Ivó, Milán
EUR 383,24 Ft
USD 366,28 Ft
6 °C
26 °C

Spanyolország hadihajókat küld Ukrajnába

GettyImages-1318109973
2022.01.21. 14:03
Hadihajókkal csatlakozik Spanyolország a NATO földközi- és fekete-tengeri erőihez az egyre fokozódó feszültség miatt.

A spanyol kormány egy aknakereső hajót már útnak indított, egy fregatt pedig három-négy napon belül fog kihajózni, de már vadászgépek küldését is fontolgatják.

Oroszország nem mondhatja meg a többi országnak, hogy mit tegyen, ezért a NATO meg fogja őrizni és védeni bármely ország szuverenitását, amely csatlakozhat vagy csatlakozni akar a szövetséghez

– mondta Margarita Robles védelmi miniszter a Reutersnek, majd hozzátette, hogy Spanyolország szándéka a diplomatikus megközelítés a konfliktus megoldásának érdekében.

A spanyol hozzájárulás a Kelet-Európai NATO-bevetéshez José Manuel Albares spanyol és Antony Blinken amerikai külügyminiszter keddi washingtoni találkozója után történt, ahol az ukrajnai orosz fenyegetésre adandó összehangolt válaszról tárgyaltak.

A NATO kénytelen megfontolni olyan csapaterősítéseket, amelyek szembemennek Putyin azon követelésével, hogy a szövetség ne terjeszkedjen tovább kelet felé

– mondták a nyugati diplomaták és tisztviselők a Reutersnek.

Dánia a héten jelentette be, hogy fregattot küld a bevetésre, szerdán pedig Emmanuel Macron beszélt arról, hogy csapatokat küld a balti térségbe. További csapatok küldéséről a júniusi madridi NATO-csúcson dönthetnek.

(Borítókép: Margarita Robles spanyol védelmi miniszter 2021. május 15-én Madridban. Fotó: Cezaro De Luca / Europa Press / Getty Images)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek