Elhagyták az orosz csapatok Kazahsztánt

2022.01.19. 13:09

Elhagyta a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KKBSZ) békefenntartó erőit szállító utolsó négy orosz repülőgép Nur-Szultant és Almatit – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A repülőgépek szállítják a kontingens vezérkarát, élén Andrej Szergyukov vezérezredessel, az orosz légideszant-csapatok parancsnokával. Az KKBSZ-tagállamok – Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán – békefenntartóit Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hívta be a hazája nagyvárosaiban zajló erőszakos zavargások miatt.

Orosz hírügynökségi jelentések szerint a békefenntartókat – akiknek létszáma Tokajev kikötése szerint nem haladhatta meg a 2500 főt – három napon belül a teljes haditechnikai felszerelésükkel együtt Kazahsztánba telepítették. A légi szállítást az összes KKBSZ-tagállamból – csakúgy, mint a kivonást – az orosz légierő szállítógépei hajtották végre. A Sztanyiszlav Zasz, a KKBSZ főtitkára által közölt adatok szerint a békefenntartó erők Kazahsztánba szállítását több mint hetven orosz Il–76-os és öt An–124-es repülőgéppel hajtották végre, összesen 108 repüléssel.

Kazahsztánban a hivatalos tájékoztatás szerint a békefenntartók fontosnak nyilvánított létesítményeket biztosítottak, harci műveletekben nem vettek részt.

Tokajev január 11-én kijelentette, hogy az országban stabilizálódott a helyzet, és a békefenntartók két napon belül elkezdhetik a kivonulást. Az KKBSZ védelmi miniszterei a vonatkozó határozatot január 13-án írták alá.  • Tippek
  • Babaváró hitel