizennyolcezer új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában, ami új negatív rekord a vírus megjelenése óta. 

    Elképesztően gyorsan terjed a koronavírus afrikai variánsa Magyarország déli szomszédjában, ahol egy nap alatt 39 740 személyt teszteltek, ezek 45 százaléka lett pozitív. Ezzel egy időben 26-an vesztették életüket a kór következtében, kórházban 2559 beteget ápolnak, közülük 109-en vannak lélegeztetőgépre kötve. 

    Tovább nehezíti a helyzetet, hogy visszaesett az oltakozási kedv és a teszteltek személyek fele fertőzést mutat. Belgrád legnagyobb oltópontján napi szinten ezernél is több vakcinát adtak be, jelenleg ez a szám mindössze 150 és 300 között mozog. Az sem pörgette fel a harmadik oltásra jelentkezést, hogy azt pusztán  három hónappal a második után már meg lehet kapni.

    (via Pannon RTV)

  • Franciaországban a koronavírus-járvány miatt tavaly is jelentős volt a többlethalálozás, de alacsonyabb mértékű, mint 2020-ban, a születések és a házasságok száma viszont tavaly már meghaladta a válság előtti szintet is.

    A kettős folyamat eredményeként az ország lakosságának száma 81 ezerrel nőtt, és megközelíti a 68 milliót – derül ki a francia statisztikai hivatal (INSEE) kedden közzétett jelentéséből.

    A lakosság 0,3 százalékos növekedéséhez a legálisan, munkavállalás vagy családegyesítés céljából érkező bevándorlók (140 ezer) is hozzájárultak, így 2022-ben Franciaország lakossága elérte a 67,8 milliót. Az INSEE ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a születések száma a 2020-as jelentős visszaesés után a vártnál magasabb volt tavaly.

    (via MTI)

  • Az elmúlt hetekben jelentősen kibővítették Európa legnagyobb és legmodernebb Covid–19-laborjának kapacitását. A fejlesztésnek köszönhetően már napi nyolcszázezer PCR-tesztet tudnak elemezni és kiértékelni az osztrák fővárosban – tájékoztat róla Bécs Város Külképviseleti Irodája. 

    Bécs vezetése 2020 elején döntött úgy, hogy koronavírus-járvány elleni harcának egyik fő eleme a széles körű tesztelés lesz, hogy így kerüljék el a gócpontok kialakulását. Ennek megfelelően egyre szélesebb kör számára tették elérhetővé az ingyenes, gargalizálós PCR-tesztet a Mindenki gargalizál program keretében. 

    Ma már bármelyik fővárosi lakos számára ingyenesen, illetve otthonról, online regisztráció és azonosítás után elérhető a program, a hivatalos eredményt pedig online kapják meg 24 órán belül. Ezért is volt szükség a labor kapacitásának bővítésére, mert nagyon sokan élnek a lehetőséggel. A fejlesztéshez mindössze nyolc hét kellet, ennyi idő alatt újítottak fel egy már meglévő épületet az alapoktól a padlásig. A modernizálásban 237 kilométernyi adatkábelt és 182 kilométernyi villanyvezetéket fektettek le, a két pavilonnak saját trafóállomása és vészhelyzeti áramfejlesztője van, és a higiénikusan tiszta, csíramentes levegő is biztosított. 

    (via Bécs Város Külképviseleti Irodája)

  • A nagyon kicsi gyerekeknél légzőszervi megbetegedés helyett gyomor- és bélhurutra jellemző tünetekkel jelentkezik az omikron-fertőzés – emelte ki Mihai Craiu, a bukaresti gyermekkórház orvosa.

    A doktor figyelmeztetett, hogy az egész pici gyerekeknél megtévesztők lehetnek az omikron-fertőzés tünetei, mivel a légzőszervi megbetegedésekre jellemző köhögés, tüsszögés, nehézlégzés helyett inkább gyomor- és bélhurutra jellemző tünetek jelentkeznek – tájékoztat róla a Krónika online.

    Az orvos elmondta, hogy keddre virradó éjszaka az intézményben készített mintegy száz gyorsteszt egyharmada pozitív volt, miközben a kisgyerekeknél nem a légzőszervi megbetegedés jeleit érzékelték, a legtöbben lázra és hányingerre panaszkodtak.

    Nálunk a számok ugyanazt mutatják, mint bárhol a világon: a fertőzött gyerekek 0,5 és 3 százalék közötti arányban kerülnek kórházba. Megnőtt az arányuk, mióta az omikron-variáns terjed, mivel több gyereknél mutatják ki a fertőzést

    – mondta a gyermekorvos, akinek meglátása szerint a következő hónapban tovább nőhet a fertőzött gyerekek száma, ami már jelenleg is 300 felett van. 

    (via Krónika online)

  • Szlovákiában sokáig ingyenes és számos szektorban kötelező volt a tesztelés, de ezt sokak felháborodására megszüntették, ám az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) beszámolt egy kiskapuról – adta hírül az Új Szó.

    A központ azt javasolja, hogy akinek koronavírus-fertőzésre utaló tünetei vannak, regisztráljon felületén tesztelésre. Az NCZI nyomatékosította, hogy portálján a kérdőívet kötelező a valóságnak megfelelően kitölteni és az összes tünetet bejelölni. 

    Fontos, hogy a jelentkezők helyesen, a valóságnak megfelelően tüntessék fel azokat a tüneteket, amelyek jelentkeznek, legyen szó a 38 Celsius-fok feletti testhőmérsékletről, köhögésről, ízületi és izomfájdalmakról, hidegrázásról, a szaglás vagy ízlelés elvesztéséről

    – mondta Alžbeta Sivá, a központ szóvivője, aki arról is informált, hogy a koronavírus delta- és omikron-variánsa miatt eltérők lehetnek a fertőzés tünetei, emiatt ezek alapján sorolja be tesztelésre a jelentkezőt a rendszer, a lakhelyhez a lehető legközelebb.

    (via Új Szó)

  • Boris Johnson brit miniszterelnök határozottan cáfolta kedden, hogy bárki figyelmeztette volna őt a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i partik szabályellenes mivoltára. Ugyanakkor nem volt hajlandó egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy lemond-e kormányfői tisztségéről, ha az időközben megindult vizsgálat azt deríti ki, hogy ebben az ügyben félrevezető nyilatkozatokat tett a parlamentben.

    A botrány azután robbant ki, hogy az ITV brit kereskedelmi televízió hírszerkesztőségéhez a múlt héten eljutott egy e-mail, amelyben Martin Reynolds, Johnson személyi titkára tisztviselőket hívott meg 2020. május 20-ra egy kerti partira. A rendezvényen hozzávetőleg harmincan vettek részt, köztük Boris Johnson.

    Dominic Cummings, Johnson egykori főtanácsadója keddi blogbejegyzésében azt írta, a kormányfőt annak idején személyesen figyelmeztette, hogy a Downing Streeten rendezett buli törvénysértő, de „Johnson csak legyintett”.

    (via MTI)

  • A koronavírus elleni, mRNS-alapú vakcinák nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és a születendő csecsemőknél, az oltóanyagok biztonsággal alkalmazhatók terhesség alatt vagy a közeljövőben gyermeket vállaló nőknél is – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden.

    Az amszterdami székhelyű ügynökség közölte, hogy az mRNS-alapú vakcinával oltott több mint 65 ezer, terhessége különböző szakaszában lévő várandós anya bevonásával végzett vizsgálatok egyike sem találta jelét a terhesség alatt kialakuló szövődmények vagy a vetélés és koraszülés kockázata megnövekedésének. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az mRNS-vakcinák egyike sem gyakorol káros hatást a születendő csecsemőkre sem az oltást követően. Az EMA részletes eredményeiről itt írtunk bővebben:

    Kapcsolódó

    Jó hírt kaptak a várandós anyák

    Az oltás mRNS-alapú? Nem kell szövődményektől tartani.

  • A kínai hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy amennyiben tehetik, a postai küldemények érkezésekor minden esetben viseljenek maszkot és kesztyűt – írja a Daily Mail. Hozzáteszik: az első omikron-variánsos esetet egy Kanadából érkező küldemény érkezése után regisztrálták.

    A hatóságok a kialakult helyzet miatt arról is döntöttek, hogy az összes postai dolgozót be fogják oltani, valamint  minden külföldről érkező küldeményt fertőtlenítenek.

    (via Daily Mail)

  • Izraelben szerdától egy hétről öt napra rövidítik le a koronavírussal fertőzöttek kötelező házi karanténjának idejét. Az új szabályozás szerint a tünetmentes vírushordozók két negatív, a negyedik és ötödik napon elvégzett otthoni teszttel is véget vethetnek házi karanténjuknak. Akiknek tünetei vannak, továbbra is kötelesek lesznek tíz napig a lakásukba zárkózni – írja az MTI a helyi sajtóra hivatkozva.

    Az egészségügyi minisztérium már vasárnap óta nem közölte a koronavírus-járvány friss adatait, a katonai rádió szerint azért, mert a fertőzöttek magas száma nyomán összeomlott a számítógépes nyilvántartási rendszerük.

    A rádióban megszólaltatott szakértők szerint naponta mintegy ötvenezer új vírushordozót találnak tesztek segítségével, és ezt több egészségbiztosító pénztártól elkért adattal támasztottak alá.

    A decemberben kezdődött ötödik hullámban eddig több mint félmillió koronavírus-hordozót azonosítottak Izraelben. A minisztérium közlése szerint a súlyos esetek 86 százaléka hatvan év feletti, és a hatóságok a negyedik oltás felvételére biztatják az időseket, mert az csökkenti a súlyos megbetegedés veszélyét.

    A Pfizer Covid-vakcinája negyedik dózisának beadásáról közölt első jelentős izraeli tanulmány szerint a második emlékeztető oltás nyomán jelentősen megemelkedett az antitestek szintje, beleértve a semlegesítő antitesteket.

    Azt látjuk, hogy két hét elteltével a Pfizer-vakcina növeli az antitestek számát, beleértve a »semlegesítő antitesteket«, de mindez nem bizonyult egyértelműen elégségesnek az omikron-változattal szemben

    – idézte a Times of Israel című lap a friss tanulmányt.

    A tanulmányt jegyző Gili Regev-Joháj professzor, a Síba kórházban a 150, négyszer oltottal végzett kísérletet vezető kutató sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a negyedik oltás nem adott magasan hatékony védettséget a fertőzéssel szemben a különösen gyorsan terjedő vírusvariánsnál, noha védelmet nyújt a súlyos megbetegedéssel szemben.

    A közeljövőben a jelenleg is zajló megfigyelések révén pontosabb ismeretekhez lehet majd jutni, miután már több mint félmillió, főként hatvan év feletti izraeli vette fel ezt az oltást.

  • A múlt hét legmagasabb esetszáma 10 062 volt Romániában, de az elmúlt 24 órában ez megdőlt. Hétfőről keddre már 16 760 új fertőzöttet regisztráltak, azonban a súlyos esetek és az elhunytak száma nem követi exponenciálisan ezt a növekedést. 

    A mostani rekordadat a negyedik legnagyobb esetszám a járvány eddigi története óta Romániában. A negyedik hullám maximuma 18 863 volt tavaly október 19-én, október 20-án 17 158 új fertőzött volt, október 26-án pedig öttel több fertőzöttet vettek nyilvántartásba, mint most.

    Az elmúlt 24 órában 65-en vesztették életüket a Magyarországgal szomszédos országban, az áldozatok közül hatvanan nem voltak beoltva. Jelenleg összesen 4218 fertőzött van kórházban, 191 fővel több, mint egy nappal korábban.

    (via Új Szó)

  • Az izraeli Sheba Medical Center szakértője szerint az oltás megemeli ugyan a Covid-antitestek szintjét, de még mindig sok a fertőzés azok között, akik megkapták a negyedik dózist – írta meg a Neokohn.

