Erik, Alexandra
EUR 385,34 Ft
USD 365,79 Ft
11 °C
23 °C

Trópusi vihar söpört végig Afrika délkeleti részén, többen meghaltak

2022.01.26. 21:47
Trópusi vihar söpört végig Afrika délkeleti részén, Mozambikban és Malawiban legalább tizenkét ember életét vesztette. Az Ana nevű trópusi vihar okozta károk felmérése még nem zárult le.

A mozambiki katasztrófavédelmi hatóság tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában nyolcan életüket vesztették, ötvennégyen megsebesültek, 895 embert kellett evakuálni az ítéletidő miatt – számolt be az MTI.

Az országban összesen több mint húszezer embert érintett a trópusi vihar, mivel háromezernél is több lakóház súlyosan megrongálódott, több mint hatszáz pedig teljesen megsemmisült. 

Komoly károkat szenvedtek egészségügyi központok és iskolák is a délkelet-afrikai országban. A rászoruló embereket most bárkákkal, illetve drónokkal próbálják elérni – közölték szerdán a helyi hatóságok.

A szomszédos Malawiban a vihar keltette árvizek súlyos áramkimaradásokat okoztak. Eddig négy halálos áldozatról tudni.

Mozambikot és más dél-afrikai országokat már többször sújtották erős viharok és ciklonok az elmúlt években, amelyek megrongálták az infrastruktúrát, és számos ember kitelepítését okozták.

Szakértők szerint a térséget sújtó viharok erősebbé váltak az óceánok felmelegedésével, amit a klímaváltozás okoz, míg a vízszint emelkedése kiszolgáltatottabbá tette az alacsonyan fekvő partvidékeket.

Naemi Heita, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége maputói delegációjának vezetője elmondta, hogy jelen körülmények között a tiszta ívóvíz, a moszkitóhálók és a maszkok sokasága a legfontosabbak ahhoz, hogy megakadályozzák a fertőző betegségek kitörését.

A vészhelyzeti segélyeken kívül az emberek megélhetésének helyreállítására van szükség, mivel termőföldjeik víz alá kerültek, otthonaik pedig semmivé lettek

– tette hozzá. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!