Rakétákat küldenek a balti államok Ukrajnának

2022-01-20T125132Z 554600813 RC2Z2S9HDYIL RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS
2022.01.22. 07:02

Lettország, Litvánia és Észtország Stinger légvédelmi rakétákat és Javelin páncéltörő rakétákat küldenek Ukrajnának  – közölte pénteken az ukrán védelmi minisztérium.

Közleményük szerint a balti államok úgy döntöttek, hogy védelmi segítséget nyújtanak Kijevnek az Oroszország által Ukrajnára és határaira gyakorolt fokozott katonai nyomás miatt. Észtország Javelin páncéltörő rakétákat, Lettország és Litvánia pedig Stinger légvédelmi rakétákat és hozzájuk kapcsolódó felszereléseket biztosít Ukrajna katonai, védelmi képességeinek megerősítésére.

Hozzátették: ez a segítségnyújtás azután vált lehetővé, hogy az Egyesült Államok kormánya engedélyezte az amerikai gyártású fegyverek harmadik félnek történő átadását.

Őszintén reméljük, hogy Ukrajnának nem kell majd bevetnie ezeket a fegyvereket, s felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy tartózkodjon az agresszív és felelőtlen magatartástól

– áll a közleményben.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Csehország is azt tervezi, hogy Ukrajnát 152 milliméter kaliberű lövedékekkel látja el nehéztüzérsége számára. Erről csütörtökön beszélt egy interjúban Jana Cernochová cseh védelmi miniszter.

Az Egyesült Királyság a héten küldött kétezer páncéltörő fegyvert és körülbelül harminc elit katonát Ukrajnának, hogy kiképezzék az ukrán fegyveres erők tagjait. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pedig pénteken jelentette be, hogy kormánya mintegy 120 millió kanadai dollár (körülbelül 30,4 milliárd forint) értékben nyújt kölcsönt Kijevnek az ukrán gazdaságot fenyegető orosz destabilizációs törekvések elleni fellépésre. 

Mindeközben Spanyolország hadihajókat küldött Ukrajna megsegítésére. E tekintetben egyébként az oroszok is mozgolódnak már, ők egy hadgyakorlatra hivatkozva irányítottak át hadihajókat a Földközi-tengerre

(Borítókép:  Ukrainian Defence Ministry / Handout / Reuters)

(via MTI)  • Tippek
  • Hírek