Erik, Alexandra
EUR 383,72 Ft
USD 366,59 Ft
9 °C
23 °C

Életfogytiglant is kaphatnak a Ryanair gépének eltérítésével vádolt belorusz tisztségviselők

2022.01.21. 20:25

Légi kalózkodással vádolt meg az Egyesült Államok négy belorusz tisztségviselőt a Ryanair légitársaság gépének tavaly májusi eltérítése miatt – jelentették be amerikai ügyészek. A Ryanair 4978-as számú, Athén–Vilnius-járatát 2021. május 23-án kényszerítették leszállásra a minszki repülőtéren, hogy őrizetbe vegyék a fedélzetén utazó Raman Prataszevics belorusz ellenzéki újságírót és orosz barátnőjét.

A légi kalózkodás vádjára reagálva Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök közölte, hogy országa nem fogott el, nem térített el, és nem kényszerített leszállásra Ryanair gépet.

Belaruszt korábban már sorozatos szankciókkal sújtotta az Egyesült Államok, az Európai Unió, Nagy-Britannia és Kanada az eltérített járat miatt, amely Washington szerint hamis bombariadó célpontja volt. Az incidens alkalmával mintegy 130 utas és a személyzet tagjai között négy amerikai állampolgár tartózkodott a gépen.

A belorusz vezetők ellen arra hivatkozva emeltek vádat kalózkodás miatt, hogy a gépen amerikai állampolgárok is utaztak.

A gépeltérítést a belorusz repülésügyi hatóság vezetője, Leanyid Mikalajevics Csura és egy FNU LNU rövidítéssel jelölt állambiztonsági tisztségviselő irányította az ügyészek szerint. Büntetőintézkedésekkel sújtották Csura helyettesét, Oleh Kazjucsicot, illetve FNU LNU felettesét.

Az Aljakszandr Lukasenkot hevesen bíráló Prataszevics 2019-ben menekült el Fehéroroszországból, és a Telegram Nexta Live című csatornájánál dolgozott. A belorusz hatóságok szélsőségességgel és társadalmi gyűlöletkeltés szításával vádolták meg. Az újságíró tagadja a vádakat, amelyeket jogtalan politikai elnyomásnak tekint. Prataszevics csatornája tudósított, és segített koordinálni azt a megmozdulást, amelyen tömegek tiltakoztak Lukasenkának a 2020. augusztusi elnökválasztáson aratott győzelme miatt.

Az amerikai ügyészek szerint Csura és FNU LNU azelőtt érkezett a minszki repülőtérre, hogy a Prataszevicset szállító gép felszállt Athénben, és eljuttatták a hamis bombafenyegetésről szóló értesítést a légi irányítóknak. Feltehetően ez a két vezető biztosította, hogy a gép Minszkben szálljon le, mert megakadályozták, hogy tájékoztassák a szomszédos Ukrajna hatóságait a hamis bombariadóról, amíg a gép az ő légterükben tartózkodott. A pilótákat már a belorusz légtérben tájékoztatták a bombaveszélyről, és FNU LNU adatta ki a „vörös kódot”, amely azonnali leszállást igénylő riadót jelent.

A leszállás után az utasokat autóbusszal a repülőtérre szállították, Prataszevicset és a barátnőjét, Szofija Szapegát elvitték. Egy ideig Minszkben voltak őrizetben, majd házi őrizetbe helyezték őket.

A most bejelentett vádak alapján kiszabható büntetés húszévi elzárástól életfogytiglani börtönig terjed az Egyesült Államokban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek