Erik, Alexandra
EUR 386,15 Ft
USD 366,09 Ft
11 °C
23 °C

Törvénysértéssel vádolják a törvénysértőket külföldön levadászó Kínát

2022.01.19. 14:12

Kína törvénytelen módszereket alkalmaz a korrupcióval vagy más bűncselekményekkel gyanúsított, külföldre szökött személyek hazaszállítására – állítja a Safeguard Defenders madridi székhelyű civil szervezet.

A jogvédő csoport azt nehezményezi, hogy szerinte Kína 2014 óta, miután kezdetét vette Hszi Csin-ping kínai elnök korrupcióellenes hadjárata, a kampány keretében indított, találóan Rókavadászatnak nevezett akciósorozatban mintegy tízezer embert toloncoltak vissza Kínába, hogy ott törjenek pálcát felettük.

Annak érdekében, hogy e körözött személyeket visszatérítse Kínába, Peking a klasszikus kiadatási kérelmek mellett részben törvényen kívüli eszközöket alkalmaz, amelyek a körözött emberek meggyőzését, megfélemlítését, megzsarolását vagy akár elrablását jelentik – állítja a Safeguard Defenders.

Ez meg tud nyilvánulni Kínában maradt családtagokkal való zsarolásban, de állítólag arra is akad példa, hogy kínai ügynökök személyesen győzték meg a körözötteket a hazatérésről. 

A jogvédő szervezet konkrét példákat is felhoz: 

  • Hét éve, 2015-ben Kui Min-haj honosított kínai–svéd férfi, aki Hongkongban kínai vezetőkről szóló, trágár tartalmú könyveket árult, Thaiföldön tűnt el, majd újra felbukkant, de már kínai őrizetben.
  • A milliárdos Hsziao Csian-hua hirtelen eltűnt egy hongkongi szállodából 2017-ben. Tartózkodási helye még mindig ismeretlen.

Ami a nagyobb problémát jelenti, hogy a műveletek keretében a Kínai Kommunista Párt (KKP) bírálóira is nyomást gyakorolnak, hogy térjenek vissza Kínába.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét