18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nyilvánosságra hozták a dróncsapás videóját, amelyben 10 ártatlan ember halt meg

2022.01.21. 06:29

A Pentagon nyilvánosságra hozott egy felvételt arról a kabuli dróncsapásról, amelyben 10 civil vesztette életét.

A védelmi minisztérium azt követően tette közzé a videót, hogy a New York Times kiperelte azt tőlük az információs törvényre (Freedom of Information act) hivatkozva.  

Az akcióra augusztus végén, az amerikai kivonulás vége előtt nem sokkal került sor. A csapást egy Toyota Corolla ellen hajtották végre, a járműben és annak közelében tízen tartózkodtak. 

A védelmi minisztérium először jogosnak nevezte és megvédte az akciót. Utólag azonban egy hosszú belső vizsgálat végén megállapították, hogy hibát követtek el azok, akik a drónokat irányították. 

A csapásban egy afgán férfi, Zemari Ahmadi és 9 családtagja halt meg, köztük 7 kiskorú gyermek. A jelentés szerint a drónok üzemeltetői összetévesztették az ő fehér Toyota Corollájukat egy másik járművel, amelyet az Iszlám Állam terroristái használtak. 

Ez egy hiba volt, de nem bűncselekmény vagy mulasztás

– mondta a Pentagon szóvivője a vizsgálat eredményének ismertetésekor. 

Ezzel indokolta a védelmi minisztérium azt is, hogy jogi vagy fegyelmi felelősségre vonást a vizsgálat után sem javasoltak. Ezt viszont a kongresszusi képviselők és jogvédő csoportok felháborodva fogadták. A kritikusok szerint a felelősségre vonás elmaradása azt eredményezheti, hogy a jövőben is sok civil fog meghalni az amerikai dróncsapásokban.

(via The Guardian)