Ivó, Milán
EUR 383,18 Ft
USD 366,16 Ft
6 °C
26 °C

ENSZ-főtitkár: Rosszabb hely lett a világ az utóbbi 5 évben

2022.01.21. 14:18

Rosszabb hely lett a világ az utóbbi öt évben – mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár az AP hírügynökségnek.

A világszervezet vezetője idén kezdte meg második ciklusát az ENSZ élén és ebből az alkalomból adott interjút az Associated Pressnek. Elmondása szerint amióta hivatalban van, azóta a világ sok szempontból rosszabb lett, elsősorban a koronavírus-világjárvány, a klímaválság és a növekvő geopolitikai feszültségek miatt.

Guterres azt mondta, beiktatása után célként tűzte ki az újabb konfliktusok megakadályozását, és azt, hogy csökkentse a globális gazdasági egyenlőtlenséget, de e tekintetben nem sokat sikerült elérnie.

Az ENSZ-főtitkárnak nincs hatalma. Befolyásunk van. Meg tudok győzni embereket, közvetíteni tudok, de nincs hatalmam

– nyilatkozta, hozzátéve: ezen a héten is találkozott több afrikai tisztviselővel és arra próbálta kérni őket, hogy hagyjanak fel a háborúzással. Többek közt erre kérte Abij Ahmed etiópiai elnököt is, akit arra szólított fel, hogy hagyják abba az ellenségeskedést Tigré régió felkelőivel (a területen már több mint egy éve folynak a harcok).

Guterres az interjúban beszélt az Oroszország és Ukrajna közti feszültségről is, elismerve, hogy maga is több orosz vezetővel egyeztetett az utóbbi időben. Ezzel összefüggésben némi optimizmussal nyilatkozott.

Nem hiszem, hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát. Nagyon remélem, hogy jól gondolom ezt

– mondta, hozzátéve: ezt elsősorban abból adódóan gondolja, hogy egy inváziónak „szörnyű következményei” lennének, és hogy szerinte ehelyett a diplomácia hatásosabb eszköz lehet.

Az ENSZ-főfitkár a három legnagyobb aktuális problémaként az elmaradott országokban lévő vakcinahiányt, a környezetszennyezést és az államok közti egyetlenlőtlen gazdasági helyzetet nevezte meg. 

(via AP)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek