új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az év elején jelentette be Leonidosz Kosztrikisz ciprusi virológus egy helyi tévécsatorna műsorában, hogy a nicosiai Ciprusi Egyetemen egy, a delta és az omikron tulajdonságait egyesítő variánsra, a deltakronra bukkant. A Bloomberg felkapta a sztorit, és egy nappal a bejelentést követően, január 8-án a deltakron már a nemzetközi hírekben is szerepelt.

    Azonban a tudományos közösség azonnal cáfolta az új variáns létrejöttét. Voltak, akik közösségi oldalukon is közzétették, hogy semmi nem utal arra, hogy új variáns született volna, csak a laborban bekövetkezett szennyeződés eredményéről van szó.

    A #Deltakron nem létezik. Az #Omikron és a #Delta NEM alkotott szuperváltozatot

    – közölte január 9-én Krutika Kuppalli, az Egészségügyi Világszervezet koronavírus-technikai csoportjának tagja a Dél-karolinai Orvosi Egyetemről, Charlestonból.

    Thomas Peacock, a londoni Imperial College virológusa szerint a kutatók által használt GISAID-adatbázis tele van olyan szekvenciákkal, amelyek más változatokban látható elemeket tartalmaznak, de ezeket nem kell cáfolni, mert nem kapnak nemzetközi sajtót. A Nature-ben egy név nélkül nyilatkozó virológus arra figyelmeztetett, hogy a tudósoknak nagyon óvatosnak kell lenniük azzal, hogy mit mondanak.

    Kosztrikisz szerint folyamatban van a világ neves tudósai által a közelmúltban tett bejelentéssel kapcsolatban ismertetett kritikus vélemények kivizsgálása. Azt tervezi, hogy a kutatást szakértői véleményezésre is benyújtja – foglalja össze a deltakron-variánssal kapcsolatos fejleményeket az Infostart.

  • Az elmúlt napon 22 473 új fertőzöttet szűrtek ki Ukrajnában, koronavírus-fertőzésben 136 ember halt meg – derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szombati adataiból. A legtöbb új fertőzöttet Kijev, Harkiv és Odessza térségéből jelentették.

    A járvány kezdete óta Ukrajnában 3 842 011 megbetegedésről számoltak be, közülük 3 580 878-an már felgyógyultak. Meghalt 99 129 beteg. Jelenleg az aktív fertőzöttek száma 162 004.

  • A remények szerint vasárnap hozzák nyilvánosságra a pekingi téli olimpián szereplő orosz jégkorong-válogatott játékosainak listáját, a csapat-összeállítást azonban nehezíti a pandémia – számolt be az MTI. A TASZSZ hírügynökség szerint „több mint tíz” hokis az egyik moszkvai szállodában rekedt, és nem edzhet, mivel koronavírusos lett, és egyelőre nem csatlakozhat a társakhoz.

    A 37 játékosból álló bő keretet a hét elején hirdette ki az orosz szövetség, amely vasárnapra ígérte a 25 nevet tartalmazó szűkített névsort. Oroszország nemzeti együttese a pekingi olimpián a B csoportban Dánia, Csehország és Svájc válogatottjával játszik.

  • Az egyik zágrábi klinikán egy 11 éves kisfiú halt meg koronavírus-fertőzésben péntek reggel – tudatta az index.hr horvát online lap.

    Az eset csupán egy nappal az után történt, hogy a gyermeket kórházba vitték. A kisfiúnak egyéb panaszok mellett láza, fej- és torokfájása, valamint rossz közérzete volt. Az eddig rendelkezésre álló információk szerint semmilyen alapbetegséggel nem küzdött.

  •  

    Legalább 15 norfolki beteget visznek szállodai szobába kórterem helyett az egészségügyre nehezedő hatalmas nyomás miatt – erősítette meg az NHS Norfolk egészségügyi szolgáltató. Az érintettek átszállítása a következő hetekben történik. A betegek mindannyian elég jól vannak ahhoz, hogy elhagyják az intézményt, de még szükségük van gondozásra, mielőtt hazaengednék őket – számolt be a Sky News.

    Hatalmas nyomás alatt áll a brit egészségügyi rendszer annak ellenére, hogy a személyzet fáradhatatlanul dolgozik annak érdekében, hogy az emberek a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban kapják meg a szükséges orvosi segítséget – nyilatkozta Cathy Byford, a norfolki kórház főnővére. Hozzáfűzte: más régiókban már alkalmazták ezt a megoldást. De nem kerülhetnek hotelbe, akiknek a koronavírus-tesztje pozitív, illetve tüneteik vannak.

    A brit egészségügyi rendszerben más alternatív megoldásokat is keresnek arra, hogy enyhítsék az ágyhiányt.

  • A legutóbbi tájékoztatás óta 19 371 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, ez 278-cal kevesebb, mint az előző napon. Az adatok szerint 1906-an újrafertőződött betegek.

    Romániában ez már a harmadik olyan nap, amikor 19 ezer felett van a napi fertőzöttek száma. A friss adatokkal együtt több mint kétmillióan fertőződtek meg a járvány kezdete óta.

    Az elmúlt 24 órában a fertőzés szövődményeibe 48-an haltak bele – írja a Krónika.

  • Oroszországban a koronavírus-járvány kitörése óta nem azonosítottak 24 óra alatt ennyi fertőzöttet. Az egészségügyi hatóságok szerint egyik napról a másikra 57 212 új fertőzéses esetet regisztráltak. A korábbi negatív rekord 49 512 volt.

    Az utóbbi napokban csaknem tízezer ember került Covid–19 miatt kórházba, 681-en hunytak el – írja a Meduza.

  • Szlovákiában a koronavírus elleni oltóanyag harmadik adagjának típusát mindenki szabadon megválaszthatja – tájékoztatott Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

    Jelenleg Szlovákiában a

    • Pfizer–BioNTech gyártó Comirnaty vakcinájával,
    • a Moderna Spikevax oltóanyagával, valamint
    • a Johnson & Johnson Janssen-vakcinájával oltanak.

    Ha valaki az első két oltást Szputnik V vakcinával, illetve az AstraZeneca oltóanyagával kapta, a harmadik oltást más gyártó oltóanyagával adják be neki. A rendelkezés értelmében ilyen esetben a harmadik adaghoz a jelenleg Szlovákiában használt, fent említett három oltóanyag valamelyikét használják – tájékoztatott a szóvivő.

  • Egy későbbi időpontban kell majd lejátszani az olasz labdarúgó-bajnokság (Serie A) 20. fordulójából elhalasztott Bologna–Internazionale találkozót, melyet január 6-án azért kellett elhalasztani, mert a hazai csapat koronavírusos esetek miatt nem állhatott ki – adta hírül az MTI.

    A liga szabályzata alapján az összecsapás pontjait 3–0-val a találkozó helyszínén megjelent milánói együttes kapta, most viszont egy sportbíró úgy döntött, hogy a bolognai csapatot nem lehet megbüntetni, a mérkőzést pedig későbbi időpontban kell megrendezni.

    Abban a fordulóban még három olyan találkozó volt, amit nem lehetett lejátszani, mivel a helyi egészségügyi hatóságok a Bologna mellett a Salernitanát, a Torinót és az Udinesét sem engedték pályára lépni, és az olasz futballszövetség nem engedélyezte számukra meccseik halasztását.

    Az olasz kormány a héten fogadott el határozatot a sportesemények koronavírusos esetek miatti halasztási rendjéről annak érdekében, hogy elkerüljék a január eleji vitás eseteket.

  • Meghaladta a kétmilliót a járvány kezdete óta regisztrált koronavírus-fertőzések száma Romániában, a halálozások száma pedig közelít a 60 ezer felé – adta hírül az MTI.

    A hivatalos statisztikák mintegy 30 ezer olyan esetet jegyeztek fel, amikor olyanok kapták el újra a fertőzést, akik az előző fertőzésből már több mint fél éve felgyógyultak.

    A több mint 19 milliós lakosságú Romániában a koronavírus megjelenése óta eltelt csaknem két évben a lakosság legalább tíz százaléka esett át a fertőzésen, a beazonosított fertőzöttek csaknem 3 százaléka halt bele a szövődményekbe.

    A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentése szerint az elmúlt 24 órában 19 371 új fertőzést diagnosztizáltak.

    A korábbi hullámokhoz képest ugyanakkor jóval kevesebb súlyos megbetegedés van. Jelenleg negyedannyian szorulnak kórházi kezelésre, mint ősszel, a negyedik hullám tetőzésekor.

  • Csúcson van a napi új fertőzöttek átlaga Franciaországban: a napi bejelentett koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a 320 ezret – újabb, szigorúbb korlátozásokat vezettek be. Amint már korábban említettük, a francia elnök pokollá tette az oltatlanok életét, kitiltva őket a közéletből. 

    Ahhoz, hogy valaki vendéglátóhelyekre, kulturális helyszínekre vagy sporteseményekre menjen, oltásról vagy gyógyulásról szóló igazolást kell felmutatnia. Akkor is szükség van az igazolásra, ha valaki távolsági tömegközlekedést venne igénybe. 

    A francia kormány a jövő hónapban azonban fokozatosan enyhíteni szeretné a koronavírus miatt bevezetett intézkedéseket, ugyanis szerintük a beoltottak magas számával megelőzhető lesz majd a kórházi túlterheltség. 

    (via theguardian.com)

  • A hongkongi egészségügyi tisztviselők szombaton arra figyelmeztettek, hogy egyre inkább súlyosbodik a járványhelyzet a zsúfolt lakónegyedekben elterjedt koronavírus-fertőzés miatt. 

    A hatóságok közleménye szerint 130 feltételezhető és 26 megerősített pozitív esetet azonosítottak a Kwai Chung körzet egyik állami lakótelepén – amit a hatóságok példátlan módon 5 napra lezártak. 

    A kínai egészségügyi osztály vezető tisztviselője szerint azért nehéz megfékezni a vírus terjedését a területen, mert körülményes nyomon követni a nagyszámú, 2700 lakost. Helyi információk szerint szigorúbb korlátozásokat fontolgat a hatóság. 

    (via theguardian.com

  • A hagyományoknak megfelelően február végén tartották volna a riói karnevált, csakhogy a koronavírus-járvány közbeszólt. A rengeteg megbetegedés miatt ugyanis áprilisra halasztották Brazília világszerte ismert ünnepségét. Emellett a São Pauló-i karnevált is áttették áprilisra.

    Mindkét városban április 21-én veszi kezdetét az ünnepségsorozat.

    A polgármesterek, egészségügyi titkáraik és a szambaiskolák képviselői online tartottak értekezletet, ezt követően jelentették be a döntést a halasztásokról.

    A riói karnevál a világ legnagyobb szabadtéri ünnepsége, évente több millió látogatót vonz. A fieszta csúcspontja a több mint 60 ezer férőhelyes Sambadrome-ban zajlik.

    Brazíliában a pandémia kezdete óta 23 766 499 fertőzöttről és 622 875 halálos áldozatról tudni.

    (npr.org)

  • Olaszországban egy 50 millió eurós alapból kártérítést kapnak azok, akiknél súlyos vagy végzetes mellékhatások jelentkeznek a koronavírus elleni oltás után.

    A Liga nevű párt vezetője, Matteo Salvini már egy ideje kampányolt ezért. Az országban egyébként már a gyermekkorban kötelező oltások esetén is lehetett kártérítést kapni hasonló esetben. 

    Olasz elemzők szerint a lépés lényegében olyan engedmény Salvininek és pártjának, amit Mario Draghi miniszterelnök azért hozott meg, hogy egyben tartsa a koalíciót.

    (via Telex)

  • Lezárták Kiribati szigetét, miután a 10 hónap elteltével az ország első nemzetközi repülőjáratán koronavírus-fertőzött utasokat azonosítottak. A Fidzsi-szigetekről induló gép 56 utasából 36 fertőzött volt.

    Ez idáig összesen 2 ember volt koronavírusos a szigeten, de a kormány arra kéri az embereket, hogy maradjanak otthon. A társasági életet akadályozó korlátozások szombaton léptek életbe, azt még nem tudni, meddig maradnak érvényben. 

    A szigeten kiemelten fontos odafigyelni a vírus terjedésére, ugyanis 5000 kilométerre van a legközelebbi kontinenstől, Észak-Amerikától. Egy tájékoztatás szerint a járat összes utasa teljesen be van oltva, azonban kérdés maradt, hogy az ország 120 ezer lakosának hány százaléka esett át oltáson. 

    (via BBC)

  • Ismét kijárási tilalmat vezetnek be Koszovóban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – közölte Faik Hoti, az egészségügyi minisztérium szóvivője a Koha Ditore című pristinai napilap szombati beszámolója szerint.

    Faik Hoti elmondta, 22 óra és másnap reggel 5 óra között Koszovó egész területén tilos lesz az utcára lépni, a vendéglátóhelyek pedig 21 óráig tarthatnak nyitva.

    A szóvivő tájékoztatása szerint az intézkedéstől azt várják, hogy a koronavírus omikron variánsának terjedése lelassul, és megelőzhető lesz a kórházak túlzsúfoltsága.

    Mindezek mellett a Koszovóba beutazóknak vagy három oltásról szóló igazolással, vagy két oltással és negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 16 403-mal 1 518 024-re, Koszovóban 2943-mal 175 283-ra, Észak-Macedóniában 2071-gyel 252 947-re, Montenegróban 1212-vel 210 931-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 2574-gyel 329 569-re nőtt.

    A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában harminccal 13 211-re, Koszovóban hárommal 2997-re, Észak-Macedóniában 11-gyel 8177-re, Montenegróban kilenccel 2505-re, Bosznia-Hercegovinában pedig harminccal 13 984-re emelkedett.

  • Február elsejétől európai uniós szinten lejár azoknak a román állampolgároknak a védettségi igazolványa, akik már több mint kilenc hónapja megkapták a koronavírus elleni oltás második adagját, de nem vették fel a harmadik, úgynevezett emlékeztető vakcinát – írja a transindex. 

    A román gyakorlat az uniós irányelvet követi, melyet az Európai Bizottság terjesztett még a tavalyi év végén. Az eltérő és ellentmondásos gyakorlatok elkerülése érdekében a Bizottság azt javasolta, hogy az első vakcinasorozat után kibocsátott oltási igazolványokat egységesen kilenc hónapig fogadják el. Ez azt jelenti, hogy a tagállamok nem utasíthatják vissza az utazók oltási igazolványát, ha azt kevesebb mint 9 hónappal az alapoltás utolsó adagjának beadása után állítottak ki.

    A tagállamoknak következetesen újra meg kell nyitniuk határaikat az olyan oltóanyagokkal beoltott személyek előtt, amelyek felkerültek a WHO sürgősségi felhasználásra vonatkozó listájára. Az EU által jóváhagyott oltóanyagokkal beoltottak már most is beutazhatnak az Unió területére. Alapvető biztosítékként negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk egyrészt azoknak az utazóknak, akik olyan oltást kaptak, amelyet a WHO jóváhagyott, de az Európai Gyógyszerügynökség nem, másrészt a fertőzésből már felgyógyult személyeknek.

    Magyarország ezúttal is külön úton jár, a kormány hat hónapra csökkentette az említett időintervallumot, amelynek elteltével lejár a védettségi, ha még hiányzik az emlékeztető oltás.

    Magyarán: február 15-tól az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve az, aki két oltást kapott, de a másodikat hat hónapon belül.

  • Akár 20 év börtönbüntetést is kaphat az az ír férfi, aki a Delta Airlines január 7-ei, New Yorkba tartó járatán nem bírt magával. 

    Az illető felszólításra sem volt hajlandó felvenni maszkját, ráadásul utána egy másik utast megdobott egy fémből készült italdobozzal és fejbe is ütötte őt, majd az egyik stewardess előtt letolta a gatyáját is és megmutatta a hátsó felét.

    Bővebben>>>

  • Akár 20 év börtönbüntetést is kaphat az az ír férfi, aki a Delta Airlines január 7-ei, New Yorkba tartó járatán nem tudott viselkedni.

    Az illető felszólításra sem volt hajlandó felvenni maszkját, ráadásul utána egy másik utast megdobott egy fémből készült italdobozzal és fejbe is ütötte őt, majd az egyik stewardess előtt letolta a gatyáját is és megmutatta a hátsó felét.

    A 29 éves Shane McInerney emiatt akár 20 év börtönbüntetést is kaphat, ha elítélik – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.  A gyanúsított az előző hétvégén már bíróság elé állt. A férfi célállomása egyébként Florida lett volna, ahol egy fociakadémián vállalt volna munkát. 

    Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő nemzetközi repülőjáratokon az, hogy az utazok megtagadják a maszkviselést. Csütörtökön az  American Airlines Miamiból Londonba tartó járata vissza is fordult amiatt, hogy útközben az egyik utas levette a maszkját és nem volt hajlandó visszavenni. 

  • A világon 346 414 295 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 584 890 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai alapján.

    Egy nappal korábban a világon 342 127 104 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 573 427 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus által okozott Covid-19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 70 209 737. A halálos áldozatok száma 864 553.
    • Indiában 38 903 731 fertőzöttet és 488 884 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 23 766 499 fertőzöttről és 622 875 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 15 814 617 a fertőzöttek száma, és 154 001-en haltak meg a betegségben.
    • Franciaországban 16 116 748 fertőzöttet és 129 338 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 10 804 032-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 318 200-ra emelkedett.
    • Törökországban 10 808 770 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 85 600.
    • Olaszországban 9 603 856 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 142 963.
    • Spanyolországban 8 975 458 fertőzöttet és 91 741 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 8 635 461 fertőzöttet és 116 668 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 241 843 a fertőzöttek és 132 172 a halottak száma.
    • Lengyelországban 4 443 217 fertőzöttet és 103 626 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 4 003 280 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 105 545 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
  • Már viszik az ingyenes teszteket a postások Az Egyesült Államok postaszolgálata megkezdte azoknak az ingyenes gyorsteszteknek a kiszállítását, amelyeket a covidtests.gov nevű, nemrég indult honlapon rendelhetnek az amerikaiak.

    A Fehér Ház szerint már több tízmillió teszt kiszállítását kezdték meg.

    A teszteket a postások szállítják ki 7-12 napon belül, minden háztartás legfeljebb négy tesztet igényelhet.

    A kormány egyelőre 500 milliót rendelt belőlük, de további 500 milliónak a beszerzését már megkezdték.

    Az utóbbi hetekben az omikron-variáns miatt számottevően nőtt az esetszám az Egyesült Államokban, viszont a napokban már néhány tagállamban csökkenés volt látható.

    (via The Guardian)