Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Meghalt a világhírű buddhista zen mester

000 9WT4QV
2022.01.22. 08:29 Módosítva: 2022.01.22. 08:31

95 éves korában meghalt a követői által Thay néven ismert Thich Nhat Hanh vietnámi buddhista szerzetes, zen mester.

Az Associated Press tudósítása szerint a zen mesternek nagy szerepe volt abban, hogy Keleten megmaradt, Nyugaton pedig teret nyert a Buddhizmus. Fontos szerepe volt a tudatos jelenlét (mindfullness) koncepciójának kialakításában is. 

Thay halálhírét szerzetestársai erősítették meg, a férfi péntek éjjel hunyt el körükben. A hírt azóta a zen mester Twitter oldalán is megerősítették. Egyben arra kérték hittársaikat, hogy egy rövid meditációval róják le tiszteletüket előtte. 

Az 1926-ban született férfit 16 évesen avatták fel buddhista szerzetesként és már fiatalon is ismertté vált köztük. 1961-ben az Egyesült Államokba ment tanulni, miközben a Princeton Egyetemen és a Columbia Egyetemen ő maga is tanított.

1964-ben visszatért Vietnámba és a megbékélésért kezdett el küzdeni a polgárháború alatt. 1966-ban innen egy külföldi körútra indult, ekkor Észak- és Dél-Vietnámból egyaránt kitiltották és sokáig nem térhetett vissza. Ugyanebben az évben találkozott Martin Luther King Jr-ral is, valamint több alkalommal a tibeti dalai lámával is közösen szerepelt. 

Későbbi élete jelentős részét Dél-Franciaországban töltötte, ahol egy szerzetesközösséget alapított  Plum Village néven. Csak utolsó éveire, 2018-ban térhetett vissza Vietnámba, ugyanabba a közösségbe, ahol fiatalon felavatták. 

Tanításait összesen 130 könyvben foglalta össze, ezek közül 100 angolul is megjelent és világszerte 5 millió példányt adtak el belőlük.

(via AP)

(Borítókép:  Thich Nhat Hanh (középen) 2018-ban. Fotó: Manan Vatsyayana / AFP)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!