Erik, Alexandra
EUR 383,75 Ft
USD 366,70 Ft
9 °C
23 °C

Vihar vetett partra egy hajóroncsot Dél-Afrikában

2022.01.21. 21:32

Az erős hullámok a tengerfenékről a partra sodortak csütörtökön egy 45 éve elsüllyedt nevezetes hajóroncsot Fokváros partjainál a Dél-afrikai Köztársaságban – számolt be az MTI.

Az Antipolis nevű görög olajszállító tartályhajó 1977-ben süllyedt el, szintén viharos időben, amikor Görögországból Tajvanra vontatták, hogy ott elbontsák. A tanker a parthoz közel, egy zátonyon akadt fenn Oudekraal településnél. A környék egyik leghíresebbjének számító roncs tiszta időben a felszínről is látható volt, és a búvárok kedvenc célpontja lett.

Az elrozsdásodott roncsot az erőteljes vihar okozta erős hullámok kapták fel csütörtökön a tengerfenékről, és vetették ki a sziklás partra. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy ne másszanak fel a 25 méter hosszú és négy méter magas hajóroncsra, mert instabil a helyzete, és éles vagy rozsdás alkatrészei is sérüléseket okozhatnak.

A roncsot egyelőre a helyén hagyják, mert az eltávolítása bonyolult és költséges művelet lenne. Amúgy sem fenyegeti az infrastruktúrát, és csak egy újabb lesz a fokvárosi partvidéket tarkító roncsok sorában – tudatták a fokvárosi illetékesek.

Annak idején a vihar miatt elsüllyedt és kettétört egy másik bontásra váró olajtanker is, az Antipolisszal együtt vontatott Romelia, amely azonban nem látható a partról.

Mi nem lettünk volna képesek partra vontatni a roncsot, ám hihetetlen erejével a tenger egy pillanat alatt felkapta és a partra dobta

– mondta Gregg Oelofse, a fokvárosi önkormányzat tengerpartért felelős vezetője, aki szerint a hajóroncs a parton hagyva „jó emlékeztetője lesz az óceán rendkívüli hatalmának”.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek