Ideiglenes amerikai ügyvivő: Az Egyesült Államok nem akar beleszólni a magyar választásokba

2022.01.21. 22:10

Nem akar beavatkozni a magyarországi választásokba az Egyesült Államok, amely tiszteletben tartja Magyarország szuverenitását és demokratikus intézményeit – nyilatkozta Marc Dillard az RTL Klub híradójának.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője úgy látja, az április 3-i választás lehetőség a magyar embereknek, hogy eldöntsék, ki és milyen irányba haladva vezesse az országot. Dillard ugyanakkor leszögezte: a demokrácia és az emberi jogok védelme a Joe Biden vezette amerikai kormány legfontosabb szempontjai közé tartoznak.

Éppen emiatt abban érdekeltek, hogy a választás szabad és tisztességes demokratikus folyamat legyen, hogy a jól tájékozott választók megfelelő döntést tudjanak hozni Magyarország jövője szempontjából – fogalmazott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Fox News hírtelevíziónak nyilatkozott, és a beszélgetésben elhangzott, hogy az Egyesült Államok megpróbál majd beavatkozni az áprilisban esedékes magyarországi országgyűlési választásokba. A magyar miniszter arról beszélt, hogy Magyarország veszélyt jelent a liberális demokráciák szemében, mert konzervatív államként is sikeres.

Konzultáció az orosz–ukrán helyzet miatt

Az újból kiéleződött orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban Marc Dillard elmondta: Oroszországot a diplomácia és a párbeszéd útján kell tartani, egyúttal hangsúlyozta a fellépés egységességét, valamint hogy szövetségeseikkel és Oroszországgal is kiterjedt diplomáciai tevékenységet folytattak az elmúlt hetekben.

A diplomata elmondása szerint az amerikai fél Magyarországgal is sokat konzultált, például Szijjártó Péter külügyminiszterrel és Áder János államfővel, de komoly koordináció zajlik alacsonyabb szinteken is – derül ki az RTL Klub híradójának beszámolójából.  • Tippek
  • Bankszámla