Erik, Alexandra
EUR 385,42 Ft
USD 365,92 Ft
11 °C
23 °C

Állásfoglalásban ítélte el a katalán parlament a boszorkányüldözéseket

2022.01.26. 21:52
A XV. és XVIII. század közötti boszorkányüldözéseket elítélő állásfoglalást szavazott meg nagy többséggel a katalán autonóm parlament szerdai ülésén Barcelonában.

Az elfogadott határozat a történelmi emlékezet helyreállítását, a boszorkányság vádjával igazságtalanul bíróság elé állított és kivégzett több száz nő rehabilitálását célozza. A dokumentum felszólítja az önkormányzatokat, hogy vizsgálják felül utcajegyzéküket, és történelmi jóvátételként közterületek viseljék azok nevét, akik ennek a nőellenes üldözésnek az áldozatai lettek. 

Mindezek mellett a katalán parlament döntésével szorgalmazza egy akadémiai tanulmány elkészítését is, amely a nemi szempontok figyelembevételével vizsgálja a boszorkányüldözéseket.

Az állásfoglalás a Sapiens tudományos folyóirat által Nem boszorkányok voltak, nők voltak címmel indított kampány következményeként született meg.

Katalóniában volt az egyik első olyan régió Európában, ahol boszorkányperek indultak, 1424-ben itt fogadtak el először olyan törvényt, amelyben bűncselekménynek minősítették a boszorkányságot, azonban a büntetés nem máglyahalál, hanem akasztás volt. 

(via MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét