2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Életfogytig és még harminc évig börtönben marad a Köpcös

2022.01.26. 10:09

Az illetékes New York-i fellebbviteli bíróság kedden elutasította a Köpcös (El Chapo) néven ismert mexikói Joaquín Guzmán volt drogbáró fellebbezését.

Guzmán egyik védője a beadványban a többi között azzal érvelt, hogy a korábbi elmarasztaló ítélet nem tartható fenn az esküdtszék eljárási szabálytalanságai, illetve amiatt, ahogyan a 64 éves védencével bánnak a börtönben.

A törvényszék elutasította az érvelést és ezzel a fellebbezést is. Guzmán jogászcsapata erre válaszul bejelentette, hogy a legmagasabb fokú amerikai bírósághoz készülnek fordulni.

Guzmánt 2016-ban tartóztatták le Mexikóban, és rövid időn belül kiadták az amerikai hatóságoknak.

Az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb kábítószerperében a mexikói Sinaloa-kartell egykori vezetőjét tízrendbeli bűncselekményben találták bűnösnek. A vádpontok között bűnszövetkezet létrehozása, összeesküvés pénzmosásra, kokain, heroin, marihuána és más kábítószerek nemzetközi terjesztése, tűzfegyverek használata szerepel.

Guzmánt 2019 júliusában életfogytig és további 30 évig tartó börtönbüntetésre ítélték. Jelenleg az egyik coloradói fegyházban tölti büntetését.

Mint megírtuk, a Köpcöst  2014-ben tartóztatta le a mexikói katonaság Culiacánban, de megszökött. Ezt követően újra elkapták, de 2015-ben megszökött a börtönből. A hatóság újra lecsapott rá, és kiadták az Egyesült Államoknak, ahol életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték 2019-ben.