    Az antitestek növekedését látjuk, magasabbat, mint a harmadik adag után, azonban nagyon sok omikron-fertőzött van azok között is, akik megkapták a negyedik dózist. Igaz, valamivel kevesebbet, mint a kontrollcsoportban, de még mindig sok a fertőzés

    – mondta el Regev-Joháj.

    A lényeg az, hogy a vakcina kiváló az alfa- és delta-változatok ellen, az omikron ellen viszont nem elég jó.

    Regev-Joháj hozzátette, hogy valószínűleg még mindig jó ötlet a negyedik oltást is beadni a magasabb kockázatúaknak, de utalt arra, hogy talán a jelenlegi kampányt, amely a hatvan év felettieknek is felajánlja az oltást, módosítani kellene, hogy csak a még idősebb csoportokra terjedjen ki.

  • Összesen több mint 73 ezer ember halt meg 2021-ben Szlovákiában, ami közel 20 ezerrel több, mint az utolsó Covid-nélküli évek átlaga. Ennyien még a második világháborúban sem haltak meg egy évben, azonban egy szakértő szerint a hivatalos adatoknál is több ember múlt ki a járvány miatt – tájékoztat róla a Paraméter. 

    A Magyarországgal szomszédos országban a hivatalos adatok szerint 12 hónap alatt 73 201 ember hunyt el, miközben a járvány előtti időszak átlaga 52 és 55 ezer között mozgott.

    A második világháború legrosszabb évében kevesebb 67 505 volt. A statisztikából kiderül, hogy a háború végén egy évben a lakosság 2 százaléka hunyt el, addig 2021-ben ez 1,34 százalék.

    Az adatokat Daniel Kerekes elemezte, aki elmondta, hogy hivatalosan a járvány áldozatainak száma 17 398 Szlovákiában, ám szerinte ez jóval magasabb szám, hiszen ehhez nem adódnak hozzá azok, akik nem kórházban hunytak el, hanem otthon, mivel nem jutottak el a járvány csúcsain egészségügyi intézménybe.

    Ráadásul ezeket a személyeket nem boncolták fel, így a koronavírus áldozatai közé sem kerültek be. A szakértő szerint amiatt is jóval több a járvány okozta haláleset, mert sokan vannak olyanok, akiknek nem közvetlenül okozta a halálát a fertőzés, de azért haltak meg idő előtt, mert a túlzsúfolt kórházak miatt nem kaptak semmilyen vagy nem megfelelő kórházi kezelést.

    (via Paraméter)

  • Romániában az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma kedden megközelítette az előző, tavaly őszi járványhullám tetőzésekor jegyzett szintet, a járványgörbe azonban még mindig meredeken emelkedik, így a szakemberek biztosra veszik, hogy az omikron-variáns által előidézett mostani, ötödik hullámban megdől a napi esetszámok rekordja.

    A stratégiai kommunikációs törzs napi jelentése szerint kedden 16 760-nal növekedett a hivatalosan nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Ez több mint kétszerese a hétfői összesítésnek, amely azonban két és félszer kevesebb teszt kiértékelésén alapult, hétvégenként ugyanis a laboratóriumok jelentős része nem dolgozik.

    A keddi esetszám 150 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét, illetve 87 százalékkal az utóbbi egy hét átlagát. Az utóbbi hét napon több mint 70 ezer embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje Romániában, ez 75 százalékos növekedés az előző hét naphoz képest – írja az MTI.

  • Honkongban mintegy kétezer kisállatot vágnak le a koronavírussal kapcsolatos aggályok miatt – írja a CNN. Helyi jelentések szerint az első pozitív teszteket egy  kisállat kereskedésében észlelték, ahol 11 hörcsög tesztje lett pozitív. A portál megjegyzi, hogy az állatokat két tételben hozták be Hollandiából.

    A hatóságok arra kérték az üzletet, hogy amint lehet adják át az összes kisállatot, beleértve a hörcsögöket, nyulakat, csincsillákat és tengerimalacokat is.

    Az intézkedésre azután került sor, hogy Hongkong egyik forgalmas kerületében található üzlet dolgozója hétfőn megerősítette, hogy megfertőződött a delta-variánssal. A hatóságok ugyanakkor megerősítették, hogy alacsony az állatokról emberre való átterjedés kockázata.

    Mások mellett ideiglenesen felfüggesztették az összes kisállat behozatalát is a városba, és minden hörcsögöt árusító állatkereskedést felszólítottak, hogy azonnal függesszék fel tevékenységüket a kialakult helyzet megfékezése érdekében.

    A CNN emlékeztet arra, hogy 2020-ban Dániában hasonló intézkedések volt, a közel hatmilliós országban akkor 17 millió nyércet öltek meg a koronavírus fertőzések miatt.

    (via CNN)

  • Egy élő adásban közvetített televíziós vitában a mexikói hírolvasó, Leonardo Schwebel erős kirohanást intézett az oltásellenesek ellen – számolt be a CNN.

    Miután elvesztette türelmét, idiótáknak nevezte az oltáselleneseket. Magából kikelve azt kiáltozta:

    Ti istenverte oltásellenesek, gágogó idióták! Ne magyarázzatok erről a lósz...ról, és legalább egy istenverte maszkot csapjatok fel a képetekre. Fejezzétek már be, hogy az egész világ miattatok szív. Ja, oltástagadók, mindnyájan idióták vagytok. Pakoljátok fel már a maszkot a képetekre!

  • Egyre gyorsabban terjed Ukrajnában a koronavírus különösen fertőző omikron-variánsa, a kormányzat adatai szerint az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám, és már elérkezett a járvány újabb hulláma – számolt be az MTI.

    A kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzói hivatala közölte, hogy a régióból 30 mintát küldtek Kijevbe elemzésre, és negyven százalékban az omikron-variánst mutatták ki.

    A Volodimir Zelenszkij ukrán államfő elnökletével megtartott hét eleji válságstáb-értekezleten elhangzott, hogy az elmúlt hét alatt csaknem megduplázódott az előző héthez képest az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, elérve az 55 ezret. A megelőző héten 28 ezren fertőződtek meg. Az aktív betegek száma is 105 ezerre nőtt, míg egy héttel korábban a számuk 93 ezer volt, kórházba pedig csaknem 11 ezer beteget szállítottak.

    A kormány előrejelzése szerint a fertőzöttek száma a következő hetekben tovább fog növekedni. Jelenleg már négy régió, az északkeleti Szumi, valamint a nyugat-ukrajnai Rivne, Csernyivci és Ivano-Frankivszk megye van a fokozottabb kockázatot jelző narancs besorolásban, a többi a jelenlegi legenyhébb sárga kategóriában. Az utóbbi megyében azonban a kórházi ellátásra szoruló betegek száma már meghaladta azt a szintet, amikor a megye a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös besorolásba kerül.

  • Elsőként Izrael jelentette be, hogy megkezdi a koronavírus elleni negyedik védőoltás beadását. Nem sokkal később Magyarországon is megkezdték kidolgozni az irányelveket. Az eljárás mellett és ellen is szólnak érvek.

    Az Egyesült Királyságban jelenleg elegendőnek tartják a három oltás által nyújtott védettséget is. Az Európai Unió egyik szakértője szerint pedig akár káros is lehet a túl gyakori oltás. Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség vakcinastratégiájáért felelős egyik vezetője azt mondta, hogy

    EGYSZER, TALÁN KÉTSZER BE LEHET ADNI AZ ISMÉTLŐ OLTÁST, DE A VÉGTELENSÉGIG EZ NEM FOLYTATHATÓ.

    Kinek van tehát igaza, és mi alapján lehet eldönteni ezt a kérdést? A válaszokról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

  • Az érintett országokban viselkedéskutatók hívják fel a figyelmet a lehetséges veszélyekre.

    Február 1-jétől Ausztriában kötelező a védőoltás felvétele. Az osztrák kormány már korábban is bevezetett olyan intézkedéseket, amelyek megnehezítették az oltatlanok életét.

    A nyugat-európai államokban a kötelező oltás és az oltási igazolványhoz kötött szolgáltatások igyekeznek rávenni az embereket a vakcina felvételére. Azonban a viselkedéskutatók állítás szerint ez egyáltalán nincs jó hatással a társadalomra.

    Ha túl szigorúvá tesszük ezeket a szabályokat, akkor az igazi oltásellenesek, akik kisebbségben vannak, még ellenállóbbak lesznek, mert megosztja a társadalmat, és más témákban is komolyabb véleménykülönbségekhez és polarizációhoz vezethet

    – nyilatkozta Julia van Weert, az Amszterdami Egyetem Társadalom- és Viselkedéstudományi Karának professzora a Euronewsnak.

    Kiemelik, hogy az oltási igazolványok sikeresek, mivel világszerte egyre többen kérik a vakcinát. Az oltás elutasítása mögött leggyakrabban az a meggyőződés áll, hogy a vakcinákat nem tesztelték megfelelően, valamint a mellékhatások miatt aggódnak a legtöbben. A szakemberek szerint ezért a legfontosabb a közegészségügyi kampány nyílt és világos kommunikációja, mivel az Európai Unióban az emberek leginkább az egészségügyi szakemberekben és a nemzeti egészségügyi hatóságokban bíznak, ha megbízható tájékoztatást kapnak a Covid–19-vakcinákról. Julia van Weert véleménye az, hogy nem megbüntetni kell az embereket, hanem megszólítani.

  • Az észak-amerikai profi ligában (NBA) szereplő Brooklyn Nets hétszeres All Star-válogatott kosárlabdázója, Kyrie Irving továbbra sem hajlandó felvenni az oltást – adta hírül az MTI.

    Már meghoztam a döntésemet, amin semmi nem fog változtatni 

    – fogalmazott Irving a Cleveland Cavaliers elleni vesztes mérkőzés után.

    Az olimpiai és világbajnok Irving eddig mindössze négy idegenbeli mérkőzésen játszott a szezonban, mert nem engedi beoltatni magát a koronavírus ellen, márpedig a New York-i előírások szerint minden sportolónak, aki közönség előtt szerepel, legalább egy oltással rendelkeznie kell.

    Mivel ennek nem felel meg, a Nets vezetése sokáig egyáltalán nem számított rá, de a sok sérülés miatt december közepétől előbb az edzéseket kezdhette el a csapattal, majd január 5-én be is mutatkozhatott.

  • A szerb kormány az eddig tizennégyről hét napra rövidítette a kötelező elkülönítés időtartamát az otthon lábadozó koronavírus-fertőzöttek számára – számolt be az MTI.

    Szerbia kormányának döntése értelmében a karantén idejének lejárta után a fertőzöttnek meg kell jelennie egy koronavírus-tesztelésre kialakított rendelő orvosánál, viszont ha nincsenek panaszai, akkor tesztelés nélkül is véget ér számára az elkülönítés.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 13 797-tel 1 449 192-re, Koszovóban 728-cal 166 862-re, Észak-Macedóniában 766-tal 245 398-ra, Montenegróban 1116-tal 204 862-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1442-vel 317 692-re nőtt.

    A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 27-tel 13 098-ra, Észak-Macedóniában 12-vel 8115-re, Montenegróban öttel 2479-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 42-vel 13 841-re emelkedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2994 maradt.

  • A Moderna vezérigazgatója bejelentette, hogy a cég kombinált koronavírus-influenza vakcinája 2023 végéig elérhető lesz. A gyógyszergyár nemsokára elkészül az omikron-variánshoz igazított oltóanyaggal is – írja a Washigton Post.

    Az a célunk, hogy elkészítsünk egy olyan, évente beadandó emlékeztető oltást, hogy ne kelljen telente két vagy három oltást felvenni

    – mondta el Stephane Bancel a Világgazdasági Fórum éves találkozóján.

  • Koronavírus-fertőzések miatt másodjára is el kellett halasztani az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 17. fordulójából keddre eltolt Burnley–Watford-találkozót az Angol Labdarúgó Ligának (EFL) – adta a hírül az MTI.

    A Watford elleni összecsapást decemberben azért kellett halasztani, mert a vendégek nem tudtak elegendő számú játékossal kiállni a fertőzöttek miatt.

    Most viszont a Burnley-nek nincs elegendő hadra fogható futballistája. Sean Dyche vezetőedző elmondása szerint mindössze tíz labdarúgónak tudott edzést tartani hétfőn.

    A Premier League mostani idényében ez már a huszonkettedik olyan mérkőzés december óta, amelyet a koronavírus-fertőzések miatt kellett elhalasztani.

  • Elkezdődött az ötödik járványhullám Lengyelországban.

    Az országban a Covid–19 fertőzések ötödik hulláma zajlik

    – mondta a helyi egészségügyi miniszter, figyelmeztetve, hogy az omikron-változat terjedése miatt a napi megbetegedések száma az országban „még soha nem látott szintre” emelkedhet.

    Míg december eleje óta csökkent a napi megbetegedések száma, az Európai Unió legnagyobb keleti tagállama az egyik járványhullámból a másik csúszik, és rendszeresen napi tízezer új fertőzésről számolt be.

    Azt jósoljuk, hogy a fertőzések csúcspontja február közepén lesz, és ez a csúcs körülbelül napi 60 ezer eset lesz

    – idézi Adam Niedzielski egészségügyi minisztert a Guardian.

  • A világon 330 491 623 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 545 207 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem keddi reggeli adatai alapján – számolt be az MTI. Egy nappal korábban a világon 327 793 472 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 539 108 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 66 421 598, a halálos áldozatok száma 851 730.
    • Indiában 37 380 253 fertőzöttet és 486 451 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 23 089 509 fertőzöttről és 621 478 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 15 406 953 a fertőzöttek száma, és 152 571-en haltak meg a betegségben.
    • Franciaországban 14 288 472 fertőzöttet és 127 972 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 10 651 867-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 315 495-re emelkedett.
    • Törökországban 10 524 029 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 84 920.
    • Olaszországban 8 790 302 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 141 391.
    • Spanyolországban 8 424 503 fertőzöttet és 90 993 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 8 104 157 fertőzöttet és 115 846 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 224 196 a fertőzöttek és 132 095 a halottak száma.
    • Lengyelországban 4 323 482 fertőzöttet és 102 309 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 941 923 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 104 856 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Hétfőn öt játékos is pozitív koronavírustesztet produkált a magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon szereplő német válogatottból – adta hírül az MTI.

    A német szövetség tájékoztatása szerint Andreas Wolff, Kai Häfner, Luca Witzke, Timo Kastening és Lukas Mertens fertőződött meg, így Julius Kühnnel és Hendrik Wagnerrel együtt hét játékos nem állhat Alfred Gislason szövetségi kapitány rendelkezésére kedden.

    A megfertőződött kézilabdázókat elkülönítették, a szövetség pedig a Bundesliga-klubokkal és az európai szövetséggel egyeztet új játékosok becseréléséről.

    A német válogatott Lengyelország ellen lép pályára ma este a csoportkör utolsó fordulójában. A tét a D csoport első helyének megszerzése, korábban ugyanis már mindkét csapat továbbjutott a középdöntőbe.

  • Két vakcina, az AstraZeneca és a Janssen alkalmazási előírását is módosítja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A mellékhatások fejezetbe nem ismert gyakorisággal bekerül az úgynevezett myelitis transversa, ami egy nagyon ritka gerincvelő-gyulladásfajtának számít – írja az Egészségkalauz.

    A ritka kórkép tünetei közé tartozik a végtaggyengeség, az érzékszervi tünetek, így például a bizsergő érzés, érzéketlenség, vagy éppen a fájdalomérzet elvesztése. Ezenkívül előfordulhatnak még vizelet- és széklettartási zavarok a mellékhatástól.

    Az EMA szerint lehetséges az ok-okozati kapcsolat az oltás, illetve a myelitis transversa között, azonban ez teljesen még nem igazolt.

  • Indul az Index mai hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.