Ivó, Milán
EUR 383,36 Ft
USD 366,34 Ft
6 °C
26 °C
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A johannesburgi potyautas elképesztő szerencséje: négy próbálkozásból három halállal végződik

GettyImages-1237397565
2022.01.27. 21:22
Egy ismeretlen férfit élve találták meg egy repülőgép orr-részében, miután az leszállt Amszterdamban – közölték a holland hatóságok. A feltételezések szerint a férfi azelőtt mászott be az orrkerék mellé, mielőtt a járat a levegőbe emelkedett volna Johannesburgban. Elképesztő szerencséje volt, hogy túlélte.

„Mindenképpen nagyon szokatlan, hogy valaki ilyen magasságban képes volt túlélni a hideget. Nagyon-nagyon szokatlan, hogy a férfi még életben van” – Ezt mondta a holland katonai rendőrség szóvivője arról az egyelőre meg nem nevezett utasról, aki egy teherszállító repülőgép kerékaknájában elrejtőzve Dél-Afrikából Amszterdamba menekült. Meglepő módon stabil állapotban szállították kórházba, pedig a gép útközben Nairobiban is leszállt.

Igazán szerencsésnek vallhatja magát. Az iszonyatos hideg és az oxigénhiány miatt a potyautasok általában nem élik túl az ilyen próbálkozást.

A Cargolux járata este érkezett Dél-Afrikából az amszterdami Schiphol repülőtérre rakományával és egy jegy nélküli utassal. A férfi feltehetően az indulás előtt bújt meg a gépen – idézte a Deutsche Welle Joanna Helmondst, a holland királyi katonai rendőrség szóvivőjét. A szállítmányozó megerősítette, hogy a potyautas a Cargolux Italia által üzemeltetett járaton utazott.

Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy további információkat adjunk, amíg a hatóságok és a légitársaság nem fejezi be a vizsgálatot

– áll a fuvarozó közleményében.

A Cargolux egyetlen teherszállító járata, amely január 23-án landolt a Schipholon, egy Boeing 747-es teherszállító volt, amely Johannesburgból indult, és a járatkövetési adatok szerint megállt a kenyai Nairobiban. A teljes repülési idő Johannesburg és Amszterdam között körülbelül 11 óra.

A Hollandiába tartó járatokon potyautasok ritkán fordulnak elő – tette hozzá Helmonds, és megjegyezte, hogy korábban nigériai és kenyai menekültek próbálkoztak ilyen módszerrel.

Utóbb egyébként – miután magához tért –, kiderült, hogy a most érkezett potyautas egy 22 éves kenyai fiatalember, aki menedékjogért kíván folyamodni Hollandiában.

Életveszélyes próbálkozások

A potyautasok a repülés minden szakaszában hatalmas kockázatnak teszik ki magukat. Néhányan felszállás vagy leszállás közben esnek ki a gépből, ráadásul a nagy magasságban uralkodó rendkívül alacsony hőmérsékleten és alacsony légnyomáson

a kihűléses fagyhalál, a hipotermia és az oxigénhiány, a hIpoxia vár rájuk.

Tavaly egy nigériai férfi holttestét találták meg a Schiphol repülőtérre érkező repülőgép futóművében.

Novemberben az amerikai határőrök Miamiban elfogtak egy 26 éves férfit, aki egy Guatemalából érkező repülőgép futóművében rejtőzött. A férfiról több videofelvétel is felkerült a közösségi portálokra, az egyiken jól látható, hogy zavart állapotban hagyta el a gépet. Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelme is azt közölte: a férfi rendkívül nagy kockázatot vállalt azzal, hogy a futóműházban utazott.

A tavaly nyári kaotikus amerikai kivonulás során Afganisztánból számos potyautas a kabuli repülőtérről embereket evakuáló repülőgépek futóművéből zuhant a halálba.

A gyászos statisztika szerint négy próbálkozásból három halállal végződik. A túlélők közül néhányan összezúzódnak, amikor a mechanikus futómű visszahúzódik a kerékaknába, a legtöbb túlélő azonban fagyási sérüléseket szenved, aminek következtében gyakran veszítik el végtagjaikat.

Egy fonttal a zsebben

Egy potyautas még 2015-ben a British Airways Johannesburgból Londonba tartó egyik járatáról zuhant ki. Holttestét egy nyugat-londoni bolt tetején találták meg a hatóságok. Egy másik potyautas, aki ugyanezzel a repülővel „utazott”, túlélte a kilencezer kilométeres utat, de kórházba került.

A Scotland Yard kezdetben rejtélyként vizsgálta, hogyan került egy tetem a háztetőre.

Utóbb kiderült, a két férfi a repülőgép testébe visszahúzott futóműbe kapaszkodva utazott 11 órán át tíz kilométeres magasságban, ahol a külső hőmérséklet a legjobb esetben –50, de inkább –60 Celsius-fok. Egyikük nem bírta ki a viszontagságot.

Egy 20 éves román férfi 2010-ben egy magánrepülőgép futóművében elrejtőzve jutott élve Bécsből a legforgalmasabb londoni reptérre, a Heathrowra. A kisgép – szerencséjére – viszonylag alacsonyan repült, ahol még épp csak hogy volt a tüdő működéséhez elegendő oxigén a levegőben.

José Matada azonban nem élte túl. Az angolai 2012-ben kétségbeesett kísérletet tett arra, hogy az Egyesült Királyságba jusson. Holttestét a délnyugat-londoni East Sheenben találták meg, a járdán. A vizsgálat megállapította, hogy vagy halott volt, vagy a hipotermia és az oxigénhiány miatt a halál küszöbén állt, amikor kizuhant a repülőgépből.

Egy angol fontot találtak a zsebében.

(Borítókép: Kirill Kukhmar TASS / Getty Images)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!