Márciusban kezdődik a népszámlálás Romániában

2022.01.21. 21:51

Románia lakossága legalább 1,1 millióval csökkent a legutóbbi, 2011-es népszámlálás óta. Tudorel Andrei, a román Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke a Ziarul Financiar című lapnak abból az alkalomból nyilatkozott, hogy Románia a tavalyról a koronavírus-járvány miatt az idei évre halasztott népszámlálásra készül, amelynek a végleges eredményeit 2023-ra várják. Romániában legutóbb 2011-ben tartottak népszámlálást, akkor az ország lakossága 20,1 millió volt.

Tudorel Andrei elmondta: a statisztikai intézet becslése szerint Románia lakossága 5 százalékkal csökkent, mivel 2021. január 1-jén az INS 19,1 millióra becsülte az állandó lakosság számát.

Szerinte a csökkenésnek két fő oka van. Egyrészt a természetes fogyás, ami a magasabb halálozásból és az alacsonyabb születésszámból adódik, illetve az elvándorlás. A statisztikai intézet elnöke a népesség csökkenése mellett a második súlyos problémaként a lakosság elöregedését jelölte meg, hiszen a legutóbbi népszámláláshoz képest csökkent a fiatalok aránya, és megnőtt a 40 év fölöttieké és az időseké.

A lakosság elöregedése a munkaerőpiacon is egyre nagyobb gondot fog okozni. Hozzátette: a lakosság elöregedésével kapcsolatban az idei népszámlálás után kapnak pontosabb képet a szakemberek. Közölte, hogy 2020-ban Románia lakosságának átlagéletkora 42,2 év volt, míg 1990-ben még csak 34,9 év.

Romániában március 14-én kezdődik a népszámlálás első szakasza, amelyben lehetőség nyílik arra, hogy a lakosság internetes felületen, személyesen töltse ki az adatlapját – számolt be az MTI.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla