Erik, Alexandra
EUR 385,25 Ft
USD 365,78 Ft
11 °C
23 °C

Legyintettek kormányukra az olasz cégvezetők, Putyinnal tárgyaltak

GettyImages-1237993248
2022.01.26. 19:05
Nagy visszhangot keltett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök olasz nagyvállalatok vezetőivel tárgyalt egy videokonferencia keretében szerdán.

A Kreml közlése szerint az egyeztetés fő témái a kereskedelem, a gazdaság és a befektetési együttműködés aktuális kérdései voltak, valamint a két ország vállalkozói közti üzleti kapcsolatok további kiterjesztésének lehetőségei. Külön hangsúlyt fektettek az energia, az ipar, a pénzügy és a környezetbarát technológiák ügyére.

Mario Draghi kormánya megpróbálta lebeszélni a szervezőket az esemény megtartásáról, és arra kérte az állami vállalatok vezetőit, hogy ne vegyenek részt rajta – írta csütörtökön a Politico.

A lap szerint az olasz vezetés alighanem attól tartott, rosszul veheti ki magát, hogy az ukrajnai feszültség fényében az olasz vállalatvezetők Vlagyimir Putyinnal barátkoznak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az események „perverz értelmezésének” nevezte a feltételezést, hogy az orosz elnök arra használná a találkozót, hogy az újabb szankciók lehetőségének fényében maga mellé állítsa az üzleti világot.

A Draghi-kormány tiltakozása ellenére a találkozó szerdán megvalósult. A videokonferencián mások mellett részt vett Francesco Starace, a részben állami tulajdonú energetikai vállalat, az Enel elnök-vezérigazgatója, Marco Tronchetti Provera, a világ ötödik legnagyobb gumiabroncsgyártó multinacionális vállalata, a Pirelli ügyvezető alelnöke és vezérigazgatója, valamint Antonio Fallico, a kereskedelmi pénzintézet, a Banca Intesa San Paolo oroszországi tevékenységének irányítója. A Generali biztosító, az élelmiszeripari Barilla és a húsfeldolgozó Cremonini menedzserei is ott voltak a részt vevő tizenhat olasz nagyvállalat képviselői között.

A találkozón Vlagyimir Putyin a kölcsönösen előnyös együttműködést hangsúlyozta az energia területén, és emlékeztetett rá: Olaszország – amely országa egyik fő gazdasági partnere – profitál abból, hogy olcsón vásárolja az orosz gázt. Mint mondta, országának az az érdeke, hogy az olasz befektetők a lehető legkényelmesebben érezzék magukat az orosz piacon. Továbbá folyamatosak az arra irányuló intézkedések, hogy fejlesszék az üzleti és befektetési környezetet.

Az olasz üzleti szféra vezetőit több politikus is bírálta a napokban a találkozón való részvételük miatt. Az MTI összefoglalója szerint „alkalmatlannak” nevezte a találkozót a Copasir, a római parlament nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak közleménye, amely az Ukrajna határán kialakult „aggasztó” helyzetre hivatkozott.

(via Politico, MTI)

(Borítókép: Putyin videokonferenciát tart az olasz nagyvállalatok vezetőivel 2022. január 25-én. Fotó: Alexei NikolskyTASS / Getty Images)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét